GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #72 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jelica Protić
Od 23. do 29. septembra u Budvi je održan osmi INFOFEST, na kome su nastupile brojne računarske firme. Osveženje je stiglo iz inostranstva...  «pročitajte više»
- PC #72 (Novembar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Milan Bašić, Voja Gašić
Ima primena u kojima svako usporenje protoka podataka predstavlja ozbiljan problem, a traži se i dopunska bezbednost. U oba slučaja RAID se nameće kao logično rešenje, ali koji RAID? SCSI ili IDE?
preview
Milan Četić
U uslovima pravog medijsko-marketinškog rata između proizvođača originalnog i kompatibilnog inkjet mastila, odlučili smo da obiđemo domaće prodavnice...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Još jedna bitka za Mrežu
Sava Zdravković
Kraj oktobra neće biti zapamćen samo po promociji Windows-a XP - tada će, po svemu sudeći, početi nova runda borbe za dominaciju na Internetu.
nopreview
Elektronska vlada
Nikola Marković
E-vlada je trend razvoja informacionih sistema državnih organa u svetu. I mi se polako uključujemo u taj proces...
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Microsoft i u džepu
Zoran Kehler
Mobilni telefon nije samo sprava koja služi da se čujete sa prijateljima, već računarska platforma prilagođena ličnim komunikacijama. Microsoft-ove ambicije su jasne: dominaciju nad radnim stolom korisnika proširiti na dominaciju nad njegovim džepom, sakoom, torbom...
nopreview
Moderni Heleni za tastaturom
Milan Bašić
Posetili smo Helexpo-a, jedan od najznačajnih sajmova u Grčkoj, iskoristivši priliku da bacimo pogled na stanje informatičkog tržišta u susednoj zemlji.
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Athlon XP vs. Pentium 4
Aleksandar Veljković
Pentium 4 konačno "uzima zalet" sa i845 pločama, ali je na drugoj strani Athlon XP kome, u kombinaciji sa pločama baziranim na KT-266A setu čipova, nije lako parirati...
nopreview
Compaq i Acer
Dejan Ristanović
Pred nama su se našla dva notebook računara: Compaq Armada M300 i Acer TravelMate 212TXV. Različiti su po koncepciji, ali oba spadaju u najnoviju generaciju portabl PC-ja.
nopreview
Komad sa pevanjem i bez pucanja
Voja Gašić
Creative iz godine u godinu pravi sve bolje zvučne kartice, iako na svom segmentu tržišta gotovo da i nema dostojnih konkurenata. Šta donosi Audigy?
nopreview
U korak sa vremenom
Vladimir Cerić
Još jednom su nam iz Samsung-a stigli kvalitetni i inovativni monitori sa oznakama SyncMaster 151MP i SyncMaster 757NF.
preview
Milan Bašić
U ekonomskoj klasi skenera konkurencija je ogromna pa je, posežući za delom slatkog tržišnog kolača, Umax je predstavio tri interesantna modela.
nopreview
I dalje u glavnoj ulozi
Branko Lukić
Baš kad smo pomislili da CD-ROM polako odlazi u zaborav, nove tehnike kompresije omogućile su smeštanje veće količine podataka na CD medij i tako revitalizovale njegovu ulogu u računaru. Isprobali smo tri nova CD čitača - 52-brzinca.
nopreview
Koliko megapiksela?
Milan Četić
Kako stvari stoje u ovom trenutku, cifra od oko 2 megapiksela donosi ravnotežu kvaliteta i cene. Ipak, svi 2 Mp aparati nisu jednaki niti jednako koštaju. Isprobali smo Canon-ov, Hewlett-Packard-ov i Olympus-ov adut.
nopreview
Echostar DVR-7000
Zoran Životić
Ako vas tokom direktnog prenosa utakmice neko prekine, pritisnite pauzu na satelitskom prijemniku. Kada završite posao, nastavićete tamo gde ste stali. Nemoguće? Probajte DVR-7000!
nopreview
Zvučnici bez premca
Vladimir Cerić
Sve naprednije zvučne kartice ostaju nemoćne ako na njih ne priključite zvučnike koji imaju barem neke elemente onoga što smo nekada zvali Hi-Fi. Altec Lansing je dobar kandidat...
nopreview
Kao u avionu
Žarko Gojković
CH Products je spremio upravljački komplet poluvolana i pedala za ljubitelje simulacije letenja avionom. Uz Pro-Pilot upravljanje postaje realističnije, a samim tim i virtuelni let je prijatniji...
nopreview
POS sistemi
Branislav Bubanja
Samoposluge, prodavnice, restorani i razni drugi objekti traže rešenja efikasnija od klasičnih registar-kasa. POS sistemi priskaču u pomoć...
nopreview
HP DeskJet 920, 940 i 960
Milan Četić
Tri najnovija DeskJet-a se potpuno uklapaju u seriju 900, ali donose mogućnost korisniku da, u zavisnosti od brzine štampe koja mu je potrebna, izabere model optimalne cene.
nopreview
Epson Stylus C80
Milan Četić
Najjači A4 inkjet štampač iz Epson-ove ponude primenjuje brojne tehničke i tehnološke inovacije, skrećući u neku ruku ka poslovnim korisnicima, kojima brz rad i mala potrošnja mastila predstavljaju imperativ.
nopreview
Lexmark Optra T620dn
Milan Četić
Nemamo često priliku da testiramo laserski štampač namenjen najvećim firmama, pa je susret sa Lexmark-ovim modelom Optra T620dn bio specijalno iskustvo. Radi se o crno-belom laseru formata A4, jednom od najboljih proizvoda u ovoj klasi koji se može naći na našem tržištu.
nopreview
Cab termalni štampač
Saša Dimitrijević
U vreme kada postoji više desetina proizvođača termalnih štampača i kad izgleda da je u toj, inače ne previše inovativnoj tehnologiji sve već poznato i primenjeno, nemački proizvođač cab je primenio novi pristup kod modela iz serije Gemini...
nopreview
Sony J5
Saša Krstić
Rezultat nedavnog spajanja "mobilnih ogranaka" firmi Sony i Ericsson je pojava niza novih modela ovih firmi, koji bi se mogli opisati kao "ultra High-tech po popularnoj ceni". Tako je Sony J5 najlakši i najjeftiniji telefon koji vam omogućava da proverite svoju elektronsku poštu.
preview
Aleksandar Veljković
Poput mnogih domaćih konfiguracija, Centra 40G7 PR-R predstavlja pokušaj da se korisniku ponudi maksimum "sirove" snage po najnižoj mogućoj ceni. Ovaj računar se, ipak, po mnogo čemu izdvaja iz ponude...
nopreview
Kompjuterski automobil
Nadežda Veljković
Kompjuteri će automobil budućnosti pretvoriti u kancelariju, ali i mnogo prijatnije mesto za putovanje.
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Chieftec kućišta, Intel QX3 Plus Computer Microscope, Jazz J-9919 zvučnici, Jazz Piper MVR64P MP3 plejer, K-World TV kartica, Safeway mrežne kartice, Samsung SW-216B pisač i Zoltrix modemi.
preview
Vlada Ćalić
Nakon šest nedelja intenzivnog rada sa novim Windows-om sumiramo iskustva i obrazložimo komplimente, ali i zamerke koje se upućuju novom operativnom sistemu.
nopreview
Od 2K do XP
Slobodan Ljubišić
Stigao je novi Microsoft-ov operativni sistem, koga možete instalirati na skoro sve aktuelne PC platforme, koristeći pri tome njihove pune hardverske potencijale. Ipak, ne ide sve uvek onako kako poželite...
nopreview
Globalni XP
Bojan Stojanović
Čuvenu Mekluanovu tezu o svetu kao globalnom selu, punih dvadeset godina nakon pojave PC-ja možemo da dopunimo pričom o globalnoj Windows platformi...
nopreview
Mnogo je isti
Ladislav Struharik
Ako ste bili strpljivi i odoleli iskušenju instaliranja beta i public preview verzija novog Internet Explorer-a, bićete nagrađeni stabilnim evolutivnim pomakom.
nopreview
Kako idu poslovi?
Dragan Grbić
Microsoft, u okviru Developer verzije paketa Office XP, nudi moćan razvojni sistem za izradu poslovnih aplikacija čija suština primene leži u prepoznavanju šeme poslovanja.
nopreview
Srećan broj 7
Stevan Josimović
Strasti koje je Newtek uzburkao promocijom Lightwave-a 6.5 tek što su se stišale, kad je stigla vest da će na Siggraph-u biti predstavljena i verzija 7. Tajming je odličan, a program?
preview
Milan Bašić
Prve nedelje rada u Visual FoxPro-u 7 pretvorile su se u pravi istraživački poduhvat. Brojne i važne novine svrstavaju ovaj paket u red ozbiljnih platformi za razvoj Internet aplikacija za rad sa bazama podataka.
nopreview
Tipografska laboratorija
Bojan Stojanović
FontLab 4 donosi podršku za OpenType format. Tipografski inženjeri su konaeno dobili profesionalni alat koji je lak za upotrebu i nudi do sada neviđenu automatiku.
nopreview
Šta je sa mrežom?
Branislav Babović
Administratorima velikih mreža od pomoći će biti paket What'sUp 6.0 Gold kompanije ipSwitch.
preview
Branislav Bubanja
UniDocs sistem je proizvod firme OSA - to je zanimljiv poslovni paket za upravljanje dokumentacijom i arhiviranjem, usklađen sa standardom JUS-ISO 9000.
nopreview
Encarta 2002 Deluxe
Peđa Lalević
Nova verzija najpopularnije enciklopedije na multimedijalnom tržištu donosi više od ažuriranih podataka - Microsoft je primenio nova vizuelna, tehnička, pa čak i konceptualna rešenja.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Sygate Personal Firewall, The Sleuthhound, Toon Boom Studio i WinMX.
nopreview
.NET Web servisi
Ivan Sekulović
Web servisi pružaju određenu funkcionalnost ili usluge Web i desktop aplikacijama koristeći standardne Internet protokole. Kako u .NET okruženju napraviti Web servis?
nopreview
Vidimo se na telefonu
Miloš Dragićević, Aleksandar Kostić
Sve je više korisnika zainteresovanih za video konferisanje ili makar za razgovor telefonom uz pogled na lice sagovornika. Isprobali smo SeeYou telefon, proizvod švedske firme VisionTech.
nopreview
Ljubavne priče
Vladana Rašić
Miholjsko leto. Sunce vas prosto miluje dok sedite na trošnoj klupi pored reke. Sa osmehom na licu prisećate se slučajnih dodira, nežnih reči... Ah, ta ljubav... Makar i na Web-u!
nopreview
Kuda idu neboderi?
Brankica Rakić
Oblakoderi, neboderi ili jednostavno visoke zgrade su, baš kao i rokenrol, američki "pronalazak". Koliko daleko (visoko) se otišlo u ovog grani arhitekture svedoče zanimljivi sadržaji na Internetu.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
A Virtual Reality Guide to Texas, Deveta simfonija, Faces, The Solar System.
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Vedra strana
Kad čovek pogleda nove verzije Fligt Simulator-a sa realnim eksplozijama, shvati da ni DOS nije najgori. A ako se stvar zaglavi baš u DOS-u, pa ni sleep taster ne pomaže, fotokopirajte ekran i pošaljite ga službi tehničke podrške. Uostalom, zar vam Internet nije već dosadio - mnogo je zabavnije slanje brašna i šećera u pismu. Kad bi (makar na Vedru stranu) još mogao da stane i zejtin...
nopreview
Microsoft Word 2002 - Napredne tehnike
Dragan Grbić
Posle osnovnih stvari opisanih u prethodnom specijalnom dodatku, ovoga puta bavimo se složenijim tehnikama koje će pomoći da primenite sve potrencijale programa Microsoft Word 2002 iz paketa Microsoft Office XP. Pažnju smo posvetili sintaksnoj proveri teksta, praćenju promena u dokumentu i grupnom radu, korišćenju polja i složenih struktura (regularni izrazi, sadržaj, indeks, unakrsne reference), cirkularnoj pošti, sortiranju, združivanju dokumenata i, posebno, korišćenju Word-a (i njegovih makroa) u Internet/intranet okruženju, za automatizaciju poslovanja.


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter