GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #22 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Berislav Todorović
Godinu dana od dolaska Interneta u naše krajeve, Berislav Todorović zapaža šta je od tada urađeno, a šta nam tek predstoji.  «pročitajte više»
- PC #22 (Mart 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Aleksandar Veljković
Pentium procesor i multimedijalna oprema sada su već standard za prenosive računare, a kako je sve to uklopljeno u Compaq-ovom notebook računaru Armada 4120, piše Aleksandar Veljković.
nopreview
Bojan Tepavčević
Prisustvo Pentium kompatibilnih procesora alternativnih proizvođača neminovno postavlja pitanje njihovih performansi u odnosu na original. Bojana Tepavčevića najviše je interesovala numerika.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Japanci dolaze
Bob Đurđević
Frank Keri šef IBM-a od 1973. do 1981. je, kaže Bob Đurđević, imao fobiju da će Japanci izvršiti invaziju na američko kompjutersko tržište. Tako je IBM drastično smanjio cene, rasprodao mašine koje su bile iznajmljene mušterijama i proširio proizvodni kapacitet, ne bi li postao proizvođač najjeftinije robe u računarskoj industriji. Japanci tada nisu došli, ali izgleda da sada spremaju iskrcavanje...
nopreview
Novi putevi do Web-a
Zoran Kehler
Zoran Kehler predstavlja fantastične mogućnosti koje donose nove tehnologije - sprega mobilnog telefona i računara upravo doživljava punu afirmaciju. Za to vreme, Internet se menja, i od medija po kome smo slobodno lutali, polako prerasta u sistem koji će željene informacije potpuno automatski isporučivati našem računaru.
nopreview
Kanski (PC) festival
Jelena Rupnik
Azurna obala postaje centar kompjuterskih zbivanja u Evropi. U predvečerje slavnog filmskog festivala, Jelena Rupnik posetila je Milia '97 sajam, bez sumnje događaj godine za rastuću industriju multimedije.
nopreview
Dani Lotusa u Nici
Jelena Rupnik
Pritisnut Microsoft-om sa jedne i Novell-om sa druge strane, Lotus se, sada pod IBM-ovom kapom, bori za svoje uzdrmano mesto na tržištu groupware aplikacija. Ulaganja su ogromna, ali se već vide značajni rezultati; neki od njih prikazani su na skupu Lotusphere 97 koji je posetila Jelena Rupnik.
nopreview
Za grafičke pregaoce
Voja Gašić
Voja Gašić je video kako Hewlett-Packard zamišlja beskompromisne performanse, za računarski beskompromisne, 3D bazirane NT aplikacije. Odgovor se zove Vectra XW.
nopreview
MMX prvenci
Majkl Mijatović
Dr Majkl Mijatović kaže da ovih dana u Americi nikome ne pada na pamet da kupi računar bez MMX procesora, a Intel ide i dalje, najavljujući Pentium II.
nopreview
Bojan Petrović
Nabavka bržeg diska, kao i kod ostalih komponenti PC računara, zavisi od najmanje dva faktora: brzine i cene. Bojan Petrović pokušao je da te faktore premeri pravim aršinima...
nopreview
Digitalna fotografija
Branko Nikitović
Sećate li se revolucionarnih Polaroid fotoaparata koji su pravili sliku za nekoliko minuta? Branko Nikitović pokazuje da je elektronika je taj san ponovo učinila mogućim...
nopreview
Video autoput
Saša Krstić
Da li biste voleli da pritiskom na ALT+TAB pretvorite monitor u pravi pravcati TV, bez treperenja i zračenja? Saša Krstić opisuje kartice koje to obezbeđuju.
nopreview
Monitor koji pleše
Bojan Petrović
Monitore više ne čini samo ekran. Bojan Petrović probao je dva osveženja na našem tržištu. ADI monitori idu dalje...
nopreview
Mali i malo veći
Branko Nikitović
Minolta PagePro 6 bi se savršeno uklapala u poređenje malih štampača, a HP 6P se pojavio pre par meseci, ali su oba zaslužili pažnju Branka Nikitovića.
nopreview
Dobra mreža u zalivu
Dragan Sretenović
Od nedavno su u mreži ETF-a i switching hub-ovi čuvenog proizvođača mrežne opreme Bay Networks. Uz prve utiske, Dragan Sretenović nastavlja priču o konfigurisanju savremene mreže...
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Nešto novih ploča, nova zvučna kartica, nekoliko "vrućih" grafika su teme kojima su se bavio hardverski tim. Dosta je ostalo i za sledeći broj...
nopreview
Slučaj dame koja nestaje
Bojan Stojanović
Da li je za otmenost u zrelim godinama zaslužna stara slava, novi maniri ili je sve to samo make-up? Bojan Stojanović predstavlja Corel Venturu 7, koja je ujedinila sve te prednosti.
nopreview
U vašoj kancelariji
Dejan Ristanović
U prethodnim brojevima "PC"-ja predstavili smo komponente Office-a, a sada je vreme da ih prilagodimo našim uslovima. Dejan Ristanović daje nekoliko zgodnih saveta.
nopreview
Stevan Josimović
Primetili ste da su programi za 3D modeliranje zapostavljeni? Ovoga puta Stevan Josimović im posvećuje više pažnje.
nopreview
Aladinov čarobni emulator
Bojan Stojanović
Kažu da besplatne stvari vrede koliko i koštaju. Bojan Stojanović našao je častan izuzetak - Aladdin Ghostscript, emulator PostScript Level 2 jezika koji ujedinjuje Acrobat Reader i Distiller.
nopreview
Norton prati hrabre
Aleksandar Veljković
Vremenom je Norton Utilities postao skup moćnih programa za održavanje sistema, a sa pojavom Windows-a 95, preselio se u novo okruženje. Aleksandar Veljković je pregledao verziju 2.0.
nopreview
Internet iz kutije
Pavle Peković
Trenutni hit su "sve u jednoj kutiji" Internet/intranet paketi kao što je SCO Internet FastStart, koji predstavlja Pavle Peković...
nopreview
Vladimir Klisić
Jeste li se zapitali kako se Microsoft-ovi razvojni timovi snalaze u mnoštvu složenih projekata? Vladimir Klisić objašnjava da se rešenje zove Visual Source Safe...
nopreview
VisualAge Basic
Vladimir Ilić
Pre tri meseci pisali smo o beta verziji VisualAge bejzika. U međuvremenu je IBM završio projekat, a do Vladimir Ilića je stigla i finalna verzija razvojnog okruženja za razne operativne sisteme.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Jovan Bulajić i u ovom broju predstavlja pregršt malih, ali korisnih programa.
nopreview
pc022clp.zip
(0.79 KB)
Štrumfovanje sa disketama
Nenad Batoćanin
Komandu COPY korisnici upoznaju već u prvim danima rada sa računarom. Kada je Nenad Batoćanin dobio zadatak da implementira "obično" kopiranje podataka, stvari su se iskomplikovale.
nopreview
Delphi i njegov asembler
Dražan Kosić
Dražan Kosić kaže da mnogi i ne znaju da je u Delphi ugrađen sasvim solidan asembler.
nopreview
pc022ser.zip
(0.99 KB)
Servisi i događaji
Miljan Jovanović
U prošlom broju saznali ste šta znači virtualizacija uređaja; došlo je vreme da Miljan Jovanović zaplovi u veće dubine i realizuje neke "nemoguće" stvari.
nopreview
Škola lepog pevanja
Dejan Jelović
Osnovni problem koji se javlja kada saznate za neku novu metodologiji rada jeste "kako znati da je dobra"? Dejan Jelović posmatra moderno programiranje iz tog ugla.
nopreview
Nebojša Vasiljević
Grafički korisnički interfejs (GUI) se i na Unix-u realizuje kroz sistem prozora. Ime mu je X Window System, a objašnjava ga Nebojša Vasiljević.
nopreview
Moderni trojanci
Kristijan Lazić
Ako vam Navigator ili Explorer obore sistem, nemojte odmah kriviti programere. Kristijan Lazić sada nas plaši trojanacima koji se kriju na Web stranama...
nopreview
Internet u poslovanju
Nikola Mitrović
Internet nije samo šareni Web; za firmu koja intenzivno posluje sa svetom to je i način da se postignu spektakularne uštede. Pogledajmo primer Nikole Mitrovića.
nopreview
Pomoću štapa i kanapa
Berislav Todorović
U nedostatku profesionalne opreme, običan PC može da posluži kao jeftin ruter ili access server. Prednosti i mane tog rešenja objašnjava Berislav Todorović.
nopreview
Mrežni radio
Vlada Ćalić
Lutajući Web-om, svakako ste nailazili i na zvuk, a možda i radio stanice koje emituju program preko RealAudio sistema. Krajnje je vreme da vas Vlada Ćalić upozna sa njim...
nopreview
Aleksandar Petrović, Milan Maksimović
Aleksandar Petrović i Milan Maksimović uporedili su performanse različitih Java okruženja i bacili pogled na novitete iz Sun-ove i IBM-ove kuhinje.
nopreview
Web sa stilom
Dejan Kuga
Kada je počela masovna seoba sadržaja na Web, Dejan Kuga pomislio je da je 600 godina tipografije bačeno u vodu. Sve dok se nisu pojavili stilovi...
nopreview
Dejan Ristanović
Kao komercijalni sistem, SezamPro je najveći deo ponude usmerio prema svojim pretplatnicima. Dejan Ristanović primećuje da se pojavljuje sve više sadržaja dostupnih i onima koji samo lutaju Mrežom.
nopreview
Virtuelni SF svetovi
Aleksandar Petrović
Scenografija prosečnog SF filma se ne može zamisliti bez računara, Aleksandar Petrović kaže da računari dosta duguju SF-u, pa je došlo vreme da se dug vrati...
nopreview
U društvu je lepše
Vladimir Prelovac
Igrati protiv čoveka je i dalje daleko veće zadovoljstvo nego protiv kompjutera. A uz Internet na dohvatu, Vladimir Prelovac lako stiže do čitavog igračkog sveta...
nopreview
Elektronski novac
Miloš Nikolić
U proteklih nekoliko hiljada godina, ljudi su novcu davali mnogo različitih oblika. Miloš Nikolić predviđa da dolazak Interneta otvara novo poglavlje vekovne Knjige o novcu.
nopreview
Nauka na CD-u
Zoran Koš
McGraw-Hill se pretežno bavi izdavanjem naučne i stručne literature. Zato je Zoran Koš sa velikim interesovanjem pogledao njihovo CD izdanje Encyclopedia of Science & Technology...
nopreview
Instant projektovanje
Voja Antonić
Nije prvi put da pišemo o tome kolike su potrebe naše industrije za uvođenjem automatizacije. Voja Antonić predstavlja industrijski kontroler proizašao je iz konkretnog projekta...
nopreview
Varljivo leto '96
Zoran Budimlić
Kada je Zoran Budimlić upisao postdiplomske studije na Rajsu, nije imao predstavu čime će se baviti u budućnosti. A onda je došla Java i okrenula sve naopačke...
nopreview
Odabrani bajtovi - hardver
Voja Antonić
Voja Antonić će vam pomoći da za svoj dodatak ne realizujete posebno napajanje...
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
Još jedan koktel trikova koji će vam pomoći da efikasnije koristite PC, Windows i mrežu.
nopreview
Vedra strana računara
Znate li, recimo, zašto se plavuša prehladila sedeći ispred kompjutera? Nije umela da zatvori Windows... A druga plavuša je kucala tekst na upravo pristiglom Microsoft-ovom CD-u. Posetite vedru stranu časopisa "PC"...
nopreview
WinWord - kompletno uputstvo za upotrebu
Ana Mijušković
Specijalni dodatak posvećen je programu Microsoft Word 97 - ovo kompletno uputstvo za upotrebu najpopularnijeg tekst procesora na svetu pomoći će vam da upoznate sve važne novosti koje su ugrađene u verziju 97, ali i da racionalno iskoristite mogućnosti koje Word ima već godinama i kojima duguje svoju slavu. Od poslovnog pisma pa do dizajna Web prezentacije, sve se sada može uraditi u jednom programu. Autor dodatka je Ana Mijušković.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter