GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #194 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #194 (Decembar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Softverske firme već godinama objašnjavaju javnosti, a naročito državi, da je piratstvo štetno, licitira se procentom nelegalnog softvera u upotrebi (trenutno smo na oko 72%), ali koliko same te firme rade na tome da nam olakšaju kupovanje digitalnih sadržaja?

Pratite li informatičko-gusarske doživljaje autora jednog od prvih antivirus programa? John McAfee je 1994. za oko 100 miliona dolara prodao firmu koju je osnovao, potrošio veći deo tog novca u čudnim poduhvatima i pobegao od poverilaca u Belize, gde ga ovih dana policija traži u istrazi povodom nekog ubistva. McAfee se krije po šumama Srednje Amerike i piše blog www.whoismcafee.com. Divna tema za časopis Wired, koji je ekspresno pripremio elektronsku publikaciju o McAfee-ju, štivo na koje vredi potrošiti $0,99. Ali ta cena važi samo za kupovinu iz Amerike - ako kupite knjigu iz Srbije, platićete $2,99, pri čemu je 2 dolara trošak za prenos podataka u vaš Kindle, preko vaše WiFi mreže. Carina se, srećom, ne naplaćuje.

Dobro, barem možete da kupite knjigu. Šta tek reći za Google - u Srbiji su prodate hiljade smartfona i tableta sa njihovim Android-om, a aplikacije na Marketu se odavde ne mogu ni kupovati ni prodavati. Istina, možete da root-ujete telefon, slažete da zovete iz neke druge zemlje i tako prevarite Google da uzme vaše pare. Kao što vlasnici iPhone-a varaju Apple govoreći da žive na Floridi, kupuju kredit preko QVoucher-a ili sajta PCGameSupply.com i plaćaju nekih 16 ili 17 evra za "poklon sertifikat" koji vredi 15 dolara. Porez na to što ne živimo u Americi.

Google i Apple nisu oficijelno prisutni kod nas pa nemamo kome da se žalimo, ali Microsoft je u Srbiji već godinama. A opet, kada na Windows Phone 8 telefonu prijavite LiveID iz Srbije, videćete samo senku od Marketa, gde je programa malo, a rejtinga i prikaza uopšte nema. Platite Xbox Live pretplatu, kupite Microsoft points i sad biste da platite film, ali on nije dostupan iz našeg regiona. Ni drugi film. Ni treći. Da li uopšte može da se kupi bilo koji film?

Umesto razgovora o tome kako se nešto prenosi torrent-om i eMule-om, sve češće čujem priče o kupovanju sadržaja kroz VPN ili preko proksija. Hakujemo sistem da bismo prevarili nekoga da nam uzme novac? Da, to su mali iznosi, ali neko ko danas stekne naviku da kupuje igrice za dolar sutra će kupovati SQL Server za 7.000 dolara. I obrnuto. Internet je globalan i vreme je za novi način distribucije digitalnih sadržaja koji će takođe biti globalan. A domaća predstavništva velikih prodavaca sadržaja treba konačno da obrate pažnju i na pojedinačnog kupca.

SLEDEĆI TEKST U PC #194
preview
Surface RT: Prvi korak
Pavle PekovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter