GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #187 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Četvrta gejmerska republika
Miloš Stamenković
Nakon dve ASUS-ove ploče iz serije Republic of Gamers, na redu je treći i finalni predstavnik ovih vrhunskih matičnih ploča: ASUS Rampage IV Formula.
- PC #187 (April 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Četvrta gejmerska republika

Asus Rapage IV Formula
(kliknite za veću sliku)

Rampage IV Formula po svojim karakteristikama dolazi tačno između Gene i Extreme varijanti. Koristi PCB standardnih ATX dimenzija, za razliku od modela Extreme koji koristi nešto širi E‑ATX PCB. To znači i manje slobodnog prostora za većinu funkcija i mogućnosti koje krase Rampage IV Extreme, pa je interesantno videti kako se ipak dosta toga može spakovati u standardni ATX format. Kao i ostale Rampage IV ploče, Formula je dostupna u dve varijante, sa igrom Battlefield 3 ili bez nje.

U osnovnim detaljima Rampage IV Formula se ne razlikuje mnogo od modela Rampage IV Extreme. Naravno, dimenzije su manje, ali nema bitnijih nedostataka. Jedino što se odmah primeti jeste manji broj memorijskih slotova, a Formula ima standardna četiri. Oko memorijskih slotova se nalaze elementi naponske jedinice. Oni su slični onima koje smo videli na modelu Extreme, pa je Formula opremljena istom naponskom jedinicom – Extreme Engine Digi+ II. Ona donosi 8‑phase deo za napajanje procesora, 3‑phase deo za memorijski kontroler i na kraju 2+2‑phase napajanje za memoriju. Takođe, dobro je što X‑Socket opcija postoji i na Rampage IV Formuli, jer omogućava korišćenje LGA1366 kulera, pa ne morate da kupujete novi. Rampage IV Formula ima četiri grafička PCI Express slota, gde prva dva mogu raditi u x16 modu, dok su druga dva ograničena na x8 mod. Svi slotovi su po ExpressPCI 3.0 specifikaciji, što će moći da se iskoristi tek kada na raspolaganju budu grafičke karte i procesori koji podržavaju 3.0 specifikaciju.

Sve Republic of Gamers ploče imaju napredne overkloking mogućnosti, pa Formula preuzima dosta stvari koje smo videli na modelu Extreme, a osnovni nedostatak je OC Key dodatak. Tu je ROG Connect taster, koji se nalazi na I/O panelu i služi kao taster za resetovanje BIOS‑a, ali i opcija za aktiviranje BIOS Flashback funkcije. GO taster je sada već obavezan, a kao i ranije, ima dvojaku funkciju, GO i MemoryOK. Rampage IV Formula ima set kontakata koji služe za merenje napona svakog vitalnog dela sistema, što je veoma korisna stvar za revnosne overklokere.

Specifikacije i testiranja
(kliknite za veću sliku)

Tu je i set DIP prekidača koji omogućavaju pojedinačno isključivanje PCI Express slotova „na živo“ u toku rada, što je korisna stvar samo pri LN2 overklokingu. Za LN2 akcije, tu je i LN2 mod koji reguliše problem „hladnog starta“ koji se može javiti na dužim LN2 sesijama. Za dodatno praćenje radnih napona služi set pinova preko kojih se multimerom mogu direktno meriti naponi. U donjem desnom uglu PCB‑a, nalazi se još jedan prekidač, koji ima ulogu promene aktivnog BIOS‑a. Dakle, od naprednih funkcija (pored pomenutog OC Key‑a) nedostaju samo SubZiro Sense i VGAHotWireOvde je falila reč pa sam dodao ’nedostaju’. Vidi, molim te, da nisam promašio, što su opet stvari koje interesuju samo mali broj fanatičnih LN2 overklokera.

I BIOS je sličan kao na modelu Extreme, pa vam Formula neće uskratiti napredne opcije. Overkloking je veoma jednostavna akcija, pa se uz minimalna podešavanja lagano stiže do takta od 4,8 GHz, što je već na samoj granici mogućnosti Sandy Bridge E procesora. S povećanjem radnog napona, moguće je ići i na 4,9 GHz, dok na magičnih 5 GHz ipak ne može da radi stabilno s vazdušnim hlađenjem.

Performanse svih Republic of Gamers ploča su slične, jer su i ploče suštinski slične. Upravo zbog tih sličnosti, želeli smo da ukažemo na model Rampage IV Formula koji je nešto povoljniji od Extreme‑a. Shodno nazivu, Extreme je namenjen baš takvim korisnicima – zainteresovanima za LN2 overkloking ili onima koji žele najbolji model. Za sve ostale koji su zainteresovani za Sandy Bridge E, Rampage IV Formula predstavlja optimalan izbor kada su u pitanju X79 matične ploče maksimalnih mogućnosti i performansi.

Korisne adrese:

ASUS
http://www.asus.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #187
preview
ICT: Dobar izbor karijere
Mladen MijatovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter