GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #204 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jovana Vukić
Ljubav preko mreže je uprostila mnoge stvari, ali je dosta toga i iskomplikovala...  «pročitajte više»
- PC #204 (Novembar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Bojan Milosavljević
NEC nudi širok spektar ekrana za različite primene. Ovoga puta predstavljamo EA seriju poslovnih desktop monitora s dijagonalama ekrana od 19" do 29".
preview
Bojan Milosavljević
Čak i skromniji hardver, uz pametno osmišljenu softversku podršku, ima velik potencijal. Tako Qnap TS-220 može da bude platforma za brojne personalne cloud servise... i još mnogo toga.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Stezanje IT kaiša
Nebojša Prijić
Vlada Srbije predložila je paket fiskalnih mera čija je žrtva i IT industrija. Kako će odluka da se poveća porez na računare i drugu opremu sa 8 na 20 posto uticati na srpsko tržište?
nopreview
Vesti
Jovana Milićević
nopreview
Smart karavan u Čačku
Jovana Milićević
Nakon letnje pauze, "Smart karavan" je ponovo krenuo na put. Prvo odredište - Čačak.
nopreview
Galaxy Tab 3 porodica
Michael Peuckert
Samsung dodaje gas: Galaxy Tab 3 10.1 dobro izgleda, lako je njime rukovati a i baterija traje prilično dugo. Ako preferirate Android tablete, teško mu je odoleti.
nopreview
Telefon za dve ruke
Branko Nikitović
Samsung je firma koja ne pravi jedan ili dva proizvoda i ubeđuje korisnike da je to baš ono što njima treba - u ponudi je gomila uređaja, sa svim veličinama ekrana koje vam padaju na pamet. A ako vam na pamet pada baš veliki ekran, Note 3 može da bude dobar izbor.
nopreview
LG G2: Zaokružena celina
Voja Gašić
Nakon uspešnih L i L II serija, LG je odlučio da nas ponovo počasti jednim vrhunskim modelom. Isprobali smo telefon LG G2.
nopreview
Veći i brži tablet
Branislav Bubanja
Nakon velikog broja klasičnih tableta s dijagonalom ekrana od 7 ili 8 inča, Prestigio je rešio da umeša prste i u višu klasu ovih uređaja. Multipad 4 Quantum 10.1 donosi veći ekran, veću autonomiju i više procesorske snage.
nopreview
Mi-Fi Telenor ruter
Radovan Bibić
Telenor odskora nudi džepni ruter kojim možete povezati 10 uređaja. Isprobali smo ovaj zanimljivi Huawei.
nopreview
Mera za kameru
Voja Gašić
Sony HDR-CX410VE je kamkorder namenjen amaterima... ali vrlo zahtevnim amaterima.
nopreview
Sony Xperia Z1
Voja Gašić
Telefon orijentisan na fotografisanje, snimanje videa, slušanje muzike i gledanje filmova. Da, Sony nas je još jednom prijatno iznenadio
nopreview
Svedeni foto-aparat
Bojan Stanojević
Sony DSC-QX10 ima samo objektiv, senzor i WLAN interfejs - ostale resurse preuzima od smart telefona.
nopreview
Bezbednost u realnom vremenu
Marko Herman
Iz ESET-ove radionice stiže Security for Microsoft SharePoint Server, bolji način da se zaštite kompanijski SharePoint resursi.
preview
Đorđe Grujić
U verziji 5 ArtLantis se potpuno promenio - stari korisnici će neminovno gunđati, ali cena progresa mora da se plati. Srećom, ona ovoga puta nije visoka, a prednosti su veoma značajne.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Norton Antivirus, Kaspersky za 2014 godinu, Rainmeter, Start W8 i Nero MediaHome.
nopreview
Pamet u satu
Branko Nikitović
Gadžeti koji će se nositi na telu i pametna odeća su iza ćoška. Već neko vreme na tržištu su prisutni pametni satovi, koji bi trebalo da nam obezbede mnoge funkcije za koje sada moramo da uključimo mobilni telefon, ali su uvek pri ruci (štaviše na njoj). Sada se u "igru" uključuje i veliki Samsung - isprobali smo njihov Gear.
preview
Bojan Stanojević
Windows 8 (sad već i 8.1) potiskuje "sedmicu", procesori Haswell polako zamenjuju Ivy Bridge, a klasičan laptop se bori za opstanak pod najezdom ultrabook-ova. Na našem tržištu ove promene se odvijaju sporije, ali ne mnogo - proverili smo kakva je trenutna ponuda i izabrali deset reprezentativnih modela.
nopreview
Radeon devete generacije
Miloš Stamenković
Na novu AMD Radeon R9 200 GPU seriju čekali smo skoro dve godine. Da li je promena suštinska ili se radi samo o evoluciji već poznatih grafičkih procesora?
preview
Milan Bašić
Enormna količina i raznovrsnost podataka kojima je okružen ne samo poslovni već i svakodnevni život dovela je u prvi plan nove algoritme sposobne da u kratkom vremenu izvuku korisne informacije iz njih. Big Data više nije egzotičan informatički termin, već skup tehnologija sa kojima živimo.
nopreview
QlikView - nova generacija poslovne inteligencije
U hotelu Hyatt Regency u Beogradu 26. septembra je održana konferencija "Adacta & QlikView - nova generacija poslovne inteligencije kao konkurentna prednost uspešnih kompanija". +ta donosi QlikView u poslovno okruženje?
nopreview
Kvalitetnom analizom do poslovnog uspeha
Milan Bašić
Strateško poslovno odlučivanje je danas nemoguće bez primene BI rešenja. Korišćenjem najnovijih Microsoft tehnologija ugrađenim u SQL Server, GoPro korisnicima Dynamics NAV-a omogućava da uvedu kvalitetno i fleksibilno poslovno izveštavanje bez posebnih investicija u tehnologiju.
nopreview
Microsoft Power BI za Office 365
Goran Milanov
Microsoft intenzivno radi na razvoju tehnologija koje za podršku Data Warehouse-u i sistemima poslovne inteligencije (BI), ali i na tehnologijama koje služe za prezentaciju podataka sistema poslovne inteligencije. Očekujući visok prezentacioni nivo i lakoću korišćenja na Office 365 platformi, sa interesovanjem smo isprobali Microsoft Power BI za Office 365 Preview.
nopreview
Poslovne analize - pogled u budućnost
Boris Damjanović
Poslovna inteligencija, odnosno Business Inteligence (BI) je pretenciozan naziv koji značajno prevazilazi stvarne mogućnosti bilo kog od programskih rešenja ovog tipa koje se nude na tržištu. Mnogo realnije bi bilo nazvati ih "Poslovni izveštaji i analize", što bi znatno više odgovaralo onome što softverska rešenja iz ove grupe, među kojima je i UniDocs Business Box, stvarno rade.
nopreview
Pogled u velike podatke
Milan Bašić
SAS svojim Visual Analitics-om ne samo da potvrđuje renome vrhunskog proizvođača softvera i rešenja za analizu podataka, već se svrstava na čelnu poziciju na sve važnijem Big Data polju.
preview
Novak Jovanović
Naoko prozaično mesto kao što je magacin polako postaje složeni sistem kojim vladaju računari i robotski alati. Sve to treba staviti pod kontrolu namenskog softvera, uspostavljajući efikasnu vezu sa informacionim sistemom kompanije.
nopreview
Lekovi pod kontrolom
Milan Bašić
Farmaceutska industrija predstavlja jedan od najvećih izazova za svaki informacioni sistem. AB Soft je rešenjem primenjenim u ADOC-u uspešno savladao izazove koji su postavljeni pred softver.
nopreview
Kontrola, pouzdanost, preciznost - Albatech
Novak Jovanović
Alba Tech ima mnogo toga da ponudi u oblasti informacionih sistema za podršku magacinskom poslovanju, a za ovaj broj smo izdvojili logistički softver LX One.
nopreview
LS Data - magacin pod konac
Novak Jovanović
Kompanija LS Data već 22 godine povećava produktivnost svojih korisnika, pomaže im da umanje greške u radu i eliminišu papir iz kancelarijskog okruženja. Magacinsko poslovanje je važna komponenta uspešnog rada, pa LS Data nudi dva interesantna rešenja.
nopreview
Sunbar za magacinsko poslovanje
Ivan Stojanovski
Kompanija Sunbar je zaslužila svoje mesto među vodećim zastupnicima i implementatorima rešenja svetskih brendova iz oblasti POS-a, logistike i proizvodnje. U širokom spektru ponuđenih rešenja pronašli smo i jedno namenjeno upravljanju magacinima - Qquar WMS Pro.
nopreview
Tri boje belo
Darko Bogojević
Na sajmu Grafima 2013 "Original" je prikazao OKI ES7411WT koji predstavlja korak napred u štampi na raznim materijalima. Šta može već dokazana OLED tehnologija kada se crni toner zameni belim?
nopreview
Cloud i računarske profesije
Pavle Peković
Velike promene u IT svetu utiču na sve učesnike u poslu, od proizvođača hardvera i softvera, IT integratora, IT službi u firmama, pa do samih korisnika informatičkih usluga. Neki će promene videti kao problem, dok će drugi videti priliku. Prvi korak je razumevanje šta se tačno dešava i koje su posledice u sferi IT profesija.
nopreview
Znanje za sve meridijane
Darko Bogojević
Statistike se slažu da su IT stručnjaci u Srbiji danas deficitarno zanimanje. I ne samo u Srbiji, nego i "preko", potvrđuju nam u konsultantskoj kući IT4BIZ koja je pre nešto više od mesec dana u Beogradu otvorila Admin trening centar za praktično obrazovanje IT specijalista.
nopreview
Prvi 8.1 trikovi
Michel Petrović
Windows 8.1 je upravo izašao obećavajući lakši i efikasniji rad i mnogo atraktivnih opcija. Sve će to biti još zgodnije kada ga malo podesimo...
preview
Pavle Peković
Sviđa vam se ideja da imate svoj porodični domen i adrese tipa ime@prezime.rs, ali se bojite da takav luksuz mnogo košta - domen, hosting, e-mail... Uz malo truda uloženog u podešavanje servisa, cena je zapravo minimalna.
nopreview
hunspell_srb.zip
(1,164.84 KB)
InDesign, Word i srpski jezik
Bojan Stojanović
Koliko su moderni programi prilagođeni obradi i prelomu teksta na srpskom jeziku, ćirilicom i latinicom? Analizirali smo InDesign CC i Word 2013 kako bismo ustanovili da li je napokon prošlo vreme modifikacija fontova, aplikacija i operativnih sistema.
nopreview
Tri cigle za elektronski bedem
Stevan Josimović
Kako zaštititi privatnost na Internetu? Zvuči kao bitka koju smo izgubili u startu, ali ne treba se predavati... Upoznajmo servise LastPass, Wuala i Mega, stalno pamteći da matematika važi za svakoga, pa i za NSA superšpijune.
preview
Dejan Ristanović
Potreban vam je brži pristup Internetu? Razvoj tehnologija vam u tome pomaže, a komercijalna ponuda prati taj razvoj. Telekom Srbije je nedavno ponudio VDSL servis, mogućnost da preko klasične telefonske parice pristupate Internetu brzinom do 100 Mbps, a da vam linija i dalje bude raspoloživa i za obične, staromodne razgovore.
nopreview
Hosting po meri korisnika
Vladimir Cerić
Od kako je Internet postao nezaobilazni alat u poslovanju kompanija, ponuda hosting usluga je eksplodirala. U moru različitih ponuda nije lako odabrati uslugu koja će biti po meri vaše kompanije, pa evo priče o putu kojim vredi poći.
nopreview
Pouzdana platforma za sve potrebe
Marko Herman
Verovatno bismo se lako složili da je Web hosting vrsta Internet servisa koji omogućava fizičkim i pravnim licima da svoj sajt učine dostupnim javnosti. Ipak, nisu sve hosting ponude iste, a SBB se uvek trudi da bude u samom vrhu.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Bezbednosni bilten
Kristijan Lazić
Dva puta godišnje kompanija F-Secure objavljuje opsežne izveštaje o stanju IT bezbednosti. Dokument od 50 strana pun statistističkih podataka predstavlja korisno i informativno štivo. Da vidimo odakle nam opasnost trenutno dolazi.
preview
Voja Antonić
Nalazimo se na pragu još jedne revolucije: eksperimentalna robotska vozila se već kreću po ulicama, a ljudi glume vozače tek koliko da ne bude panike. Hoćemo li uskoro prestati da vozimo?
nopreview
Računari koji će sami učiti
Jovana Milićević
Kerrie Holley je saradnik kompanije IBM poznat po inovativnom radu u oblasti arhitekturalnog i softverskog inženjeringa fokusiranog na usvajanje usluga i uslužno orijentisanu arhitekturu. Holley je bio jedan od govornika na konferenciji "Sledeća era računarstva", što je bila prilika za razgovor.
nopreview
Budućnost Srbije u sajber prostoru
Nebojša Prijić
Domaći stručnjaci za bezbednost na Internetu učestvovali su u panel diskusiji "Sajber bezbednost sajber Srbije". Diskusiju je, u galeriji O3on, organizovao RNIDS, Registar nacionalnog Internet domena Srbije.
preview
Jelica Protić
Od 29. septembra do 5. oktobra u Miločeru je održan jubilarni, 20. INFOFEST, festival informatičkih dostignuća koji je okupio ICT kompanije, predstavnike javnog sektora i informatičke eksperte iz čitavog regiona.
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Vedra strana


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter