GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #140 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Voja Gašić, Aleksandar Veljković
Tržište televizora je možda kaskalo za monitorima u prevazilaženju katodnih cevi, ali je došao trenutak da se CRT televizorima ukleše godina "smrti" na spomenik. Sa svih strana nas gledaju ogromni LCD i plazma ekrani, čije cene više nisu nedostižne. Šta treba imati na umu pre nego što krenete u novogodišnju kupovinu?  «pročitajte više»
- PC #140 (Januar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Aleksandar Veljković
MSI GX600PX je snažan notebook, koji je, kako sastavom, tako i dizajnom u kome dominiraju jarkocrvene aplikacije oko tastature i maski zvučnika, napravljen da bi se dopao beskompromisnim igračima.
preview
Aleksandar Veljković
Protekla godina nam je donela alternative na polju GPS navigacije, a u njenom poslednjem mesecu stigli su noviteti na kojima piše MioMap, Garmin, HP... Pogledajmo koliko su novi uređaji unapredili naše snalaženje u prostoru.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Bez prekidača
Sava Zdravković
Među ispravkama koja donosi SP1 za Vistu, pažnju privlači najava da će biti ukinut softverski "prekidač smrti" koji, ako zaključi da je operativni sistem nelegalan, prebacuje računar u stanje smanjene funkcionalnosti. Korak napred ili korak nazad?
nopreview
Amazon Kindle
Bojan Stojanović
Kada najveća on-line prodavnica na svetu ponudi čitač elektronskih knjiga i nekoliko desetina hiljada atraktivnih naslova, reč je o prvorazrednoj senzaciji. Donosi li Amazon Kindle suštinske novosti na e-book tržištu?
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić, Marko Herman
nopreview
Dupli dodir i Dupli SIM
Marko Savković
HTC je, dizajnirajući Touch, počeo da razmišlja o lakoći rukovanja, pa već stiže i druga generacija. A uz nju i nešto što već dugo očekujemo: PDA telefon sa podrškom za dve SIM kartice.
nopreview
Prve AMD 790FX ploče
Miloš Stamenković
Gigabyte nam je poslao prve 790FX ploče zasnovane na P35 čipsetu. Da vidimo kuda će nas one odvesti...
nopreview
Telefon zove kameru ZTE mf58
Marko Savković
Iako smo isprobali video pozive, retko ih koristimo. Šta ako bismo preko mobilnog telefona mogli da pozovemo 3G kameru?
nopreview
InFocus in5, in35W i in37 projektori
Filip Majkić
Američka kompanija InFocus, poznata po DLP rešenjima i usmerenju prema consumer electronics proizvodima, predstavila je tri nova projektora, koji su pronašli svoj put i do našeg tržišta.
nopreview
Genius džojpedovi
Branislav Bubanja
Genius je već odavno poznat po igračkim periferijama, a ovog puta smo testirali dva nova, niskobudžetna džojpeda, Genius MaxFire Grandias i Genius MaxFire Grandias 12V.
nopreview
Value KWM svičevi
Branislav Bubanja
KVM (Keyboard, Video, Mouse) svičevi omogućavaju korisniku da preko jedne tastature, jednog miša i jednog monitora kontroliše veći broj PC-ja. I pri tom ne koštaju mnogo...
nopreview
Sanyo PLV-Z2000
Voja Gašić
Ako su Sanyo modeli Z1 do Z5 manje poznati našim čitaocima, nadamo se da će PLV-Z2000 biti znatno popularniji - dramatičan porast cifre u oznaci donosi niz poboljšanja koja će prijati i najzahtevnijim poklonicima raskošnog kućnog bioskopa.
nopreview
Gejmerska tastatura
Branislav Bubanja
A4Tech se pridružio kompanijama koje proizvode specijalne periferije namenjene igračima. Sada je do nas stigla neobična tastatura za jednu ruku, X7 G100.
nopreview
Fujitsu Siemens Amilo Li 2727
Marko Herman
Računari iz Amilo L serije se u FSC-ovoj podeli notebook-a svrstavaju u one koji se ne ističu izgledom već funkcionalnošću. Novi član porodice, Li 2727, bi mogao biti prvi izbor za kancelariju ili kuću.
nopreview
Samsung 225UW i 2023
Branko Maksimović
Best TN (B-TN) paneli su prešli u hiperprodukciju, a 22" ekrani sa analognim priključkom se već prodaju za manje od 200 evra. Testirali smo Samsung SM 225UW i SM 2023.
nopreview
Ofanzivni SideWinder
Nebojša Rašković
Microsoft je jedan od vodećih proizvođača game periferija u svetu. Nedavno je ovaj gigant osvežio prestižnu liniju gejmerskih miševa, modelom SideWinder...
nopreview
Mobotix M-12: kamera sa dva oka
Mladen Mijatović
Na stranu sve tehničke karakteristike, ali Mobotix M-12 ćete upamtiti zahvaljujući neverovatnom vizuelnom utisku - pošto kamera podseća na glavu robota iz nekog SF filma. A ima i oštar pogled...
nopreview
Prestigio hi-tech USB poklon
Branislav Bubanja
Tražite novogodišnji poklon za nekog tehnomana? Probajte Prestigio USB disk solidnih karakteristika i mnogo solidnijeg pakovanja...
nopreview
Genius volani
Branislav Bubanja
Pred nama su se našla dva Genius volana: TwinWheel F1 i Speed Wheel 3 MT. Koji je pravi za vaše igračko iskustvo?
nopreview
Linksys mrežna kamera
Mladen Mijatović
Linksys PVC2300 je kompaktna mrežna kamera, smeštena u vrlo čvrsto metalno kućište - idealno za nadzor, a uz to ne košta previše...
nopreview
Pauk sa tri oslonca
Miloš Stamenković
Tokom minulih godina AMD je prošao kroz rolerkoster situacija koje mogu snaći jednu kompaniju na burnom IT tržištu. Da li će nova platforma Spyder, koja se sastoji od procesora, čipseta i grafičkog adaptera, doneti prekretnicu?
nopreview
Lakše održavanje mreža
Marko Herman
Upravljanje računarima u poslovnom okruženju može biti mukotrpan posao, a Intel-ova vPro tehnologija ga može znatno olakšati. Kako jedan čip omogućava daljinsko upravljanje i održavanje računara?
nopreview
MP3 i MP4 plejeri
Branislav Bubanja
Od našeg velikog testa MP3 i MP4 plejera prošlo je tek pola godine, a novih modela ima toliko da bi čitavo testiranje trebalo ponoviti. Za sada smo izdvojili nekoliko interesantnih uređaja...
preview
Aleksandar Veljković
Mehaničke kase su odavno otišle u istoriju - zamenio ih je POS terminal. Kakve prednosti nad klasičnim POS sistemima donosi NCR RealPOS 21?
nopreview
Nikon D300
Zoran Životić
Nikon-ova filozofija nastupa na tržištu fotoaparata je oduvek bila jednostavna - napravi najbolje! Bez tržišnih kalkulacija, bez ostatka. Novi rezultat takvog razmišljanja zove se D300.
nopreview
UPS-ovi za po kući
Mladen Mijatović
Zima je period kada se tradicionalno setimo uređaja za neprekidno napajanje. Pogledali smo šta se za oko 100 evra može dobiti od firmi APC i MGE.
preview
Nenad Akšić
Pred nama se našla robustna mašina, daleko veća od svih Olympus-a koje smo opisivali proteklih godina - Olympus E3. Još jedan DSLR sa Live ekranom ili nešto suštinski novo?
nopreview
Fujifilm F50fd
Aleksandar Veljković
F30/F31fd je svojevremeno bio apsolutni hit, pa je titula njegovog naslednika veliko breme na plećima novog F50fd. Da li je u pitanju evolucija, odnosno šta je bolje, čega je više i kako je sve to uticalo na fotografije?
nopreview
Panasonic DMC-FX33
Aleksandar Veljković
U poslednjih godinu dana većina proizvođača je, doduše pomalo stidljivo, promovisala minijaturne aparate koji nude toliko priželjkivanu širinu vidnog polja od 28 mm. Panasonic je jedan od pionira na tom polju, pa smo od DMC-FX33 mnogo očekivali...
nopreview
Sony DSC-H3
Aleksandar Veljković
Na izazov koji je postavio Panasonic-ov TZ3, Sony i Canon su promptno odreagovali promocijom modela H3, odnosno SX100 IS. Ovoga puta na test nam je stigao Sony-jev adut.
nopreview
Najveći gejming prozor
Branko Maksimović
Šta kažete na monitor dijagonale 26 inča sa standardnom 1080p rezolucijom, savršenim bojama i vidljivim uglovima, odličnim odzivom i cenom koja je manja od one koja važi za 24" ekrane? Pogledajte ACER Al2623W!
nopreview
Crysis
Filip Majkić
Svakome ko je pratio dešavanja u PC igračkoj industriji morao je čuti za Crysis. Krajem 2007. godine Crytek, poznat po svom hitu Far Cry, izbacio je igru na koju se toliko čekalo...
nopreview
U centru sistema
Voja Antonić
Videli smo kako kombinovanjem prostih logičkih kola možemo da dobijemo paralelne i pomeračke registre, dekodere i multipleksere, brojače i vremenska kola. Sada dolazimo u složenije i zabavnije vode: vreme je da u igru uvedemo mikroprocesore. Vežite se, polećemo!
nopreview
Visual Studio 2008
Bojan Dulejan
Dve godine nakon predstavljanja prethodnog izdanja, pred nama se nalazi nova verzija paketa Visual Studio. Ikona i prvi pogled na korisnički interfejs neodoljivo podsećaju na prethodnu verziju, ali su izmene brojne i veoma važne, naročito za Web i Office programere.
nopreview
Vizuelizacija zvuka
Branislav Jugović
I miris i ukus važni su kada pijete kafu, pa tako i multimedija podrazumeva vizuelni i zvučni utisak. Šta donosi novi Adobe Audition 3, alatka za poboljšanje zvučnog utiska?
preview
Dragan Grbić
Da biste pripremili neku brošuru za štampanje, ne morate da budete ekspert niti je nužno da angažujete skupe DTP programe. Kako bi bilo da upotrebite program koji se možda već nalazi na vašem računaru? Isprobali smo Microsoft Publisher 2007.
preview
Marko Herman
LiveCycle sistemom Adobe ne samo da sigurnim koracima ulazi na polje poslovne produktivnosti, već pokušava i da ga iz osnova promeni...
nopreview
JavaScript za InDesign
Bojan Stojanović
Ako su softverski paketi motori produktivnosti, onda su skriptovi turbo pogon za brži rad. Kratak skript može da vas spase ponavljanja monotonih operacija. Zato ćemo se pozabaviti skriptovima za Adobe InDesign CS3.
preview
Đorđe Grujić
Google Earth je svima dobro poznat, a korisnici SketchUp-a se odavno oslanjaju na njega da bi postavili svoje projekte na mesta gde će biti izvedeni i tako demonstrirali svoje ideje investitoru. Od sada to mogu i korisnici Archicad-a 11, uz Google Earth Connections.
nopreview
Brzi PDA start
Marko Savković
Nakon kupovine PDA uređaja susrećemo se sa malim delom njegove funkcionalnosti. Korišćenjem ekrana osetljivog na dodir i upotrebom sve bržih procesora i više raspoložive memorije rad postaje višestruko produktivniji. Uz malo softvera...
nopreview
U susret Evroviziji
Branislav Jugović
Sledeće godine bićemo domaćini jedne od najstarijih i najpoznatijih panevropskih priredbi - Pesme Evrovizije. Takva prilika se ne pruža često, pa su i pripreme obimne i komplikovane...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Advanced Windows Care, Greeting Card Designer, Systweak Antispyware, Ultra Editor i Weather Pulse.
nopreview
Iz ugla BeotelNet-a
Mladen Mijatović
Sa Radivojem Milićevićem, direktorom BeotelNet-a, razgovarali smo o razvoju broadband-a, stanju na domaćem tržištu i dodatnim uslugama koje ovaj veliki Internet provajder nudi.
nopreview
Evolucija bot mreža
Kristijan Lazić
Jedna od ozbiljnih globalnih pretnji je cyber kriminal, koji odnosi ogroman profit uz minimalni rizik za kriminalce, koji su motivisani da stalno unapređuju maliciozni softver. Novi trend u evoluciji "zombiranih" računara su fast-flux mreže.
nopreview
Paralelni svetovi
Nadežda Veljković
Život se, izgleda, danas uglavnom odvija "negde drugde". Da li ste spremni da se uključite?
nopreview
Jeste li na Facebook-u?
Dražen Drašković
Još jedan bazično studentski servis proširio se čitavim virtuelnim svetom - hoće li Facebook comunity ponoviti uspeh Google-a i postati sveprisutni vid komunikacije među ljudima?
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
preview
Zoran Kehler
Virtuelne zajednice kao što su Facebook, MySpace i LinkedIn osvojile su SAD. Svaka od njih ima svoje specifičnosti, ali to ne sprečava korisnike da se učlane na više mesta i svoje vreme provode šetajući se među svojim cyber identitetima...
nopreview
Grad sa virtuelnom dušom
Voja Antonić
U Las Vegasu je sve virtuelno: ptice, nebo, reke, vodopadi... autentična je samo kocka!
nopreview
Svet digitalne umetnosti
Marko Herman
Festival digitalne umetnosti ArtTech polako se, sigurnim koracima, približava jubilarnom desetom održavanju, uvodeći zanimljive inovacije u svoj program...
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Vedra strana
preview
Dejan Ristanović
Došli su i tako se brzo ugradili u naš život da je teško i setiti se vremena pre mobilnih telefona. A ipak, od tada je prošlo svega deset godina - neko se u mobilni svet uključio odmah, neko se godinama opirao i tek nedavno "popustio"... Zamolili smo naše saradnike da se prisete zanimljivih dogodovština sa mobilnim telefonima i da pripreme tradicionalne, novogodišnje kratke priče. Autori priloga u ovom specijalnom dodatku su Tamara Skrozza, Bojan Stojanović, Dejan Ristanović, Đorđe Grujić, Boris Stanojević, Dragan Grbić, Filip Majkić, Kristijan Lazić, Jelica Greganović i Branko Maksimović.
nopreview
PC-DVD #140
Pred nama je sezona praznika, pa vam uz najlepše želje za Božić i Novu godinu poklanjamo razne zabavne sadržaje. Ne mislimo tu samo na PC Fun - u sekciji PC Utility pronaći ćete zbirku alata za prilagođavanje izgleda Windows-a XP i Viste, a jedna od PC Aplikacija je Microangelo Toolset. Tokom prazničnih dana verovatno ćete poželeti da nešto pročitate, pa smo u sekciji PC Read sakupili par novogodišnjih specijalnih dodataka časopisa "PC" - sigurni smo da će vam se dopasti ovogodišnji dodatak o mobilnim telefonima koji dobijate na papiru, a posle njega možete preći u svet elektronskih publikacija. Nismo zaboravili ni ozbiljne stvari, pa je tako druga PC Aplikacija paket Laplink gold 2008, a u poslednjem trenutku smo dobili priliku da DVD dopunimo Service Pack-om 1 za Microsoft Office 2007 i prateće programe - ažurirajte svoj Office i radite sigurnije i efikasnije u Novoj godini!


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter