GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #14 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #14 (Jun 1996)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Šta (ni)smo naučili
Sava Zdravković
Nedavno se podiglo prilično buke oko sigurnosnog propusta Netscape-a 2.0. Bag je otklonjen, ali on je bio samo vrh ledenog brega problema sa današnjim softverom.
nopreview
Tri apsurda
Voja Antonić
Računari ulaze u naše škole, ali izuzetno sporim koracima. Voja Antonić se pita možemo li nešto učiniti da se nastava informatike učini praktičnijom.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Veliki na okupu
Milan Bašić, Voja Gašić
Maj je vreme kada svi idu na Sajam tehnike... naši urednici, Milan Bašić i Voja Gašić, prenose utiske sa najznačajnije jugoslovenske računarske manifestacije.
nopreview
Svakodnevna unapređenja
Zoran Kehler
Poslednje nedelje nisu donele ništa spektakularno na polju PC računara, ali su se zato čula mnoga lepa obećanja, piše nam iz Vašingtona Zoran Kehler.
nopreview
Nove beležnice
Majkl Mijatović
Majkl Mijatović bacio je pogled na par novih notebook računara - sprema li se kvantni skok ove tehnologije?
nopreview
Profesionalac
Bojan Tepavčević
Prava mašina za prave ljude ima PentiumPro procesor... Bojan Tepavčević je testirao prvu Pentium Pro mašinu koja je stigla u Jugoslaviju, pitajući se stalno koji su od sjajnih rezultata postignuti zahvaljujući procesori, a koji zahvaljujući okolnom prvoklasnom hardveru...
nopreview
Boja bez mlaznica
Voja Gašić
LaserJet i Stylus nisu jedini štampači u boji... jedna od firmi sa najdužom tradicijom u oblasti kolor štampe je Textronix. Voja Gašić predstavlja neke od njihovih modela.
nopreview
Kućni TV studio
Voja Gašić
Video i računar, ruku pod ruku - da li je to moguće? Danas ne samo da jeste, nego su rešenja dostupna i kućnom budžetu. Voja Gašić je testirao nekoliko specijalizovanih kartica.
nopreview
Video više klase
Dejan Veselinović
Da li su najskuplje grafičke kartice zaista toliko dobre da nas ostavljaju bez daha, proverio je Dejan Veselinović.
nopreview
Šta reče?
Aleksandar Šušnjar
Svaka zvučna kartice može da radi i u suprotnom smeru, da prepoznaje glas, ali su rezultati retko prihvatljivi. Aleksandar Šušnjar je testirao hardversko-softversko rešenje Verbex Voice Listen for Windows...
nopreview
Ratovi procesora
Bojan Petrović
Intel je napokon dobio takmaca na Pentium tržištu. Bojan Petrović predstavlja novi hit - Cyrix 6x86.
nopreview
Vaš sledeći "idiot"
Branko Nikitović
Branko Nikitović, testirajući Kodak-ov proizvod, pokušava da odgovori na pitanje: da li su digitalni fotoaparati već dovoljno dobri da ih nosimo na letovanje?
nopreview
Zaokružena Alfa
Zoran Ljubičić
Na Sajmu tehnike veliko interesovanje izazvali su DEC Alpha računari. Njihove velike mogućnosti predstavlja Zoran Ljubičić.
nopreview
Novi ultra snovi
Pavle Peković
SUN-ov server sa UltraSparc procesorom je bio jedna od zvezda Sajma tehnike u Beogradu. Za "PC" je ovu familiju računara proučio Pavle Peković.
nopreview
Maximalno trodimenzionalno
Voja Gašić
Programi za animaciju su pravi "mučitelji" PC računara, ali su dobici vredni ulaganja u hardver. Voja Gašić je detaljno testirao novu verziju paketa 3D Studio koja je, ne bez razloga, dobila sufiks Max.
nopreview
Računar koji razume
Vladimir Ilić
IBM-ovi operativni sistemi sada nose kodirana imena ptica, a koliko će daleko da odlete, istražuje Vladimir Ilić.
nopreview
Može li bez Corel-a?
Darko Staničić
Corel je toliko popularan da se ponekad zapitamo postoje li i drugi programi. Darko Staničić je proučio dobre strane paketa FreeHand i Ilustrator.
nopreview
Menadžer referenci
Srećko Vojvodić
Reference Manager je alatka koja će mnogima pomoći da prikupe i srede spisak referenci, obavezan deo naučnih radova. O ovom programu piše dr Srećko Vojvodić.
nopreview
Moćan ali glomazan
Branko Nikitović
Procomm Plus je jedan od najboljih komunikacionih programa. Nova verzija, koju predstavlja Branko Nikitović, najbolje je opisati rečima iz naslova...
nopreview
U mrežnom okruženju
Brana Jovanović, Zoran Verovski
Brana Jovanović i Zoran Verovski otkrivaju tajne migracije mreže sa Windows-a 3.11 na Windows 95.
nopreview
pc014slc.zip
(34.81 KB)
800 izgubljenih megabajta
Aleksandar Šušnjar
Računari se razvijaju neverovatnom brzinom, ali ponekad neki njihov deo malo zaostane. Aleksandar Šušnjar piše o hard diskovima i problemima kojima ih "muče" antički DOS i Windows.
nopreview
Tačka na i(ndex)
Dejan Ristanović
Mnogi autori knjiga smatraju da je indeks pojmova nepotreban, ili bar nemaju vremena da ga naprave. Dejan Ristanović opisuje način da se računar primeni kao alat za formiranje ovog važnog dodatka.
nopreview
Sa štitom ili na njemu
Vladimir Klisić
Prava dilema za programere je kakav treba da bude instalacioni program. Vladimir Klisić predstavlja InstallShield3, alat koji sam Microsoft koristi za kreiranje instalacija.
nopreview
Standard prvog reda
Ivica Nikolić
OpenGL prenosi deo Silicon Graphics sveta na PC računare koje svakodnevno koristimo. Ivica Nikolić piše o velikim mogućnostima ove biblioteke.
nopreview
Pošta na struju
Nenad Batoćanin
Kako i zašto u Clipper programe ugraditi podršku za elektronsku poštu, tema je novog nastavka serijala Nenada Batoćanina.
nopreview
C++ kao bejzik
Dejan Jelović
Kako se jednom linijom koda mogu da pomere računarske planine otkriva Dejan Jelović. Tajna se zove Standard Template Library.
nopreview
Fraktalna kompresija slike
Predrag Maksimović
Predrag Maksimović nas uvodi u novi svet fraktalne kompresije čiji je značaj u oblasti digitalnih slika sve veći. Tekst za one koji žive u ljubavi sa matematikom.
nopreview
pc014mfm.zip
(2.45 KB)
Sve je prozor
Milan Maksimović
Nastavljajući diskusiju o MFC-u, Microsoft-ovim klasama, Milan Maksimović prelazi na konkretne primere primene...
nopreview
Sezam Cafe
Dejan Ristanović
Otvoren je prvi Cyber Cafe u zemlji, ali to nije jedina novost koju je maj doneo Sezamu Pro...
nopreview
Internet dobrodošlica
Voja Pavlović
Iskustva su uvek dobrodošla, naročito ako nas štite od dečjih bolesti. Voja Pavlović predstavlja nam tehnologiju uvođenja Interneta u engleske firme.
nopreview
Mrežni kompjuter
Dragan Sretenović
Veliko je pitanje da li je Internet PC naše sledeće ishodište, ali za mnoge će on biti prava stvar, tvrdi Dragan Sretenović.
nopreview
Internet a la Microsoft
Vlada Ćalić
Pojavom paketa Internet Information Server, koji je Vlada Ćalić isprobao, Windows NT postaje idealna platforma za postavljanje Internet servera.
nopreview
Java u praksi
Miloš Prvulović
Novi programski jezik uvek izaziva dilemu - da li se "mučiti" upoznajući ga ili ne. Miloš Prvulović prikazuje konkretne primere koji će učiniti da zavolite Javu.
nopreview
Internet vodič
Dejan Ristanović
Posle pristupa, na red je došao i sadržaj Interneta. Dejan Ristanović nas vodi u surfing Mrežom...
nopreview
CD geografija
Aleksandar Veljković
Enciklopedije i putnički vodiči zauzimaju jedno od najzapaženijih mesta među multimedijalnim izdanjima. Aleksandar Veljković je isprobao nekoliko najnovijih CD-ROM-ova.
nopreview
Sve (kao) na dlanu
Voja Antonić
Voja Antonić opisuje samogradnju još jedne razvojne alatke, uređaja koji će vam pomoći da pronađete i ispravite greške na pločicama koje projektujete.
nopreview
Odabrani bajtovi - hardver
Voja Antonić
Problem ulazno - izlaznih linija u PC-ju star je 15 godina. Ima li tome leka?
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
Posle par meseci "lutanja" po svetu korisničkih programa, vraćamo se trikovima posvećenim Windows-u 95...
nopreview
Vedra strana računara
Šta kažu na Internetu o malog Jennifer Katharine Gates, kako su učesnici Internet seminara proučavali goblen, koliki će biti računari u budućnosti, šta treba da piše u uputstvu za tastaturu, kako spada kvačica sa Č...
nopreview
Excel 7.0
Branko Nikitović
Osnove korišćenja nove verzije programa za tabelarne proračune iz paketa Microsoft Office. Branko Nikitović je akcenat stavio na važne primene Excel-a, ne samo kod samih proračuna, nego i kod poslovne grafike, prezentacija i slično.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter