GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #93 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Jelica Protić
Slanje kratkih poruka je davno steklo položaj uticajnog "podstanara" mobilne telefonije, a sada SMS-ovi postaju društveni i kulturni fenomen. U čemu je njihova tajna?  «pročitajte više»
- PC #93 (Oktobar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Milan Četić, Aleksandar Veljković
Razmišljate li o kupovini digitalnog fotoaparata? Prikupili smo 40 modela koji predstavljaju praktično čitavu domaću ponudu i detaljno ih testirali, tražeći najbolji u svakoj od četiri uočene klase proizvoda.
preview
Milan Bašić
Centrino tehnologija širi uticaj i potvrđuje da današnje tržište traži najviši kvalitet. Ali, ni stare tehnologije nisu iscrpljene pa su se na našem testu našla dva Centrino i dva "klasična" modela notebook-a.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Krivac u vašoj fotelji
Sava Zdravković
Inkvizicija je nekada govorila da može da osudi svakoga čiji govor čuje. Savremena inkvizicija će umesto toga pogledati sadržaj vašeg diska...
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Glagol Google
Jelena Rupnik
Google je u septembru proslavio peti rođendan - "rađanje" u znaku (pedantne) device očito je predstavljalo blagoslov, ali šta su Sergey Brin i Larry Page potrefili (osim dobrog tajminga) osnivajući sajt koji je postao toliko popularan da je njegov naziv prerastao u glagol?
nopreview
Epson Color Cannes 2003
Lale Marković
Kan... Severoistočna Francuska... rivijera... Cotes d'Azur... Azurna obala... 2. jul 2003... Dobra prilika da Epson, pred grupom zainteresovanih novinara, predstavi svoj budu]e proizovde.
nopreview
Havarija, uragan i... prođe leto
Zoran Kehler
Nevolje su stizale jedna drugu: nestanak struje, olujni vetrovi, virusi i trojanci... Da, bilo je ovo burno Američko leto, interesantno ne samo na kompjuterskoj sceni.
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Athlon 64 je stigao
Aleksandar Veljković
AMD je uspeo u nameri da svetu ponudi prvi 64-bitni procesor namenjen desktop računarima. Znači li to da je vreme (relativne) bezbrižnosti za Intel prošlo i da se trka nastavlja na još većim visinama? Isprobali smo Athlon 64 tragajući za odgovorima...
nopreview
Kilogram "i kusur"
Pavle Peković
Portege 2000 je, po svemu sudeći, najmanji notebook na svetu, a Tecra S1 u pravom smislu zamenjuje desktop računar, uz sve prednosti Centrino tehnologije. Kupci računara firme Toshiba dobijaju i bonus - Wi-Fi komunikaciju.
nopreview
Za svakog po TFT
Vladimir Cerić
Dugo smo je prizivali i konačno je stigla - TFT moda u poslednje vreme osvojila je i domaće korisnike. Prvobitno smo planirali kratak prikaz noviteta, ali spisak modela na našem tržištu je impresivan...
nopreview
On-line, ergo sum!
Voja Gašić
Da je bežično umrežavanje već sasvim dostupno, svedoči sve niža cena bežičnih LAN kartica i Access Point uređaja, pa je pitanje isplativosti kabliranja ozbiljno dovedeno u pitanje.
nopreview
Strasti se stišavaju
Vladimir Cerić
Nekadašnji kamen spoticanja, spor oko standarda DVDR medija, polako pada u zaborav - dual uređaja je sve više, a neki proizvođači čak naprasno menjaju tabore. Pred nama su se našli BenQ, NEC i LG.
nopreview
Sony za sve prilike
Vladimir Cerić
Ako ste mislili da tastatura, ekran visoke rezolucije koji se okreće oko svoje ose i digitalni fotoaparat predstavljaju vrhunac u PDA svetu, Sony PEG-NZ90 će vas prijatno iznenaditi...
nopreview
Serveri kao Lego
Milan Bašić
Sa barebone računarima smo se već upoznali, a sada su na redu serveri, bolje reći rešenja za one koji žele da sklope server po svom ukusu. Asus je prvi zakoračio na taj segment domaćeg tržišta...
nopreview
Fujitsu-Siemens Scenic N300
Branko Maksimović
Da biste saznali zašto se brand name konfiguracije dobro prodaju, dovoljno je da zavirie u kućište modela Fujitsu-Siemens Scenic N300. Sve je dizajnirano tako da se lako uklopi u poslovno okruženje, kome je ovaj PC i namenjen
nopreview
Euprosoft
Vladimir Cerić
Sastaviti konfiguraciju po meri oduvek je bio težak zadatak, naročito ako je budžet skroman. Pogledajmo kako je beogradska firma Euprosoft zamislila brzu mašinu bez ikakvih ustupaka, a po optimalnoj ceni.
preview
Branko Maksimović
Reč studio ovoga puta zamenjuje standardni izraz "konfiguracija" - Centra PR2600, osim (veoma brzog) računara obuhvata i digitalni fotoaparat, grafičku tablu, štampač...
nopreview
HP PhotoSmart 7760
Milan Četić
HP foto-štampači su postigli fotorealističan nivo štampe prošle godine, uvođenjem PhotoREt IV tehnologije. Rad na daljim unapređenjima nije jednostavan, ali HP svakako ne odustaje; rezultat se zove PhotoSmart 7760.
nopreview
HP PhotoSmart 245
Angelina Vučković
Novi foto inkjet printer HP PhotoSmart 245, koji se upravo pojavio na našem tržistu, pripada grupi sve popularnijih "samostalnih" foto printera, koji mogu da štampaju fotografije direktno sa memorijske kartice. Spisak opcija se tu ne završava...
nopreview
Lexmark 700 serija
Milan Četić
Lexmark-ovi štampači iz 700 serije (ima ih tri) koriste nove kertridže kako bi postigli viši kvalitet štampe. Testirali smo modele P706 i P707 koji su deklarisani kao foto-printeri.
nopreview
HP PhotoSmart 7260
Milan Četić
PhotoSmart 7260 je mali, interesantno koncipirani štampač pogodan za vlasnike notebook računara. Mogućnost direktnog čitanja memorijskih kartica se podrazumeva...
preview
Milan Četić
Većina skenera iz ekonomske i srednje klase nudi više nego što je korisnicima realno potrebno pa se proizvođači opredeljuju za poboljšanja na nivou detalja, što se vidi i u nevoj generaciji ScanJet-ova iz serije 3000. ScanJet 3670 i 3690 donose samo kozmetičke izmene u odnosu na seriju 3500, a pravi novitet je ScanJet 3970.
nopreview
HP ScanJet 2400 Flatbed
Angelina Vučković
ScanJet 2400 Flatbed pripada grupi skenera namenjenih kućnoj primeni, što znači da se ne očekuje veliki "saobraćaj", ali rezultati mogu biti veoma kvalitetni...
nopreview
One Fujitsu-to-go
Branko Maksimović
Eksterni hard diskovi nisu preterano česti na našim prostorima, pre svega zbog visoke cene, a onda i sporijeg transfera. Ipak, postoje i korisnici kojima je potrebna sigurnost koju donosi prenosivi disk praćeta velikim kapacitetom. Isprobali smo proizvode firme Fujitsu.
nopreview
LaserJet 1010 serija
Milan Četić
Na low-end segmentu crno-belih laserskih štampača još nije sve rečeno, a Hewlett-Packard ne bi bio svetski lider na ovom segmentu tržištu da ne reaguje velikom brzinom na izazove koje upućuje konkurencija, pa se tako sada pred nama nalazi najnovija generacija HP crno-belih lasera iz ekonomske klase čije su oznake LaserJet 1010, 1012 i 1015.
nopreview
Xwave zvuk
Branislav Bubanja
Dosadašnji tržišni uspeh proizvoda firme Xwave predstavlja dobru preporuku za nove modele zvučnika koji će se ovih dana pojaviti i kod nas.
preview
Vladimir Petrović
U julu 2001, na International Solid-State Circuits konferenciji u San Francisku, Hitachi je predstavio prototip najmanjeg RFID (Radio Frequency Identification) čipa na svetu. Nazvao ga je mu-čip...
nopreview
Tehnologija budućnosti
Nadežda Veljković
Možete li zamisliti da pritiskom na jedan tester aktivirate mašinu koja će vam, umesto slike predmeta sa ekrana, "odštampati" sam taj predmet? Predstavljamo 3D štampače i stereolitografiju.
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Sony GC75 GPRS kartica, Neo zvučnici, DFI LANParty matična ploča, Genius bežični komplet, USB adapteri, Mercury MP3 plejeri, Apacer Disc Steno, MSI Mega Stick 1 i Nokia 3300.
nopreview
Pogled na Longhorn
Sava Zdravković
Kojim će putem krenuti najpopularniji operativni sistem današnjice? Pogledali smo alfa verziju Longhorn-a, koji će možda nositi ime Windows 2005 i koja će svakako usrećiti prodavce hardvera; za sledeći Windows biće vam potreban i računar sledeće generacije.
nopreview
Lako je ukrotiti zver
Dragan Grbić
Ukoliko angažujete Microsoft Office u poslovnom sistemu, nije dobro da stanje instalacija prepuštate slučajnosti. Postoji besplatni skup alatki koji će proces angažovanja tog paketa dovesti do vrlo preciznog rezultata.
nopreview
Architectural Desktop 2004
Aleksandar Milošević
Nedavno se na tržištu pojavio Architectural Desktop 2004, zajedno sa ostalim paketima zasnovanim na novoj verziji AutoCAD-a. Šta ima novo za arhitekte?
preview
Marko Čule
Pre više od godinu dana pisali smo o beta-verziji "Brazila", sjajnog plug-in-a za rendering u 3ds max okruženju. Sada je pred nama finalni proizvod, koji je vredelo čekati.
nopreview
PowerBuilder 9
Miroslav Perović
PowerBuilder 8 je doneo kompletnu promenu IDE okruženja i bolju kontrolu grešaka. Na prvi pogled, verzija 9 ovog programa ne donosi skoro ništa suštinski novo, ali da li je tako?
nopreview
Naše e-banke
Boris Stanojević
Posle analize softvera koji se koristi za elektronsko plaćanje, krenuli smo redom, od banke do banke. Kakve prednosti i troškove klijent može da očekuje?
nopreview
U službi InDesign-a
Bojan Stojanović
Nekoliko atraktivnih dodatnih programa za Adobe InDesign možemo posmatrati kao dokaz popularnosti ovog DTP alata ili kao demostraciju prednosti otvorene arhitekture. Za korisnike InDesign-a to su pre svega alatke koje čine rad efikasnijim...
nopreview
Moćni DVD
Voja Gašić
Cyberlink se godinama trudi da opravda svaku "celobrojnu" verziju PowerDVD-a novitetima koji će ulepšati gledanje filmova. Šta donosi verzija 5?
preview
Bojan Stojanović
Pojava svakog novog OpenType Pro fonta važan je događaj za domaću tipografsku scenu. Posebno ovoga puta, pošto je srpska srednjovekovna baština poslužila kao osnova za font iz Adobe kolekcije...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Kerio Personal Firewall, Advanced Office XP Password Recovery, Capture Professional i Express Thumbnail Creator.
nopreview
Mreže u mreži
Bojan Petrović
Pronalaženje MP3 pesama već godinama je hit među korisnicima računara, a posebno napisane Internet aplikacije su ovaj hobi pretvorile u masovnu opsesiju. U čemu je zapravo trik sa peer-to-peer tehnologijom?
nopreview
Više od petice
Ivan Sekulović
PHP, jedan od najpopularnijih skript jezika, uskoro će doživeti novu verziju. Sudeći po beta-izdanju, ova verzija biće spremna da zakorači i u enterprise arenu.
nopreview
Posle odmora
Vesna Milošević
Letnji meseci su prošli, kao i godišnji odmori. Svi smo puni snage i pozitivne energije, ali kako tu energiju i svežinu sačuvati tokom dugih i hladnih zimskih dana? Odgovor smo potražili na Mreži...
nopreview
Webby za 2003
Esad Jakupović
Sedma podela najuglednijih nagrada za Web sajtove po prvi put je organizovana na Internetu. Pogledajmo ko su pobednici...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
preview
Aleksandar Đurović
RaveReport je moćan alat za kreiranje izveštaja i jedna od važnih prednosti Delphi-ja 7. Kako ga iskoristiti?
nopreview
Džepno programiranje
Igor Savkić, Nenad Batoćanin
Svako vreme ima svoje omiljene igračke, a današnje igračke su postale toliko moćne da se na njima mogu raditi i veoma ozbiljni poslovi. Još ako znate da ih programirate...
nopreview
Bed & Breakfast Guide
Ladislav Struharik
preview
"DTP za poslovne korisnike", najopsežnija knjiga koju je PC Press do sada izdao, donosi uputstva za primenu najpopularnijih programa koji olakšavaju obradu teksta i slika u firmi.
nopreview
Saša Malkov
Ovim izdanjem CET zaokružuje napore da domaćoj publici predstavi neka od najvažnijih dela iz oblasti objekto-orijentisanih tehnologija.
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Saspite najpre USeBe jednu kaficu, zamezite nešto sa PC-roštilja (preporučuje se AMD za meso, a blaži Intel za ribu i piletinu), pa onda sedite pred neizbežni računar. Možda ćete otkriti prekrasne ligature ćirilične hindu varijante ili prisustvovati svetskoj premijeri stranice o aktuelnim predviđanjima astrologa za 2001. godinu koja je netom izašla iz "andrkonstrakšn" faze...
nopreview
Adobe Acrobat 6
Bojan Stojanović
Deset godina razvoja PDF formata i šest verzija programskog paketa Acrobat - tako bi se sažeto mogao opisati period sazrevanja tehnologije elektronskih dokumenata koja je zauvek prevazišla razlike između računara i operativnih sistema. Upoznajte Acrobat 6 i nove mogućnosti koje on donosi u svetu elektronskih dokumenata.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter