GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #185 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Mobilna 2012. godina
Saša Stamenković
Godina 2011. je protekla u znaku mobilnih komunikacija i mobilnog broadband-a, a šta nas čeka 2012? Quad-core procesori na mobilnim telefonima, veće brzine, nove igre... Pogledajmo u kristalnu kuglu!
- PC #185 (Februar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Mobilna 2012. godina

Globalno tržište telekomunikacionih servisa je u 2011. godini zabeležilo rast od 7%, a za tekuću godinu predviđa se umereniji rast od oko 4%. Očekuje se dalji rast mobilnog broadband‑a, naročito ako cene smartfon i tablet aparata budu znatnije padale; cene usluga će neminovno ići naniže.

Cloud computing strategija postaje preokupacija sve većeg broja kompanija i postaće jedan od glavnih podstrekača rasta IT servisa. To naravno, nije lak, pa ni obavezan korak za kompanije, pošto i pored prelaska „u oblake“ treba ostati čvrsto na zemlji.

Šest milijardi telefona

Predviđanja govore da će svet možda već u prvom kvartalu 2012. dobiti 6‑milijarditog mobilnog pretplatnika, a Azija svog 3‑milijarditog. Indija bi trebalo da postane svetski lider i pretekne Kinu u ukupnom broju mobilnih pretplatnika.

Penetracija broadband‑a na svetskom nivou u ovoj godini preći će 10% svetske populacije, a penetracija IPTV‑a tek 1%. Broj instaliranih PC računara dostići će dve milijarde.

LTE tehnologija je dočekala kraj 2011. sa blizu 40 komercijalnih mreža, a tokom 2012. očekuje se da se taj broj udvostruči. I pored atraktivnosti LTE tehnologije, mnogi mobilni operatori u svetu nastaviće s daljim razvojem i unapređenjem svojih 3G/HSPA mreža. Nije jasno kako će se premostiti oroblem nedostajućeg spektra za LTE, ali se svakako očekuje zalazak nekada gromko najavljivane WiMAX tehnologije, naročito u Aziji, gde se većina WiMAX operatora već priprema za prelazak na LTE. Prenos glasa i uspostavljanje govorne usluge preko LTE (VoLTE) se u ovoj godini ne očekuje, a ostaje i pitanje: da li će novi iPhone 5 biti LTE aparat?

Smatra se da će recesija usloviti slabiju prodaju smartfon i tablet aparata – za korisnika su to nice to have, ali ne i must have uređaji. Očekuje se da će tableti i eReader‑i slabije ići, a da će se za smartfone ipak naći novca. Predviđa se da će se prodaja mobilnih aparata ove godine realizovati u vrednosti od preko 200 milijardi dolara na globalnom nivou.

Ovo je godina Evropskog fudbalskog prvenstva i Olimpijskih igara u Londonu, dakle prilika da se podstakne klađenje preko mobilnih aparata (m‑gambling). Današnja mobilna tehnologija lako izjednačava online prisustvo sa fizičkim, što je svakako dobar potencijal za biznis.

Hardver i softver

Ako je 2011. bila godina dual‑core mobilnih procesora, 2012. će biti godina quad‑core procesora – Asus i Qualcomm su to već nagovestili novim čipovima (pre svega sve popularnijim NVIDIA Tegra 3).

Osim poboljšanih performansi i znatno komfornijeg multitasking iskustva, novi procesori će znatno produžiti trajanje baterija uređaja na kojima su primenjeni. Quad‑core procesorima naročito će se obradovati proizvođači igara, jer će moći da dodaju mnogo atraktivnije i realističnije efekte bliske onima na konzolama.

3D televizija će napredovati, što će pogodovati grafičkim i Web developerima – stižu aplikacije bogate Javascript i Flash sadržajima. Što se tiče softvera, sledeći Microsoft‑ov operativni sistem biće po svemu sudeći kompatibilan i sa Intel i sa ARM arhitekturama, da bi se mogao uspešno implementirati i na PC i na mobilnim uređajima.

Porastom broja smartfon korisnika i sve većeg korišćenja Android aplikacija rastu i mogućnosti za zlonamerne napade (malware) na mobilne data mreže. Do sada je takvih napada bilo zanemarljivo malo, ali će mobilni korisnici, naročito na tržišno dominantnoj platformi Android, neminovno postati meta hakera. Samim tim, treba ozbiljnije razmišljati i o adekvatnim alatima za zaštitu, što raduje proizvođače bezbednosnog softvera.

Virtuelizacija radnog mesta

Mogućnost da, oslanjajući se na smartfon, pristupite svemu sa svake lokacije podgreva ideje o virtuelizaciji radnog mesta, a time i potreba za mobilno orijentisanim (cloud) rešenjima. Sve je bitnija i personalizacija aplikacija koje koristimo (personal cloud rešenja). Te aplikacije i informacije moraju biti adekvatne vremenu, lokaciji i interesovanju pojedinca ili grupe.

Fenomen društvenih mreža ostaće aktuelan. Multiplayer igre na socijalnim mrežama su prava atrakcija za mobilne korisnike, ali se one za sada igraju asinhrono – igrač dobija znak kada je na redu da povuče potez. Novo iskustvo treba da donesu najavljena interaktivnost i igra u realnom vremenu s drugim igračima, koju donosi iOS 5.

Praćenje video‑sadržaja preko mobilnih aparata će se udvostručiti već u prvoj polovini ove godine. To zadovoljstvo korisnika je ograničeno količinom podataka koju mesečno mogu preneti. Povećanju ponude video‑sadržaja pogodnih za mobilne aparate najviše doprinosi sve veći broj OTT (Over‑The‑Top, video‑prenos preko Interneta) provajdera, pa se OTT pojavljuju kao ozbiljna alternativa klasičnim kablovskim i IPTV operatorima.

A u Srbiji? Dok kriza traje, nije realno očekivati da se za ICT potrebe troši bitno više nego do sada – naprotiv. Uprkos tome, može se očekivati dalja ekspanzija mobilnog broadband‑a, jer su domaći mobilni operatori pripremili svoje mreže za to, pa su spremni da unapređenja i naplate. Očekivana liberalizacija fiksne telefonije i režim opšteg ovlašćenja neće doneti nešto bitno bez potpunog otvaranja lokalne petlje, a to još ne funkciniše u praksi. Trendovi u svetskim ICT osetiće se, naravno, i u Srbiji – nadajmo se njihovom snažnom efektu.

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter