GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #57 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #57 (Jun 2000)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Zaštićeni Office
Sava Zdravković
Zabrinuli ste se zbog najave da će Office uskoro moći da se koristi samo ako ga legalno registrujete? Niste jedini...
nopreview
I Love You
Miljan Jovanović
Velike ljubavi često imaju tužan kraj... naročito kada se umešaju virusi najnovije generacije.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Las Vegas u svetu bez žica
Jelena Rupnik
Posetili smo dva velika sajma u Las Vegasu: NetEvents i Networld+Inetrop. I pored razlika u strukturi izlagača i posetilaca, oba sajma pokazala su isti trend: komunikacije bez žica osvajaju svet...
nopreview
Samsung Digital
Voja Gašić
Samsung-ovi ambiciozni planovi predstavljeni su novinarima sredinom maja, na glamuroznoj prezentaciji u Budimpešti. Zavirili smo u lavirinte digitalne budućnosti...
nopreview
Kalenić i Đeram na Web-u
Milan Bašić
Da informacioni sistemi, ako su dobro zamišljeni i realizovani, uvek donose napredak u poslovanju potvrđuje primer JKP "Gradske pijace". Uz puno entuzijazma i znanja i sa relativno skromnim sredstvima, učinjeno je mnogo...
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Sony za posao
Branko Nikitović
Testirali smo nove Sony monitore različitih dijagonala: CPD-E100 (15"), CPD-G200 (17") i CPD-G400 (19"). Karakterišu ih potpuno ravne FD Trinitron cevi i orijentacija ka profesionalcima.
nopreview
Iščekivanje raspleta
Aleksandar Veljković
AMD je onima koji su požurili da kupe KX-133 ploču priredio neprijatno iznenađenje. Još gore su prošli kupci modernih Intel-ovih ploča sa hardverskim bagom koji je već dobio ime Caminogate... Neizvesnost je sve veća, a u našu Redakciju iz meseca u mesec pristiže sve više matičnih ploča...
nopreview
Vreme čuda
Aleksandar Veljković, Voja Gašić
Iako tek očekujemo Voodoo 5, ATI Radeon i GTS2 lideri grafičke scene već su pokazali adute koji predstavljaju pravi praznik za oči.
nopreview
Štampanje u mreži
Milan Četić
Zahtevi koji se postavljaju pred mrežne štampače po pravilu su veoma visoki, a njihova nabavka uvek je predmet ozbiljnih razmatranja. Zato smo napravili presek domaće ponude štampača za vašu mrežu.
nopreview
Compaq za profesionalce
Aleksandar Veljković
Na Zapadu je uobičajeno da se za ozbiljne CAD/CAM primene koriste grafičke radne stanice. "Zavirili" smo u jednu od njih - egzotični Compaq SP700.
nopreview
RAID za svakoga
Stevan Josimović
Promise efikasno nastupa na tržištu disk kontrolera: prvi je uveo jeftino IDE RAID rešenje, a mali trik sa Ultra66 kontrolerom može da mu obezbedi lidersku poziciju u narednom periodu...
nopreview
Ekonomičan notebook
Stevan Josimović
Trend pada cena notebook računara učinio je Compaq Presario 1200 - XL103 veoma interesantnim za domaće tržište.
nopreview
Standardizovani kablovi
Goran Ćirić
Kategorija 5, 5e, 6, 7... Situaciju na tržištu kablovskih sistema karakteriše mnogo naziva koji stvaraju priličnu zbrku. Pomoći ćemo vam da se snađete.
nopreview
Video telefon
Zoran Dimić
Da li je došlo vreme da klasični telefon zamenite modernijim uređajem koji će osim glasa prenositi i sliku? Ako imate ISDN priključak, svakako pogledajte Siemens T-View 100.
nopreview
Šta se krije iza rezolucije?
Milan Četić
Moderni ink-jet štampači dele tačku na komponente, licitirajući sve većim rezolucijama. Šta je od toga stvarnost a šta privid?
nopreview
Zvuk uz sliku
Dejan Veselinović
Malo je poznato da je najveći deo onoga što zovemo "bioskopskim doživljajem" stvar kvalitetnog zvuka, čak i više nego velikog platna. Predlažemo nekoliko sistema različitih cena koji će kućnoj multimediji dati novu dimenziju.
nopreview
Canon BJC 8200
Milan Četić
Canon se sve ozbiljnije interesuje za foto ink-jet tehnologiju koja, koristeći šest boja mastila, postiže fotorealistični efekat štampe fotografija. BJC 8200 je prvi Canon-ov "čisti" foto ink-jet štampač...
nopreview
Okipage 10ex
Milan Četić
OkiPage štampači, koji izgledom i kvalitetom štampe jako podsećaju na laserske, za osvetljavanje fotoosetljivog valjka koriste niz LED dioda. Zbog toga su veoma jeftini, ali se primećuju i određene mane. Šta je novi model 10ex učinio da te mane budu ispravljene?
nopreview
Digitalne kamere
Milan Četić
Isprobali smo četiri digitalna foto-aparata iz različitih kategorija: pre svega modele PowerShot S20 i PowerShot Pro70 firme Canon, a onda i Mustek-ove kamere VDC-100 i VDC-300.
nopreview
Canon FB 630P i 630U
Marijana Anastasijević, Milan Četić
Dva nova Canon-ova skenera predstavljaju dobar izbor za one koji žele lak, vizuelno atraktivan i upotrebljiv uređaj. Jedan od njih koristi paralelni, a drugi USB port...
nopreview
Tektronics Phaser 750
Milan Četić
Vladavina Hewlett-Packard-a na tržištu kolor laserskih štampača je uzdrmana: Tektronics Phaser 750 je izvanredan uređaj koji po mnogim parametrima prevazilazi konkurenciju.
nopreview
Boje u džepu
Janja Bobić
Lider na polju handheld računara, Palm Computing, izneo je na tržište svoj prvi kolor model čija je oznaka IIIc...
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Apacer memorija, ASUS V6600 Pro/64M i MSI-8809 grafičke kartice, Genius NewSketch 1212 grafička tabla, Genius Wireless tastatura, Millennium DVD-2200/1500 region free plejeri, Samsung VoicePen digitalni diktafon i Micronet mrežne kartice koje komuniciraju preko telefonske instalacije.
nopreview
Web-centrični projekti
Branko Nikitović
Microsoft Project 2000 je napravio veliki korak napred i to tamo gde je unapređenje bilo najpotrebnije - na polju timskog rada.
nopreview
Gradilište: Office 2000 Developer
Dragan Grbić
Šest godina i četiri verzije nakon prve najave, Microsoft je ispunio obećanje i ponudio kompletan sistem za izradu integrisanih aplikacija u Office-u. Kako radi Office 2000 Developer?
nopreview
Čista desetka
Branko Nikitović
Delrina godinama objavljuje sve bolje verzije paketa WinFax Pro. Taman kada smo pomislili da ovom popularnom programu za prijem i slanje faksova nema šta da se doda, stigla je verzija 10 koja nas je prijatno iznenadila...
nopreview
Hash-ova animatorska radnja
Stevan Josimović
Filmska umetnost približila je animaciju najširem sloju ljudi, ali su ti ljudi bili samo pasivni posmatrači. Da bi se stvari promenile bio je potreban PC, pa naša priča govori o smelom pokušaju firme Hash da omogući "smrtnicima" da pričaju animirane priče...
nopreview
Dijakritička avantura
Bojan Stojanović
Pravilan dizajn karakterističnih slova naše latinice predstavlja tipografski izazov. Pokušali smo da pronađemo "unutrašnju logiku" ovog postupka i testirali alat koji veliki deo posla obavlja automatski.
nopreview
PostScript drajveri
Bojan Stojanović
Za dobijanje maksimalnog kvaliteta i performansi prilikom štampanja na PostScript izlaznim uređajima neophodno je poznavanje tehnologije koja se nalazi u osnovi ovog procesa. Kako rade PostScript drajveri za razne verzije Windows-a?
nopreview
Ljubavni problemi
Kristijan Lazić
Sredinom maja bilans je glasio: preko 5 miliona zaraženih kompjutera, preko 20 milijardi dolara procenjene štete i barem 25 varijanti ILOVEYOU virusa. Kako se zaštititi?
nopreview
Administratorske Win2000 nevolje
Slobodan Ljubišić
Windows 2000 je, na zadovoljstvo korisnika, sa sobom doneo brojne novitete i originalne koncepte rada u mreži. Kao i obično, priča ima i svoju tamniju stranu...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
McAfee VirusScan 5.0, Microangelo OnDisplay, Napster, NewZPrint i Winzip 8.0
nopreview
Web statistika za programere
Pavle Peković
Pre dva meseca opisali smo korišćenje Web servisa za praćenje poseta Web stranicama. Sada ćemo zaviriti "pod haubu" i pogledati kako sve to funkcioniše...
nopreview
HTML nije dovoljan
Ivan Sekulović
HTML kao osnovni jezik za izradu Web stranica i skript programi koji se izvršavaju na računaru klijenta sami po sebi nisu dovoljni. Potrebni su i skriptovi na serverskoj strani, a Microsoft-ovo rešenje nosi naziv ASP - Active Server Pages.
nopreview
Kad mašina progovori
Jelica Protić
Davno pre Windows-a i Interneta, kada su korisnici od računara prvenstveno očekivali da ih oslobodi tegobnih izračunavanja, najveći umovi kompjuterskih nauka postavljali su isto pitanje kao i potpuni laici: da li će kompjuter ikada moći da zameni ljudsko biće?
nopreview
Listovi naših gora
Brankica Rakić
Ukoliko želite da saznate nešto više o našim priznatim i poznatim naučnicima, književnicima ili umetnicima koji su živeli i stvarali u raznim istorijskim periodima, bićete iznenađeni obiljem kvalitetnog sadržaja na Internetu...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Tehnička realnost
Nenad Batoćanin
Jedan od centralnih elemenata poslovnog softvera su izveštaji, pa generatore izveštaja smatramo veoma važnim programerskim alatima. Kakva se rešenja mogu primeniti u Clipper-u?
nopreview
XML šeme
Nebojša Vasiljević
Tek što ste objasnili direktoru kako da sa stranim poslovnim partnerom komunicira elektronskom poštom, kad od partnera stiže preporuka da mu narudžbenice šaljete u XML formatu...
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
U srcu Hilandara, Attenborough's Antarctic, Encarta Reference Suite 2000 i History of the World 2.0.
nopreview
Izlog knjiga
Aleksandar Veljković
Vodič kroz SQL Server 7, Vodič kroz Word 2000, Vodič kroz Excel 2000.
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Računari su iz dana u dan sve korisniji - vaš PC će vam čak reći da li ste čovek ili mačka. Dok konobari održavaju računare a korisnici Outlook-a u detalje upoznaju Mocartov "Rekvijem", informatičari su redefinisali inč i zainteresovali se za trgovinu belim robljem... naravno, samo na Vedroj strani junskog "PC"-ja.
nopreview
Digitalni foto-aparati
Milan Četić
Digitalni foto-aparati su, od nezgrapnih sprava skromnih performansi prerasli su u kvalitetne uređaje koji u mnogim primenama potiskuju aparate sa filmom. Opisujemo tehničke osnove digitalne fotografije, poredimo digitalne i klasične kamere, analiziramo parametre koje treba uzeti u obzir kod izbora digitalnog foto-aparata i detaljno predstavljamo stanje na tržištu, kroz uporednu analizu modela firmi Agfa, Canon, Epson, Fuji, Hewlett-Packard, Kodak, Minolta, Nikon, Olympus i Sony.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter