GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #64 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Branislav Vuković
DSL nije više samo način prenosa, već označava jedan od najperspektivnijih novih servisa u pristupnim mrežama koji se širi Amerikom i polako ulazi na evropsku scenu. Druga evropska DSL konferencija ponudila je prikaz stanja tehnologije i trendova...  «pročitajte više»
- PC #64 (Februar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Bojan Tepavčević
Mnoge sumnje u Pentium 4 bile su opravdane, ali ima i oblasti u kojima novi procesor predstavlja pravo otkrovenje... Recimo, rešavanje ogromnih sistema jednačina.
preview
Voja Gašić
Kritična masa DVD uređaja je dostignuta, pa prodaja DVD naslova postaje sve unosniji posao. Nije, ipak, malo onih koji se još drže starog CD-ROM čitača. Isprobali smo Teac, Afreey, BTC i ASUS CD i DVD čitače.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Hardverska 2000
Petar Gredelj
Događaj 2000. svakako je snažni prodor AMD-a koji je učinio nešto nemoguće - Intel je svrgnut sa "prestola". Šta će biti ove godine?
nopreview
Zašto (ne) Flash?
Miloš Nikolić
Kompanija Macromedia je dobro poznata svima koji se interesuju za Web design, a oko njene Flash tehnologije vode se sve žešće rasprave...
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Milenijum između mehura i čizme
Jelena Rupnik
Dok su januarske rasprodaje punile džepove prodavaca, na britanskom računarskom tržištu je nastupila neugodna tišina. U isto vreme Amazon.com je ilustrovao maksimu o "visokom letu i niskom padu", a iz Veliki Brat se preselio u stvarnost...
nopreview
Dobrodošli na Info(s)
Esad Jakupović
Završeno je prošlogodišnje "vreme sajmova" na exYU prostorima. Kakvi su bili i šta su novo doneli jedan Infos i dva Info-a?
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Duel na vrhu
Aleksandar Veljković
Pentium 4 promoviše novu, revolucionarnu arhitekturu, ali šta to konkretno donosi korisnicima? Detaljno smo ga testirali u uporedili sa najbržim Athlon-om...
nopreview
Dizajn prodaje notebook
Branko Nikitović
Apple-ov trend živahnog dizajna prenosi se i na portabl računare - još nema providnih kućišta, ali su ideje originalne. Isprobali smo Compaq Presario 1400, HP Omnibook XE3 i Toshiba Satellite 1710CDS.
nopreview
Ravno i ravnije
Branko Nikitović
Ravni monitori su već postali standard, ali novi modeli ne prestaju da stižu. Pred nama su Samsung, Hansol i Formac.
nopreview
Doping za GeForce
Nenad Vereš
Šta mislite o ideji da standardnu grafičku karticu (gotovo) besplatno pretvorite u profesionalni grafički akcelerator? Dovoljno je da premestite nekoliko otpornika...
nopreview
FIC ploče
Aleksandar Veljković
Ako ste pomislili da su svi veliki svetski proizvođači matičnih ploča već zastupljeni na našem tržištu, prevideli ste firmu FIC...
nopreview
Piši-briši kod kuće i na putu
Milan Bašić
Uz nove pisače, snimanje CD-a više nije mistična operacija koja zahteva da odvojite računar od mreže i da ne dišete dok prolazite. Uz Plextor 12/10/30A ili HP CD-Writer 8230 "prženje" CD-a postaje zadovoljstvo...
nopreview
USB modemi
Dejan Ristanović
U prvim danima USB-a govorilo se najpre o modemima. Danas ovaj interfejs obezbeđuje vezu sa skenerima, štampačima i kamerama, dok su modemi i dalje uglavnom PCI/ISA kartice. Ipak, Planet, Micronet i Elsa imaju šta da ponude.
nopreview
Na kraju puta
Milan Četić
Epson-ovi štampači Stylus Photo 790 i 890 poboljšavaju fotorealističnost otiska, ali i najavljuju kraj mogućnosti razvoja ink-jet tehnologije.
nopreview
Pioneer CDP-609
Dejan Veselinović
CD pisači za PC su "stara stvar", ali šta mislite o namenskom uređaju za one koji žele da prave sopstvene muzičke i druge kompilacije?
nopreview
Canon Fax B210C
Milan Četić
Canon Fax B210C spaja funkcije kolor faks-mašine i kolor ink-jet printera. Akcenat je, dakle, stavljen na faks segment, pa uređaj može da funkcioniše i bez oslanjanja na računar.
preview
Milan Četić
OfficeJet G85 je beskompromisna Hewlett-Packard-ova multifunkcionalna mašina: objedinjuje faks, ink-jet štampač u boji, kolor fletbed skener sa ADF-om i kolor kopir mašinu. Kako sve to funkcioniše?
nopreview
HP Color LaserJet 4550
Milan Četić
Pre skoro tri godine HP je predstavio ColorLaserJet 4500 koji je odmah pobrao odlične kritike. Sada je vreme za sledeći korak, koji se zove ColorLaserJet 4550...
nopreview
Xerox Docuprint P1210
Milan Četić
Ponekad i mala poboljšanja mogu puno toga da promene i da redefinišu područje primene laserskog štampača. Tako je Xerox Docuprint P1210 nasledio model P1202, a veća rezolucija donela je novu funkcionalnost.
nopreview
Agfa ePhoto CL18
Milan Četić
Uz ozbiljne digitalne foto-aparate, mnogi proizvođači nude i jeftine "igračke". Tako je Agfa promovisala CL 18, bazni model kamere sa CCD-om VGA rezolucije.
nopreview
Epson Stylus Color 980
Milan Četić
Još jedan Epson-ov adut na probirljivom ink-jet tržištu ponudio je brzine koje do sada nismo sretali među modelima slične cene. Kada tome dodamo poslovični Epson-ov kvalitet, iskušenje nije malo...
nopreview
Canon PowerShot G1
Milan Četić
PowerShot G1 je digitalni foto-aparat klasične koncepcije, sa nekoliko veoma zanimljivih rešenja...
nopreview
Plustek OpticPro 1248U
Milan Četić
Plustek-ovi skeneri spadaju u takozvanu široku ponudu, ali OpticPro 1248U čini korak dalje i izdvaja se od proseka...
nopreview
Agfa SnapScan e20
Milan Četić
Tržište je preplavljeno jeftinim skenerima problematičnog kvaliteta. Posle mnogo loših iskustava, testiranje modela Snapscan e20 predstavljalo je pravo zadovoljstvo...
preview
Milan Četić
Pre nekoliko meseci pisali smo o beogradskoj foto-radnji koja pretvara digitalne fotografije u papirne. Interesovanje je sve veće, pa je i "Foto Demi" ponudio sličnu uslugu.
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
TehPC konfiguracije, Soyo K7VTA-B ploča, Afreey LD-2060 kućni DVD čitač, Leadtek WinFast TV2000 TV kartica, Lucky Star Conference TV kartica, Asound mrežna ponuda, Abest, IBM i NCP memorije, Cooler Master, Genius NewScroll Wireless miš, Genius SW 2.1 Slim zvučnici i ScreenBeat SoundStation zvučnici.
nopreview
Whistler dolazi
Sava Zdravković
Utisci o prvoj beta verziji budućeg Windows-a 2001 su povoljni, ali u njoj nema nekih revolucionarnih novina. Šta nas očekuje u sledećoj verziji Windows-a i šta sledi posle nje?
nopreview
DTP integracija
Bojan Stojanović
Energičnom rekonstrukcijom svoje tehnologije, Adobe je izgradio čvrsto jezgro koje dizajnerima pruža pogodnost rada u jedinstvenom okruženju... i to sa YU slovima!
preview
Dragan Grbić
Umrežavanje informacionih resursa je uobičajeni postupak u poslovnoj strategiji firme, ali te tokove treba kanalisati u oblik koji neće izazvati prezasićenje korisnika informacijama. Microsoft nudi rešenje nazvano digital dashboard.
nopreview
Opera sa pet zvezda
Ladislav Struharik
Opera je zamišljena kao mali i elegantan browser koji efikasno koristi resurse računara. Može li ona da zameni nekog od moćnijih konkurenata?
nopreview
Fontovi sa YU slovima
Bojan Stojanović
Prethodnih meseci bavili smo se ugradnjom YU slova u bilo koji font upotrebom font editora, a sada ćemo pogledati gotova rešenja koja postoje na tržištu.
nopreview
Beograd na dlanu
Branislav Bubanja
Nedavno je promovisana nova verzija elektronskog plana Beograda - BeoINFO. CD više ne zamenjuje "papirni" plan, već ga dopunjava nizom zgodnih opcija.
nopreview
DVD film na CD-ROM-u
Bojan Petrović
Novo "čudo" zove se MPEG-4 ili DivX - uz pomoć te kompresije, čitav film se može upisati na CD-ROM, i to u pristojnom kvalitetu.
preview
Predrag Mitrović
Encryption File System Microsoft Windows-a 2000 obezbeđuje zaštitu podataka i tako sprečava radoznalce da zavire u vaše poverljive dokumente...
nopreview
U zagrljaju Internet crva
Kristijan Lazić
U novi milenijum mnogi korisnici računara su poneli i "slepe putnike". Pored dva nova uljeza (I-Worm.Navidad i I-Worm.Hybris), tu je i stari znanac I-Worm.Kak. Svi oni se šire (ali i otklanjaju) na sličan način...
nopreview
Vaš novi sistemski disk
Miljan Jovanović
Nekada je bilo jednostavno - prekopirate sistemske i ostale datoteke na novi disk, izvadite stari i sve radi kao i pre. Danas je promena diska postala složenija...
nopreview
Kad čeljad nisu besna...
Slobodan Ljubišić
Od pojave Windows-a 2000 prošla je čitava godina, pojavile su se sve potrebne "zakrpe", pa nema razloga da odlažete prelazak na novi operativni sistem. Ipak, možda ćete poželeti da i NT 4 bude "pri ruci".
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
ACDSee Power Pack, Atomix MP3, Icon Sucker, Juddy's Ten Key i TweakIt Gold
nopreview
Godina Astre
Voja Gašić
Kada nekome kažete da imate "Internet preko satelita", gotovo sigurno će vas pogledati sa podozrenjem. Godina provedena sa "tanjirom" daje nam mogućnosti za merodavnije zaključke...
nopreview
YU pretraživači
Branislav Bubanja
Strani pretraživači su dobri, ali domaći segment Interneta zahteva dodatne usluge. Zato smo isprobali mogućnosti sajtova koncentrisanih na indeksiranje YU Web-a.
preview
Vesna Milošević
Otkada je sveta i veka, pronalazači guraju točak napretka. I Internet tu ima svoje mesto...
nopreview
Zabava u belom
Brankica Rakić
Internet nam daje priliku da saznamo nešto više o skijanju, obiđemo nekoliko ski-centara i potražimo sneg...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
DCOM - mislite o tome!
Ivan Sekulović
.NET tehnologija zahtevaće od programera dosta prilagođavanja, ali Microsoft obećava da će vaši DCOM objekti i dalje biti upotrebljivi.
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
Sveto Pismo, Planeta Zemlja, AutoRoute Express Europe 2000 i Red Shift 4
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Nismo se ni čestito odmakli od izbora, a već se zna da su programeri programeri krivi i za sastav Parlamenta i za milenujumski sat koji je ponosno prebacio godinu na 1901, i to uz muziku Mlađana Dinkića. Valjda smo predugo radili u DOS-u... Ipak, imajte razumevanja - i mi krastavčići imamo svojih problema.
nopreview
Matlab 6 uputstvo za upotrebu
Boris Bjelošević
Čak se ni dugogodišnji korisnici programa Matlab ne bi međusobno složili da li je to softverski paket ili programski jezik. Istina je verovatno negde između - Matlab je matematičko (i ne samo matematičko) pomagalo koje korisniku omogućava da na relativno jednostavan način dođe do rezultata za čije računanje bi potrošio mnogo vremena. Uz detaljno uputstvo, naučićete da ga koristite.


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter