GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #25 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Zoran Kehler
Svet se svakim danom smanjuje - komunikaciona infrastruktura je toliko napredovala da razglednicu iz Vašingtona Zoran Kehler može da napiše sedeći u Džakarti!  «pročitajte više»
- PC #25 (Jun 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Milan Bašić
Beogradska prolećna smotra računarske tehnike pokazala je Milanu Bašiću da smo na prekretnici razvoja domaćeg tržišta...
nopreview
Bojan Petrović
Matična ploča je centar računarskog sveta - nema dobrog računara bez dobre i brze matične ploče. Zato njen izbor, ni za Bojana Petrovića, nije lak zadatak...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
IBM i njegove deonice
Bob Đurđević
Bob Đurđević je nedavno postavio jedno zanimljivo pitanje prvom čoveku IBM-a. Odgovor nije bio baš deskriptivan, ali se iza njega kriju brojne implikacije...
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Promocija Pentium-a II
Jelena Rupnik
Jelena Rupnik baš je iznenađena: Intel je zakupio omanju salu u Komonvelt institutu, poslužio novinare čajem i sitnim kolačima i... predstavio Pentium II.
nopreview
COMDEX u britanskoj verziji
Nebojša Vasiljević
Engleska verzija COMDEX-a, jednog od skupova najznačajnijih za strateška planiranja, održana je po drugi put. Tamo je bio Nebojša Vasiljević.
nopreview
Pentium II prvenci
Majkl Mijatović
April, maj i jun su tradicionalno uzbudljivi meseci kada se radi o procesorima - dr Majkl Mijatović pregledao je prve Pentium II računari.
nopreview
Potpuna multimedija
Voja Gašić
Mnogi najavljuju razne vidove saradnje računara i ostatka "kućne zabave", ali Packard Bell ne sedi skrštenih ruku... Ispred Voje Gašića obreo se jedan od novih modela.
nopreview
Windows na dlanu
Jovan Bulajić
Koliko je "teška" minimala Windows instalacija? Nešto preko 400 grama, tvrdi Jovan Bulajić posmatrajući palmtop računar HP 300LX
nopreview
Potpuno modularan
Aleksandar Veljković
Aleksandar Veljković je CTX EZ Book, bez mnogo premišljanja, svrstao u sam vrh ponude notebook računara koje je prethodnih meseci testirao...
nopreview
Brže od najbržeg
Bojan Petrović
Performanse CD-ROM čitača rastu iz meseca u mesec, a Bojan Petrović razmatra SDX tehnologiju firme Western Digital, koja daje nadu da će ta ubrzanja biti i iskorišćena...
nopreview
Voja Gašić
Najprijatnije iznenađenje na megatestu monitora za Voju Gašića bili su Samsung modeli. Da je reč o ozbiljnom nastupu, svedoči i najnovija serija...
nopreview
Boje na vašem stolu
Branko Nikitović
Niska cena, tih rad, solidan kvalitet ispisa i kolor izlaz učinili su ink-jet štampače veoma popularnim. Branko Nikitović pregledao je novu generaciju...
nopreview
Berislav Todorović
Nakon koaksijalnih, na red su došli optički kablovi i bakarne parice. Berislav Todorović opisuje buduće gigabitne Ethernet mreže...
nopreview
Dva nova Zyxel-a
Pavle Peković
Zyxel je i u našim krajevima poznat po proizvodnji veoma kvalitetnih modema. Pavle Peković pregledao je novu seriju 28800 i 33600 bps modela.
nopreview
Pazi, ptičica!
Voja Antonić
U fotografskim radnjama, sada zatičemo samo priučene devojke... i ponekad Voju Antonića. Svraća li tamo zbog devojaka, ili ipak zbog mikroprocesora u savremenim foto mašinama?
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Među zanimljivostima sa hardverske scene izdvajamo Panasonic-ov 24-brzinski CD-ROM čitač koji, uprkos brzini - sve čita...
nopreview
Emin Smajić
Svake godine po jedan Windows 95... Do Emina Smajića je stigla Developers Release verzija Windowsa 98 pod radnim imenom Memphis.
nopreview
Borland Delphi 3.0
Dejan Ristanović
Borland-ov najpoznatiji RAD alat doživeo je još jedno izdanje, ovoga puta usmereno prema Web programiranju. Dejan Ristanović isprobao je finalnu beta verziju.
nopreview
Čime da te složim
Marijana Anastasijević, Darko Staničić, Zoran Dimić
Istorija DTP-a je i istorija PC računara. Ekipa saradnika časopisa "PC" suočila je četiri najznačajnija DTP programa - koji od njih omogućava da, uz minimum truda, pripremite knjigu koja će dobro izgledati?
nopreview
AutoCAD za mašince
Slobodan Lazić
Nemačka kompanija Genius je vodeći proizvođač modula za mašinsku struku u AutoCAD okruženju. A ta tema veoma zanima Slobodana Lazića...
nopreview
Stevan Josimović
Iako se za radiosity algoritam znalo i ranije, Lightscape je prvi program koji koristi njegove prednosti. Stevan Josimović opisuje rezultate.
nopreview
Studio za prave programere
Dejan Jelović
Developer Studio je sledeća reč Microsoft-a na polju programerskih alata, smatra Dejan Jelović i prikazuje najvažniju komponentu, Visuaal C++ 5.0.
nopreview
Slobodan Ljubišić
Slobodan Ljubišić će vam pomoći da instalaciju NT-a učinite bezbednijom.
nopreview
U susret verziji 8
Bojan Zanoškar
Oracle će u junu predstaviti verziju 8, zasnovanu na NCA konceptu. Bojan Zanoškar ju je dugo očekivao...
nopreview
Od ideje do baze
Dragan Sretenović
Dragan Sretenović predstavlja odličan CASE alat za projektovanje informacionih sistema, Oracle Designer 2000.
nopreview
Pišem kao što govorim...
Bojan Stojanović
Upotreba ćiriličnog pisma na PC računarima često je skopčana sa brojnim problemima: Bojan Stojanović piše o Type 1 ćiriličnim fontovima.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Jovan Bulajić posvetio je pažnju sitnicama koje omogućavaju bolje arhiviranje, katalogiziranje i pregledanje sadržaja vašeg kompjutera.
nopreview
Kristijan Lazić
Dugo se na (anti)virusnoj sceni nije događalo ništa posebno. Kristijan Lazić se baš zabrinuo da će ostati bez posla, a onda su vodeće antivirusne kuće počele da objavljuju ne baš prijatne podatke...
nopreview
Dan posle
Bojan Stojanović
Pobeda šahovskog programa Deep Blue u meču protiv svetskog šampiona Garija Kasparova dirnula je Bojana Stojanovića...
nopreview
Rokovnik programera
Nenad Batoćanin
Važna komponenta programa je njegovo stalno usavršavanje. Nenad Batoćanin razmatra problem instalacija novih verzija.
nopreview
pc025alg.zip
(0.59 KB)
Maja Vilus
Vašem programu nedostaje dobra rutina za sortiranje? Maja Vilus ovog meseca predstavlja klasična rešenja.
nopreview
Superračunari i kompajleri
Zoran Budimlić
Verovatno su svi već čuli čuli za Cray ili neki sličan superkompjuter. Zorana Budimlića zanimaju pre svega superkompajleri za ove računare.
nopreview
pc025bm.zip
(64.47 KB)
Primenjene bitmape
Ivica Nikolić
Došlo je vreme da se pozabavimo primenom bitmapa pod Windows-om. Ivica Nikolić nastavlja svoju seriju tekstova...
nopreview
Explorer za programere
Milan Maksimović
Sklapanje računara je tako lako, vajka se Milan Maksimović - sakupiš komponente, utakneš ih, zatvoriš kućište i - gotovo. Kad bi i programeri mogli tako...
nopreview
Boot sa CD-ROM-a
Dejan Batić
Dejan Batić sistem ne mora da podiže samo sa diska ili diskete, već i sa CD-ROM-a: brzo, pouzdano, višesistemsko i zaista praktično!
nopreview
Dejan Ristanović
Petnaest novih dial-in linija i dvostruko ubrzanje Internet linka zaokružuju jednu važnu fazu razvoja Sezama Pro...
nopreview
Internet na guranje
Aleksandar Petrović
Magična reč kada je u pitanju Internet poslednjih meseci je push tehnologija. Aleksandar Petrović istražuje šta se krije iza ovog noviteta.
nopreview
Betom na betu
Vlada Ćalić
U prošlom broju predstavljena je prerelease verzija Internet Explorer-a. Vlada Ćalić zavirio je i u "protivnički tabor" i pogledao Netscape Communicator 4b4.
nopreview
Riznica znanja
Aleksandar Petrović
Kažu da je Internet ogromna riznica znanja, ali ćete se brzo uveriti da do tog znanja nije lako doći... osim ako znate da tražite, kao Aleksandar Petrović.
nopreview
Nauka i Internet
Jelica Protić
Nekada su naučnici slali poštom kartice, sa molbom da im autor pošalje kopiju rada. Jelica Protić takvu karticu je dobila samo jednom - od tada sve teče preko Interneta.
nopreview
Logička sonda (II)
Voja Antonić
Šemu i funkciju logičke sonde sa analizatorom Voja Antonić je opisao u prethodnom broju, a sada su na redu praktična pitanja samogradnje.
nopreview
Koktel multimedije
Aleksandar Veljković
Šetnju cedetekama Aleksandar Veljković počinje u srednjevekovnom zamku, onda ide na kauč psihoanalitičara, pa šeta svetom, svraća u muzej savremene umetnosti i na kraju peče picu. Prijatno!
nopreview
Trinarni kompjuter?
Voja Antonić
To što se brojni sistem sa osnovom tri ne pominje baš često, ne znači da Voja Antonić ne sme da ga primeni.
nopreview
Odabrani bajtovi
Emin Smajić
Odabrani bajtovi ovog meseca počinju jednim pravim kuriozitetom: jeste li znali da se Start meni može pomeriti... ili čak ukloniti? Tu su, naravno, i mnogi drugi korisni saveti koje je sakupio Emin Smajić.
nopreview
Šta sprema Novell
Zoran Cvetković
Šta o budućnosti misli Michael Chang, jedan od vodećih Novell-ovih sistem inženjera, proverio je Zoran Cvetković...
nopreview
Vedra strana računara
U jednom domaćem časopisu pre deset godina ovako je preveden izraz floating point operation. Da nismo mnogo napredovali svedoče najnoviji primeri sa vedre strane računara...
nopreview
Linux Slackware - instalacija i upotreba
Mario Vodopivec
Linux, verzija UNIX-a u javnom vlasništvu, ne privlači više pažnju samo onih koji bi hteli da upoznaju UNIX, već predstavlja ozbiljnu osnovu komunikacionih servera. Instalacija Linux-a se, nažalost, ne završava ni brzo ni lako kao instalacija Windows-a, što otežava prve dane. Mario Vodopivec daje detaljno uputstvo za pripremu i particionisanje diska, instalaciju Linux Slackware 3, konfigurisanje modema i mreže, kao i spisak najčešće korišćenih komandi Linux-a, sa sintaksom i opisima.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter