GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #149 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Aleksandar Veljković, Bojan Stanojević
Najnoviju generaciju prenosivih računara krase brži i energetski efikasniji procesori, veći memorijski kapaciteti i neki priključci koje u ovoj kategoriji ranije nismo sretali. Ovogodišnji veliki pregled tržišta pokazuje da je pravo vreme za novi notebook. Samo, koji?  «pročitajte više»
- PC #149 (Novembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Mladen Mijatović
AXIS je poznat kao jedan od vodećih proizvođača modernih sistema za profesionalni video-nadzor, čiju okosnicu čine kamere sa Ethernet interfejsom koje sliku i druge podatke prenose po IP protokolu. Kako se pokazala kamera AXIS P3301?
preview
Miloš Stamenković
Kimtec MSGW računare izdvaja proces sklapanja konfiguracija u potpuno automatizovanom proizvodnom pogonu, što omogućava veći nivo sigurnosti. Isprobali smo MSG Basic 14, MSG Pro n11 i MSG Gamer 9.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
MID-ovi menjaju svet
Stevan Josimović
Danas praktično ne postoji proizvođač računara koji nije izbacio ili barem najavio svoj Mobile Internet Device. MSI već uveliko isporučuje svoj Wind, Acer se uzda u AspireOne, Asus isporučuje treću generaciju Eee PC-ja... Šta sve to znači za jednog svetskog putnika?
nopreview
A sada zajedno...
Dejan Ristanović
Jedan od postulata kapitalizma kaže da je saradnja dobra, ali da je konkurencija još bolja. Pa ipak, reč interoperabilnost se sve češće čuje. Mogu li softverske firme da sarađuju? Moraju li?
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
Jesen pametnih telefona
Marko Savković
Pojava kompanije Toshiba na domaćem "džepnom" tržištu, novi Nokia modeli, povratak Palm-a, kao i dugo očekivani iPAQ novitet iz HP-a, odličan su uvod za jesen. Planirali smo kratko predstavljanje noviteta, a njih je stiglo toliko da je nastao veliki test...
nopreview
Ultra EP45-UD3R ploča
Miloš Stamenković
Nakon inicijalnog odlaganja i konačne promocije P45 čipseta na matičnim pločama, prvi utisci nisu bili dovoljno snažni da bi taj čipset zaslužio centralno mesto na tržištu. Ovog puta Gigabyte se dodatno naoštrio, kreirajući novu UltraDurable3 generaciju ploča, kojoj uz još dve varijante pripada i EP45-UDR.
nopreview
Logitech Z Cinema zvučnici
Marko Herman
Već godinama Logitech svoje proizvode usavršava u različitim smerovima tako da je raspon proizvoda takav da zadovoljava i osnovne potrebe korisnika računara ali i one koji žele izuzetno kvalitetan zvuk. Poslednji model u nizu je Z Cinema.
nopreview
Samsung SCX-4300 MF
Nebojša Rašković
Samsung SCX-4300 je kompaktan multifunkcijski uređaj, koji je po dimenzijama (406*375*231 mm) i masi (9,6 kg) tek neznatno veći i teži od prosečnog laserskog štampača. A u njemu dobijate mnogo toga...
nopreview
Swarovski od srca
Aleksandra Šakić
Priznajemo da smo se iznenadili kada smo saznali da u sklopu kompanije A4 Tech funkcioniše i G-Cube Design, posebno odeljenje u kome perifernu računarsku opremu dizajniraju isključivo žene. Testirali smo i "ženske" periferale firmi Media Tech i Saitek - šta se dešava kad Swarovski kristali uđu u IT svet?
nopreview
Genius Slimstar 330 - tanana tastatura
Nebojša Rašković
Tastaturu Genius Slimstar 330 odlikuju moderan dizajn i vrhunski kvalitet izrade, kakav do sada nismo imali prilike da vidimo na sličnim modelima u ovom cenovnom rangu. Zanimljiv dodatak za vaše radno okruženje...
nopreview
Skype USB telefoni
Branislav Bubanja
Širokopojasni Internet je na velika vrata uveo VoIP tehnologiju u naše domove. Zato predstavljamo nekoliko namenskih Skype USB telefona koji će glasovno komuniciranje preko Interneta učiniti jednako lakim kao i obično telefoniranje.
nopreview
Genius table
Branislav Bubanja
Isprobali smo dve Genius table: početni model G-Pen F350 sa senzitivnom površinom 5*3 inča, ali i znatno ozbiljniji G-Pen M609...
nopreview
Netgear profi svič
Mladen Mijatović
Netgear GSM7325S je Ethernet svič sa čak 48 portova od kojih svi podržavaju gigabitni protokol. Poslednjih osam portova su u fizičkom smislu duplirani, tako da podržavaju i električnu i optičku komunikaciju. Ukratko, dobra osnova za moćnu kompanijsku mrežu...
nopreview
JLT i Unitech za industriju
Nebojša Rašković
JLT12041 je mobilni računar koji će se uskoro naći u beogradskim "Paucima". Šta će na njemu videti momci koji nose pogrešno parkirane automobile i kako se ovaj robusni mobilni računar može primeniti i u "humanijim" industrijama?
nopreview
Sony VPL-CX100 projektor
Aleksandar Veljković
Dosta je faktora na osnovu kojih možemo da pristupimo izboru PC projektora koji zadovoljava naše potrebe, a kriterijum koji se najčešće stavlja na prvo mesto je - veličina. Pri čemu veće nije uvek lošije. Isprobali smo Sony VPL-CX100...
nopreview
Brzi Bizhub C200
Nebojša Rašković
Konica Minolta Bizhub C200 koristi snažan prenosni sistem koji što omogućava postizanje veoma dobrih brzinskih rezultata, uz ipak prihvatljivu cenu i jednostavno održavanje.
nopreview
Korenix - industrijski Ethernet svič
Mladen Mijatović
Mrežni uređaji u robustnoj industrijskoj izvedbi sveprisutni Ethernet odvode korak dalje - u negostoljubivo okruženje sa teškim klimatskim uslovima, uz zahtevanu visoku pouzdanost u radu. JetNet 3705 je Ethernet svič predviđen upravo za takve namene...
nopreview
Compro VideoMate V300 tjuner
Marko Herman
Kompanija Compro ponudila je tržištu Srbije svoj vrhunski samostalni TV tjuner, model VideoMate V300. Dobro ide uz savremene LCD televizore, ali pogledajmo i karakteristike...
nopreview
Imperija uzvraća duplo
Miloš Stamenković
Na ovogodišnjoj Sinergiji, Microsoft-ovi partneri pokazali su i niz zaimljivih računara sa "budućim" tehnologijama. CT Computers izložio je računar sa famoznim Intel Nehalem Core i7 procesorom, naslednikom Core 2 arhitekture.
nopreview
Samsung sa satelitom
Branko Maksimović
Media Center je prosto stvoren da se odvija na dva monitora. Dva displeja i u drugim aplikacijama pokazuju prednosti, pa se brzo upitate kako ste do sada mogli bez toga. Samsung ima rešenje: monitor sa malim dodatkom drugog monitora.
nopreview
Canon u svetu plotera
Nebojša Rašković
Bilo da je u pitanju reklamni pano ili deo važne projektne dokumentacije, često je jedan otisak presudan za uspeh. Canon imagePROGRAF8000 će vam pomoći da taj otisak materijalizujete u punom sjaju, a da pri tom budete spremni za proizvodnju više hiljada sličnih otisaka.
nopreview
Nova Intel G-eneracija
Miloš Stamenković
Niskobudžetni segment tržišta obično nije poprište velikih tehnoloških IT obračuna, ali jeste osnovni izvor prihoda za sve kompanije koje u njemu intenzivno učestvuju. Upoznajmo Intel-ove adute G43 i G45 za jeftine računare sa integrisanom grafikom.
nopreview
Apple nBook
Filip Majkić
Apple je 14. oktobra ponovo zatalasao svetsku IT scenu promocijom nove game proizvoda, sa glavnim fokusom na notebook računarima. Partner je kompanija nVidia, ne samo što se tiče grafike...
nopreview
Intermec računari u ruci
Nebojša Rašković
Intermec PDA računari su već duže vreme prisutni na našem tržištu i spadaju među najpouzdanije kada je reč o primeni u otežanim uslovima. Početkom godine ovaj proizvođač je predstavio veći broj novih modela, a mi smo isprobali tri: CN2, CN3 i CN3e.
nopreview
Bežična ZyXEL menažerija
Mladen Mijatović
Za umrežavanje u kućnim i SOHO uslovima često se pribegava bežičnim uređajima. Iz ZyXEL-a stiže čak sedam modela, pa birajte šta vam je srcu drago...
nopreview
Canon EOS 1000D
Aleksandar Veljković
Iako je nedavno promovisao svoj novi niskobudžetni DSLR hit, EOS 450D, sve atraktivnije (i jeftinije) ponude konkurenata primorale su Canon da u ovom segmentu tržišta ode za još stepenicu niže, formulišući ponudu koja se prosto ne može odbiti.
nopreview
Olympus SP-565 UZ
Aleksandar Veljković
Olympus još jednom redefiniše ultrazum strategiju, približavajući se kupcima koji nisu spremni da plate "čudo" kao što je SP-570 UZ, a ipak žele da prave dobre fotografije bliskih i dalekih objekata. Isprobali smo, dakle, SP-565 UZ.
nopreview
Canon A1000IS / A2000IS / E1 IS
Aleksandar Veljković
Pitali smo se u kom smeru će krenuti Canon-ova strategija daljeg razvoja najmasovnije A serije Powershot modela i pred nama se nalaze tri odgovora iz sveta niskobudžetnih A5xx modela.
preview
Aleksandar Veljković
Alpha 300 predstavlja najzanimljiviji izdanak niskobudžetne serije, drugi model "odozdo" kako po tehničkim karakteristikama, tako i po ceni.
nopreview
Olympus mju 1040
Aleksandar Veljković
Stigao je do nas i najmanji digitalni mju do sada: sa dimenzijama od 89*56*20 mm i masom od samo 108 grama, ovaj aparat je gabarita prosečnog mobilnog telefona, pa će čak i u najmanjim torbicama namenjenim ultra kompaktnim modelima biti prostora za još štošta...
nopreview
Samsung T240
Branko Maksimović
Samsung T240 je veoma dobar TFT monitor više srednje klase, koga krase atraktivna spoljašnjost, full HD rezolucija i odličan prikaz multimedijalnih sadržaja, sa umerenom maloprodajnom cenom od 340 evra.
nopreview
Dark Horizon
Filip Majkić
Iz kokpita vaše letilice ćete se, kroz 22, boriti sa drugim pilotima, presretati neprijatelja, braniti saveznike...
nopreview
The Witcher: Enhanced Edition
Filip Majkić
The Witcher je jedan od najboljih RPG-ova ikada, to možemo reći sa ove vremenske distance. Igra prati avanture Geralta, profesionalnog ubice monstruma, odnosno Vešca...
nopreview
Proradio semafor
Voja Antonić
Došlo je vreme da kombinujemo hardver i softver i pokrenemo mali, mikroprocesorski kontrolisani semafor. Ako ste pratili prethodne tekstove, postupak je lakši nego što možda očekujete...
nopreview
Adobe CS4: prečica do savršenstva
Bojan Stojanović
Hronometarskom preciznošću, tačno 18 meseci nakon verzije CS3, Adobe je promovisao Creative Suite 4. Spektar tehnologija za Web, videoprodukciju, pripremu za štampu i obradu zvuka pedantno je razvrstan u šest paketa, sa različitim upotrebnim mogućnostima i cenama. Šta mogu novi Photoshop, InDesign, Illustrator...
nopreview
OpenOffice.org: Stigla je trojka
Marko Herman
Razvoj OpenOffice.org kancelarijskog paketa traje već desetak godina, a prekretnicu je donela verzija 2.0. Sada stiže OOo 3.0, a sa njim novi Writer, Calc, Draw, Impress... Šta ima novo?
nopreview
Delphi za narednu godinu
Jovan Bulajić
Delphi 2009 je stigao. Najznačajniji noviteti su puna podrška za Unicode, nove vizuelne komponente, proširenja Delphi jezika, opcije za povezivanje sa bazama, ali i promene u razvojnom okruženju.
preview
Đorđe Grujić
Upotreba softvera za planiranje i praćenje građevinskih projekata nije ništa novo - projektanti se navikavaju na BIM, a isti posao čeka i građevinare. Virtual Construction paket nudi građevinarima nov način rada, u pet dimenzija: tri su prostor, četvrta je vreme a peta novac.
nopreview
Blu-ray majstorije
Dragan Kojić
DVD je stara priča, prešli ste na Blu-ray, uživate u MKV (Matroska) formatu... Šta ako poželite da promenite nešto u HD videosekvenci? I dalje su retki programi koji to omogućavaju, a pred nama se našlo jedno od interesantnih rešenja: AutoMKV.
preview
Bojan Stojanović
Adobe Flash je zavladao Internetom i ništa više nije kao pre. Bacimo pogled na aktuelnu verziju Adobe-ovog alata za kreiranje Flash sadržaja.
preview
Voja Gašić
Kako konkretno izgleda rešenje nekog sistema koje omogućava centralizaciju i konsolidaciju, ali i naknadna proširenja sistema u skladu sa potrebama? Pročitajte kako smo primenili Fujitsu Siemens server i Windows Server 2008 u redakcijskoj mreži.
nopreview
MDaemon 10: Poštanski (m)đavolak
Aleksandar Rakić
Brzo, lako i organizovano komuniciranje e-mail-om je danas neophodnost za sve organizacije. MDaemon kompanije Alt-n pretenduje da administratorima olakša organizaciju ovog sistema. Isprobali smo upravo promovisanu verziju 10.
nopreview
Symantec NetBackup
Aleksandar Rakić
Symantec NetBackup pomaže kod backup-a vaših podataka. Zvuči jednostavno i neinspirativno, ali je u program ugrađeno petnaest godina iskustva i to se vidi na svakom koraku...
preview
Kristijan Lazić
Ukoliko ste pristalica all-in-one bezbednosnih paketa, BitDefender Total Secuity ima šta da vam ponudi. Pred nama je verzija za 2009. godinu.
nopreview
Softverski doprinos učenju
Marko Herman
Blackboard Academic Suite je sveobuhvatno rešenje namenjeno unaređenju načina rada na fakultetima. Njegove funkcije usmerene su ka povećanju angažovanja studenata i ka lakšem, standardizovanom načinu vrednovanja njihovog rada tj. ocenjivanja.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Sysoft Sandra 2009, PCWizard, Core Tuner i USBDeview.
nopreview
Klik po klik...
Dragan Grbić
Ako ste vlasnik sajta, imate priliku da zaradite ne trošeći vreme na potragu za oglašivačima. Dosadan posao obavlja Google AdSense, a vi "samo" treba da dovedete posetioce.
nopreview
IPTV: prvi utisci
Mladen Mijatović
Samo nekoliko dana pred zaključenje ovog broja časopisa "PC" počeo je sa radom IPTV servis Telekoma Srbija. Kako u praksi funkcioniše ovaj novi oblik digitalne zabave?
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
preview
Marko Herman
Posle osam godina, Sinergija pomalo podseća na damu u najboljim godinama: odlično izgleda a više nije zahtevna kao "klinka". No, da li to znači da je vatra nestala? Proveli smo četiri dana u Novom Sadu, na predavanjima Sinergije 08 i oko njih...
nopreview
Jelena Jovanović
Sinergija se ne sastoji samo od predavanja i demonstracija - to je čitav svet u kome su informatičari boravili četiri dana i četiri noći. Zavirili smo iza kulisa...
nopreview
Toshiba u Berlinu
Aleksandra Šakić
Nakon ovogodišnje velike konferencije kompanije Toshiba, jasno je da će naše i tržište okruženja biti jedni od aduta budućeg razvoja ovog giganta.
nopreview
Nadgledanje i zabava
Marko Herman
Na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji kompanija Logitech predstavila je adute na koje računa u narednom periodu. Šta smo videli u Medulinu kod Pule?
preview
Zoran Kehler
Vista sada ili Windows 7 kasnije? Izgleda da se većina korisnika opredeljuje za ovu drugu varijantu, pa je Vista izložena kritikama sa svih strana. Šta na to kaže Stiv Balmer?
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #149
U očekivanju trial verzija programa iz CS4 paketa, za PC Aplikaciju smo izabrali Adobe Photoshop Lightroom, program namenjen ljubiteljima digitalne fotografije - pomoći će vam da prikupite slike, napravite katalog, obradite ih, štampate... Ako vam je potrebna ozbiljnija obrada, tu je Corel Paint Shop Pro Photo X2 Trial ili, kraće, Paint Shop Pro, a od pomoći će biti i programi SnagIt i Camtasia pomoću kojih pripremate efektne demoe. U sekciji PC Test sakupili smo vredne test alate, a u PC Update odeljku najnovije zakrpe za Windows i prateće programe. Tu su, naravno, i PC StandardPack, PC Antivirus, PC Timeline a "tačku na i" stavlja PC Fun...
nopreview
PC Igre #15
Novembarske PC Igre donose pregršt vesti i najave igara koje nas očekuju: Dragon Age, F.E.A.R. 2: Project Origin, Demigod, Operation Flashpoint 2: Dragon Rising, Red Alert 3 Multiplayer... Oko igre meseca nije bilo dileme: pristup, programiranje i rezultati prodaje podigli su Spore na tron. Testirali smo i S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky, Pure, Nikopol: Secrets of the Immortals, Dracula 3: The Path of the Dragon, Crysis Warhead, Mercenaries 2: World In Flames, Deadliest Catch: Alaskan Storm i Sid Meier’s Civilization IV: Colonization. Rublika PC Legends vas vodi kroz System Shock 2 dok će nas Retro zona odvesti u Sanitarium a tu je i neizostavni FIX Corner sa uputstvima i zakrpama za igre.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter