Letnji dvobroj PC Press-a je drugi broj u novom formatu, sa novim dizajnom i nižom cenom. A izlazak prvog smo proslavili... Uživajte u foto-priči.  «pročitajte više»
- PC #201 (Jul/Avgust 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Jovan Marić
U eri touchscreen smartfona, kada hardverski tasteri nestaju, BlackBerry nas je iznenadio modelom Q10 koji ima hardversku QWERTY tastaturu. Ako ste pravi fan BlackBerry uređaja, Q10 ipak neće predstavljati iznenađenje, već dugo očekivani pomak u svetu biznis smartfona.
preview
Mladen Mijatović
Iz NEC-a nam stižu dva monitora namenjena pripremi za štampu, dizajnerima i drugim grafičkim profesionalcima. Jači od ova dva modela, PA242W, može da se pohvali 10-bitnim AH-IPS ekranom, što ga čini referentnim uređajem u ovom segmentu tržišta.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Jovana Milićević
nopreview
Užice - treći korak Smart karavana
Jovana Milićević
Zlatiborski okrug bio je "meta" Telenor-ovog "Smart karavana" u mesecu maju, a Užice treći grad koji je "Karavan" posetio u svojoj drugoj fazi. Šta su korisnici predložili?
nopreview
Odloženo dekriptovanje
Sava Zdravković
Na marginama skandala sa prisluškivanjem globalne komunikacije diskutuje se o mogućnostima da se takvo prisluškivanje spreči tehničkim sredstvima, dakle kriptografijom. Da li NSA zaista, kao što laici misle, može da dekriptuje sve? Ne odmah, ali...
nopreview
Sve u 9 milimetara
Dejan Ristanović
Mesecima čekate da i kod nas stigne nova generacija ultrabook-ova sa full HD rezolucijom, touch ekranom i Windows-om 8? Konačno je na naš test sto došao jedan od vrhunskih modela: ASUS Zenbook Prime UX31A Touch. Da vidimo šta može.
nopreview
Dell Latitude 10
Marko Čavić
Da je konvergencija budućnost mobilnih uređaja najbolje pokazuje Dell Latitude 10, koji uspešno objedinjuje funkcije tableta i laptopa. Da vidimo koliko uspešno...
nopreview
Slobodno reci 8
Voja Gašić
Nakon vrlo uspešnih 7" tableta, Prestigio usvaja nove trendove. MultiPad 8.0 HD, pored dodatnog inča dijagonale, donosi i HD rezoluciju.
nopreview
Još pametniji LG
Branislav Bubanja
LG nas krajem aprila i početkom maja tradicionalno obraduje novom serijom televizora, pa smo testirali LG 47LA660S, pripadnika srednje klase smart televizora za 2013. godinu.
preview
Novak Jovanović
Poslovni sistemi koji svoju korporativnu strukturu zasnivaju na manjim radnim jedinicama sada imaju na raspolaganju robustan i brz kancelarijski uređaj spreman za štampu, skeniranje, kopiranje i slanja faksova, i to kako na klasičan način tako i preko Interneta. Japanski OKI je obogatio svoju ponudu novim MF uređajem MB471.
nopreview
Sve beleške u jednom oblaku
Vladimir Cerić
Tesna integracija verzije 2013 Microsoft Office-a sa cloud servisima donela je najviše prednosti jednom od najmanje zapaženih programa u paketu. OneNote 2013 sada funkcioniše istovremeno na svim tipovima Windows uređaja, što će mu doneti mnogo novih poklonika.
preview
Stevan Josimović
Stigao je MODO 701 od milošte nazvan "Moćni sos". Godinama smo posmatrali kako ovaj softver iz alternative prelazi u mainstream produkcijski paket. MODO je sada kompletan, savremen, okretan, prelepo dizajniran i visokokvalitetan softver za stvaranje 3D grafičkog sadržaja. Da li se ukapa u vaš produkcioni proces?
nopreview
BIM je u detaljima
Đorđe Grujić
Juni već godinama donosi novu verziju ArchiCAD-a. Graphisoft nas ni ove godine nije razočarao - dok uživate u ovom broju "PC"-ja, imate priliku i za uživanje u novitetima ArchiCAD-a 17.
nopreview
Mandrago: Koordinacija tima
Miloš Borenović
Problemi mogu biti razni: potraga Gorske službe spasavanja za zalutalim planinarom, rad taksi udruženja u jutarnjem špicu ili mnoštvo kamiona koji treba što efikasnije da istovare teret. Za uspeh takvog projekta treba koordinirati rad mnogo ljudi u kratkom roku. Predstavljamo Mandrago, poslovno rešenje za različite dispečerske procese.
nopreview
Android DJ
Jovan Mirović
Za emitovanje muzike na kućnoj žurci više nije potrebna kabasta i skupa oprema - ponesite svoj Android telefon ili tablet i demostrirajte prijateljima svoj muzički ukus, uz nekoliko besplatnih ili jeftinih DJ programa.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
3D Mark, ACDSee 16, RealVNC i McAfee Stinger.
nopreview
Brzo i opasno
Vesna Milošević
Ko nije gledao neki film o pljački banke? Veliki pljačkaši su se nalazili na poternicama, ali su o nekima od njih napisana i književna dela. Fascinacija idejom da se na brz način dođe do mnogo novca ne prestaje ni danas, mada se metode menjaju...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
I vaši gadžeti vole gadžete
Josefine Milosevic
Pakujete letnje torbe i znate da treba biti spreman na sve. Uz pravi pribor, stvari će biti pod kontrolom: neki gadžeti će vas učiniti spremnim za za zabavu, neki će vam poslužiti da ostanete u top-formi, a uz neke nove gadžete će se i vaši stari gadžeti osećati bolje...
preview
Miloš Stamenković
Početkom leta Intel tradicionalno lansira novitete na desktop sceni, a ovogodišnji adut je Haswell serija procesora koja se preporučuje optimizovanom arhitekturom, novim instrukcijama, boljom integrisanom grafikom i, naročito, manjom potrošnjom energije. Testirali smo najjači model Core i7 4770K.
nopreview
Prvi LGA1150 aduti
Miloš Stamenković
Novi procesor, novi čipset, nove matične ploče... uobičajeni red stvari kada Intel predstavi novu generaciju mikroprocesora. Zajedno sa Haswell-om stigle su i prve ploče na LGA1150 platformi. Na njima piše ASUS i Gigabyte...
preview
Nenad Veljković
Vaš foto-aparat uvek sa vama. Čak i narednih meseci, na odmoru, na vašoj omiljenoj plaži. A voda? Ne brinite, neće ga oštetiti... pod uslovom da se opredelite za neki od 15 vodootpornih kompaktnih modela koje smo testirali. Da vidimo kako se dodatna foto-pamet snalazi na negativnoj nadmorskoj visini.
preview
Miloš Stamenković
Posle Intel-ove promocije nove generacije procesora, AMD se održava na tržištu konstantnom korekcijom cena... naniže, naravno. Zahvaljujući novitetima nazvanim FX6350, FX4350 i A10 5700, kupci sada imaju solidan izbor.
nopreview
Kreativne munje i gromovi
Bojan Stojanović
Kolekcija Adobe CreativeCloud programa obuhvata nekoliko desetina softverskih alata namenjenih svim oblastima ljudskog delovanja koje imaju veze sa tekstom, pokretnim i statični slikama i Web-om. Za ovaj prikaz odabrali smo tri vodeća CC predstavnika koji se bave grafičkim tehnologijama: Photoshop, Illustrator i InDesign.
preview
Milan Bašić
Moderni informacioni sistemi direktno poboljšavaju rezultate poslovanja, a dobitak prevazilazi troškove posedovanja i korišćenja tog softvera. Pokazuje se, ipak, da mnogi izgube dah i stanu na pola puta, koristeći samo deo raspoloživih mogućnosti. Takav kiks može prično da vas udari po džepu... i završnom računu firme.
nopreview
Profesionalno za profesionalce
Milan Bašić
Wurth je svoju globalnu poslovnu imperiju razvio na ideji da profesionalcima u brojnim industrijskim granama pruži visokokvalitetne alate, materijale i usluge bez kojih ne bi mogli da obave svoju delatnost. Iste standarde imaju i kada za sebe traže informacioni sistem. Od prošle godine njihov partner na polju razvoja i implementacije ERP sistema je beogradski GoPro.
nopreview
Eaton - najveći poslodavac u Sremu
Jovana Milićević
Eaton, globalni tehnološki lider u oblasti elektrokomponenti, prisutan je u Srbiji još od 2008. godine i izgradio je fabriku u Sremskoj Mitrovici koja zapošljava 811 ljudi. Kakva su iskustva, i to ne samo poslodavaca, nego i radnika?
nopreview
Photoshop i štampanje
Nenad Veljković
Fotografski krug se odavno ne zatvara stavljanjem slike u album. Kao rezultat, fotografije sve ređe žute i krune se po ivicama - uvek su na ekranu, kao nove. Iako je sharing nadvladao printing, štampanje nije zaboravljeno, a razlike između slike na monitoru i na papiru i pristup štampanju iz vizure Photoshop-a predstavljaju tek uvod u ovu interesantnu temu.
nopreview
Letovanje u drugoj galaksiji
Voja Gašić
Kako da komunicirate iz inostranstva a da vam posle toga ne stigne račun veći od cene čitavog odmora? Uz malo truda i nekoliko jednostavnih saveta sve će doći na svoje mesto...
nopreview
Nezvani gosti
Branislav Mihaljev
Našli ste se pred računarem koji je zaražen virusima ili prepun štetnih programa. Kojim putem krenuti, na koje se alate osloniti? I kako sprečiti da vaš računar dođe u takvo stanje? Isprobali smo ponudu programa za borbu proti malware-a...
nopreview
Pametni kućni roboti
Nadežda Veljković
Jedan od prioriteta japanskog društva je briga o starijim osobama, što nije neobično ako se zna da je 40 odsto japanskog stanovništva starije od 55 godina. 65. Zbog toga su preduzeti mnogi koraci za poboljšanje životnog okruženja i kvaliteta života te populacije, a glavni adut su... roboti.
preview
Voja Antonić
Početkom juna Panasonic je okupio novinare u Pragu da bi im pokazao svoj program LED rasvete. Šta je zapravo zasvetlelo kada je direktorski tim simbolično pritisnuo prekidač? I kada ćemo nove LED sijalice, sa grlom poput klasičnih, videti u prodavnicama?
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #201
Julski PCDVD, na adresi dvd.pcpress.rs/201/, donosi priliku da testirate svoj PC koristeći PC Mark, da sredite vašu kolekciju fotografija koristeći ACDSee alate ili da zamenite svoj postojeći Office paket sve popularnijim Kingsoft Office-om 2013. Tema sekcije PC Utility su alati za daljinsko upravljanje računarom, a PC Antivirus prati veliki tekst o borbi protiv Malware-a iz ovog broja. Tu je, naravno, i PC TimeLine, kao i iluzija PC Fun-a. Ne brinite, PC Fun je na svom mestu, ali su njegova tema iluzije...BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter