GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #51 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #51 (Decembar 1999)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Microsoft - monopolista?
Sava Zdravković
Petog novembra kompjuterski svet se zatresao kada je sudija Džekson objavio da je Microsoft zloupotrebio svoj monopol. Šta ta presuda praktično znači i šta da očekujemo?
nopreview
Dekodirani DVD
Dejan Ristanović
Početkom novembra grupa norveških programera je dekodirala DVD format. Za kompjuterske stručnjake to nije nikakvo iznenađenje, ali za filmsku industriju predstavlja pravi šok, iako nema neposredne opasnosti od buma DVD piratstva.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Cena tvrdoglavosti
Zoran Kehler
Putujući po svetu, na svakom koraku osećate probleme zbog neusaglašenosti celularnih mreža - operateri ne mogu da se dogovore o standardima. Nešto drugačiji vid tvrdoglavosti doveo je Microsoft pod udar suda, a i hakeri teraju po svome...
nopreview
Kraj sveta... ili samo okrajak?
Jelena Rupnik
Čitav svet se priprema za veliki doček 2000. godine. Neki su bezbrižni, a neki i zabrinuti - mistične priče o apokalipsi zamenjene su realnim strahovanjima od dejstva "milenijumskog baga". Kako se London priprema za najluđu (makar i "bagovitu") noć?
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Visoko CE
Voja Gašić
Iako su mnogi skloni da Windows CE računar okarakterišu kao luksuz, dovoljno je nekoliko dana rada da ga zavolite. Isprobali smo Sharp HC-4600, mali računar sa neverovatnim dodacima, u koje spada i Web kamera...
nopreview
Čardaš na kolenima
Milan Bašić
Severni sused postao je značajan kanal kroz koji stižu komponente do nas. Sada imamo priliku da predstavimo tri notebook računara iz te zemlje: Portocom 982, Portocom 5100C i Portocom 2100P.
nopreview
Athlon i aritmetika
Bojan Tepavčević
Sudeći po rezultatima aritmetičkih testova, mit o Intel-ovoj nadmoćnoj aritmetici je srušen, a Athlon je zaseo na tron. Uporedite rezultate...
nopreview
Integracijom do ekonomičnosti
Aleksandar Veljković
I dalje čekamo Camino, Athlon ploče još ne stižu, ali su Intel 810 i 810e u punom naletu. Analizirali smo ponudu firmi Chaintech, Acorp, Abiy, Gigabyte, Microstar i Tekram. Zaključak? Ako bi i trebalo uložiti još malo strpljenja u čekanje "nasledinka" BX-a, nema razloga za oklevanje kada su jeftinije solucije u pitanju.
nopreview
NVidia (r)evolucija
Aleksandar Veljković
Najnoviji proizvod firme NVidia, GeForce 256, predstavlja odvažni pokušaj postavljanja novih standarda i usmeravanja celokupne 3D industrije novim tokovima. Uz Creative Anihilator, testirali smo i TNT 2 kartice firmi Microstar, Guillemot i Leadtek.
nopreview
Četiri puta 18 GB
Voja Gašić
Ako ste očajavali zbog ovogodišnjeg drastičnog poskupljenja memorija, možete da se utežite sve većim i bržim diskovima. Približili smo se cifri od 20 GB, bez povećanja cena...
nopreview
Kopiranje i štampanje
Milan Četić
Kompanija Sharp je izabrala originalan nastup na tržištu multifunkcionalnih mašina: pretvorili su profesionalnu digitalnu kopir mašinu u laserski štampač, zadržavajući i njenu osnovnu funkcionalnost. Tako su nastali modeli AL-840 i AR-181.
nopreview
Izlaz u svet
Stevan Josimović
U našim uslovima izbor modema je veoma značajan korak, pre svega zbog neujednačenog kvaliteta linija. Isprobali smo nekoliko modema firmi Acorp, Motorola, Conexant i Wisecom Rockwell, kao i Micronet Internet IP Sharer, koji obezbeđuje jednostavno povezivanje čitave firme na Internet.
nopreview
Kablovski modemi
Aleksandar Marinović
Do pre nekoliko godina mreža kablovske televizije koristila se samo za prenos TV signala. A onda su kablovski modemi postali hit...
nopreview
Dva velika UPS-a
Boris Stanojević
Pred nama su dva jača modela UPS-a, sposobna da izdrže opterećenje mreže od 5-6 računara. Upoznajte BestPower 510 i APC SmartUPS 1400.
nopreview
HP DeskJet 970
Milan Četić
DeskJet 970C je odgovor na Epson-ov "izazov" zvani Stylus Color 900: koncipiran slično modelima iz serije DJ 800, od kojih je nasledio mnoga tehnička rešenja.
nopreview
Genius Color Page-Vivid Pro Film
Milan Četić
Iza dugačkog naziva krije najnoviji Genius-ov adut, klasičan flatbed model rezolucije 600*1200 tačaka po inču, koji omogućava (i) skeniranja 35-milimetarskih slajdova, odnosno negativa.
nopreview
Minolta PagePro 6ex
Milan Četić
PagePro 6ex spada u male laserske štampače. Kompaktne dimenzije, 600 dpi rezolucija i mogućnost istovremenog povezivanja na dva računara čine da žalimo što se na našem tržištu nije pojavio ranije...
nopreview
Canon CanoScan FS2710
Milan Bašić
Fotografi su pred velikom dilemom: da li je vreme za prodaju konvencionalne 35 mm kamere i kupovinu digitalnog aparata? U slučaju da vas ne privlači digitalna fotografija, film skener Canon CanoScan FS2710 je dobar izbor.
nopreview
Hewlett-Packard ScanJet 3300C
Stevan Josimović
Porodica ScanJet dobila je prinovu u srednjoj / ekonomskoj klasi, čija je oznaka 3300C. U pitanju je naslednik modela 3200C koji koristi USB port i uz koji stiže zanimljiv softver...
nopreview
Modemom do srca
Nenad Veljković
Dugo držan po specijalističkim ambulantama kao uređaj kojim se mora "pilotirati", EKG je konačno prepušten "običnim" lekarima, kroz zanimljivu PC karticu.
nopreview
Svemogući kalkulator
Dejan Ristanović
H/PC i P/PC računari predstavljaju vladajući trend, ali Hewlett-Packard ne zaboravlja inženjere kojima je potreban klasični kalkulator. Novo čudo tehnike zove se HP 49G.
nopreview
Produžena autonomija
Saša Krstić
Posle predstavljanja uvoznih UPS-ova, pogledali smo i domaću ponudu, orijentisanu ka višesatnom radu opreme zasnovanom na klasičnim akumulatorima.
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Apower dynaCAM digitalna kamera, Samsung SC-148F i Teac CD-540E CD čitači, Centra Deep Blue računar, Creative WebCam 3, Guillemot ForceFeedback džojstik, Guillemot Racing Wheel, IOmega Zip 250P drajv, KFC Vision USB kamera, Logitech Cordless Wheel Mouse i Saitek X6-33M gamepad.
nopreview
Windows 2000 - poslednja provera
Vlada Ćalić
Predstavljamo vam Release Candidate 2 verziju Windows-a 2000, poslednji zvanični korak pre finalne verzije koja će izaći u februaru. Kako izgleda "Windows za treći milenijum?"
nopreview
Delphi 5 na prvi pogled
Jovan Bulajić
Nova verzija drugog najpopularnijeg razvojnog alata za PC računare donela je brojne novitete, koje ipak ne svrstavamo u revolucionarne. Evo prvih utisaka...
nopreview
Strategija za budućnost
Stevan Josimović
Dodaci za program Maya stizali su jedan za drugim, a onda je postalo jasno da treba učiniti suštinski korak napred. Tako je stigla Maya 2, a uz nju i dve strategije...
nopreview
Zadovoljstvo za arhitekte
Bogdan Ristivojević
Archicad 6, najavljen za decembar 1999, doneće arhitektama novu slobodu u projektovanju i produktivniji rad...
nopreview
PostScript 3 na mlazni pogon
Bojan Stojanović
Kolekciji grafičkog softvera koji nam poslednjih meseci stiže iz kompanije Adobe pridružio se i PressReady 1.0.
nopreview
Mnogo posla zbog dve nule
Dragan Grbić
Preostalo je dvadesetak radnih dana do trenutka kada će se ispoljiti zloglasna "milenijumska greška". Kako stoji stvar sa Y2K kompatibilnošću poslovnog softvera koji koristimo?
nopreview
FORMAT C: bez tajni
David Paunović
Kada, zašto i kako (re)instalirati Windows?
nopreview
NT i rupe na saksiji
Slobodan Ljubišić
Za mnoga pitanja u vezi sa funkcionisanjem i administracijom Windows NT-a postoje odgovori. Neke od njih ćete pronaći u ovom tekstu...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
HTML za početnike, Bolji zvuk za Winamp, Mobilne konfiguracije, Neprobojni FTP, Robot za slike
nopreview
Besplatni mail
Zlatko Rosandić
Ima nekoliko razloga da se opredelite za besplatni e-mail račun koji obezbeđuje neki od velikih svetskih sistema. Istražili smo i uporedili njihovu ponudu...
nopreview
Foto album bez papira
Miloš Nikolić
Solidni skener ili digitalni foto-aparat nisu više privilegija, već sasvim uobičajena periferijska oprema. Kako svoja fotografska remek-dela prezentirati drugima?
nopreview
Deca i Internet
Brankica Rakić
Pokušali smo da pronađemo Web stranice za najmlađe na kojima se, uz igru i razonodu, ponešto može i naučiti...
nopreview
Mrežna kapljica
Vesna Milošević
Obradujete goste nekom novom vrstom pića za praznike. Neke od saveta smo potražili na Mreži...
nopreview
Mobilni agenti
Zoran Budimlić
Mobilni agenti su programi koji se po potrebi kreću s računara na računar. Sav svoj kod nose sa sobom, obezbeđujući korisnicima Interneta raznovrsne usluge.
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
Disney's Magic Artist, Disney's Winnie The Pooh, Hazarski rečnik, Interaktivni Windows 98 multimedijalni kurs
nopreview
Izlog knjiga
Kompjuterski bukvar, Microsoft računarski rečnik, Visual C++ Biblija
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Možda vam je sve već dosadilo: telefonska bandera sa PCM uređajem i vaš stan su u različitim grupama za isključenje struje, nemate dovoljno prostora na disku da obrišete poruke iz Outlook-a, čak ne verujete ni da će vas Y2K bag definitivno osloboditi računara... Uredno premotajte CD sa novim filmom na početak, upotrebite specijalnu tastaturu za reset, a ako ni to ne pomogne - kliknite na Eject PC. I biće vam lakše...
nopreview
Adobe InDesign - DTP sledeće generacije
Bojan Stojanović
Paket kojim firma Adobe, supersila u svetu pripreme za štampu, želi da preuzme veći deo DTP tržišta zaslužuje značajnu pažnju. Zato predstavljamo nove tehnologije ugrađene u InDesign, opisujemo njegovu upotrebu i skiciramo moguće primene, uz sagledavanje prednosti, ograničenja i integracije sa postojećim prepress strategijama i okruženjima.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter