GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #5 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #5 (Septembar 1995 )
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Držite se, ulazimo u barok
Voja Antonić
Ne kaže se uzalud da su kompjuteri čitav jedan svet koji živi neki svoj život. Voja Antonić uočava paralelu između istorije računara i "prave" istorije - trenutno ulazimo u barok, a neoklasicizam i romantizam tek dolaze...
nopreview
Šta nam rade
Bojan Petrović
Računarski svet je, kaže Bojan Petrović, u poslednje vreme jako zanimljiv - svakih par meseci se desi nešto što dobro protrese industriju i zabavi narod, ali mi korisnici obično izvučemo deblji kraj.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Dan W
Majkl Mijatović
Ko čeka taj (najzad) i dočeka: posle ko zna koliko odlaganja, uz do sada neviđenu pompu, izašao je Windows 95. Majkl Mijatović je bio na promociji...
nopreview
Letnja Božićna pomama
Zoran Kehler, Ranka Jovanović
Gala promocija Windows-a 95 zatresla je čitav svet - Zoran Kehler je "dan W" dočekao u Vašingtonu, a Ranka Jovanović u Johanesburgu.
nopreview
Trostruki sajam
Zoran Cvetković
Zoran Cvetković je posetio kanadski Comdex, koji se održavao zajedno sa sajmovima Windows World i LAN Expo. Sve jače se uočava polarizacija - sa jedne strane Microsoft, sa druge IBM, a oko njih sateliti... Ko će preovladati?
nopreview
Pet do dvanaest
Zoran Kehler
Zoran Kehler opisuje američku računarsku scenu na "minut" pre promocije novog Windows-a - sve je spremno, čak i kontraverzna mreža Microsoft Network zbog koje je američka Vlada zamalo odložila promociju...
nopreview
Englesko otvaranje
Željka Milošević
I pored nesumnjivog interesovanja za prekookeanske zemlje, mnogi računarski stručnjaci traže posao i u Evropi. Željka Milošević piše o Velikoj Britaniji: kako je u Londonu, mogu li se dobiti useljenički papiri i, naročito, kakvi se računarski stručnjaci traže.
nopreview
Poslednja reč Pentium-a
Majkl Mijatović
P6 i dalje stiže samo do razvojnih laboratorija, a Intel promoviše novu generaciju Pentium-a koji rade na 133 MHz. Majkl Mijatović je testirao najbrže računare nekoliko renomiranih proizvođača i kaže: čuvajte se klonova!
nopreview
HP superserver
Dejan Ristanović, Pavle Peković
Vreme NetWare-a 3.11 i fajl servera polako prolazi - u centru modernih mreža sve se češće nalaze aplikacioni serveri čija moć prevazilazi mnoge jučerašnje mainframe računare. Dejan Ristanović i Pavle Peković su testirali trenutno najpopularniji superserver na tržištu, proizvod renomirane firme Hewlett-Packard.
nopreview
Laboratorija zvuka
Aleksandar Šušnjar, Milan Ristić
Moderan PC računar ne može se ni zamisliti bez zvučne kartice, ali izabor ovog dodatka nije ni malo jednostavan. U saradnji sa emisijom "Modulacije 202" i koristeći profesionalnu opremu Radio Beograda, Aleksandar Šušnjar i Milan Ristić testirali su sve zvučne kartice koje mogu da se nađu u Beogradu. Ko najbolje zvuči?
nopreview
Radio PC
Dejan Veselinović
PC računar "peva" kroz zvučnu karticu, ali može li se "iz flopija" čuti radio? Dejan Veselinović je testirao jednu jeftinu "radio karticu" firme Aims Lab.
nopreview
Za bezbedne podatke
Dejan Veselinović, Slobodan Ljubišić
Naša sve veća zavisnost od računara i podataka pohranjenih u njima nužno nas vode do pitanja bezbednosti. Dejan Veselinović je testirao nekoliko najpopularnijih backup solucija i predložio rešenja prilagođena svačijem džepu, a Slobodan Ljubišić opisuje princip rada modernog medija masovne memorije, magnetno-optičkog diska.
nopreview
Kancelarija beta
Dejan Ristanović
Windows 95 je samo početak priče - očekuje se i veliki broj poslovnih programa koji će pokazati prave prednosti novog operativnog sistema. Prvi će verovatno biti Microsoft i njegov paket Office - Dejan Ristanović je zavirio u poslednju beta verziju Office 95.
nopreview
(Ne) samo za profesionalce
Dragan Sretenović, Dejan Ilić
Svako ko se bavio bazama podataka čuo je za Oracle, sinonim za profesionalan i široko rasprostranjen sistem za rad sa podacima. Dragan Sretenović i Dejan Ilić testirali su novu verziju ovog paketa koja, uz potpuni prelazak u grafičko okruženje, donosi i mnoštvo zanimljivih alata...
nopreview
Windows NT Advanced Server
Aleksandar Kojović, Dragan Mitraković
Windows 95 će, kaže Microsoft, zameniti DOS na većini današnjih kompjutera, ali ima i korisnika kojima treba nešto više. To nešto je, opet po Microsoft-u, Windows NT, namenjen pre svega korisnicima složenih računarskih mreža. Aleksandar Kojović i Dragan Mitraković testirali su ga u "prirodnim", mrežnim uslovima.
nopreview
Ovo je žestoka mašina...
Ivica Nikolić
Svojevremeno se oko Borland-ovog Paradox Engine-a podiglo dosta prašine: pisanje baza podataka u C-u, uz biblioteku koja rešava većinu problema, za mnoge predstavlja vrlo privlačnu mogućnost. Ipak, Paradox Engine nije postigao željenu popularnost i sada Borland pokušava ponovo - Ivica Nikolić je testirao Borland Database Engine.
nopreview
Računarske publikacije
Multimedija je preplavila svet, a integracija teksta i slike, video i audio zapisa pruža mogućnost za novi pristup prezentaciji informacija. Kako je, u okviru nekoliko ambicioznih projekata, korišćen hipertekst da se predstavi naša kulturna baština...
nopreview
Osnove ODBC-a
Pavle Peković
Povezivanje je reč kojom će se najkraće opisati trend razvoja informatike u ovoj deceniji. Da bi se veza ostvarila, na njenim krajevima se moraju nalaziti sistemi koji govore istim jezikom. Pavle Peković predstavlja Open DataBase Connectivity, Microsoft-ov standard za klijent-server arhitekture, distribuirane baze podataka i što-šta drugo...
nopreview
U okruženju iz snova
Ivica Nikolić
OS/2 Warp stiče sve veću popularnost među korisnicima, ali se radi o operativnom sistemu koji može mnogo da ponudi i programerima. Ako, naravno, nabave odgovarajuće alate: Ivica Nikolić testirao je Borland C++ za OS/2.
nopreview
Word o bejziku
Maja Vilus
WinWord je izvanredan tekst procesor, ali ne morate da ostanete samo na onome što u startu nudi: Maja Vilus će vam pomoći da napravite prve korake u WordBasic-u, moćnom programskom jeziku ugrađenom u Word.
nopreview
Ne samo podsetnik
Kristijan Lazić
Domaći softver je pomalo u senci stranog, ali to ne znači da naši programeri nemaju šta da ponude tržištu. Kristijan Lazić je testirao program za zaštitu sistema i podsetnik - planer.
nopreview
Windows je stigao
Dejan Ristanović
Dejan Ristanović je bacio prvi pogled na finalnu, komercijalnu verziju Windows-a 95. Da li je to zaista program koji će promeniti svet?
nopreview
Razvoj CASE alata
Vojislav Mišić
Često se govori o krizi softvera, zbog koje izrada programa košta više nego što je planirano a onda ti programi ne funkcionišu kako je zamišljeno... Pravoga leka za sada nema, ali palijativnih ("za snižavanje temperature") ne nedostaje - Vojislav Mišić piše o CASE alatima i predstavlja domaći proizvod iz te kategorije, magiCASE.
nopreview
SVGA programiranje
Vojislav Stojković
Čitaocima prošlog broja "PC"-ja VGA programiranje ne predstavlja tajnu, pa je vreme da napravimo sledeći korak - Vojislav Stojković opisuje rad u modovima koje podržavaju VESA kompatibilne SVGA kartice.
nopreview
A jel' može...
Obrad Bjelić
Iako je Visual Basic zamišljen tako da bude što jednostavniji, pri razvoju složenijih programa naiđe se i na razne probleme odnosno ograničenja. Obrad Bjelić opisuje neke situacije iz prakse i sugeriše rešenja...
nopreview
Posao nad poslovima
Nenad Batoćanin
Idealni poslovni softver omogućava da se na osnovu jednom unetih osnovnih podataka dobiju sve informacije potrebne za uspešno poslovanje. Do ovog ideala vode mnogi, ponekad i trnoviti putevi. Nenad Batoćanin piše o jednom od njih.
nopreview
Žiro račun
Dejan Ristanović
Nastavljajući seriju tekstova o poslovnim algoritmima, Dejan Ristanović govori o broju žiro računa: od kojih se segmenata sastoji i kako se kontroliše njegova ispravnost.
nopreview
Delta
Zoran Životić
Zoran Životić će vam pomoći da se ne izgubite među raznim verzijama programskog paketa koji razvijate.
nopreview
Školski primer
Nebojša Vasiljević
Upoznavanje sa internom arhitekturom Unix-a neće vam pomoći samo u boljem razumevanju njegove upotrebe, već će vam, na konkretnom primeru, predstaviti i koncepte koje slede drugi operativni sistemi. Zato Nebojša Vasiljević seriju tekstova o Unix-u počinje opisom rada sa datotekama i virtualnim adresnim prostorom...
nopreview
PC u fabrici
Dušan Popović
Znamo (skoro) sve što se moglo saznati o poslovnim aplikacijama, programiranju, pa i o igrama. Ali, računari se ne primenjuju samo u domovima i kancelarijama - kroz ovaj i par sledećih tekstova Dušan Popović će pokušati da vas zainteresuje za industrijske primene PC računara.
nopreview
pc005she.zip
(87.82 KB)
Elementary, my Dear Watson
Voja Antonić
Konstruktori su dočekali svojih pet minuta: sve je spremno za samogradnju razvojnog sistema Sherlock. Voja Antonić predstavlja projekat, opisujući mogućnosti uređaja i faze u razvoju jednog mikroprocesorskog sklopa. Tu su, naravno, i informacije o nabavci komponenata...
nopreview
Rent-a-programer
Aleksandar Šušnjar
Iz dnevnika Aleksandra Šušnjara: kako je, pružajući konsultantske usluge u okviru firme Focus Computing (Čikago), pisao Windows drajver za Panasonic-ov čitač magnetnih kartica i koliko je bilo "lako" intervenisati u Microsoft-ovom sorsu...
nopreview
Bože, puno je zvezda...
Zoran Milosavljević
...reče Dejvid Boumen i otplovi u beskraj. Zaista, koliko ima zvezda i gde se koja nalazi? Zoran Milosavljević je proučio nekoliko multimedijalnih zvezdanih atlasa - neki će pomoći profesionalcima u ovoj oblasti, a drugi će vas uputiti u osnovne tajne kosmologije.
nopreview
CA literatura
Jovan Bulajić
Iako je paket CA-Visual Objects još veoma "svež", već postoji tržište raznih dodataka i literature za njega. Jovan Bulajić piše o knjigama u kojima će svaki Visual Objects programer pronaći nešto interesantno...
nopreview
Tržišni barometar
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
Kratki prilozi naših saradnika bave se instalacijom i korišćenjem operativnih sistema, popularnim softverskim paketima i programskim jezicima...
nopreview
Vedra strana računara
Zašto Windows nije virus, kako je Word primenjen u jednoj našoj banci, kakve probleme imaju oni koji čitaju kompjuterske časopise u kupatilu, kako radi fuj kartica i druge dogodovštine iz kompjuterskog sveta i okoline...
nopreview
sherlock.zip
(92.56 KB)
Sherlock
Voja Antonić
Dokumentacija projekta Sherlock i uputstvo za samogradnju: Voja Antonić piše o pripremama za samogradnju, detaljno opisuje proces lemljenja (uz primere početničkih grešaka), puštanja u pogon i kasnijeg korišćenja uređaja. U specijalnom dodatku naći ćete i detaljnu elektronsku i montažnu šemu, spisak komponenti, opis pratećeg softvera i narudžbenicu za komponente.
nopreview
Excel 5.0
Branko Nikitović
Uz mnoštvo ilustracija, Branko Nikotović objašnjava ne samo osnovne korake u Excel-u već i napredne tehnike kao što je grafika, rad sa bazama podataka i mnogo što-šta drugo.


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter