GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #69 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Aleksandar Petrović
Razmenjeno je dosta teških reči između zagovornika Open Source koncepta i pristalica Microsoft-a. Ko je u pravu?  «pročitajte više»
- PC #69 (Jul/Avgust 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Dejan Ristanović
Tokom oficijelne posete Beogradu Michel Lacombe, potpredsednik Microsoft-a, potvrdio je da se "čitavom svetu" konačno pridružuje i naša zemlja - ako se postignuti dogovori ostvare, uskoro ćemo imati Microsoft-ovu podružnicu u Jugoslaviji. I pored veoma opterećene satnice, gospodin Lacombe je našao vreme za opšrian intervju časopisu "PC"...
preview
Jelica Protić
Kompanija Microsoft priredila je 7. juna u Sava centru impozantan skup pod nazivom Sinergija, povodom svog povratka u Jugoslaviju. Preko 3000 učesnika upoznalo se sa najnovijim proizvodima i tehničkim rešenjima kompanije, kao i sa Microsoft-ovim vizijama informatičke budućnosti.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Prvi dan uz Office XP
Dejan Ristanović
Office XP je doneo mnogo lepih unapređenja, ali kako stvari stoje sa onim što smo već imali?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Propast na britanski način
Jelena Rupnik
Nakon nestanka čitave generacije Internet kompanija sa tržišta, tema broj jedan u Britaniji je definitivno - propast. No, ni u propasti nisu svi jednaki...
nopreview
Dugo, toplo leto
Zoran Kehler
Došao je jun, klasičnih Vašingtonskih 30 i više stepeni uz vlažnost od 80%. Vruće je i na drugim poljima, a dot-kom svet napao je "požar" koji se ne može ublažiti klima uređajima...
nopreview
Biti tamo, biti siguran
Ivan Babović
U današnjem svetu Internet veza ništa nije važnije od bezbednosti - kažu da će bezbednost uzdići ili uništiti Internet. Šta misle stručnjaci koji su se okupili na konferenciji Infosecurity 2001?
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
preview
Branko Nikitović
Konačno smo svedoci dugo očekivanog pada cena TFT monitora, pa je interesovanje značajno poraslo. Detaljno smo testirali dvadesetak modela koji se nude na našem tržištu.
nopreview
Kako to majstori rade
Milan Bašić
Sve veće interesovanje za notebook računare uticalo je na distributere da poboljšaju ponudu ove opreme. Do nas stigli HP i IBM modeli koja privlače pažnju i u globalnim okvirima...
nopreview
GeForce 3 i svi ostali
Aleksandar Veljković
Dok GeForce 3, koji je konačno stigao i do nas, predstavlja neoboriv argument da je NVidia tehnološki lider na tržištu grafičkih akceleratora, Kyro II će sigurno obradovati one koji traže alternativu.
nopreview
I boja i brzina
Milan Četić
Upornost se isplatila - nova generacija LED štampača japanske firme Oki ne samo da konkuriše laserskim printerima, nego ih u nekim segmentima i prevazilazi.
nopreview
DV i oko njega
Voja Gašić
Cene uređaja za digitalni video stalno padaju, a srećna okolnost je da i na našem tržištu možete da kompletirate mali, ali moćan amaterski DV studio.
nopreview
IBM NetVista X40i
Aleksandar Veljković
Računar ne mora uvek izgledati isto - umesto kućišta i monitora koji zauzimaju dobar deo stola IBM je, integrišući čitav računar u TFT monitor, pripremio sistemn koji ne zauzima gotovo ni malo prostora, a opet obezbeđuje pun komfor poslovnog rada...
preview
Aleksandar Veljković
Novi Pakom Millentium je zgodna radna stanica za poslovne primene - dovoljno procesorske snage i TFT monitor su aduti koje treba ceniti.
nopreview
Reparirani IBM
Vladimir Cerić
Paralelno sa uspostavljanjem reda na celokupnom računarskom tržištu ustaljuje se i uvoz polovnih računara. To su uglavnom mašine korišćene u velikim firmama i onda zamenjene - ako vam nije potrebna velika brzina a iznad svega cenite pouzdanost, pogledajte fabrički reparirane IBM računare.
preview
Aleksandar Veljković
Model 4073 PR kod ključnih komponenti nije pravio nikakve kompromise - opremljen je procesorom i grafičkom karticom koji trenutno predstavljaju sam vrh ponude na svetskom tržištu. Kakvi su rezultati?
nopreview
HP PhotoSmart 1000 i 1218
Milan Četić
Sve je više ink-jet-ova koji mogu da štampaju direktno sa memorijskih kartica na kojima se u njima čuvaju snimljene fotografije. Hewlett-Packard je pripremio rešenje zasnovano na popularnoj seriji DeskJet 900..,.
nopreview
Xerox DocumentCentre 400
Milan Četić
Crno-beli laserski štampači A3 formata predstavljaju oblast u kojoj proizvođači koriste "oružje najvećeg kalibra" kako bi pokazali šta mogu i umeju. Zato Xerox u ovakve štampače ugrađuje skener A3 formata, stvarajući tako multifunkcionalni uređaji koji zamenjuje skener, kopir mašinu, faks pa čak i sistem za slanje e-mail-a. Kombinacija se zove DocumentCentre 400.
nopreview
HP PhotoSmart 315
Milan Četić
Digitalni foto-aparati i dalje nisu jeftini, pa se često pribegava kompromisima. Ako želite digitalni fotoaparat sa dvomegapikselnim CCD-om koji je primetno jeftiniji od 1000 DEM, pogledajte Photo Smart 315...
nopreview
Epson Stylus Photo 895
Milan Četić
Pre nekoliko meseci u "PC"-ju smo pisali o Epson-ovoj PIM tehnologiji i prvom ink-jet štampaču na svetu koji je koristi ţ Stylus Photo 895. Sada imamo priliku da vidimo konačnu verziju, sa poboljšanim firmware-om i otklonjenim problemima...
nopreview
Minolta PagePro 1100
Milan Četić
U ekonomskoj klasi ima mnogo laserskih štampača, ali japanska firma Minolta se ponosi dugogodišnjom reputacijom proizvođača vrlo kvalitetnih primeraka. Njihova "mehanika" je kod nas poznata kao osnova štampača raznih drugih proizvođača, a sada je vreme da predstavimo njihov sopstveni model, PagePro 1100.
preview
Milan Četić
Ink-jet štampači velikog formata više ne predstavljaju retkost ni na našem tržištu - potreba za štampom grafike velikih formata u malom broju primeraka je značajno porasla, cene ovih uređaja polako padaju, a performanse su sve bolje. Isprobali smo Epson Stylus Pro 9500.
nopreview
Brzo ali sigurno
Vladimir Cerić
Tehnologija nazvana burn-proof, ugrađena u nove Teac i NEC CD-RW uređaje, ne ostavlja mesta za greške, čak ni kad radite najkomplikovanije poslove dok snimate na CD.
nopreview
Prenosno MP3 carstvo
Branislav Bubanja
MP3 plejeri su preležali dečje bolesti, borba za kupce je žestoka i svi se trude da ugrade "još ponešto". I kod nas su u prodaji zanimljivi modeli, idealni za ovo leto...
nopreview
Tri puta DVD
Branislav Bubanja
DVD uređaje sve češće ih viđamo kao samostalne jedinice koje polako ali sigurno zamenjuju video-rikordere. Naše tržište je sve bolje snabdeveno, pa predstavljamo tri nova modela.
nopreview
Pozadina A/V sistema
Dejan Veselinović
Na svetskom tržištu se vodi bitka između Dolby AC-3 ili 5.1 (sada već i 7.1) i DTS-a, a tu su i Lucasfilm THX i THX Ultra, pa onda MLP kompresija... Kako sve to funkcioniše?
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
CD-W54E i HP 4/4/24x pisači, Crucial memorije, Flash USB drajv, Hansol 705D monitor, kuleri za hard diskove, Logitech Cordless TrackMan FX, Logitech Mini Wheel Mouse, Memorex mediji i WingMan Formula Force GP.
nopreview
Sledeći korak za Access
Branislav Mihaljev
Access za mnoge korisnike predstavlja najveću Office enigmu - kako upoznati mogućnosti ovog džina i primeniti ih u intranet okruženju? Verzija 2002 dodaje nove opcije...
nopreview
Dve hiljade dve informacije
Dragan Grbić
Kad se setimo početaka, jasno nam je da je Outlook 2002 stigao veoma daleko. Danas je to moćni centar za upravljanje informacijama u vašem poslovnom okruženju.
preview
Bojan Stojanović
FreeHand 10 donosi značajna poboljšanja u oblasti vektorske grafike, ali Web segment ostaje najjača strana ovog popularnog programa za crtanje.
nopreview
Delphi 6
Jovan Bulajić
Posle neobično duge pauze, konačno je stigao Delphi 6 koji ne donosi samo nove komponente, već i mogućnost zajedničkog razvoja softvera za Windows i Linux.
nopreview
Ponovo na vrhu - XSI 1.5
Stevan Josimović
Na scenu stupa nova generacija paketa Softimage. XSI 1.5 predstavlja prvu potpuno funkcionalnu i zaokruženu verziju, koja je uzela u obzir primedbe korisnika...
nopreview
Photoshop na lakši način
Bojan Stojanović
Photoshop Elements predstavlja reprizu Adobe-ovog pokušaja da pronađe čarobnu formulu za dobar, jeftin i jednostavan program za obradu rasterskih slika.
nopreview
RedHat Linux 7.1
Vlada Ćalić
Najpopularnija Linux distribucija, RedHat, stigla je do verzije 7.1 koja promoviše Linux kao ozbiljnog konkurenta Microsoft-u i na polju desktop operativnih sistema.
nopreview
Kaspersky zaštita
Kristijan Lazić
KasperskyLab konačno ima distributera na domaćem tržištu - dobra prilika da legalizujete svoj antivirusni program ili nabavite neku od aktuelnih verzija.
nopreview
Digitalne uspemene
Zoran Životić
Da li ćete na odmor poneti klasični ili digitalni foto-aparat? Ako se opredelite za novu tehnologiju, biće vam potrebno okruženje koje analiziramo: aparat, dodaci za njega, štampač i, naravno, softver...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Firestarter, Frequency ID, NeoWatch, Photo-Brush i RCA mp3PRO Audio Player.
nopreview
Web servisi
Dejan Damnjanović
Umesto da održava ogromne baze podataka, konekcije i switching centre, dizajneru portala biće dovoljno da pravilno složi "kockice" raspoređene negde na mreži. Te "kockice" nazivaju se Web servisi.
nopreview
Pohod Plavog zuba
Esad Jakupović
Naglašeni optimizam zagovornika Bluetooth tehnologije splasnuo je posle odluke Microsoft-a da ne podrži ovaj standard u XP generaciji softvera. Ipak...
nopreview
Vesna Milošević
Dolazi leto, sa vrućinama i upozorenjima lekara da se klonimo sunca. Zatvorite prozore, spremite hladno piće i zaplovite vodama enigmatike, u moru koje se zove svetska Mreža.
nopreview
Virtuelno savršenstvo
Nenad Veljković
Final Fantasy je prvi film u istoriji kinematografije u potpunosti kreiran pomoću računara. YU premijera je najavljena za avgust, ali je ponešto već pokazano...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Virtuelna baza podataka
Nenad Batoćanin
Interakcija Clipper programa sa softverom novije generacije predstavlja ozbiljan problem. Predlažemo adekvatno rešenje...
nopreview
Između dve vatre
Miljan Jovanović
Jeste li razmišljali o pisanju drajvera za neku USB komponentu? Zadatak nije jednostavan, jer autor drajvera mora voditi računa o svim situacijama...
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
3D Home Architect 4.0, Battles of the World, Complete Guide To Gardening i Teach Me Blues Guitar.
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Prema ozbiljnim istraživanjima Interactive Week-a, muziku sa Interneta skida 29% muškaraca i 21% žena. Ostatak su oni koji ne znaju šta su, niti će tu muziku ikada slušati. Ipak, legende poput Đoke Balaševića preživljavaju čak i brisanje sa hard diska, sve dok ih ne dohvate domaći debuberi i temeljito istesterišu u Njord-u...
nopreview
Dejan Ristanović, Danica Radeka, Voja Gašić
U očekivanju da e-commerce zaživi i na našim prostorima, surfovanje je i dalje glavna aktivnost domaćih korisnika Interneta - na ceni su pre svega sajtovi koji posetiocu daju vredne informacije, a u toplim danima dobro dođe i malo zabave. Zato se koncepcija našeg tradicionalnog letnjeg umetka nije promenila - prikupili smo oko 150 zanimljivih sajtova, opisali ih i podelili u jedanaest oblasti... Prijatno leto na Web-u!


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter