GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #208 > Iz prakse
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Ljuba Miodragović
Televizor i medija plejer danas svi imamo, ali je za simulaciju bioskopskog doživljaja u kućnom okruženju potreban kompleksniji sistem za reprodukciju audio i video materijala. Glavna razlika je u zvuku, ali i u fleksibilnosti. Zato da vidimo kako izabrati AV risiver, zvučnike i drugu opremu, a da pri tom ne potrošimo previše para.  «pročitajte više»
- PC #208 (Mart 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Stevan Josimović
Afera vezana za masovno prisluškivanje i kontrolu Interneta ne pokazuje znake smirivanja. Mnogo toga se čulo o "digitalnim predatorima" i njihovom metodu rada, ali je vrlo malo učinjeno na tome da se praksa prisluškivanja ograniči i uvede u zakonske okvire. Šta o svemu tome kažu evropske vlade, a šta korisnici?
preview
Bojan Milosavljević
Iz NEC-a nam stiže nova serija short-throw projektora M2 namenjenih pre svega školama. Uz nisku cenu upotrebe i poboljšane performanse kod sva tri modela, na raspolaganju je i posebno elektronsko pero koje će predavanje učiniti interaktivnim.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
"Igrala se deca" ili ozbiljna pretnja?
Marko Herman
DDoS napadi na sajtove su svakodnevna pojava, a u ova izborna vremena kao da ih je više nego ikada. Neki od napada ostavljaju ozbiljne posledice, a odbranu nije lako naći.
preview
Jovana Vukić
Izborna mašinerija se zahuktava, a Internet postaje pravo bojno polje. Svi živimo život kako umemo, neki se virtuelno bune, a neke i ne zanima...
nopreview
Vesti
Jovana Milićević
preview
Jovana Milićević
Poslednjeg petka u januaru PC Press je u svečanoj sali Skupštine Beograda dodelio nagrade u tradicionalnoj akciji izbora Top 50 domaćih Web sajtova. Prenosimo nešto od te atmosfere u našu foto-priču.
preview
Vladimir Cerić, Vesna Čarknajev
Prisutan je na domaćem IT tržištu od samih početaka, od firme "iz garaže" stigao je do multinacionalne kompanije sa 1600 zaposlenih, a i dalje je svima dostupan, neposredan i spreman za razgovor. Da, to je Veselin Jevrosimović, predsednik Comtrade Group, najveće IT kompanije u našem regionu. Nedavno otvaranje razvojnog centra Comtrade-a u Kragujevcu iskoristili smo kao povod za priču o sadašnjim uspesima, nekim starim vremenima i, naravno, onom što nas čeka.
nopreview
Piši-briši Toshiba
Boris Stanojević
Kancelarija bez papira, davno postavljeni ali nedostignuti cilj. Shvatajući da ljudi naprosto vole papir, Toshiba je osmislila nove tehnologije koje će pomiriti velike kancelarije sa potrebom da očuvamo životnu sredinu. Uz Eco MFP Studio 306LP dobijamo mogućnost da iste listove koristimo više puta.
preview
Miloš Stamenković
ASUS Essential PU301 spada u modele namenjene poslovnim ljudima. Zato je akcenat stavljen na male dimenzije, robusnost i snažnu bateriju.
nopreview
KitKat u izvornom obliku
Voja Gašić
Nexus je jedini pravi Android - kao što za prave kafopije ni jedna kafa ne može da zameni kratki Espresso Ristreto, pravom ljubitelju Android-a smetaju sve UI nadogradnje. Šta novo donose Nexus 5 i Android KitKat?
nopreview
Toshiba Excite Pro
Voja Gašić
Toshiba je ponudila tržištu vrhunski tablet s ekranom rezolucije 2160*1600 piksela i snažnim hardverom koji tu rezoluciju prati. Da vidimo kako se Excite Pro snalazi u realnom svetu.
nopreview
Zalman: Sigurna energija
Miloš Stamenković
Ako želite da sklopite snažniji računar, jedino preporučljivo rešenje je izbor jačeg napajanja iz programa nekog poznatijeg proizvođača. Isprobali smo Zalman ZM600-GLX.
nopreview
IT na četiri točka
Miloš Stamenković
Tehnološki razvoj automobila tokom protekle dve decenije podrazumevao je sve veću upotrebu elektronskih komponenti. Interesantno je da su na početku te integracije viđeniji čelnici IT i automobilske industrije međusobno razmenjivali sočne kritike, a danas je automobil pun kompjutera. Pa da vidimo kako ih koristi...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
TeamViewer, Process Explorer, System Ninja i Shutter.
nopreview
Sony sat: Drugi pokušaj
Branko Nikitović
Sony SmartWatch je drastično unapređen u odnosu na prethodnu verziju i sada zaista ima smisla nositi ga na ruci. Čak i ako niste geek...
nopreview
Derbi veterana
Danijel Farkaš
Budžet vam je ograničen ali ste pristalica kupovine premium brenda? Zvuči kao protivurečan zahtev, ali dovoljno je da se malo pomerite u vremenu i kupite premium uređaj prethodne generacije. Recimo, razmišljate o tabletu i imate na raspolaganju 300 evra - dobri kandidati su Apple iPad 2 i Samsung Galaxy Tab 2.
nopreview
Veoma fini čitalac
Bojan Stojanović
Digitalizacija papirne dokumentacije i dalje spada u važnu primenu računara, a OCR programi ili opcije neizostavni su u mnogim firmama i institucijama. Koliko je u domenu optičkog prepoznavanja teksta napredovao FineReader 12, program koji odavno ima status najboljeg majstora ovog zanata?
preview
Milan Bašić
Da li su vaši podaci na sigurnom mestu? Da li ste sistematizovali i na dobro mesto pohranili sve što vam trenutno nije potrebno, ali može da zatreba jednog dana? Da li isti fajl bez ikakve potrebe čuvate na više mesta? Savremeni sistemi za backup i arhiviranje podataka imaju pravi odgovor na ovakva pitanja.
nopreview
Siguran backup i miran san
Aleksandra Rakin
Nagledanje i backup podataka uvek su bile bitan preduslov za uspešno poslovanje. Da biste predupredili posledice eventualnih havarija, neophodne je da dodatno podesite vaš data centar kako biste bili sigurni da su, šta god da se dogodi, podaci bezbedni, te da će sistem ubrzo ponovo biti u ustaljenom radnom režimu. Microsoft-ovo rešenje zove se System Centar Data Protection Manager, na Windows Azure platformi.
preview
Vladimir Vučinić
Stari problem treba rešiti na nov način - backup više ne podrazumeva samo čuvanje podataka sa računara, već i sigurnosnu kopiju virtuelnih mašina, uz mogućnost kasnijeg direktnog pristupa fajlovima na njima. Da vidimo kako se u novom svetu snalazi veteran - Symantec NetBackup 7.6.
nopreview
StruxureWare za data centre
Vasilije Kodžopeljić
Najčešća pitanja sa kojima se suočava jedan CIO, CFO, Facility ili IT menadžer su: "Gde da smestim novi server?", "Koji od servera mogu da konsolidujem?", "Koji je PUE mog DC-a?", "Kolika je potrošnja data centra i može li se smanjiti?". DCIM, StruxureWare za data centre kompanije Schneider Electric, efikasno odgovara na sva ta pitanja.
nopreview
Brzo, pouzdano i uvek dostupno
Milan Bašić
Ako vam je potreban brz, jednostavan za upotrebu i fleksibilan sistem za snimanje i oporavak podataka, vredi razmisliti o nekom od Acronis-ovih proizvoda. Aktuelna verzija donosi pregršt unapređenja, koja će dobro doći bez obzira na to da li štitite jedan računar ili stotine radnih stanica i servera.
nopreview
NAS u džepu
Bojan Milosavljević
Ako ste pasionirani korisnik smartfona i tableta, a na vašem uređaju uvek nedostaje prostora za još jednu fotku, pesmu ili video-klip, dopašće vam se Buffalo MiniStation Air koji će vam dodati čitav terabajt memorije... u pokretu.
nopreview
Fujitsu ETERNUS čuva vaše podatke
Digitalna revolucija nam je ostavila nepregledne količine podataka koji se množe vrtoglavom brzinom, uz godišnji rast od oko 60%. Svi ti podaci moraju da se nalaze na nekom čvrstom, sigurnom medijumu za čuvanje i skladištenje. Da vidimo kako to zamišlja Fujitsu.
nopreview
FastInfo iz ugla korisnika
Marko Herman
Da je poslovno izveštavanje sve značajnije za uspeh na tržištu, pokazuje i primer kompanija Distri Press i Piramida 72.
nopreview
Oblak u Takovu
Aleksandra Rakin
Swisslion Takovo, veliki proizvođač hrane i pića, prati trendove modernog poslovanja - da vidimo kako je primena cloud tehnologija, u saradnji sa kompanijom Extreme, omogućila rukovodiocima firme da efikasno donose dobre odluke.
nopreview
Pametna kapija vaše firme
Bojan Milosavljević
Došlo je vreme za sledeću generaciju sistema za automatsku evidenciju radnog vremena. Traži se sigurnija identifikacija, brže izveštavanje i integracija podataka sa svih lokacija firme. Novosadski TO-NET je ponudio originalno rešenje nazvano ERViKO.
preview
Nebojša Prijić
Davno je prošlo vreme kad su zelena tabla i kreda predstavljali vrhunac tehničkog dostignuća. Kompjuterske tehnologije i moderni pristupi edukaciji u inostranstvu su postali sastavni deo školskog sistema. Na red je došla i Srbija...
nopreview
Ceo svet je učionica
Vladimir Cerić
Interaktivno učenje na daljinu, predavanja i seminari dostupni svima ili samo ponekom, danas predstavljaju realnost, naravno uz računar, Internet vezu i odgovarajući softver. Pred nama je Adobe Connect...
nopreview
ITeorija i praksa
Nebojša Prijić
Savremeno tržište informacionih tehnologija je toliko dinamično da je konstantno usavršavanje i unapređivanje znanja neminovno. Admin Training Center je mesto gde možete da steknete znanja iz oblasti administriranja sistema, pritom koristeći najsavremeniju opremu.
nopreview
Office 365 i OneDrive za studente
Aleksandra Rakin
Kombinacija ličnog kontakta, on-line sadržaja i daljinskog učenja predstavljaju ključ modernog univerzitetskog obrazovanja. Univerzitet Singidunum je svoj obrazovni proces zasnovao na modernim tehnologijama, uz poseban oslonac na Office 365 platformu.
nopreview
Interaktivna kolaboracija bez granica
Korporativna kultura komuniciranja definisana je kvalitetom i brzinom prenosa informacija, a od integracije vizuelnih komunikacija u svakodnevni rad zaposlenih zavisi njihova efikasnost i produktivnost. Da vidimo kakvu pomoć može da pruži kompanija DIVISION.
nopreview
Digitalni bukvar za nove klince
Vesna Knežević
Zamislite razred i u njemu veliki ekran umesto stare školske table, zamislite mališane s tabletima koji su u interakciji sa školskom tablom. Zvuči kao naučna fantastika, pogotovu u našim uslovima, ali stvari se ipak menjaju...
nopreview
Iznajmljeni fontovi
Bojan Stojanović
Promene u oblasti digitalne tipografije, usklađene s povećanjem rezolucije ekrana mobilnih telefona, tableta i računarskih monitora, postepeno su preoblikovale scenu grafičkog dizajna. Izgubila se razlika između fontova za štampu i Web, a tipografija elektronskog teksta je izjednačena sa klasičnom. Kako sve to izgleda u praksi?
nopreview
Zbogom XP
Pavle Peković
Podrška za Windows XP i Office 2003 prestaje 8. aprila 2014. godine. Kako to redovno biva, ima onih koji paniče, onih koji rade i onih koji odmahuju rukom. Šta će se zapravo desiti 8. aprila i da li će XP računari i dalje funkcionisati?
nopreview
Pouzdani oblaci
Vladimir Cerić
Kada razvijate kompaniju, izgradnja prateće IT infrastrukture predstavlja ozbiljan trošak. Ključna prednost koju nam je doneo cloud computing je što neke od elemenata te infrastrukture možemo da prenesemo "u oblak" i tako jednim potezom unapredimo dostupnost i smanjimo troškove.
nopreview
Za večeru štampamo pizzu
Nadežda Veljković
Štampanje hrane do sada je bilo u domenu naučne fantastike, a prve informacije o takvoj mogućnosti korišćenjem 3D inkjet štampača dočekane su sa puno skepticizma. Ipak, od ideje se nije odustalo i usledili su mnogi prototipovi, a sada štampana hrana postaje nešto što možete sebi da priuštite.
nopreview
Upravljenje iz fotelje
Bojan Milosavljević
Upravljanje osvetljenjem, kućnim bioskopom ili klimom na centralizovan način, preko ekrana osetljivog na dodir svakako vas neće ostaviti ravnodušnim. BitProjekt je regionalni partner kompanije Crestron Electronics, vodećeg isporučioca sistema za kontrolu i automatizaciju, pa da pogledamo njihovu ponudu...
preview
Voja Antonić
Jeste li i vi dobili nenormalno visok račun za utrošenu električnu energiju početkom ove godine? Da li je to posledica baga u softveru? Istorija računarstva, nažalost, poznaje i bagove sa mnogo težim posledicama...
nopreview
Inovacije za kvalitetniji život
Jovana Milićević
Tradicionalna evropska godišnja manifestacija, Samsung Forum 2014, održana je ove godine u Malagi a PC Press-u, kao jedinom IT magazinu koji je događaj pratio s lica mesta, ekskluzivni intervju je dao Luke Mansfield, direktor inovacija u kompaniji Samsung.
nopreview
Fokus na inkjet tehnologiji
Jovana Milićević
U februaru ove godine u Beogradu je održan prodajni trening za Canon i Oce partnere, poput treninga kakvi su ranije bili organizovani u centrali kompanije...
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
Windows: Sysinternals Process Monitor; Word: Snimanje pozicije kurzora; Excel: Masovno zadavanje relativnih putanja; Excel: Isključivanje provera formula; Excel: Spregnuti sheet-ovi.
nopreview
Vedra stranaBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter