GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #188 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Miloš Stamenković
Intel je pomerao datum zvanične prezentacije procesora generacije Ivy Bridge, ali vredelo je čekati. Isprobali smo najjači model Core i7 3770K, smešten u moćan računar.  «pročitajte više»
- PC #188 (Maj 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Voja Gašić, Bojan Stanojević
Već neko vreme razmišljate o novom televizoru, ali nikako da prelomite? Bliže se Olimpijske igre i drugi sportski događaji koji će biti prenošeni u HD rezoluciji. Možda je to kap koja će preliti čašu? Da bismo vam pomogli da spremni dočekate sportsko leto, istražili smo šta donose ovogodišnji modeli vodećih brendova.
preview
Mladen Mijatović
Profesionalni LCD ekrani se koriste u poslovnom okruženju za velike prezentacije, prikaz informacija na javnim mestima i u sklopu velikih video-zidova. Pedstavljamo dva profesionalna NEC displeja: MultiSync P551 i MultiSync X551S.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
nopreview
U potrazi za servisima
Saša Stamenković
Konkurencija je ogromna, korisnici traže niže cene i veće brzine, pa gde provajderi da potraže dodatnu marginu za zaradu? Naravno, u novim servisima. Da vidimo šta je to Carrier Ethernet mreža.
nopreview
HTC sa četiri srca
Voja Gašić
Od mnogo najavljenih telefona s četvorojezgarnim procesorima, u prodavnice je najpre stigao HTC-ov adut. Zasnovan na NVIDIA Tegra 3 arhitekturi, njihov One X će nas privući odličnom izradom, spektakularnim ekranom, softverom i drugim karakteristikama.
nopreview
Tanak, tanji, ultrabook...
Branislav Bubanja
Svaki proizvođač laptopova je predstavio ili se sprema da predstavi barem jedan ultrabook. Toshiba ambiciozno nastupa na tržištu, a Portege Z830-10H se odlikuje i nekim originalnim rešenjima.
nopreview
Šesti pogled u budućnost
Nadežda Veljković
Proročanstva IBM-ovih stručnjaka o pet tehnologija koje će imati najviše uticaja na naše živote u narednom periodu uvek izazivaju interesovanje. Nedavno je, po šesti put, IBM predstavio svoju Next 5 in 5 strategiju.
nopreview
Još malo drveta za verne slušaoce
Novak Jovanović
Eacan-ovi zvučnici E-505s lako izlaze na kraj sa jednostavnijim multimedijalnim sadržajem, a cena će vam pomoći da im oprostite izvestan nedostatak sirove snage.
nopreview
Kancelarijski lepotan
Mladen Mijatović
Iz renomiranog NEC-a nam stiže lak i tanak monitor sa LED pozadinskim osvetljenjem i obiljem naprednih opcija za uštedu energije. Ko voli da mu ono što stoji na stolu bude i lepo i funkcionalno, razmotriće MultiSync EX231W.
preview
Novak Jovanović
Male dimenzije i niska cena novog IdeaCentre H420 računara lako će privući kupce, kako one koji traže rešenje za kancelariju, tako i kućne korisnike multimedije.
nopreview
Nova sedmica plus
Voja Gašić
Čuveni sedmoinčni Samsung-ov tablet P1000 doživeo je životnu plus-fazu u liku naslednika, modela P6200. Izgleda isto, ali radi mnogo bolje... i to već na prvi dodir.
nopreview
Xerox, majstor svog zanata
Novak Jovanović
Smisleno dizajnirani multifunkcionalni postali su zaštitni znak kompanije Xerox. Da vidimo kako se WorkCentre 3045V uklapa u malu kancelariju.
nopreview
Za sve poslovne potrebe
Zoran Drenković
Koliko god pričali o virtuelizaciji i računarstvu u oblaku, u kancelariji koristimo hartiju. A nju može da proizvodi Sharp MX-M354N.
preview
Mladen Mijatović
Mobotix D-14 je kamera visoke rezolucije s dva objektiva i dva senzora - može da zameni dve ili više kamera različitih namena. Recimo, zasebne slike za krupni i detaljni plan ili dnevno-noćni režim.
nopreview
Fujifilm X-Pro1
Nenad Veljković
X100 je 2010. uzburkao strasti uvodeći koncept drugog aparata. Naslednik je znatno povoljšan: APS-C senzor sada ima više megapiksela i novu filter matricu, objektiv je izmenljiv, uveden je Focal Plane zatvarač i unapređen LCD. Kako sve to funkcioniše?
nopreview
Komandant LED parade
Voja Antonić
Za razliku od klasičnih izvora svetla, LED rasveta se obično projektuje kao inteligentan sistem kojim upravlja specijalizovani kontroler. Pa da ga napravimo...
nopreview
Da li je bezbedno
Milan Bašić
Primenili ste sve što vam najmodernije tehnologije pružaju i... jeste li bezbedni? Razmatramo izazove obezbeđivanja računarske mreže vaše firme.
nopreview
Marko Milosavljević
Naši podaci svedoče o nama, ali i protiv nas. Kako ih zaštiti od kvara opreme ili radoznalih očiju? Sledi nekoliko primera iz prakse...
preview
Vladimir Cerić
Ako vam upravljanje kvalitetom u preduzeću predstavlja izazov, dobra vest je da se na tržištu odnedavno nalazi i jedno domaće rešenje bazirano na svetski priznatim tehnologijama: Dokumentarijum.
nopreview
Sigurnost kao standard
AB Soft je implementirao i završio proces sertifikacije sistema upravljanja bezbednošću informacija u skladu sa standardom ISO 27001:2005. Kako je tekao projekat?
nopreview
Štampači za groš
Mladen Mijatović
iPlus je novi koncept rešenja za štampu koje se nudi kao paket sa ugovornom obavezom. Slično prodaji mobilnih telefona za dinar, štampači se prodaju sa velikim popustima, koji zavise od odabranog mesečnog paketa usluga.
nopreview
Photoshop u kreativnom oblaku
Bojan Stojanović
Naoružan pozamašnim arsenalom novih opcija, Photoshop CS6 uskoro izlazi pred korisnike. Kao prethodnicu, Adobe nam je ponudio beta verziju - proverimo strategiju i taktiku ovog vrhunskog alata za profesionalnu obradu digitalnih fotografija.
preview
Nenad Batoćanin
Linux, Mac OS i Windows programi... a svi nastali od istog Clipper source-a. Za njihov nastanak zaslužan je Harbour projekat, najlakši način da svojim 20 godina starim poslovnim aplikacijama podarite novu mladost.
preview
Kristijan Lazić
U zaštiti podataka i računara osnovni stub odbrane su bezbednosni paketi koje korisnici uglavnom nazivaju antivirusima. Tržište se menja, ljudi i njihovi računari su sve češće u pokretu, pa su njihovi kontakti, dokumenti i lični podaci izloženi raznim opasnostima. Briga, dakle, počinje od PC-ja, ali se na njemu ne završava.
nopreview
Oklopljeni telefon
Pavle Peković
Odavno smo svesni sigurnosnih rizika na našim kompjuterima. Zato koristimo firewall, antivirusnu zaštitu, pazimo na attachment-e, sumnjive sajtove, kriptujemo poruke i lozinke. A u džepu nosimo telefone na kojima čuvamo iste lozinke, iste dokumente, iste podatke kao i na računaru... i praktično ih ne štitimo.
nopreview
Kaspersky i njegovi aduti
Kristijan Lazić
Paleta proizvoda kompanije Kaspersky prilagođava se potrebama kućnih korisnika, dok će poslovni korisnici implementirati jedan od najpouzdanijih i najkonfigurabilnijih bezbednosnih sistema.
nopreview
ESET - brz i efikasan
Kristijan Lazić
ESET je poznat po brzini, pouzdanosti i efikasnosti. U okviru najnovije serije pet bezbednosnih paketa, postojećim karakteristikama dodate su i nove funkcije.
nopreview
Symantec zaštita
Vladimir Vučinić
U prilog Symantec-a govori pre svega duga tradicija uspešnog nastupa na tržištu bezbednosnog softvera, ali to nije firma koja bi spavala na lovorikama - već preko 20 godina Symantec uočava opasnosti koje prete računarima i mrežama i priprema odgovor na svaki od napada.
nopreview
G Data - antivirus sa dva jezgra
Kristijan Lazić
Redundansa već decenijama upravlja najvažnijim sistemima, dvostruka napajanja ili diskovi odavno su prisutni u IT svetu... Pred nama je G Data, antivirus s dva nezavisna jezgra.
nopreview
F-Secure - za kuću i za firmu
Kristijan Lazić
Proizvodi kompanije F-Secure više od dve decenije uspešno čuvaju kućne i korporativne IT sisteme od digitalnih napasti. Tradicija se nastavlja i u aktuelnoj ponudi...
nopreview
Panda 6.0 - ozbiljna magla
Sve veća mobilnost zaposlenih i razuđenost infrastrukture uzrokuju migraciju softverskih rešenja u "oblake". Kompanija Panda Security je prva iskoristila cloud okruženje za zaštitu sistema, a sada je stigla i verzija Panda Cloud Office Protection 6.0.
nopreview
Zarobljeni ekran
Jovan Bulajić
Ako vam Print Screen taster nije dovoljan, potražite zamenu: Snagit je odlično rešenje za snimanje sadržaja ekrana i to na razne načine.
preview
Vladimir Pisodorov
Želite li da radikalno izmenite svoj desktop? Ne morate menjati operativni sistem - Winstep Xtreme 11.10 će učiniti da vaš Windows izgleda sasvim drugačije.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
XBMC Media Centar, 7-Zip arhiver, UltraCompare i PasswordSafe.
nopreview
ICT obrazovanje u srednjim školama
Mladen Mijatović
Informaciono-komunikacione tehnologije predstavljaju dobar izbor zanimanja, a prvi korak u uspešnoj karijeri je formalno obrazovanje. Uglavnom govorimo o visokoškolskim ustanovama, ali šta je sa srednjim školama? Kako se pripremiti za studije računarstva?
nopreview
Savladati IT u petoj brzini
Mladen Mijatović
Kvalitetno IT obrazovanje ne mora da vam oduzme nekoliko godina. ITAcademy obučava polaznike po naprednom programu iz računarskih tehnologija i dizajna za samo godinu dana, koristeći posebnu metodologiju rada.
preview
Andrijana Maksimović
Brother je jedan od tržišnih lidera u oblasti štampe, ali je njegova popularnost u Americi i Zapadnoj Evropi znatno veća nego kod nas. Upravo zato smo se rado odazvali pozivu Brother Europe za Press Event 2012, koji je održan u Berlinu 17. i 18. aprila.
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #188
Da li više radite sa vektorskim crtežima ili sa fotografijama? Bilo koji da je odgovor, na majskom DVD-u naćićete nešto interesantno: u centru pažnje su CorelDRAW Graphics Suite X6 i Adobe Photoshop Lightroom 4. Status PC Aplikacije imaju i programi o kojima pišemo u PC #188: Snagit 11 i Kaspersky PURE 2. Tema meseca su arhiveri, pa smo u sekciji PC Utility pripremili veliku kolekciju programa ove vrste. Uz standardne sekcije PC StandardPack, PC Internet i PC Games, ističemo PC TimeLine sa tekstovima iz starih, dobrih vremena kao i prilično dramatični PC Fun.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter