GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #194 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Surface RT: Prvi korak
Pavle Peković
S nestrpljenjem smo očekivali Microsoft Surface RT - zbog hardvera, pošto je to prvi Microsoft-ov tablet, ali i zbog softvera, jer dolazi s novim operativnim sistemom Windows RT. Sada je konačno pred nama...
- PC #194 (Decembar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Surface RT: Prvi korak

Surface RT je tablet prvoklasne izrade: korišćeni su vrhunski materijali, tasteri i konektori, sve deluje čvrsto i utegnuto – Microsoft je vodio računa o svim detaljima
(kliknite za veću sliku)

Svi veliki igrači na tržištu imaju uređaje kojima podupiru svoj softver i usluge. Apple ima iPad, Google – Nexus, Amazon – Kindle, pa je nedostajao samo Microsoft-ov tablet. Za razliku od ostalih, Microsoft će koristiti dva različita operativna sistema za tablet računare i zbog toga je predstavio dva tableta: Microsoft Surface, koji će pokretati Windows 8, i Microsoft Surface RT koji će pokretati Windows RT. RT je operativni sistem baziran na Windows-u 8, a namenjen ARM arhitekturi čija je prevashodna prednost niska potrošnja energije. Na ARM arhitekturi zasnovana je većina smartfona, ali i niz modernih televizora i drugih uređaja. Ona rezultira opremom koja je fizički manja, disipira manje toplote i i ima dužu autonomiju rada. Negativna strana, barem kada je reč o Windows-u, jeste to što Windows RT (ARM) tableti ne mogu da izvršavaju dosadašnje Windows programe. Na Windows RT-u ne može da se instalira nijedan postojeći program namenjen operativnom sistemu Windows, pa prema tome ni Windows 8 aplikacije.

Izgled (ne) vara

Iako su to različiti operativni sistemi, Windows RT i Windows 8 veoma liče. Tu je Metro interfejs, čak i stari desktop sa Control Panel-om, Windows Explorer-om i drugim komponentama. Same aplikacije su, rekosmo, različite: one za Windows 8 moraju da se manje ili više prerade da bi se koristile na Windows-u RT. Što se tiče programa, pred nama je potpuno novi operativni sistem čija baza aplikacija tek treba ozbiljnije da raste.

Prvi uređaj s Windows RT-om je upravo Microsoft Surface RT – tablet prvoklasne izrade. Korišćeni materijali, tasteri i konektori – sve deluje čvrsto i utegnuto i vidi se da se vodilo računa o svim detaljima. Surface je veći i teži od iPad-a 3, Nexus-a 10 i Amazon Kindle Fire-a HD 8.9. Iako ima ekran najveće dijagonale (10,6 inča), rezolucija je skromnih 1366×768 piksela. Kvalitet IPS ekrana je odličan, ni rezolucija ni maksimalna osvetljenost nisu na nivou danas najboljih, kao što je iPad retina, ali prevazilaze Samsung Galaxy Tab 10.1 tablet. Korišćenje ClearType-a vizuelno popravlja oštrinu i omogućava sasvim udobno čitanje.

Udobnost korišćenja na novi nivo podiše korisnički interfejs Modern UI, koji smo već sreli na Windows-u 8. Prvobitni naziv je bio Metro, pa ga mnogo korisnika i dalje tako zove, iako je Microsoft u međuvremenu odustao od tog naziva. Kako god da se zvao, vizuelno je atraktivan, jednostavan za korišćenje i ergonomski sjajan. Punu snagu pokazuje na touch screen ekranu, baš kao što je ovaj na Surface RT tabletu. Sve klizi veoma glatko, gotovo bez zastajkivanja. Jedina primedba je na click, dodir kojim birate neku funkciju ili opciju – dešava se da click ne reaguje, pošto ga sistem pogrešno protumači kao pomeranje a ne selekciju. Nadamo se da će u nekoj narednoj reviziji softvera ovo biti doterano.

Korišćenje Windows RT-a, kao i aplikacija, lako je i intuitivno, pre svega jer je korisnički interfejs kroz ceo sistem unificiran. Sve komande su na očekivanim mestima i do njih se dolazi uglavnom na isti način. Nismo imali problema da se snađemo u aplikacijama koje su već bile instalirane, kao i onima koje smo preuzeli sa Windows RT Store-a. Jedina primedba je prilično dugo učitavanje pojedinih programa; kada ih jednom startujete, one uglavnom rade zadovoljavajuće brzo.

Prazni rafovi

(kliknite za veću sliku)

Iako su vizuelno programi uglavnom atraktivni, najveći problem Windows-a RT su upravo aplikacije. To je potpuno nova platforma i izbor aplikacija je, u poređenju s konkurencijom, beznačajan – aplikacije možete da instalirate samo kroz Windows RT Store, a njegovi virtuelni rafovi su prilično prazni. Nedostaje čak i aplikacija za korišćenje Facebook-a – veza do Facebook-a je duboko integrisana u sistem i omogućuje sinhronizaciju, pa čak i praćenje statusa kroz People aplikaciju, ali to ne može da zameni posebno rešenje za Facebook. Nije bolje ni sa Twitter-om, pošto nema zvaničnog klijenta koji bi napisao Microsoft ili sam Twitter. Raspoložive su SugarSync, Box i SkyDrive aplikacije, ali nedostaju one za GDrive i DropBox. Postoji nekoliko programa koji omogućuju pristup i ovim servisima, ali njihov kvalitet nije vrhunski.

Microsoft bi morao agresivnije da podrži Widnows RT u nekoliko pravaca. Prvi je da, ako treba, sam napravi nekoliko najpopularnijih aplikacija, a u isto vreme da animira programere i ubedi ih da se prodaja na Windows RT Store-u isplati. Drugi je da se još više trudi da objasni poziciju Windows-a RT u odnosu na Windows 8, kao i samog Surface RT-a u odnosu na Surface Pro koji će imati Windows 8 na sebi. Ovo neće postići samo objašnjavanjem razlika, već i jasnijim opredeljenjem da li je Surface RT prevashodno namenjem poslu, kućnoj upotrebi, zabavi ili nečem četvrtom.

Ovo govorimo jer uz Surface RT dobijate Office 2013, doduše u preview izdanju, ali uz obećanje da će Office biti osvežen čim izađe puna verzija. Na prvi pogled sve deluje fantastično, jer omogućava korišćenje Surface RT-a kao mobilnog poslovnog računara što bi, uz neku od odvojivih tastatura, bilo odlično prenosivo rešenje. Nažalost, uz Windows RT stiže Home and Student verzija Office-a, što znači da se za elektronsku poštu mora koristiti bazični Windows Mail; nije moguće čak ni dodatno instalirati Outlook. Najveći problem je što sa Home and Student licencom ne smete obavljati kakav komercijalni posao, uključujući i onaj za neprofitne organizacije. Dakle, ostaje korišćenje za obrazovanje ili za kućne potrebe. U trenutku kada ovo pišemo, Microsoft nije objasnio pod kojim uslovima se ovaj Office može koristiti u poslovne svrhe. Tek praćenjem na Twitter-u pojedinih novinara koji pišu o Microsoft-u saznali smo da će Office verovatno biti „poslovni“ ako vaša firma ima odgovarajući licencni ugovor ili ako koristite Office 365 pretplatu koja obuhvata i Office.

Windows RT ne omogućuje prijavljivanje na domen, kao ni upravljanje polisama. Podrška za VPN postoji, ali ne omogućuje povezivanje s, recimo, CISCO AnyConnect VPN. Da ne nabrajamo dalje, Surface RT se bazično može koristiti za obavljanje nekih poslova, a situacija postaje bolja ako se kupovinom licenci omogući komercijalna upotreba Office-a. Iako, RT verzija Office-a ima i nekih ograničenja u odnosu na onu klasičnu: nema, recimo, korišćenja makroa kao ni dodataka (Add-ons) sa „velikog“ Office-a.

Onaj ko voli klasični desktop, može da odahne – Office 2013 koji stiže uz Windows RT nije Metro već desktop aplikacija, a mišljenja o tome da li je to dobro ili loše su podeljena. S jedne strane, navikli smo na desktop izgled Office aplikacija, na prozore koje resize-ujemo, preklapamo i, kratko rečeno, radimo onako kako smo navikli. Sa druge strane, desktop nije napravljen za touch, već za miša i tastaturu. Voleli bismo da u nekoj narednoj verziji vidimo Office paket u Metro izdanju, kao i da za dodatna podešavanja sistema ne moramo da idemo u desktop mod i koristimo Control Panel.

Poklopac sa tastaturom

Ako se uz Surface RT dokupi jedna od dve tastature koje Microsoft nudi, dobijate solidan mali poslovni računar. I ne samo poslovni – znamo dosta kolega koji se odlično snalaze s kucanjem po ekranu, ali dodatna tastatura uvek obezbeđuje udobnije kucanje. Mi smo uz Surface nabavili Touch tastaturu, zaštitni pokrivač za ekran na kome su ucrtani tasteri – nema nikakvog hoda niti mehanike, a kuca se dodirom na markirana polja. Bili smo veoma skeptični, ali smo prijatno iznenađeni upotrebljivošću ove tastature. Naravno, ne može se porediti s klasičnom, ali za e-mail i kraće dokumente sasvim dovoljna.

Tastatura je lagana i tanka, pa odlično čuva ekran tableta. Veza je magnetna, kao što smo već videli na zaštitnim pokrivačima za iPad. Jednostavno se postavlja i skida, a mana joj je što je prilično meka, pa je slabo upotrebljiva kada se drži u krilu. Najbolje je da je postavite na tvrdu površinu (sto), a sa zadnje strane tableta se može izvući naslon koji omogućava da tablet „stoji“ pod uglom od oko 20 stepeni. Druga ponuđena tastatura, čije je zvanično ime Type, ima pokretne tastere, i za sada nismo imali priliku da je isprobamo.

Sve u svemu, Surface RT ima potencijal za poslovnu primenu, ali uz značajna ograničenja. Sam uređaj nije jeftin: osnovni model sa 32 GB košta 499 dolara u SAD-u a ako želimo i touch tastaturu, onda plaćamo 599 dolara. Verzija sa 64 GB i tastaturom košta 699 dolara, a ako se na to doda i licenca za poslovni Office, cena odlazi neprijatno visoko.

Portovi... konačno!

Tablet ima microSDXC slot, te se smeštajni prostor lako i relativno jeftino širi. USB port omogućava i priključivanja štampača, eksterne tastature, miša i drugih uređaja
(kliknite za veću sliku)

Ako kupimo 32 GB model, nije nam na raspolaganju 32 GB smeštajnog prostora, već 16 GB, odnosno 45 GB ako imamo 64 GB model, jer se memorija koristi i za smeštanje operativnog sistema i preinstaliranih aplikacija. Sreća je da tablet ima microSDXC slot te se smeštajni prostor lako i relativno jeftino širi. Smeštajni prostor se može proširiti povezivanjem USB memorije ili USB hard-diska na USB port, čije smo postojanje dočekali sa oduševljenjem. Ne samo zbog eksterne memorije, već i zbog priključivanja USB štampača, eksterne tastature, miša i drugih uređaja.

Ako Surface RT ima izvesnih ograničenja za poslovno korišćenje, možda je njegova namena okrenuta pre svega prema kućnoj zabavi, Internetu i multimediji? I tu postoje ograničenja – možemo smatrati da će broj aplikacija rasti, ali rezolucija kamere neće: Surface ima dve kamere rezolucije po 1 Mp?! Za prednju kameru bismo i razumeli, ali ne razumemo da na premium uređaju ne male cene glavna kamera bude 1 Mp, bez blica. Slika sa obe kamere je lošeg kvaliteta, sa dosta šuma. Voleli bismo i da uređaj, pored ugrađenih akcelerometra, žiroskopa i kompasa, ima GPS prijemnik.

Programa za reprodukciju muzike, videa i fotografija ima dovoljno: na samom uređaju smo dobili Music i Video programe, a Store nudi razne plejere, kao i alate za pregled i editovanje fotografija, videa... Tu su i aplikacije za YouTube, popularni servisi za filmove i serije – Netflix, Hulu... Nažalost, veliki deo ovih servisa nije dostupan u našem regionu. Video-fajlove je lako kopirati na uređaj (USB, SDXC, cloud, mreža...), ali ne možete da gledate video u VOB, MKV, FLV i nekim drugim formatima. Trenutno, to nije moguće čak ni korišćenjem alternativnih video-plejera dostupnih na Store-u, a Windows RT nema Windows Media Player, već Xbox Video i audio Xbox Music. Ove aplikacije su rudimentarni video i audio plejeri i više deluju kao reklame za kupovinu muzike i filmova sa Xbox marketa.

Povežite se

(kliknite za veću sliku)

Ako su odgovarajući kodeci podržani, reprodukcija videa teče bez problema i zastajkivanja, što smo i očekivali pošto je u računaru NVIDIA T30 čip sa 2 GB RAM-a, a rezolucija ekrana je prilično skromna. Interfejs je intuitivan, a uz integraciju sa SkyDrive-om i sinhronizaciju sa Facebook-om, Twitter-om, LinkedIn-om i Google-om, sve deluje kao jedinstvena celina, laka za snalaženje. Tu je i čitava paleta opcija za sinhronizaciju s drugim uređajima, pre svega Windows Phone-om 8 i Windows-om 8. Posebno zadovoljstvo je veza sa Xbox 360 konzolom kroz popularni SmartGlass. Izlaz većine aplikacija koje prikazuju video ili fotografije, kao i koje reprodukuju muziku, može da se preusmeri na Xbox. I sam Surface može da se poveže na veliki ekran preko micro HDMI porta. Tako povezani ekran vidi se kao drugi ekran, kako smo i navikli u Windows-u.

U radu smo često koristili alate za komunikaciju kao što su Skype ili IM+ za ICQ, Google Talk i druge servise. Slabašna kamera je tu zadovoljavajuća, ali bi bilo dobro da su ugrađeni nešto jači zvučnici. Zvučnici su neadekvatni čak i za povremeno slušanje muzike.

RT ili Pro?

Iako smo u tekstu izrekli niz zamerki i na sam uređaj i na Windows RT, ne možemo poreći da smo uživali koristeći ga. Interfejs ima veliki potencijal pa bi ovo, uz više aplikacija i sređivanje nekoliko problema, mogao da bude uspešan uređaj i veoma uspešan operativni sistem. Mnogi će reći da treba sačekati Surface Pro s Windows-om 8 na njemu, ali to će biti veći, teži i znatno skuplji uređaj, čije će baterije kraće trajati. Windows RT koji nam je omogućio u proseku šest sati intenzivnog rada bez punjenja baterije. Punjenje je brzo – do 90% se stigne za oko dva sata, a do 100% za oko tri.

I tako, Surface RT i Windows RT sve češće koristimo. Nadamo se da će u narednom periodu biti više aplikacija kao i da će nadogradnje operativnog sistema rešiti neke uočene probleme, kao što su dosadašnje nadogradnje neke već rešile. Micosoft će morati da snažnije animira programere i da bolje profiliše uređaj i sam operativni sistem, kao i da poboljša distribuciju, pošto se Surface RT za sada može kupiti samo u nekim Microsoft-ovim prodavnicama u SAD i Kanadi, ili online u ograničenom broju zemalja. Verujemo da će uskoro biti raspoloživ i na našem tržištu.
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter