GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #84 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Jelena Rupnik
Bitka za profitom se ne zaustavlja - dok igrice doživljavaju ko zna koju po redu inkarnaciju, računarski giganti predstavljaju nove modele Tablet PC-ja...  «pročitajte više»
- PC #84 (Decembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Vladimir Cerić
Detaljno smo testirali 15 konfiguracija domaćih firmi koje su se potrudile da sklope brze, svestrane i udobne mašine namenjenih kućnoj upotrebi.
preview
Voja Gašić
Kada je 1998. godine Unisys najavio CMP arhitekturu, mali broj stručnjaka je znao o čemu se radi. A onda je ta arhitektura dovela PC do mainframe sveta...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Spor je završen
Sava Zdravković
Maratonski spor u kome je Američka Vlada tražila podelu Microsoft-a na dve kompanije konačno je zavšen, uglavnom u korist kompanije iz Redmonda. Mnogi se danas pitaju zašto je spor uopšte i vođen...
nopreview
Da te ceo svet razume
Dragan Grbić
Inkvizicija se probudila da bi nas upozorila da će komercijalni proizvod jedne firme potkopati temelje srpskog jezika.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Jesen sajmova
Esad Jakupović
Prikazu jesenskih sajmova s razlogom smo dali isti naslov kao pre godinu dana - stvari se pomeraju na bolje, ali smo još daleko od "zlatne" 2000. godine. U svakom slučaju, sa zadovoljstvo smo posetili četiri sajma u Nemačkoj, Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj.
nopreview
Pert, Zapadna Australija
Stevan Josimović
Australija - obećana programerska zemlja... Ili je tako bilo nekad. Standard stanovništva je i dalje dalje na zavidnom nivou, ali IT biznisu baš ne cvetaju ruže. Zašto je tako?
nopreview
AMD Thoroughbred
Aleksandar Veljković
Može li 0.13 mikrometarska tehnologija pomoći da Athlon "preživi" još neko vreme? Testirali smo AMD-ov novi procesor i uporedili ga sa konkurentima koji dolaze iz Intel-ovih fabrika.
nopreview
Snaga u džepu
Aleksandar Veljković
Najnovija generacija PDA uređaja polako ali sigurno, grabi ka funkcionalnosti svojstvenoj "pravim" PC računarima. Šta nude Asus i Compaq/HP?
nopreview
Šest notebook saputnika
Milan Bašić
Brzina, robustnost, bogatstvo opreme, atraktivan dizajn i(li) niska cena... Sve su to karakteristike o kojima razmišljamo kada treba izdvojiti novac za notebook. Kako rade Acer, Dell, HP, IBM, Toshiba i novi kandidat, firma Yakumo?
preview
Voja Gašić
Da li su nForce 2 i 845PE dobra rešenja kada dođe trenutak da gigahercne procesore zamenite duplo bržima?
nopreview
Očekivanja i rezultati
Vladimir Cerić
Najnoviji set VIA čipova donosi mnoštvo noviteta, ali kako stoji stvar sa performansama?
nopreview
Arhitektura smart kartica
Goran Obradović
Hoćemo li i mi uskoro, umesto ličnih karti, pasoša ili zdravstvenih knjižica, koristiti pametne kartice? Tehnologija napreduje - upoznajmo nove standarde!
preview
Milan Četić
Lexmark-ova Optra T serija predstavlja snažnog konkurenta HP-u u srednjoj i višoj klasi laserskih štampača. Isprobali smo četiri modela koji "pokrivaju" čitavu paletu.
nopreview
Microtek je stigao
Milan Bašić
Microtec skeneri popunjavaju prazninu u višoj srednjoj klasi, ali će ih verovatno i korisnici skromnijih zahteva rado kupovati.
nopreview
Vizionarski duet
Nikola Stojanović
Kalifornijska firma Visioneer, deo kompanije Primax Electronics je još jedan, za naše tržište nov, proizvođač SOHO skenera.
nopreview
Sweex galanterija
Nikola Stojanović
Mrežna oprema i multimedija postaju sve dostupniji. Isprobali smo ponudu firme Sweex.
nopreview
Profilisana DVD ponuda
Branislav Bubanja
Prateći trend sve veće popularnosti DVD plejera na našem tržištu, predstavljamo nekoliko reprezentativnih modela za kupce različitih platežnih mogućnosti. Proizveli su ih Mustek, Samsung, Roadstar i Panasonic.
nopreview
Jeftini 5.1 sistemi
Branislav Bubanja
Proizvođači 5.1 sistema zvučnika se u poslednje vreme trude da naprave modele koji će pružiti pravi surround zvuk za malo para. Šta nude Philips, Mecmar i Creative?
nopreview
Panasonic KX-P7100
Marko Mihajlović
Panasonic KX-P7100 je crno-beli laserski štampač namenjen radu u kancelariji. Zasnovan je na Brother-ovoj mehanici, napravljen od robustne plastike i donosi nekoliko zanimljivih osobina interesantnih za poslovne ljude.
nopreview
Canon LBP 1210
Milan Četić
Japanski Canon je već nekoliko godina proizvođač mehanike za laserske štampače firme Hewlett-Packard, pa nije neobično što jeftini modeli koje HP predstavi tržištu posle izvesnog vremena dobiju "kopije" sa Canon-ovim znakom. Može li LBP 1210 da konkuriše uzoru, modelu HO LaserJet 1200.
preview
Marko Mihajlović
IXUS serija je plod Canon-ove ambicije da kupcima prezentuje fotoaparate lake za upotrebu, malih dimenzija, ali bez umanjenja funkcionalnosti. Pred nama su se našla dva nova modela...
nopreview
HP LaserJet 4200 i 4300
Milan Četić
LaserJetom 4100 je u dugom periodu bio najjači A4 crno-beli laserski štampač na tržištu, a onda se konkurencija umešala. Sada je stigao Hewlett-Packard-ov odgovor u vidu modela LaserJet 4200 i 4300.
nopreview
Epson Perfection 1660 Photo
Milan Četić
Perfection 1660 Photo je skener optičke rezolucije 1.600 piksela po inču, sa mehaničkom rezolucijom od 1.600*3.200 ppi. Njegov glavni adut je, ipak, Epson-ova precizna mehanika...
nopreview
HP Photosmart 7550
Milan Četić
Direktna štampa sa digitalnih fotoaparata i memorijskih kartica je pravi hit, a Photosmart 7550 je najjači predstavnik najnovije HP-ove generacije direktnih foto-štampača.
nopreview
HP ScanJet 3500
Milan Četić
Hewlett-Packard-ovi skeneri su prilagođeni korisniku koji ne žele da se previše upuštaju u parametre skeniranja, a opet traže digitalne slike korektnog kvaliteta. Tu ideju sledi i nova generacija skenera, čiji je jedan od pripadnika ScanJet 3500.
nopreview
Canon Lide 20 i 30
Milan Četić
Japanski Canon je najozbiljniji proizvođač CMOS optičkih senzora, pa su čak uspeli da naprave i profesionalni fotoaparat (EOS D60) koji umesto CCD-a koristi CMOS senzor. Ove senzore Canon primenjuje i u proizvodnji skenera, a dva najnovija modela su LIDE 20 i LIDE 30.
nopreview
Fotoaparati budućnosti
Esad Jakupović
CMOS, CCD i Super CCD senzorima sada se pridružuje Foveon X3. Hoće li on dovesti do revolucije u svetu digitalnih fotoaparata?
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
A4Tech 2Hand Works Wireless Office Desktop tastatura, Belkin Regulator Pro UPS, D-Link wireless kartice, Fanner kuleri, Gainward MX440 Pro Vivo grafička kartica, Palm Zire m150 palmtop, Siemens ID Mouse koji kontroliše i otisak prsta, Sony DSC-S75 fotoaparat i Stream DVD plejer.
nopreview
Operacija Ventura
Bojan Stojanović
Corel Ventura 10 je moćan DTP program koji pretenduje da dostigne ugled svojih predaka. Da li je paket noviteta koje je Corel pripremio dovoljan za tržišni uspeh?
nopreview
Osmica za budućnost
Đorđe Grujić
Čekanje se isplatilo - koleginice i kolege arhitekti, pozdravimo ArchiCAD 8!
nopreview
Planiranje, upravljanje, analiza...
Dragan Grbić
Poslovni uspeh ne može se postići na osnovu intuicije - potrebno je planiranje, a onda i alati za njega. Microsoft nudi Project 2002, moćan softver za planiranje i upravljanje poslovanjem.
nopreview
CATIA za mašince
Mladen Radaković
Program CATIA francuske firme Dassault Systems namenjen je pre svega mašincima, kojima će olakšati kompletan proces projektovanja, od ideje do radioničkog crteža.
nopreview
Macromedia i integracija
Ladislav Struharik
Reč kojom bismo opisali paket Macromedia Studio MX glasi "integracija". Dreamweaver jeste centralni program, ali ga Fireworks, FreeHand i ColdFusion veoma dobro dopunjuju.
preview
Bojan Stojanović
PartitionMagic 8 prati savremene diskove ogromnih kapaciteta, nastavljajući dobru tradiciju svojih prethodnika.
nopreview
Sigurnosni alati
Mihailo Đorić
Microsoft je korisnicima svojih operativnih sistema stavio na raspolaganje nekoliko korisnih alata koji treba da pomognu u otkrivanju grešaka i sigurnosnih "rupa" na lokalnoj mreži.
nopreview
Britannica 2003
Branislav Babović
Encyclopaedia Britannica 2003 Ultimate Reference Suite predstavlja prekretnicu u razvoju elektronskog izdanja najslavnije enciklopedije na svetu.
nopreview
Sitnice koje živce znače
Slobodan Ljubišić
Kako ste reagovali kada ste prvi put ugledali "plavi ekran smrti"? Čak i za iskusnije, ovo "plavetnilo" predstavlja noćnu moru. Zato je svaki savet dobro došao...
nopreview
Dragan Grbić
Inicijativa Palladium počiva na nastojanju da se implementiraju brojni tehnički standardi i da se uspostavi novi suštinski okvir u načelima sigurnosti.
nopreview
Tipografska karta srpskog jezika
Bojan Stojanović
Skiciranje "otiska" našeg jezika je zametan posao, ali se jednostavnim prebrojavanjem slova može doći do zanimljivih rezultata. Statistika i tipografija će nam pomoći da steknemo potpuniju sliku.
nopreview
Serveri i licence
Dejan Ristanović
Puno se govori o licenciranju programa na radnim stanicama, ali optimalan izbor licenci za servere predstavlja veći izazov.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
BPS Spyware Remover, Dr. Web, Total Commander i Tweaking Toolbox XP.
nopreview
Idemo u šoping!
Boris Stanojević
Dugo smo čekali i najzad dočekali platne kartice - idemo u šoping na Internet! Mesec dana proteklih od objavljivanja prošlog teksta iskoristili smo za sticanje prvih iskustava u kupovini na Mreži...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
Cook It Light i The Worst Case Scenario.
nopreview
Izlog knjiga
Vladimir Cerić, Vojislav Simić
Početnica za Internet, Quark XPress 5 za Windows i Macintosh i Visual Basic .NET.
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Google nam je preporučio nešto lepo i toplo za zimu, ali se zato SQL server mučio sa uslovima sve dok nije pao sa svoje udobne police. Srećom, uz lepo putovanje na Titanic-u sve će doći na svoje mesto, pa ćete čak i pronaći mesto za najsigurniju on-line kupovinu vašom novom kreditnom karticom.
nopreview
Excel 2002 - Programiranje za početnike (2)
Branko Nikitović
Nastavljajući prošlomesečni specijalni dodatak o programiranju u Excel 2002 okruženju, bavimo se obradom događaja, kreiranjem korisničkih dijaloga, rukovanjem greškama, tehnikama debagovanja programa... Što je najvažnije, u tekstu je naveden čitav niz primera, koji će vam pomoći da pređete sa teorije na praksu.


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter