GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #113 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Milan Bašić
Poneti računar na odmor više nije nedostižni san, čak bi se moglo reći da polako postaje sasvim normalna stvar. Zato je početak leta dobar trenutak za kupovinu notebook-a, pa smo u velikom testu kućnih i SOHO modela potražili najbolje...  «pročitajte više»
- PC #113 (Jul/Avgust 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Aleksandar Veljković
Samsung ML-2250 je štampač usmeren ka zahtevnijim kućnim korisnicima i manjim firmama. Kako se nosi sa konkurencijom?
preview
Aleksandar Veljković
Gotovo svako ko je ovih dana posetio Redakciju obradovan je tako što je prema njemu bačen PocketPC, i to tako da ga je nemoguće uhvatiti. Posle pedesetak padova na zemlju Symbol Technologies računari su i dalje u savršenom stanju. Pravljeni su tako da izdrže još mnogo teža iskušenja...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Macintosh: Intel Inside
Bojan Stojanović
Apple je odlučio da buduće Macintosh računare zasnuje na Intel-ovim procesorima. Može li ovaj neočekivani potez da se odrazi na tekući poredak u PC svetu?
nopreview
Google u jagnjećoj koži
Branko Tadić
Šta znate o Google-u? Verovatno dosta toga - on nezamenljiv deo vašeg svakodnevnog života, jednostavan za upotrebu, uvek dostupan, efikasan... No, možda Google zna previše toga o vama!
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Asus za dual core
Uroš Radulović
Na tek završenom Computex sajmu u Taipei-u većina proizvođača je predstavila najnovije 955X i 945P/B ploče za Intel-ove dual core procesore. Sajam se završio, a u našu Redakciju su polako počele da pristižu ploče sa 955X i 945P čipovima...
nopreview
Sve u jednom
Vladimir Cerić
Odrednica all-in-one dobila je pravo značenje sa izlaskom novog HP iPAQ-a. Predstavljamo vam model hw6515, novi univerzalni PDA-telefon sa integrisanim mobilnim telefonom i GPS-om.
nopreview
I bi... Dual Core!
Uroš Radulović
Našem nestrpljenju je konačno došao kraj, pošto je u Redakciju, posredstvom kompanije MSI, konačno stigao prvi AMD-ov Dual Core procesor
nopreview
Philips Web kamere
Nenad Akšić
Pred nama su se našle dve Web kamere koje je potpisao Philips, dajući im čudna imena SPC 200NC i DMVC 1300K. I sami proizvodi su neobično koncipirani...
nopreview
Foxconn-ov recept za SLI
Uroš Radulović
WinFast NFPIK8AA-8EKRS predstavlja udarni model iz Foxconn-ove serije za AMD procesore. Ovo je ploča namenjena jakim radnim stanicama i manjim serverima, sa jedinstvenim rešenjem za SLI konfiguraciju.
nopreview
Kingston memorijske kartice
Vladimir Cerić
Pored toga što je jedan od najvećih proizvođača memorija za ugradnju u PC, Kingston je i veliki proizvođač memorijskih kartica svih tipova. Isprobali smo deo njihove ponude.
nopreview
Canon XEED SX50
Aleksandar Veljković
Na domaćem tržištu PC projektora konačno se dogodilo nešto novo - pored jeftinih LCD i skupih DLP modela, došli smo u priliku da probamo i model baziran na naprednoj LCOS (Liquid Crystal On Silicon) tehnologiji.
nopreview
Color LaserJet 2600n
Milan Četić
HP je, kao lider na tržištu, prvi povukao potez ka poboljšanju kolor lasera. Rezultat se zove Color LaserJet 2600n.
nopreview
GF6600 u tišini
Branko Maksimović
MSI NX6600 VTD256EH predstavlja dobru kupovinu za korisnike koji žele PCI Express karticu i dobre 3D performanse, bez mnogo buke u kućištu. A kada tome dodamo video ulaz i akceleraciju videa visoke definicije...
nopreview
Asus kućišta
Nenad Akšić
Prve informacije o modelu Vento stigle su pre nekoliko meseci, ali smo na ovo kućište zaista dugo čekali. Najzad je pred nama vrh ponude, pa smo sa pravom očekivali puno...
nopreview
ADSL trojka
Nenad Akšić
Ako želite da izvučete maksimum iz svoje konekcije, ruter je uređaj o kome vredi razmisliti. Testirali smo tri ADSL modema i rutera potpisanih od strane firme Geneko.
nopreview
LightScribe: rezanje sa pisanjem
Vladimir Cerić
HP, BenQ i Philips su smislili nov način upisa sadržaja na gornju površinu diska - isti uređaj snimi disk a onda iscrta zamenu za nalepnicu. Tehnologija je nazvana LightScribe, a sada su stigli prvi njeni predstavnici...
nopreview
Lexmark P915
Angelina Vučković
P915 je Lexmark-ov fotoprinter koji zaslužuje epitet male kućne fotolaboratorije. Izdvaja se interesantnim i kvalitetnim dizajnom i zanimljivom funkcionalnošću.
nopreview
Samsung Syncmaster 242 MP
Aleksandar Veljković
Samsung je bio i prvi proizvođač koji je "lansirao" kombinovani LCD TV monitor dijagonale 24" (241 MP), koji upravo ovih dana dobija svog naslednika u vidu unapređenog modela 242 MP.
nopreview
Epox 9NPA+ SLI
Uroš Radulović
Rezultati testova Epox-ove matične ploče u SLI režimu su impresivni, što nas nije začudilo - proizvod je krojen po meri zahtevnog korisnika... pardon, igrača.
nopreview
Sapphire Theatrix
Nenad Akšić
Pošto je ATI već napravio sebi ime na polju čipova za video obradu, sasvim logičan sled je bio da pored All-in-Wonder kartica ponude i klasične TV tjunere, bolje reći kartice za video obradu.
nopreview
Dug život... baterije
Vidak Bojanić
Kompanija Batterylife AG je na ovogodišnjem CeBIT-u predstavila batterylife notebook activator i batterylife activator. Mogu li uz pomoć ove "nalepnice" baterije trajati duže?
nopreview
HP DesignJet 70/100plus
Milan Četić
Modelima DesignJet 70 i DesignJet 110plus HP je uspešno popunio prazninu koja je donedavno postojala u ponudi štampača namenjenih CAD korisnicima.
nopreview
Fujitsu Siemens Amilo
Aleksandar Veljković, Vladimir Cerić
Došlo je vreme da se oprostimo od dva Fujitsu Siemens notebook-a iz Amilo serije koje smo dobili na dugotrajno testiranje. Tokom proteklih šest meseci imali smo sasvim dovoljno vremena da se upoznamo sa svim njihovim dobrim i lošim stranama...
nopreview
Štampač uz mobilni telefon
Milan Četić
Sve veći broj fotografija snimljenih mobilnim telefonima otvorio je celo novo tržište, na koje se Epson uključio modelom Picture Mate Mobile Phone Edition.
nopreview
Mac mini za poneti
Vladimir Cerić
Mac mini je po konceptu sličan PC-ju ali je po izgledu definitivno Apple-ov računar. Kako funkcioniše ovaj hibrid?
nopreview
Bluetooth krave
Jelena Rupnik
Najnovija Bluetooth igračka nije namenjena ljudima već - kravama. Danska kompanija je razvila sistem koji farmerima omogućava da pomoću Bluetooth tehnologije prate kretanje i opšte stanje svojih stada...
nopreview
GhostRadar
Jelena Rupnik
Od kompanije Solid Alliance koja je stvorila USB patkice i USB suši, stiže još jedan genijalan proizvod: GhostRadar. Radi se o uređaju uz pomoć kog možete locirati duhove i druge natprirodne pojave.
nopreview
Brainball
Jelena Rupnik
Najnovija mozgalica i igra u kojoj ćete savladati protivnika tako što nećete raditi ništa. Baš kao ni vaš kompjuter...
nopreview
TV Stick
Jelena Rupnik
Želeli biste da na notebook-u gladate HD televiziju? Pogledajte TV Stick...
nopreview
Za rad i(li) nošenje
Branko Đaković
Šta da radite ako planirate seriju poslovnih sastanaka razvejanih širom Evrope? Naravno, da ponesete gomilu opreme. I tako nastade još jedan road test...
preview
Milan Bašić
Izbor kvalitetnog servera koji neće biti pakleno skup više ne predstavlja nemoguću misiju. Vredni kandidati stižu iz firme Supermicro, koja je na globalnom planu značajno uticala na serversko tržište.
nopreview
Novo ime za novo vreme
Vladimir Cerić
Iako neke firme odustaju od tržišta stonih računara, taj segment ipak nije rekao svoju poslednju reč. Fujitsu Siemens je nedavno lansirao novi brend poslovnih računara nazvan Esprimo.
nopreview
Kad nema keša
Branko Maksimović
Grafičke kartice koje koriste TurboCache i HyperMemory tehnologije predstavljuju niži segment PCI Express platforme. Dakle, niža cena, a rezultati?
nopreview
Oprema postaje aktivna
Vladimir Cerić
Profesionalna aktivna mrežna oprema je oduvek koštala mnogo. Kao što to obično biva u računarskom svetu, sa napretkom tehnologije cene neminovno padaju, a mogućnosti su sve veće. Pogledajmo dva nova Linksys-ova upravljiva switch-a.
nopreview
Zvuk "do bola"
Branislav Bubanja
Vreme "plastikanera", je prošlo - savremeni PC traži kvalitetnu audio komponentu. Kakav zvuk tržište nudi za nastupajuće letnje dane?
nopreview
Dizajn daje krila
Esad Jakupović
Zahvaljujući novom pristupu oblikovanju i ogromnoj ekipi dizajnera, Samsung je za godinu dana osvojio niz nagrada i, što je mnogo važnije, tržište širom sveta. Bacimo pogled na neke njihove zanimljive uređaje.
nopreview
Za sledeću sezonu
Voja Gašić
Na ovogodišnjem Computex-u videli smo veliki broj sitnica koje ćete sledeće sezone nositi sa sobom i na sebi...
preview
Aleksandar Veljković
U domaćim kompjuterskim radnjama ovih dana ima nešto manje noviteta, ali opet smo pronašli dovoljno zanimljivih artikala koje možete poneti na letovanje...
nopreview
Od velikog do malog ekrana
Miloš Babić
Desetog juna davne 1915. godine ljubitelji filma okupili su se u bioskopu "Astor" u Njujorku da vide novo čudo moderne tehnologije - trodimenzionalni film. Da li ćemo pre stotog rođendana ove projekcije gledati "prave" 3D filmove?
nopreview
Merna jedinica za DTP
Bojan Stojanović
Pametno osmišljene novine koje obezbeđuju visoku produktivnost i vanserijski kvalitet lansirali su Adobe InDesign CS2 u DTP stratosferu. Pogledajmo najvažnije sastojke ovog programa.
preview
Bojan Stojanović
Upravo je promovisana nova verzija operativnog sistema za Macintosh, Mac OS X 10.4 ili Tiger. Pogled na njega omogućava da bolje sagledamo perspektive budućih računarskih tehnologija.
nopreview
SQL 2005: Unapređenja jezika
Mihailo Đorić
Dolazeća verzija 2005 Microsoft SQL servera uključuje dosta konkretnih poboljšanja. U jednom od prethodnih brojeva našeg časopisa pisali smo o poboljšanjima iz aspekta administracije, a sada ćemo videti kakve novitete donosi jezik Transact-SQL.
nopreview
Sound Forge 8.0
Milan Đukić
Sound Forge je u audio industriji poput Mercedesa u automobilskoj. Audiofilima i ljudima koji obrađuju zvuk on već predstavlja osnovni alat. Zato vredi pogledati novu verziju...
nopreview
Raskoš na Linux-u
Novica Milić
Nova Mandriva Linux Limited Edition 2005 naslednica je distribucije Mandrake spojene sa Conectiv-om. Nije li možda budućnost ovog Linux-a upravo u obilju opcija i lakoći korišćenja?
nopreview
Novi formati za Office
Dragan Grbić
Početkom juna, Microsoft je najavio dramatičnu izmenu kursa na planu formata datoteka u sistemu Office. Vreme je da pružite blagovremenu dobrodošlicu XML formatu u budućem redovnom radu...
preview
Vladimir Cerić
Na našem tržištu je teško naći softver specifične namene, naročito onaj koji dolazi iz domaćih firmi. Program EduStat kompanije Alpha Omnia je redak pozitivan primer...
nopreview
Corel Designer TS 12
Milan Đukić
Corel je predstavio novi komplet alata namenjen profesionalcima u sferi tehničkog crtanja na PC računarima. Kako radi Designer Technical Suite?
nopreview
Fontovi za Longhorn
Bojan Stojanović
Uz sledeći Windows stići će i kolekcija novih fontova koji demonstriraju snagu ClearType tehnologije za prikaz teksta na ekranu i čine osnovu za izgradnju elektronskih i papirnih dokumenata.
nopreview
MP3: Editovanje bez rekompresije
Zvezdan Dimitrijević
Za podelu, spajanje i odstranjivanje pojedinih delova MP3, AVI i MPG fajlova ne treba uvek posezati za glomaznim komercijalnim programima - mp3DirectCut, VirtualDub i TMPGEnc mogu čak i bolje da posluže, pošto rezultujući fajl snimaju bez degradacije kvaliteta.
nopreview
Tablet PC posle SP2
Vladimir Cerić
Drugi servisni paket za Windows XP doneo je i neka skrivena unapređenja. Jedno od njih je i transformacija Tablet PC operativnog sistema u novo izdanje označeno brojem 2005.
nopreview
Mobilne oči
Milan Đukić
U prošlom broju "PC"-ja pisali smo o multimediji na mobilnim telefonima, orijentišući se pre svega na MP3 muziku, semplove i, uopšte, zvuk. Sada je na redu slika...
nopreview
Letnji džepni noviteti
Marko Savković
U iščekivanju nove verzije operativnog sistema za PocketPC i Windows Smartphone platformu, testirali smo programe za džepne prezentacije i lakše snalaženje u WiFi mrežama.
preview
Branislav Bubanja
Prilikom testiranja DVD/DivX plejera pominjali smo da neki od njih podržavaju Nero Digital format. Kakav je to format i zašto je on bitan za vaš sledeći DVD plejer?
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
BoostXP, Nitro PDF, PanoramaFactory, PC Relocator, Search and Recover i Win UpdateList.
preview
Dejan Ristanović
Uz skoro 4000 priključaka u Beogradu, ADSL mreža se brzo širi, a zahtevi korisnika rastu: posle oduševljenja stalno slobodnom linijom i velikom brzinom prenosa, treba savladati korišćenje naprednih servisa. A tu je potrebno malo posla oko konfigurisanja rutera...
nopreview
WiMax - buduća mreža
Nadežda Veljković
Brz širokopojasni pristup Internetu neophodan je savremenom čoveku, a novi standard WiMax će korisnicima dati slobodu kretanja na prostoru koji pokriva područje velikog grada...
nopreview
Triple Play mreže
Aleksandar Filip
Godinama mirno i predvidljivo telekom tržište u prethodnoj deceniji se pretvorilo u novi ambijent, zahvaljujući sve većim potrebama korisnika za digitalnim sadržajem. Sada dolazi vreme za sledeći korak: 3play mreže.
nopreview
Virtuelne devojke
Vesna Milošević
Imate devojku koja nema razumevanja za vaše sate provedene na Internetu? Naravno da se nećete menjati - vreme je da potražite novu devojku, ali gde naći nekoga ko će imati razumevanja za vaše hobije? Odgovor, naravno, glasi: na Mreži.
nopreview
Bez panike!
Mladen Mijatović
Nakon što se Holivud oprobao u ekranizaciji bestselera kao što su "Hari Poter" i "Gospodar prstenova", dočekali smo da u bioskope stigne i kultno delo Daglasa Adamsa "Autostoperski vodič kroz galaksiju". Šta kažu Internet fanovi o tome?
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Sertifikacija softvera
Nenad Batoćanin
Dok su beogradski taksisti u još jednom rutinskom štrajku beležili poen protiv vlasti, malo je ljudi znalo da se odvija jedan veoma važan događaj za proizvođače softvera u Srbiji: po prvi put je počela obavezna sertifikacija softvera. Naravno, taksisti su mnogo bolje prošli...
nopreview
Izazovi globalne fabrike
Zoran Kehler
32 stepena u hladu, vlažnost 80%... dobro došli u Vašington. Ne valja nam kad je zima, ali ne prija ni vlaga koja kao da se može rukom cediti iz vazduha. Valjda je zato Vašington leti prazan, ali kompjuteri rade punom snagom...
preview
Voja Gašić
Iako recesija u IT idustriji još traje, nije trebalo propustiti jubilarni Computex. Nakon 25 godina, na redu su korenite promene shvatanja onoga što nazivamo hardver...
nopreview
pc113off.zip
(1.35 KB)
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-CD #113
Broadband Internetu je sve pristupačniji, pa se značajno menja način na koji koristimo servise globalne Mreže - stalna konekcija i veće brzine prenosa stimulišu primenu novih aplikacija koje otvaraju privlačne mogućnosti. Zato smo u sekciji PC Internet prikupili niz uslužnih programa, ne zaboravljajući ni alate koji će biti od koristi onima koji i dalje koriste dial-up konekciju. Tu su i dve PC Aplikacije: trial verzija Adobe Acrobat-a 7 i komercijalni alat (standardna cena je $15) za razvoj Flash animacija CoolMoves, koji objavljujemo u dogovoru sa autorima, firmom Lucky Designs. Za leto smo pripremili i opsežnu sekciju PC Pocket, nove verzije drajvera za grafičke kartice u sekciji PC Driver i, naravno, zabavne rubrike PC TimeLine i PC Fun.
nopreview
Microsoft PowerPoint 2003 - uputstvo za upotrebu
Dragan Grbić
Poput Word-a i Excel-a, Microsoft Office PowerPoint 2003 se smatra najuspešnijim u svojoj klasi, a razne mogućnosti koje sadrži smatraju se realnim standardom u primeni. Kako da pripremite dobru prezentaciju u ovom programu, kako da je obogatite multimedijom, ponesete sa sobom i prikažete slušaocima?BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter