GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #195 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dejan Ristanović
Najpopularniji čitač elektronskih knjiga na svetu upravo je postao za generaciju bolji - Amazon je predstavio nove Kindle uređaje, dodajući neke bitne funkcije, ali i oduzimajući opcije koje se očito nisu često koristile. Pred nama je Kindle Paperwhite.  «pročitajte više»
- PC #195 (Januar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Branislav Bubanja
U Srbiji je broj aktivnih brojeva mobilnih telefona veći od broja stanovnika, što znači da priličan broj građana ima barem po dva broja... i dva telefona. Nošenje dva uređaja nije baš elegantno rešenje - bolje je imati Dual-SIM telefon, a još ako je on smart... Prestigio je zaigrao upravo na tu kartu, pa su pred nama modeli PAP3500 DUO, PAP4040 DUO i PAP4300 DUO.
preview
Đorđe Grujić
Da li ste probali da kupite monitor koji ima ekran proporcija 4:3 ili 5:4? Da nađete laptop s vertikalnom rezolucijom preko 768 piksela? Da li savremeni trendovi uopšte podržavaju kreativnost i stvaranje, ili samo potrošnju? I kakav je hardver zapravo potreban jednom projektantu?
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Jovana Milićević
nopreview
Strategija broadband
Saša Stamenković
Srbija je na putu u EU, a EU je na putu u digitalni raj. Ambicija EU da svi njeni građani do 2020. godine imaju brzi broadband pristup na dobrom je putu da se ostvari. Zapravo, došli su na polovinu puta...
nopreview
Rizici umreženog sveta
Nikola Marković
Dobro, umrežili smo računare, neprekidno smo na Internetu, stalno nešto prenosimo u ovom ili onom smeru. Kakve su opsanosti s kojima se susrećemo u tom umreženom životu... i na umreženom radnom mestu?
nopreview
Dell XPS 12: Okret i dodir
Pavle Peković
Novi Dell ultrabook se izdvaja ekranom full HD rezolucije osetljivim na dodir, ali i mogućnošću da taj ekran okrenete za 180 stepeni i tako notebook pretvorite u tablet.
nopreview
Kamera za heroje
Boris Stanojević
Kada se neko bavi nesvakidašnjim aktivnostima, želi to i da podeli s drugima, a najbolji način je kroz snimak. Konačno postoji način da se taj snimak napravi, bez nošenja kabaste opreme. Dobrodošli u svet GoPro Hero kamera.
nopreview
Najbolje iz 2012.
Jovana Milićević
Retrospektivni decembar nas navodi na razmišljanje o stvarima koje smo uradili ili je trebalo da uradimo ove godine, o propuštenim ili iskorišćenim prilikama, te događajima koji su 2012. godinu učinili važnom. Mi godinu pamtimo po gedžetima, pa predstavljamo naše favorite...
nopreview
Trinity: Najbolja integrisana grafika
Miloš Stamenković
AMD polako usavršava Fusion koncept u očekivanju pravog odziva proizvođača softvera koji tek treba da prilagode aplikacije CPU + GPU saradnji. Upoznajmo Trinity generaciju.
nopreview
Osmica u malom pakovanju
Dejan Ristanović
HTC se modelom 8X vratio staroj ljubavi - tajvanska kompanija je počela svoj put ka vrhu upravo Windows Phone telefonima, a promocijom "osmice" Windows ponovo može da se uhvati u koštac sa iPhone-om i Android-om. Isprobali smo HTC 8X.
nopreview
Anatomija robota
Nadežda Veljković
Tim iz JSK laboratorije Tokijskog univerziteta napravio je robota čije telo funkcioniše slično čovekovom. Upoznajmo Kenshira...
nopreview
Samsung Galaxy SIII mini
Voja Gašić
Da li mini izdanje popularnog telefona donosi manju cenu, manje mogućnosti ili je to jednostavno... manji telefon?
nopreview
Huawei MediaPad 7 Lite
Branislav Bubanja
Huawei pokušava da sa što manjim brojem modela tableta pokrije što širi segment tržišta. MediaPad 7 Lite je uspešan primer takve strategije.
preview
Bojan Stanojević
Trendu ultrabook računara nije odoleo ni HP - njihova ponuda je vrlo bogata, a mi ovog puta predstavljamo model srednje klase Envy Spectre XT.
nopreview
Samsung 840 Pro SSD
Voja Gašić
Za probirljive korisnike, Samsung je spremio nasednike čuvene serije 830 SSD diskova. Da vidimo kakvi su rezultati...
nopreview
Kymera čarobni štapić
Dejan Ristanović
Viđali smo razne univerzalne daljinske upravljače, ali ovaj je zbilja nešto posebno - čarobni štapić za upravljanje kućnom opremom. Pokazuje se da nije lako biti čarobnjak...
preview
Mladen Mijatović
Zamena za NEC-ovu U-seriju ultra-short throw projektora stiže u vidu novih modela sa oznakom UM. UM280X, UM280W, UM330X i UM330W donose zanimljive novitete...
nopreview
Dopunska napajanja
Branislav Bubanja
Ispražnjena baterija na telefonu ne mora da bude smak sveta - Verbatim je ponudio kolekciju dopunskih mobilnih punjača koji će vam pomoći u nevolji, čak i kada treba pokrenuti tablet koji je priličan potrošač energije...
nopreview
Sjaj sopstvenog procesora
Branislav Bubanja
Ascend D1 Quad XL pokazuje da Huawei namerava da zasedne na tron ponude smart telefona. Uostalom, uporedite ovaj uređaj sa vodećim modelima, a onda pogledajte cenu...
nopreview
Intex Avatar 2
Voja Gašić
Naslednik popularnog tableta je, uz povećane mogućnosti povezivanja, dobio na brzini. Upoznajmo Intex Avatar 2.
nopreview
Fujifilm X-E1
Nenad Veljković
Januara 2012. predstavljen je Fujifilm X sistem i to neuobičajeno jakim modelom X-Pro1. Novi X-E1 je jeftiniji, pa je namenjen širem krugu korisnika...
nopreview
Upravljanje Kućom na klik
Mladen Mijatović
"Kuća na klik" je home automation rešenje za upravljanje svetlom, grejanjem i raznim električnim potrošačima. Predstavljamo vam nekoliko načina za upravljanje kućnim uređajima, sa lica mesta i iz daljine.
preview
Milan Bašić
Zatrpani smo gomilom papira, na diskovima su milioni fajlova. Sve potrebno, sve korisno... i sve nedostupno. Svi znamo po neki delić, a niko ne zna sve. Rešenje ove muke zove se DMS... a domaća ponuda DMS rešenja je odlična.
nopreview
Upravljanje dokumentima u AKORD ERP-u
ERP poslovni softver ne može biti kompletan ukoliko ne sadrži Document Management Sistem (DMS). Zato je kompanija Ipsylon implementirala DMS u sve važne funkcionalnosti poslovnog softvera Akord ERP.
nopreview
Spider za svetski vrh
Milan Bašić
Preduzeća poput "MFC Mikrokomerca" nas uveravaju da u oblasti informacionih tehnologija svetu imamo da ponudimo odlična rešenja. Već osamnaest godina ova kompanija uložila ulaže u razvoj sistema za upravljanje dokumentima...
nopreview
eKancelarija
Milan Bašić
Na Extreme danu 2012 domaćini su, između ostalog, predstavili novo rešenje nazvano eKancelarija. Poželeli smo da saznamo više o onome šta se krije ispod ovog imena - šta eKancelarija zapravo omogućava?
nopreview
ShakeSpeare radi u banci
Milan Bašić
Softver koji ime deli sa velikim piscem od nedavno je dobio posao u ProCredit banci. Zadatak mu je da obradom velike količine dokumenata omogući bolju i kvalitetniju analizu podataka i značajno unapredi servise koje ova banka nudi.
nopreview
Rad sa obimnom papirologijom
Snežana Vasić
Kompanija Smart je ponudila niz rešenja za upravljanje obimnom dokumentacijom, prilagođena kako korporacijama tako i državnim organima.
nopreview
OSA Unidocs
Milinko Lukić
Softver kompanije "OSA Računarski Inženjering" održava jedinstvo dokumenata, poslovnih procesa i podataka. Kakva je njegova arhitektura?
nopreview
Da roba bude na pravom mestu
Vladimir Cerić
Jeste li se nekada zapitali koliko je vremena i truda potrebno da se sva roba u supermarketu poređa na police? Kakav sistem se koristi? Beogradska kompanija LS Data razvila je softversko rešenje koje će profesionalcima u ovoj oblasti olakšati svakodnevni posao.
nopreview
Kancelarija je preseljena u oblak
Vladimir Cerić
Masovnoj migraciji ka cloud-u nije odoleo ni veliki Microsoft Office. Microsoft-ova vizija, da jednako jednostavno koristite Office aplikacije na svim uređajima, je ambiciozna i obećava, ali podrazumeva i adekvatnu platformsku i infrastrukturnu podršku. I topao doček korisnika, naravno.
preview
Pavle Peković
Nove generacije uređaja i servisa približili su cloud computing najširem krugu korisnika. Mnogi za sada kombinuju cloud servise sa resursima lokalne mreže, ali može li se potpuno preći u oblake? Pokušali smo...
preview
Stevan Josimović
Ako se bavite 3D dizajnom ili animacijama, znate koliko je bitan renderer. Često morate da ga dokupite pored svog standardnog 3D paketa, pri čemu renderer može biti skuplji od 3D aplikacije. Možda da probate besplatni softver, recimo LuxRenderer.
nopreview
Korak bliži budućnosti
Vladimir Cerić
U trci za inovacijama i migraciji svega i svačega u cloud, korisnici kao da su počeli da zanemaruju značaj kvalitetnih aplikacija koje podržavaju poslovanje. Lansiranjem verzije 2013 Dynamics NAV-a Microsoft nas je podsetio da ulaganje u poslovno-informacioni sistem nikada ne izlazi iz mode.
nopreview
Magija kompjuterskog zvuka
Dragan Matić
FL Studio je muzički program belgijske kompanije Image-Line koji danas predstavlja standard među muzičarima, od producenata i di-džejeva nove generacije, pa sve do seniora. Isprobajte ga u kućnim uslovima, a onda...
nopreview
Photoshop i obrada videa
Nenad Veljković
Pokretne slike naviru sa s telefona, tableta, foto-aparata... Video-obrada je postala sastavni deo Adobe-ove foto-aplikacije, najpre samo Extended varijante Photoshop-a, a od paketa CS6 ona je sastavni deo osnovne instalacije. Još da naučimo da je koristimo...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Ubuntu Desktop 12.10, DivX Plus 9.0, aTube Catcher i MediaInfo.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
preview
Zoran Kehler
Odnos snage proizvođača komunikacione opreme i proizvođača mobilnih uređaja je polako, ali značajno menja, što nameće razna pitanja o budućnosti mobilnih mreža. Naročito kada se u igru uključe Japanci...
nopreview
IBM za akademsku zajednicu
Jovana Milićević
Nedavno potpisivanje sporazuma o saradnji između Matematičkog instituta SANU i američke kompanije IBM predstavljalo je povod za intervju s Željkom Vujinovićem, generalnim direktorom IBM-a za region Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije.
nopreview
Smak sveta... oh, ne, opet?
Voja Antonić
Kad čovečanstvo preživi toliko smakova sveta za redom, to znači ili da ima mnogo sreće, ili da nema mnogo pameti, pa veruje svakoj besmislici koja mu se servira.
preview
Voja Antonić
U prostorijama Kiberpipe, ljubljanskog hacklab-a, održan je festival "Javna knjižara digitalnog doba", na kome je bilo reči o zakonskoj regulaciji autorskih prava tokom transformacije klasičnih biblioteka u elektronske.
nopreview
Dan bez Interneta
Bojan Stanojević
Posle više od decenije i po, Internet se (i) u našim krajevim naprosto podrazumeva - moglo bi se reći da je od nas stvorio zavisnike. Kako je protekao 17. decembar, dan kada su neki korisnici u Srbiji iskusili smak sveta... ili barem ozbiljne prekide u Internet saobraćaju.
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #195
Ako ste se pitali šta da čitate tokom prazničnih dana, imamo predlog: novogodišnje priče naših saradnika, o starim, dobrim (i svim ostalim) kompjuterskim danima. A ako biste da probate nešto novo, na našem DVD-u je kompletna distribucija Linux-a Ubuntu Desktop 12.10. Tu su i CorelCAD 2013, ACDSee u standardnoj i Pro verziji, folder PC Utility posvećen programima za konverziju audio i video materijala, a pripremili smo i praznično izdanje PC Fun-a.
nopreview
Vodič za prazničnu kupovinu
Još niste kupili poklon za dragu osobu? Tražite nešto lepo za sebe? Naš novogodišnji dodatak je prepun ideja, kratkih opisa, kontakt adresa i cena. Pa izaberite...


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter