GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
PC #71 > Hardver
Arhiva tekstova iz sekcije Hardver. Daljim podešavanjem možete suziti vašu pretragu...

Svi tesktovi u PC #71 (23) Samo tekstovi objavljeni online (6)
- PC #71 (Oktobar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Drugi gigaherc
Majkl Mijatović
Murov zakon trijumfuje - februara 2000. godine promovisani su procesori koji rade na frekvenciji od 1 GHz a sada, nepunih 18 meseci kasnije, stigao je i Pentium 4 koji radi na 2 GHz. Kako ovaj procesor radi i šta je sledeće?
nopreview
Pogled na Itanium
Majkl Mijatović
Prvih dana septembra Dell je u Njujorku održao promociju svog četvoroprocesorskog Itanium servera (Dell PowerEdge 7150). Ta moćna konfiguracija ima 4 MB L3 keša, 8 GB SDRAM-a i četiri SCSI diska od po 40 GB u RAID matrici, a radi pod beta verzijom Windows Advanced Server-a (Limited Edition). Nažalost, postojeći testovi veoma loše opisuju mogućnosti ovog čuda od računara...
preview
Dejan Ristanović
Fujitsu Siemens B Lifebook je idealan subnotebook uz koga čak i nećete izgubiti mnogo mogućnosti "pravog" PC-ja.
preview
Aleksandar Veljković
Zadatak Rambus memorija, u kombinaciji sa Pentium 4 procesorima, bio je da Intel-u obezbedi prestižne performanse, a "silazak" u SDRAM vode treba da obezbedi kupce. Kako rade jeftine P4 konfiguracije i kako se nose sa Athlon-om?
preview
Milan Bašić
Poslovni sistemi su danas tesno povezani sa visokim informacionim tehnologijama, a izbor prave opreme zasniva se na sasvim drugačijim kriterijumima od onih koji važe za kućne mašine. Istražili smo domaću ponudu računara za kancelariju i testirali mašine sa nalepnicama IBM, Compaq, Fujitsu Siemens i Hewlett-Packard.
nopreview
Sharp-ovi ekrani
Branko Nikitović
Sharp je ambiciozno nastupio u Beogradu, pa su se pred nama našla dva zanimljiva ekrana: jedan klasičan TFT monitor i prvi TFT televizor!
nopreview
Ingram ponovo u Beogradu
Branko Nikitović
Na naše tržište počinju da stižu i velike nezavisne distributerske kuće. Ingram Macrotron je prva, pa smo sa zadovoljstvom pogledali monitore iz njihove ponude.
nopreview
Za digitalne profesionalce
Milan Četić
Odnedavno se kod nas mogu kupiti Olympus-ovi Camedia E10 i E100, koji ujedno predstavljaju sam vrhunac ponude digitalnih foto-aparata na domaćem tržištu. Šta profesionalci mogu očekivati od njih?
preview
Branislav Bubanja
Kakva veza postoji između vinskih karti u restoranima i pristupa Internetu iz hotelske sobe? Zajednički imenilac je cyberPIXIE, mreža bez žica.
nopreview
Jugodata Horizont P4
Aleksandar Veljković
Zajednički imenitelj Pentium 4 računara bila je ekskluzivnost, odnosno visoka cena. Pojava i845 seta čipova i SDRAM platforme za Pentium 4, uz značajno pojeftinjenje samih procesora, obezbedila je Pentium 4 sistem koji košta manje od 2000 maraka. Kako ga je "Jugodata" sklopila?
nopreview
Centra Line 4030 PR
Vladimir Cerić
Za one kojima je svaki sekund (ili frejm) bitan, PC Centar je spremio model Centra Line 4030 PR. "Dragulj u kruni" je AMD Athlon deklarisan na 1.33 GHz...
nopreview
Nokia Communicator 9210
Zoran Životić
Dok čekamo treću generaciju mobilne telefonije u kojoj ćemo telefone zameniti mobilnim terminalima, Nokia pokušava da nagovesti kako će svetla budućnost izgledati predstavljajući novi Communicator.
nopreview
Nešto sasvim drugačije
Milan Četić
Nije lako uporediti Stylus Pro 10000CF i Encad NovaJet 750/850 - namenjeni su praktično istim korisnicima, ali specifičnosti uže određuju primenu...
nopreview
Xerox Phaser 3400
Milan Četić
Od kako je kupio firmu Tektronix, hardverski gigant Xerox je počeo da maksimalno koristi ono što je tom kupovinom dobio. Najbolje je prošao sa kolor-laserskim štampačima iz Phaser serije - ovoga puta pred nama je Phaser 3400, namenjen poslovnim primenama u firmama srednje veličine.
nopreview
Gigaset 4000
Dejan Ristanović
Pred nama su se ovoga meseca našle dve nove Siemens-ove "slušalice": Gigaset 4000 Comfort i Gigaset 4000 Classic. Svaka od njih stiže sa odgovarajućom bazom koje se koriste za analogne telefonske linije, a slušalice se mogu "prijaviti" i nekoj od ISDN baza (npr. Gigaset 3075ISDN) i tako postati bežični ISDN telefoni. Šta je novo u seriji 4000?
nopreview
Hewlett-Packard LaserJet 1000
Milan Četić
Hewlett-Packard je zaključio da tržište traži laserski štampač koji je primetno jeftiniji od modela LJ 1200, uz umereno slabljenje performansi. Tako je nastao LaserJet 1000.
nopreview
Lexmark Optra C720
Milan Četić
Da proizvođači kolor laserskih štampača i dalje traže dobitnu kombinaciju kada je u pitanju koncepcija i konstrukcija najbolje svedoči najnoviji Lexmark-ov model Optra C720. Nominalno, radi se o nasledniku modela C710 koji se pojavio prošle godine, ali je to zapravo potpuno nov štampač...
nopreview
HP ScanJet 4400 i 5400
Milan Četić
ScanJet 4400 i 5400 po svom mestu u HP-ovoj hijerarhiji služe za ličnu ili SOHO primenu, a suštinska novina koju donose je povećanje rezolucije: ScanJet 4400 je personalni skener optičke rezolucije 1,200 dpi a 5400-ka (poslovni skener) se ponosi rezolucijom od 2,400 tačaka po inču.
nopreview
Lexmark X73 i X83
Milan Četić
Najnoviji talas pojeftinjenja multifunkcionalnih mašina je doveo ove uređaje na vrata kućnih primena: Lexmark-ovi X73 i X83 (naročito ovaj prvi) su najbolji primeri ovog trenda.
nopreview
Svi na mrežu!
Pavle Peković
Komplikovane instalacije i nedovoljna pouzdanost standardni su problemi koji su pratili povezivanje lokalne mreže sa Internetom. Specijalizovani uređaj po imenu SMC Barricade nudi lepo zaokruženo rešenje problema.
preview
Dejan Veselinović
Malo ko uopšte razmišlja o naponu iz gradske mreže: smatramo ga "čistim", ali praksa pokazuje da je to daleko od istine. Da vidimo zašto, ali i šta se tu može učiniti.
nopreview
Gde su roboti?
Nadežda Veljković
Zahvaljujući višegodišnjem istraživačkom radu robotičara, čovekoliki roboti bi se uskoro mogli premestiti iz sveta naučne fantastike u realnost. Njihova prethodnica su "metalni ljubimci"...
preview
Voja Gašić
Creative Audigy zvučna kartica, MaxAttach disk, Mustek MDC-1500 foto-aparat, Mustek WCam 300 kamera, NEC NR-7800A CD pisač, PCI FM kartica, Samsung 550s i 750s monitori i Thermaltake kuleri.




BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter