GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #164 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Miljan Jovanović
Prestigio ION Ultra Slim 230 je mala crna kutija, tek nešto veća od dve kutije za CD. Može li takav računar da se meri sa pravim notebook-om ili desktop-om za dnevnu sobu?  «pročitajte više»
- PC #164 (Mart 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Voja Antonić
Klasičnim sijalicama je, kažu, odzvonilo - treba ih zameniti neonkama, štedljivim sijalicama, ili, ako želite najbolje rešenje, LED osvetljenjem. U čemu je zapravo razlika i kako u rafu punom sijalica izabrati ono što najviše odgovara vašem radnom prostoru?
preview
Slađana Radivojević
Potreba za velikim obimom štampe u boji i činjenica da se na ovim uređajima nalazi Konica Minolta logo trebalo bi da same po sebi budu dovoljne da vam skrenu pažnju, ako spadate u one ljude koji odlučuju o nabavci štampača. Isprobali smo bizhub C452 i C652...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
Google Buzz
Marko Herman
Google je 9. februara predstavio svoj adut na polju društvenih mreža. Orkut je podbacio - hoće li Buzz uspeti?
nopreview
Inicijative i šanse
Nikola Marković
Pod uticajem privredne krize, među IT poslenicima se još uvek pretežno govori o padu obima nabavki, oskudnijim marketinškim akcijama, usporenom razvoju... Poslednjih nedelja ipak ima i podsticajnih inicijativa koje nagoveštavaju nove šanse.
nopreview
A od Samsung-a, 3D...
Voja Gašić
Samsung ne prestaje da nas iznenađuje - na upravo završenom Forumu u Beču, predstavili su novu generaciju televizora na čelu sa modelom C9000. Ekrani su izgubili treću dimenziju, ali to nadoknađuju izlaskom slike u prostor...
nopreview
SSD pod punim gasom
Bojan Stanojević
Flash memorija je sve jeftinija, pa i SSD diskovi postaju pristupačniji. Drugačiji princip rada u odnosu na klasične diskove otvara neka pitanja: koliko su razne verzije Windows-a sposobne da iskoriste njihove mogućnosti i šta sami možemo da učinimo u tom pravcu?
nopreview
Gigabyte za Core i5
Miloš Stamenković
Ako ste se između i7 i i5 odlučili za Core i5, Gigabyte P55A-UD7 nudi sve pogodnosti savremene platforme, prvenstveno namenjene entuzijastima, a posebno onima koji planiraju vodeno hlađenje.
nopreview
Alarm sa dodacima
Dejan Ristanović
Ako ste ikada obezbeđivali poslovni ili stambeni prostor alarmom, pamtite kriptične sekvence, lažne uzbune i noćne šetnje do objekta, pod besnim pogledima komšiluka koje je urlanje sirena probudilo. Dobra vest je da ne mora biti tako - alarmi su napredovali. Isprobali smo Jablotron OASiS sistem, integrisan sa GPS mobilnom mrežom i Internetom.
nopreview
Brzo i zeleno surfovanje
Mladen Mijatović
U svome domu možete imati bežični ruter, bežični ruterčić ili bežičnu ruterčinu. Iako fizički nije naročito velik, Netgear WNDR3700 po svojim odlikama spada u ovu poslednju kategoriju...
nopreview
Termovizija u manjem pakovanju
Aleksandar Veljković
Doskora basnoslovno skupa, termovizija se u novoj generaciji FLIR modela cenom približava široj korisničkoj populaciji. Pogledajte šta mogu da ponude modeli serije M i HM.
nopreview
Srebro za dnevnu sobu
Filip Majkić
Odlučili ste da u dnevnu sobu konačno stavite multimedijalni PC? Samo još da ga konfigurišete... Recimo, kućište - treba da obezbedi pouzdani rad 24/7, bez preterane buke, a i izgled je važan faktor pri izboru. Na našem testu našlo se šest novih SilverStone HTPC kućišta za one koji žele da koriste pogodnosti digitalnog doma.
preview
Aleksandar Veljković
Prošla su vremena kada su se popravke računara improvizovale pomoću štapa, kanapa i lemilice. Danas servisi u Srbiji rade po profesionalnim standardima, dosledno poštujući procedure propisane od strane proizvođača. Posetili smo System One servis da vidimo kako stvari u praksi teku.
nopreview
Zvuk u pokretu
Branislav Bubanja
Računari su sve manji i lakše prenosivi, MP3 i MP4 plejeri postaju obavezan sadržaj u skoro svakoj torbi, pa je logično da imamo i zvučnike koje možemo da ponesemo... Isprobali smo četiri seta portabl zvučnika koje distribuira Desk.
nopreview
SoundBar Blu-ray plejer
Branislav Bubanja
Novi Samsung-ov Blu-ray plejer se, zajedno sa zvučnicima, može da okačiti na zid, a uz to donosi još nekoliko interesantnih iznenađenja...
nopreview
Qnap medija plejer
Branislav Bubanja
Prilikom izbora modernih medija plejera, detalji često prevladaju - ako se to uzme kao osnovni kriterijum, QNAP NMP-1000 spada u sam vrh ponude. Ni u pogledu karkateristika nije nas razočarao...
preview
Bojan Stanojević
Bluetooth slušalice su vam neudobne i smetaju vam da čujete šta se dešava u okolini? Probajte Bluetooth spikerfon koji čak ume i da vam kaže ko zove...
nopreview
Acer S243HL - tajna je u dizajnu
Aleksandar Veljković
U vreme skoro potpune ujednačenosti kvaliteta TN panela, jedini način da neki monitor privuče pažnju jeste da dizajnom odskače iz mora sličnih modela. Kako je Acer postigao debljinu ekrana manju od 2 cm?
nopreview
Samsung B1930NW: Magični uglovi
Aleksandar Veljković
Sa svakom novom generacijom Samsung-ovih monitora sve se više toga prepušta magiji, a sve manje fizici. Ova konstatacija u prvi mah deluje zbunjujuće, ali B1390NW će ubrzo sve objasniti...
nopreview
Compaq CQ61 310EX
Bojan Stanojević
U okviru nedavnog tržišnog pregleda prenosivih računara našao se i HP Compaq Presario CQ61. Sada smo ga malo detaljnije ispitali i otkrili nekoliko zanimljivih detalja, između ostalih i vrlo kvalitetan ekran. A ne košta mnogo...
nopreview
Visoko podignut WiFi stik
Mladen Mijatović
Zahvaljujući eksternoj anteni i postolju sa produžnim kablom koje omogućuje da WiFi adapter postavite u optimaln položaj, TP Link TL-WN722NC će se lako povezati i sa udaljenim access point-ima...
nopreview
Samsung ML-1660 mini laser
Aleksandar Veljković
Monohromatski laserski štampači su danas često jeftiniji od jačih inkjet modela. A ako su još i manji od njih...
nopreview
Braća po mastilu
Nebojša Rašković
Posle skupih modela HP-ove serije Photosmart, isprobali smo i nekoliko povoljnih varijanti iz familije DeskJet, koji vašu kancelariju mogu učiniti i lepšom i dinamičnijom.
nopreview
Zaboravite na lampu
Aleksandar Veljković
Casio Green Slim familija PC projektora donosi životni vek lampe od čak 20000 sati. Da vidimo i ostale karakteristike...
preview
Aleksandar Veljković
Olympus je (konačno!) odustao od memorijskih kartica formata xD i priklonio se široko rasprostranjenom formatu SD. A pri tom vam kartica možda nije ni potrebna, pošto mju 7040 ima 2 GB ugrađene memorije...
nopreview
Canon IXUS 200 IS
Bojan Stanojević
Canon IXUS 200 IS ima ekran širokog formata osteljiv na dodir. Dakle, trendove vredno prati, ali kakve fotografije dobijate?
nopreview
Dina Janevski i PC Press
Andrijana Maksimović, Aleksandra Šakić
O svom životu u svetu računara i komunikacija priča Dina Janevski, direktor marketinga kompanije Telenor.
nopreview
Džepna elegancija
Aleksandra Šakić
Kingmax Star zvani "Zvezdica" je flash disk napravljen tako da bude lep, elegantan i neobičan, pa čak i da čuva podatke. Kada tome dodate Swarovski kristale, igrački za velike devojčice je teško odoleti...
nopreview
Umesto ruža
Andrijana Maksimović
Ako razmišljate o poklonu za devojku i pri tom ste imali u vidu nešto crveno, pogledajte Lenovo ThinkPad Edge 13 - kad god ona bude na ivici (nerava, strpljenja...) i pogleda ovakav poklon, bolje će se osećati. Treba samo izabrati AMD ili Intel varijantu...
nopreview
VGA video bez hardvera (2)
Voja Antonić
Pre mesec dana predstavili smo projekat u kome mikrokontroler softverski generiše sve signale za rad VGA monitora. Sada ćemo se koncentrisati na principe rada ovog softvera.
nopreview
Microsoft Office 2010: A sada još više!
Dragan Grbić
Microsoft Office 2010 je u poslednjoj fazi pripreme pred izlazak i sad znamo (skoro) sve. U očekivanju velike premijere, pogledaćemo šta nam važno donose Office programi iz drugog ešalona: Outlook, OneNote, Publisher...
nopreview
Amaterski video u zanosu
Dušan Kovačević
Jedan od najboljih programa za obradu video-materijala namenjenih amaterima, Corel VideoStudio, upravo je u verziji X3 postao još bolji. Šta da očekujete kad pokušate da režirate kućni video oslanjajući se na njegove efekte?
nopreview
PhotoSoft za 3D svet
Aleksandar Veljković
Jedan od regionalnih lidera na polju geomatike kompanija MapSoft ima dugogodišnje iskustvo u projektovanju geoinformacionih sistema i pružanju srodnih usluga. Predstavljamo njihovo 3D fotogrametrijsko rešenje.
preview
Uroš Veličković
Centralno čuvanje podatka nije novina u svetu velikih sistema, pa čak ni u SOHO-u i naprednijim kućnim korisnicima. Prepreka da se ovakvi uređaji omasove kod nas svakako je cena. Da li možemo sami da prevaziđemo ovaj problem, oslanjajući se na hardver zaostao u ormanu i FreeNAS?
nopreview
Selekcije istobojnih površina
Nenad Veljković
Selekcija "staklenih" površina poseban je izazov u Photoshop-u. Izdvojićemo površinu uz pomoć Color Range i Layer Style opcija, korak po korak.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Corel PaintShop Photo X3, MediaShow Espresso, Any Video Converter i Avast antivirus.
nopreview
Blog u poslovnom okruženju
Marko Herman
Između bloga i poslovanja postoji tesna veza - kako da proširite vizibilnost vaše firme formirajući korporativni blog?
nopreview
Dva zadatka jedne kamere
Mladen Mijatović
Beogradski Gemax Open Challenger turnir i ove godine je imao tradicionalno dobru IT podršku - Axis IP kamere brinule su ne samo o bezbednosti učesnika, već i o živim prenosima belog sporta!
nopreview
Štampači za industriju
Nebojša Rašković
TSC polako, ali sigurno osvaja tržište odličnim industrijskim štampačima. Nedavno su stigla dva nova modela, TTP-2410M i 246M Plus.
nopreview
Mobilni štampači
Nebojša Rašković
Potražnja za vrhunskim industrijskim PDA računarima u rapidnom je porastu. To povlači i veće potrebe za specijalizovanim perifernim uređajima specijalno osmišljenim za njih, a naročito za mobilnim štampačima. Isprobali smo Intermec PB42 i PB50.
nopreview
Replikacija na Buffalo način
Mladen Mijatović
Šta mislite o ideji da preko Interneta iskopirate sve svoje važne podatke na neko sigurno mesto? Predugo bi trajalo?! Možda i ne, ako stalno radite inkrementalni backup. Buffalo Replication omogućava automatsko usklađivanje sadržaja između nekoliko storage servera.
preview
Marko Herman
Trendovi u oblasti čuvanja podataka idu u smeru bolje integracije sa virtuelnim okruženjima i bolje iskorišćenosti postojećih skladišnih kapaciteta, uz manju eksploataciju mrežnih resursa. Nova verzija Symantec Backup Exec-a predstavlja važan korak u tom smeru...
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
I mi YouTube za frku imamo
Vladimir Cerić
Produkcijska kuća IT TV iz Beograda pre dve godine pokrenula je Web portal Live-eTV na kome preovlađuju video sadržaji. Razgovarali smo sa sa Radomirom Laletom Markovićem, menadžerom IT TV produkcije i Veljkom Radosavljevićem, kreativnom direktorom.
preview
Vesna Milošević
Kada uđete u prodavnicu cipela i pogledate oko sebe, pitate se koji je izloženih modela poslednja moda, a koji je od prošle sezone. Umesto da uskočimo u vremeplov, zaplovili smo talasima svetske Mreže u potrazi za idealnim modelom...
nopreview
Velika mobilna utakmica
Marko Savković, Jovan Marić
Ovogodišnji Mobile World Congress u Barseloni protekao je u znaku značajnih premijera. Videli smo Windows Phone 7, nove BlackBerry i HTC uređaje i svašta drugo. Mobilne aplikacije su ipak bile u centru pažnje...
preview
Mladen Mijatović
Najveći CAD roadshow na svetu ove godine donosi najavu korenitih promena, koje će se, ako se obistine, odraziti ne samo na SolidWorks već i na naše poimanje CAD softvera uopšte.
nopreview
IT na Olimpijadi
Nadežda Veljković
Kada gledate spust ili slalom, ne razmišljate mnogo o podacima koji se pojavljuju na vašem ekranu - sasvim je prirodno da u realnom vremenu vidite rezultat, ocene, tabele... Taj komfor je na XXI Zimskim Olimpijskim igrama obezbedila moćna IT oprema kojom je upravljao još moćniji tim.
nopreview
Čedo moje, Avatar
Mladen Mijatović
Ako do sada niste pogledali SF fantaziju koja žari i pali svetskim bioskopskima, onda to učinite pod hitno. I obavezno otiđite baš u bioskop, i to dosta ranije. Kako je napravljena onakva animacija, kako su ljudi kombinovani sa avatarima? Priču o tome čuli smo na samom izvoru - pročitajte ekskluzivni intervju sa tvorcem Avatara Džejmsom Kameronom.
nopreview
Tajna je u ljudima
Marko Herman
Da je 2009. godina krize, već je postalo poštapalica u svim poslovnim i privatnim razgovorima. Zato smo u razgovoru sa Vladanom Petrovićem, direktorom kompanije NPS Group u Beogradu, više pričali o tome šta tu kompaniju čini uspešnom, a krizu smo zaobilazili koliko smo mogli...
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Windows 7 bajtovi
Voja Gašić
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #164
Posle februarske obrade fotografija, u martu prelazimo na video - PC Utility sekcija DVD-a prepuna je programa za konverziju video materijala i prilagođavanje raznim uređajima i softverskim paketima. PC Aplikacija je Corel VideoStudio Pro X3, o kojoj pišemo u ovom broju, pa ćete možda pripremiti svoj prvi kućni video... Ostale PC Aplikacije su CyberLink MediaShow Espresso, alat za profesionalnu konverziju video materijala, Corel PaintShop Pro X3 i EverNote, korisna aplikacija sa vođenje i organizovanje beleški, uz on-line čuvanje podataka. U sekciju PC Games uključili smo Crazy Kart trke neuobičajenim stazama kao i Motocross The Force, dok ćete u PC Fun sekciji razumeti šta znači gravitacija i kako joj se čovek (bez)uspešno suprotstavlja...BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter