GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #183 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kristijan Lazić
U Srbiji se mnoge loše stvari veoma brzo prime, ali phishing srećom nije jedna od njih. Za sada...  «pročitajte više»
- PC #183 (Decembar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Dejan Ristanović
X serija kompanije Lenovo obuhvata najmanje notebook računare, prilagođene pre svega putnicima koji traže minimalnu masu i maksimalne performanse, ne pitajući mnogo za cenu. Posle X200, X300 i drugih modela, stigao je X1. Sugestivno ime...
preview
Bojan Stanojević, Voja Gašić
Posle pametnog telefona, stigli su i pametni televizori: preuzimaju programe i druge sadržaje sa Interneta, vide YouTube, Facebook i Twitter, a ako je računar u blizini, svi filmovi sa njegovog diska su vam na raspolaganju. 3D slike je adut skupljih modela, a dijagonala ekrana neprestano raste. Zato krenite u Tehnomaniju i izaberite pametan televizor sa slikom u kojoj ćete uživati!
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
nopreview
Internet u Srbiji: bolje i više
Nikola Marković
Na kraju godine uvek se zapitamo šta smo uradili u prethodnom periodu. Pogled na statistiku pokazuje neki napredak, ali je još dug (digitalni) put pred nama.
nopreview
Intel za novi desktop
Miloš Stamenković
Nakon duže pauze, Intel je spremio prave novitete za desktop računare. Procesor s više jezgara, novo podnožje sa 2011 pinova i moćniji čipset zameniće "dotrajalu" LGA1366 platformu - ovo je dobrodošlica za Core i7 3930K i Sandy Bridge E, ali i matičnih ploča Gigabyte X79-UD5, X79-UD3 i Asus P9X79 Pro.
nopreview
Elitni laptop na dva načina
Bojan Stanojević
HP-ovu seriju prenosivih računara EliteBook čine dve grupe: vrhunski računari namenjeni poslovnim ljudima i mobilne radne stanice. Isprobali smo po jedan nov model iz svake kategorije, EliteBook 8460p i 8760w - zaslužuju li ime koje nose?
preview
Mladen Mijatović
Qnap TS-1279U-RP je storage server za poslovnu primenu. Opremljen sa čak 12 hard-diskova, ovaj uređaj predstavlja pouzdanu, snažnu i skalabilnu osnovu za profesionalna NAS i IP-SAN rešenja. A kapacitet sami birate...
nopreview
Drugi nalet Intex-a
Marko Mirić
Isprobali smo drugu grupu Intex-ovih telefona koji su upravo stigli na naše tržište. Sve ih karakterišu dva podnožja za SIM kartice, a ima i drugih zanimljivih noviteta, među kojima je i projektor integrisan u model IN 8810.
preview
Mladen Mijatović
Kažemo da moderne kamere za video-nadzor vide i u mraku, ali je za uspešno snimanje ipak neophodna neka minimalna svetlost. Kada ni nje nema, tu je infracrveno osvetljenje. Da vidimo šta mogu proizvodi firme Tirex, a pre svega IC iluminatori Elenek.
nopreview
TapSense: kako dodirujemo ekran
Nadežda Veljković
Upravljanje uređajima preko ekrana osetljivih na dodir uskoro će dobiti novu dimenziju - ekrani će moći da prepoznaju dodire različitih delova prsta. Time će se komunikacija čoveka i računara ubrzati čak i na malim ekranima, što je posebno značajno za mobilne telefone.
nopreview
Rubikova eKocka
Dejan Ristanović
Svako ko je ranih osamdesetih godina video Rubikovu kocku bio je fasciniran njenom mehanikom - kako je moguće da se stranice nezavisno okreću, a da se sve ne raspadne? Da je Erno Rubik sačekao tridesetak godine, ne bi mislio o mehanici - stigla je elektronska kocka, TouchCube.
nopreview
Džeparenje na daljinu
Voja Antonić
RFID kartice i tagovi su vrlo otporni, pouzdani i sigurni nosioci podataka za identifikaciju. Ipak, i oni imaju Ahilovu petu - neko ko prolazi pored vas može da pročita RFID karticu koju nosite u džepu, da je kopira i otvori vaša vrata. Kako izbeći takav scenario?
nopreview
Asus Lamborghini VX6S
Miloš Stamenković
Uz blagu razliku u boji u odnosu na prethodnika, novi Asus netbook donosi niz unapređenja unutar kućišta.
nopreview
X-mini zvučnici
Dejan Ristanović
X-mini zvučnici su nas prijatno iznenadili: atraktivan dizajn i kompaktne dimenzije propraćene su zvukom kome je, barem na notebook računarima, teško parirati. A za jedan od modela računar zapravo i nije neophodan...
preview
Branislav Bubanja
U automobile su se odavno uselili računari u vidu board kompjutera - sada je došlo vreme da se opreme i HD kamerama, koje mogu mnogo toga da snime. Tako imate zapis onoga što se dešavalo na putu i uvek možete dokazati da ste poštovali saobraćajne propise... ako ste ih poštovali.
nopreview
Miš + skener = LG LSM-100
Vojislav Simić
Uspešna kombinacija miša i skenera pokazuje da integracije periferijskih uređaja nisu nužno stvar prošlosti - ako ništa drugo, uštedićete novac i prostor na radnom stolu.
nopreview
Prestigio Multipad PMP5080B
Branislav Bubanja
Prestigio je predstavio novi tablet sa podrškom za Flash, dijagonale osam inča, po ceni uporedivoj sa mnogo skromnijim modelima od 7". A tu je i obilje softvera...
nopreview
Tastatura iza ekrana
Branislav Bubanja
Slajder telefoni postoje već gotovo deceniju. Asus se prvi dosetio da taj metod korišćenja tastature primeni na tabletu - tako je nastao Eee PAD Slider SL101.
nopreview
Jabra hands free
Nenad Veljković
Jabra, brend dobavljača handsfree komunikacionih rešenja GN Netcom-a, dostupan je i na našem tržištu. Prikazujemo dva modela bežičnih slušalica koja se razlikuju po gabaritima ali i upotrebi.
nopreview
Multi GPS
Branislav Bubanja
GPS uređaji ne služe više samo za navigaciju - sada su to pravi multimedijalni saputnici u kolima ili džepu. Najbolji dokaz za to je novi Prestigio.
preview
Nenad Veljković
Najnoviji Panasonic iz G serije ima izmenjivu optiku, 16 Mp senzor, snima čak 20 sukcesivnih slika u sekundi i podržava HD video. To je pravi naslednik poznatog GF1 modela kojim je Panasonic, zajedno sa Olympus-om, predstavio prvu mirror-less strukturu baziranu na Four Thirds standardu.
preview
Vladimir Cerić
Izbor poslovnog informacionog sistema nikada nije bio jednostavan zadatak, naročito kada pred sobom imate bogatu ponudu. Potrudili smo se da vam barem malo olakšamo izbor prikazom EPR sistema koje nudi domaće tržište - šta može koji od njih i koliko košta implementacija.
nopreview
Štampač na lizing
Zoran Drenković
U težnji da se kontrolišu troškovi štampe a istovremeno smanje problemi sa podešavanjem štampača, Sharp nudi firmama nekoliko interesantnih rešenja, među kojima je i zamena plaćanja za opremu i repromaterijal plaćanjem za odštampanu stranicu.
preview
Voja Gašić
Da bi shvatio potrebe pacijenata i onih koji o njima brinu, Intel je investirao u desetogodišnja istraživanja širom sveta. Tehnološke inovacije obično iniciraju nove potrebe, ali kad je u pitanju zdravlje, inovacije su uvek podređene potrebama korisnika. Naš ovomesečni sagovornik je g. David McCarron, direktor Healthcare odeljenja Intel-a za EMEA region.
nopreview
Android 4 na delu
Branko Nikitović
Već se nekoliko meseci priča o novom Android-u, koji će najpre biti prikazan na novom Google telefonu. Prethodnici i jednog i drugog su bili dobri, mada ne i najbolji na tržištu. Da vidimo hoće li Ice Cream Sandwich na Samsung Galaxy Nexus-u popraviti utisak...
nopreview
U novom 3D kaputu
Stevan Josimović
Industrija 3D kompjuterske grafike pustila je duboke korene u produkcijama TV programa, filmskoj umetnosti i modernim video-igrama. Potrebe i apetiti korisnika su šaroliki, pa je takva i ponuda na tržištu 3D alata. Našu pažnju privukao je Pilgway 3D Coat, koji je stigao do verzije 3.7.
preview
Đorđe Grujić
Abvent nas je konačno obradovao ArtLantis-om 4, koji je još brži i bolji nego do sada. Zeleni dijamant ne posustaje, pogotovo na 64-bitnim platformama!
preview
Vladimir Cerić
Omiljena alatka za smanjivanje fajlova došla je do šesnaestog izdanja. Šta nam sve donosi WinZip 16 i da li će nas to naterati da ga vratimo u naše cyber živote?
nopreview
Oporavak Windows-a
Branislav Mihaljev
Kada ste zadnji put reinstalirali Windows? Mnogi kažu da je takva drastična operacija povremeno neophodna, ali se operativni sistem zapravo može oporaviti od većine krahova, uglavnom brzo i jednostavno. Upoznajmo neke od efikasnih tehnika...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Kingsoft Office, Nitro Pro PDF, Microangelo i IconPackager.
nopreview
FTTH - optika do kuće
Saša Stamenković
Doskora smo sanjali o brzinama od 8, 16 ili 24 megabita u sekundi, ali uz hranu dolazi apetit - sve više korisnika priželjkuje internet brži nego što mogu da ponude ADSL i kablovski operatori. Dakle, optika...
preview
Mladen Mijatović
Izgradnja velikih CCTV sistema, poput onih za nadzor gradova, predstavlja posebnu vrstu izazova. Pri projektovanju i instalaciji takvih rešenja treba uzeti u obzir čitav niz parametara i razmotriti važne kompromise. Da vidimo kako se u tom kontekstu snalaze Axis kamere i prateća oprema.
nopreview
Sitnice koje život znače
Vesna Milošević
Kada dođemo kući posle napornog radnog dana, okačimo jaknu na vešalicu, sklopimo kišobran, skuvamo čaj i upalimo svetlo u dnevnoj sobi, ne razmišljamo o značaju svih ovih sitnica koje vekovima postoje u životima ljudi. Prošetali smo svetskom Mrežom da pogledamo kada su i kako nastale neke sitnice koje život znače.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #183
Ovoga meseca naš DVD počinje od kućnog videa - Nero Video 11 će vam pomoći da montirate zapis, ali i da napravite inventar svoje videoteke. Filmove i druge materijale gledaćete pomoću WinDVD Pro 11, čiju trial verziju takođe objavljujemo. Na disku su još dve PC Aplikacije: Nitro PDF Professional, alternativa Adobe Acrobat-u, kao i Kingsoft Office 2012, kineski Microsoft Office klon koji koristite potpuno besplatno, u amaterske ili poslovne svrhe. U sekciji PC Utility su programi za editovanje ikona i podešavanje Windows okruženja, PC Games donosi pucačinu Nexiuz, platformsku igru Stealth Bastard i strategiju Widelands Free, dok je u centru pažnje PC Fun sekcije cloud... ali na nešto avangardniji način.


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter