Društvo za informatiku Srbije je prethodnih nedelja organizovalo nekoliko uspešnih akcija obeležavajući značajan jubilej domaćeg računarstva. Knjiga, film, izložba... lep pogled na prošlost i zalog za budućnost.  «pročitajte više»
- PC #174 (Februar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Aleksandra Šakić, Andrijana Maksimović, Bojan Stanojević, Marko Herman
Četrnaesti izbor 50 najboljih domaćih sajtova organizovali smo u situaciji u kojoj je domaći Web život uglavnom aktivan na RS domenu, dok se ćirilički SRB polako priprema. Ko se ove godine okitio nagradom?
preview
Jelena Rupnik
CES... jedan sajam da vlada svim sajmovima. Ovogodišnji Consumer Electronics Show u Las Vegasu zasenio je sve slične skupove i predstavljao ekskluzivnu priliku da razumemo kako će se računarska industrija razvijati narednih godina. A uz nju i brojne srodne industrije...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
Što na umu, to na Internetu
Dragan Grbić
Što više teksta, to manje lepog izražavanja. Kakav su nam jezik donele razne Internet publikacije i zašto samim autorima nije stalo da taj jezik bude bolji?
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
Ford sprema kurseve za upotrebu elektronike u svojim automobilima, Wii guru prelazi u Microsoft a potom u Google, hakeri koji su krekovali Windows Phone 7 su dragi gosti u Redmondu... nikad kraja čudima u IT svetu! A ni sporovima o patentima...
nopreview
3D republikanac
Bojan Stanojević
Asus-ova "Gejmerska republika" podeljena je na dva segmenta: stacionarni i mobilni. U ovom drugom, G73JW je najozbiljniji kandidat za predsednika...
preview
Marko Savković
Od deset najavljenih HTC telefona za novu Microsoft-ovu džepnu platformu, čak pet dolazi iz HTC-a. Upoznajmo HTC 7 Mozart, HTC 7 Trophy, HTC HD7 i HTC 7 Pro.
nopreview
COCO - kuća na daljinski
Mladen Mijatović
Neko je jednom rekao da je čitav progres ljudskog roda nastao kao direktna posledica naše lenjosti. COCO nudi mogućnost da kućnim uređajima upravljate bez ustajanja iz kreveta... a za to nisu neophodni građevinski radovi u stanu!
preview
Stevan Josimović
U očekivanoj poplavi tablet računara sa Android operativnim sistemom Witstech je zauzeo dobar polazni položaj - njihov A81e je odlično rešenje, naročito za korisnike koji se ne boje "igara" sa firmverom...
nopreview
Sa ploče na disk
Branislav Bubanja
Zašto u računarskom časopisu pišemo o klasičnim Hi-Fi komponentama? Zato što gramofonski pretpojačivač NAD PP-3 ima mogućnost povezivanja sa računarom preko USB-a i A/D konverter sa kojim se zvuk sa gramofonskih ploča može prebaciti direktno na hard disk.
preview
Zoran Drenković
OKI C530dn je kompaktni i tihi štampač, koji je nosilac brojnih nagrada. Pogledajmo čime ih je zaslužio...
nopreview
IBM - Pet ključnih inovacija
Nadežda Veljković
Pred kraj 2010. IBM je objavio listu inovacija koje će, po njihovim istraživanjima, biti ključne IT tehnologije u narednih pet godina i koje će na taj način promeniti način života, rada i zabave savremenog čoveka.
preview
Voja Antonić
Šta ako vaš protivnik u video-igri nije kompjuterski program, nego živo biće koje se zaista bori za život? Makar i jednoćelijsko...
nopreview
Brži i osetljiviji e-book čitači
Branislav Bubanja
Pred nama su dva napredna modela Prestigio Libretto e-book čitača sa brzim e-ink ekranima: PER5062B ima ekran osetljiv na dodir, a i Internet je nadomak ruke.
preview
Mladen Mijatović
Intermec CS40 je profesionalni uređaj za komunikaciju, prikupljanje i obradu podataka. To je fizički ojačani smatrphone, otporan na grubo rukovanje, sa korisnim dodacima poput bar-kod čitača.
nopreview
Fancy TouchSmart računari
Nebojša Rašković
Moderan dizajn, odlične karakteristike i maksimalna funkcionalnost novih HP-ovih All-in-One računara samo su neki od razloga da razmislite o zameni starog desktop-a.
nopreview
Elektronski foto-album
Branislav Bubanja
Digitalni foto-ramovi su u jednom trenutku bili trend, ali je onda prodaja nekako zastala. Ipak, i na tom polju se nešto dešava, a Xwave uspešno koristi zatišje.
nopreview
Olympus LS-11
Žarko Gojković
Kvalitetni foto-aparati nisu nepoznanica, baš kao ni video-kamere, ali je problem kvalitetnog snimanja zvuka ostao. LS-11 je Olympus-ov pokušaj da odgovori zahtevima profesionalaca koji žele da pretvore zvuk u digitalnu formu.
nopreview
Za posao i za zabavu
Bojan Stanojević
Lenovo IdeaPad B560A je ekonomično koncipiran, ali i veoma upotrebljiv laptop - u njemu ćete naći od svega po malo, a ničeg previše.
nopreview
Džepni TV tjuner
Mladen Mijatović
RC DH9000R je maleni USB TV tjuner koji će vam se uvek naći pri ruci. Zanimljiv je (i) zbog toga što prima kako analognu, tako i digitalnu televiziju.
nopreview
Vesnik netbook proleća
Branko Nikitović
Netbook ili tablet sa Android-om? Toshiba je, u pokušaju da spoji najbolje iz dva sveta, ponudila AC100 - Android netbook.
nopreview
Tablet za male pare
Branislav Bubanja
Galaxy Tab, iPad i slični tablet računari obično koštaju više od prosečnog PC-ja. Da li to mora da bude tako? Naravno da ne mora - uz odricanje nekih sitnica, možete završiti model Ekan M-002 koji kosta svega 100 dolara.
nopreview
Didonator: Specijalno CES izdanje
Jelena Rupnik
Obišli smo CES i uživati u gedžetima: otvarač flaša za iPhone, iPad pretvoren u automat za igre, go-cart na naduvavanje, "pametne" rukavice, Whirpool mašina za veš koja se programira, tastatura koja uči, gitara sa ekranom...
nopreview
Samsung NX 11
Nenad Veljković
Kamera sa promenjivim objektivima, senzorom formata APC-C sa 3" AMOLED displejem koja snima video u HD režimu privlači veliku pažnju na fotografskim forumima. Da li se profiliše nova generacija aparata koja bi mogla da pobedi klasični DSLR koncept?
nopreview
PC Press i Gordana Lugonja
Andrijana Maksimović, Aleksandra Šakić
Poslovna rešenja za štampu, OPS i bezbednost štampanih dokumenata... ovo su samo neki od pojmova, nepoznati većini korisnika. Gordana Lugonja iz firme Konica Minolta nam je otkrila šta oni zapravo znače, zašto su važni i kako se ona snalazi u svetu IT-ja.
nopreview
PS3 Slim... njemu za ljubav
Aleksandra Šakić
Aktuelna verzija obožavanog Sony Playstation-a pokupila je simpatije velikog broja gejmera - izgleda modernije, ima Wi-Fi, upotreba je pojednostavljena a stigle su i igrice u HD rezoluciji.
nopreview
Asus K52F na radost
Andrijana Maksimović
Kada vam draga donese Sony Play Station 3 i počne da likuje zbog toga što vam je kupila skup i dobar poklon, iznenadite je i iz rukava izvucite Asus K52F. Još kad bude videla da je laptop crvene boje, biće oduševljena. Ova boja (takoreći trula višnja) je lepo uklopljena sa crnim okvirom, pa na drugi pogled K52F ne mora biti izričito "ženski" - ponekad možete da ga ponesete sa sobom.
nopreview
Besplatni antivirus alati
Kristijan Lazić
Velike antivirusne kompanije na svojim sajtovima imaju sekcije s aplikacijama koje mogu pomoći kada je računar napadnut malicioznim programima. Nažalost, malo korisnika ih prouči pre nego što dođe do ozbiljnijih problema - kako se izboriti sa virusima bez dodatnih troškova?
nopreview
Fondacija za kolaboraciju
Branislav Kolar
Microsoft SharePoint Foundation je pre svega kolaborativni portal, besplatna dodatna aplikacija možete instalirati na Windows Server i time bitno unaprediti kolaboraciju u okviru firme ili organizacije. Upoznajmo SharePoint 2010...
preview
Bojan Stojanović
Adobe FrameMaker 10 je povučen sa glavne linije DTP fronta i premešten na nove radne zadatke. Pozicija glavnog arhitekte za struktuirane tekstualne sadržaje je zvučna, ali u čemu se danas ogleda specijalnost ovog slavnog programa?
nopreview
Dobar glas daleko se čuje
Duško Gradić
Jedanaestim izdanjem, Opera browser ne samo da želi da sustigne svoje konkurente, već i da ih prestigne. Uz očekivani koktel inovacija i po koju "pozajmljenu" ideju, norveški browser ima odličnu šansu da privuče nove korisnike i popravi tržišnu poziciju.
nopreview
Fotografija kao crtež
Nenad Veljković
Dosadila vam je realnost kao tema, fotografija koju ste snimili nije dovoljno interesantna i tehnički korektna ili pripremate sliku posebne namene, pa se okrećete artističkim efekatima transformišući sliku u nešto... drugačije. Saučesnik je i dalje Photoshop.
preview
Branko Nikitović
Zašto da bombardujete postrojenja kada ih možete uništiti kompjuterskim virusom? Mehanizam delovanja Stuxnet-a je sada prilično dobro poznat, iako se o autorima i načinu nastanka može samo spekulisati...
nopreview
Kamen iz Rozete
Aleksandar Rakić
Ako ste ikada imali problema sa učenjem jezika ili ste želeli da očas posla naučite novi, ne morate ići u posebnu školu. Možete iskoristiti program Rosetta Stone...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
KeePass, RoboForm, ProShow Producer i BleachBit.
nopreview
Desna ruka IT podrške
Vladimir Vučinić
Šta je prvo što prosečni korisnici računara primete? Nedostatak podrške da uspešno upotrebe svoju opremu. U kompanijama su se time nekad bavili "ajtijevci" iz podruma, ali danas su to zasebna odeljenja bez kojih rad IT okruženja nije moguć...
preview
Mladen Mijatović
Axis P3346 je moderna IP kamera za dnevno-noćno osmatranje u visokoj rezoluciji od 3 Mp, raspoloživa u tri verzije. Pogledajte šta one nude i izaberite pravu...
nopreview
Pod gvozdenim ključem
Mladen Mijatović
Ironkey memorije spadaju u najbezbednije prenosive medije na svetu zbog čega ih koriste NATO i Ministarstvo odbrane SAD. Izuzetno su robustne, imaju hardversku enkripciju koja se ne može isključiti, a ukradene memorije se čak mogu i obrisati na daljinu.
nopreview
Najkorisnija funkcija
Marko Herman
Organizacije svih veličina generišu veliku količinu najrazličitijih dokumenata. Da bi poslovanje bilo uspešnije, osim njihove lake pretrage, neophodno je i da postoji trag o toku dokumenata.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Rok zvezda tehno industrije
Vesna Knežević
Kad je Stiv Džobs prvi put dospeo na naslovne strane, imao je manje godina nego što ih sada ima Mark Zuckerberg. Razlikovao se po sposonosti da stvara poslove i ekonomsku aktivnost ni iz čega, dok svaki drugi direktor samo traži načine kako da umanji troškove i otpusti ljude...
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Windows 7 bajtovi
Voja Gašić
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Vedra strana
nopreview
Potpuno novi start
Marko Savković
Nakon više od tri meseca korišćenja Windows Phone 7, napravili smo presek - upoznajmo mogućnosti, korišćenje i trikove novog operativnog sistema, a onda i Windows Phone 7 telefone.
nopreview
Sedam muva jednim udarcem
Joahim Blaj
Operativnim sistemom Windows Phone 7 Microsoft je načinio odlučan raskid sa prošlošću. Pogledajmo kakav je "na dodir" novi operativni sistem za smart telefone.
nopreview
Smartfoni za sve
Marko Savković
HTC, Samsung i LG su se pobrinuli za dobar početak Windows Phone 7 ere. Detaljno smo testirali HTC 7 Mozart, HTC HD7, HTC 7 Trophy, HTC 7 Pro, LG E900 Optimus 7 i Samsung Omnia 7.
nopreview
Windows Phone 7 servisi
Marko Savković
Za Windows Phone 7 veoma je značajna veza sa postojećim servisima. Podrška za neke je već ugrađena, dok za druge morate potražiti dodatne aplikacije. Da vidimo kako se sa WP7 telefona stiže na Facebook, Windows Live, Twitter, YouTube, GMail i druge servise iz "oblaka".
nopreview
Idemo u kupovinu
Marko Savković
Iako je WP7 platforma mlada, već sada je u online prodavnici softvera preko 5000 aplikacija, od kojih je većina besplatna. Pa da kupujemo...
nopreview
Saveti za lakše korišćenje
Dvadeset saveta za efikasno korišćenje Windows Phone 7 uređaja.
nopreview
PC-DVD #174
U februaru se bavimo multimedijom i montažom: na DVD-u ćete naći CyberLink PowerDirector 9, jedan od najkompletnijih paketa za montažu amaterskih filmova, Nero Multimedia Suite 10.5 koji, uz poznati Nero Burning ROM, donosi i niz alata za pripremu multimedijalnih DVD-ova, te Photodex ProShow Producer, koji će omobućiti da filmove i druge materijale propratite efektnim slide show prezentacijama. Među PC Aplikacijama je i 3D Mark 2011, dok je sekcija PC Utility ovoga puta posvećena programima za memorisanje lozinki na raznim Web sajtovima, radi bezbednijeg pristupa Internetu. Uz naše standardne sekcije PC StandardPack, PC Antivirus, PC Driver, PC Games i PC TimeLine, pripremili smo i gomilu smešnih sekvenci za PC Fun.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter