GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #185 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Komande na klik
Mladen Mijatović
Domaća firma Vucomm nudi zaokruženo rešenje za daljinsku kontrolu svetla i drugih električnih uređaja, zasnovano na IP mrežama i mobilnoj komunikaciji. "Kuća na klik" je skalabilno rešenje primereno kako domu, tako i poslovnom okruženju.
- PC #185 (Februar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Komande na klik

Sve uočljiviji trendovi podizanja ekološke svesti, posebno u domenu uštede energije, nameću neka nova pravila u poslovanju, ali i svakodnevnom životu svih nas. Zamena sijalica sa užarenim vlaknom savremenijim štedljivim sijalicama, unapređenje energetske efikasnosti električnih aparata u kući i sveopšta primena tzv. zelene tehnologije podržani su od strane državnih institucija kako u razvijenim zapadnim zemljama, tako u sve većoj meri i u Srbiji. Važna strategija uštede kada je električna energija u pitanju jeste pravilno upravljanje radom električnih uređaja, jer koliko je važno napraviti uređaje koji malo troše, još je važnije obezbediti da oni budu uključeni samo onda kada je to zaista potrebno. Koliko puta se samo dogodi da zaboravimo uključeno svetlo, ili da u hladnim danima namerno ostavimo uključeno grejanje kada napuštamo kuću, da bi nam bilo toplo kad se vratimo.

Razvoj širokopojasnih IP mreža i mobilnih komunikacija utro je put konceptu pametne kuće kojom se upravlja programirano ili na daljinu, pa je kućna automatika postala realnost. Beogradska firma Vucomm nudi fleksibilno rešenje po imenu „Kuća na klik“ koje služi za kontrolu raznih električnih uređaja u stanu, kući i oko nje, u kancelariji, pa čak i u većim poslovnim zgradama.

Modularni dizajn

Rešenje je osmišljeno tako da ne zahteva nikakve radove u kući – pošto sve pojedinačne komponente sistema međusobno komuniciraju bežično, nema potrebe za razvlačenjem kablova i povezivanjem. Osim toga, moduli su izrađeni u formi adaptera za postojeće utičnice a prekidači prilagođeni samostalnoj ugradnji, pa instalaciju može da obavi i lice koje nije prolazilo kroz specijalnu obuku. Zahvaljujući modularnom dizajnu, „Kuća na klik“ se lako prilagođava svačijim potrebama – može se instalirati samo jedan modul, pa kasnije dodavati novi kako potrebe i želje korisnika rastu ili se u startu može opremiti čitava poslovna zgrada!

Čitav sistem se zasniva na predajnicima koji šalju komande i prijemnicima koji na ove komande reaguju, uključujući i isključujući uređaj koji je na njih povezan. Najjednostavniji predajnik ima oblik daljinskog upravljača – po obliku sličan daljincu od televizora, ali sa tom razlikom da šalje radio komande. Prijemnika ima raznih vrsta, prilagođenih različitim primenama: prijemnik za svetlo, primera radi, ima na sebi standardno E‑27 grlo – jednostavno se ušrafi u sijalično mesto, a zatim se u njega ušrafi sijalica. Drugi model ima oblik adaptera za šuko‑utičnicu – on se uključuje u šteker na zidu, a na njemu se nalazi drugi šteker u koji se uključuje potrošač. Na raspolaganju su i razvodnički prijemnici sa više štekera, spoljni prijemnici za dvorište, zatim ugradni prijemnici za dozne na zidu, oni prilagođeni halogenom svetlu, motorima za pokretanje žaluzina i tendi, višekanalni prijemnici... Svi modeli postoje u nekoliko verzija, pa u zavisnosti od snage potrošača kojim želite da upravljate možete da birate verzije od 100 W pa sve do 3,5 kW.

Da bismo uparili prijemnik i predajnik, pritiskamo dugme na prijemniku, posle čega se upali lampica. Dok ona trepće, pritisnemo taster na predajniku. Jedan predajnik se tako može upariti sa više različitih prijemnika. I predajnici postoje u nekoliko varijanti – pored daljinca, na raspolaganju je privezak (poput onog od alarma za kola), kao i predajnik koji ima izgled i veličinu prekidača za svetlo, što je dosta zgodan način da dodate prekidač tamo gde vam je potrebno a da izbegnete lom koji donosi štemovanje zidova. Tu su još i daljinski upravljači sa magnetnim kontaktom koji reaguju kada se otvore vrata, modeli sa foto‑ćelijom osetljivi na svetlost i oni sa PIR senzorom koji reaguju na kretanje čoveka, tako da su mogućnosti za primenu ograničene samo maštom dizajnera sistema. Ipak, najinteresantnija je mogućnost upravljanja kad niste kod kuće.

Uvek i svuda

Osim pomoću lokalnih predajnika, „Kuća na klik“ omogućuje kontrolu i posredstvom Interneta i mobilne telefonske mreže. Za ovo je neophodan adapter sa antenom po imenu Tellstick, ne veći od USB flash diska, koji se priključi na kućni računar. To je zapravo daljinski upravljač, a besplatan softver koji se može preuzeti sa sajta proizvođača ima grafički interfejs u kome se svakom uređaju dodeljuje ime, uz mogućnost da se više njih grupišu radi zajedničkog upravljanja.

Pored ručnog upravljanja, softver dozvoljava i programirane komande kojima se, recimo, može zadati da se u određeno vreme isključi svetlo, uključi grejanje i slično. Na raspolaganju je i Internet portal proizvođača koji nudi besplatnu registraciju na servis za daljinsko upravljanje Tellstick‑om posredstvom Interneta, kroz prozor Web browser‑a. Ovako možete da upravljate svojom „pametnom kućom“ sa bilo kog kraja sveta, naravno uz uslov da ste ostavili uključen računar.

Još naprednija varijanta sistema podrazumeva instalaciju Dovado rutera – ovaj kućni mrežni uređaj, pored uobičajenih funkcija bežičnog rutera, ima i podršku za Tellstick. Ruter je opremljen sa dva USB porta – na jedan se povezuje Tellstick adapter koji onda ima istu ulogu kao i kada se priključi na PC, s tim što je ovo rešenje kompaktnije i elegantnije. Na drugi USB port se po želji može povezati 3G modem za mobilni Internet. Jedna uloga modema je da obezbedi čitavom sistemu rezervnu vezu sa Internetom, čime se dobija pouzdanost primerena i za neku kritičnu poslovnu primenu, a druga da posluži kao gateway za SMS poruke. Tako se otvara i mogućnost da se svim uređajima upravlja jednostavnim slanjem SMS poruka odgovarajućeg sadržaja, pa se sistem može kontrolisati zaista bilo kada i sa bilo kog kraja sveta. Nije neophodan čak ni smartfon – dovoljno je da imate bilo koji telefon sa koga možete da pošaljete SMS.

Mogućnosti i primene

“Kuća na klik“ rešenje se može iskoristiti na mnogo različitih načina, pa i za sproveđenje u delo nekih unikatnih ideja. Tipična primena je kontrola svetla na daljinu, u zadato vreme, ili prilikom aktiviranja nekog od senzora. Zgodan primer je i pomenuti instant‑prekidač za svetlo koji se zalepi na zid tamo gde vam je potreban. Daljinska kontrola će učiniti da zauvek zaboravite na brigu oko toga da li ste zaboravili da isključite peglu, grejalicu, ringlu itd, a takođe ćete uvek moći da uključite grejanje ili klima‑uređaj tako da vam stvori prijatnu temperaturu tik pre nego što se vratite kući. Funkcije možete da kombinujete kako želite – možda da jednim klikom isključite sve svetlo u kući ili da udesite automatsko zalivanje vrta tokom noći.

U poslovnom okruženju, javnim objektima i školama, sistem omogućuje modernizaciju osvetljenja uz ostvarenje ozbiljnih ušteda električne energije. Uz to, sprečava se da nemarnost izazove neku nesreću, tako što se, recimo, svi štekeri za struju programirano isključe u večernjim satima.

U zavisnosti od potreba, biraju se i dimenzije sistema, pa je tako za tipičnu primenu u stanu dovoljan kućni računar sa Tellstick‑om uz prijemnike‑adaptere povezane na utičnice i osvetljenje, što omogućava lokalno upravljanje i upravljanje posredstvom Interneta. U poslovnom okruženju sistem se može koncipirati u vidu nekoliko segmenata, svaki opremljen sopstvenim Dovado ruterom, međusobno povezanih lokalnom računarskom mrežom i uz veći broj adaptera sa lokalnim i daljinskim upravljanjem. Napredna varijanta „Kuće na klik“ podrazumeva i video-nadzor – uz dodatak IP kamera sistem dobija i „oči“, pa tako možete i da vidite šta se sve dešava u vašoj kući ili kancelariji kada niste tamo i da u skladu sa time pokrenete odgovarajuće akcije.

Korisne adrese:

Vucomm
http://www.vucomm.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #185
preview
Posle posla
Jovan Marić
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter