GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #11 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #11 (Mart 1996)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Poslednja pobeda?
Dejan Ristanović
Kasparov - Računar 3:1, uz dva remija. Dejan Ristanović govori o značaju ovoga meča, možda poslednje pobede koju je velemajstor izvojevao protiv računara.
nopreview
Znate li šta je kompjuter?
Voja Antonić
Voja Antonić govori o pitanju koje izgleda vrlo jednostavno, ali koje će navesti na pogrešan trag čak i relativno iskusne korisnike računara - šta je, zapravo, kompjuter?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Microsoft u Beogradu
Našu Redakciju posetio je Gunter Pietschmann, predstavnik Microsoft-a za niz baltičkih i balkanskih zemalja. Možemo li da očekujemo otvaranje predstavništva najveće softverske firme sveta u Jugoslaviji?
nopreview
Cenzura na Internetu
Zoran Kehler
Posle više godina slobodnog razvoja, Internet polako dolazi pod udar zakonske regulativa. I to, kaže Zoran Kehler, na najgori mogući način, uvođenjem ograničenja koja prete da umanje slobodu govora, koja je zaštitni znak "Mreže svih mreža"...
nopreview
Kraljica ostrva
Milan Pavlović
Milan Pavlović javlja se iz Danske gde, kako kaže, na prvi pogled sve savršeno funkcioniše... Kako će se naš programer snaći u ovoj zemlji?
nopreview
Dva puta dvesta
Majkl Mijatović
Šta je bolje od Pentiuma Pro na 200 MHz? Naravno, dva puta Pentium Pro na po 200 MHz... u HP mašini koju predstavlja Majkl Mijatović.
nopreview
17-inčni svet
Majkl Mijatović
Treba li vam novi monitor? Ekipa Majkla Mijatovića testirala je čitav niz 17-inčnih monitora najvećih svetskih proizvođača pokušavajući da izabere najbolje i najjeftinije.
nopreview
Dejan Ristanović
Dobar monitor oduvek predstavlja osnovu kvalitetnog DTP-a, a do nas je konačno stigao i jedan pravi džin - MAG MX21F donosi produktivniji rad, ako mu dopustite da "zauzme čitavu sobu"...
nopreview
Tri drumska ratnika
Dejan Veselinović
Dejan Veselinović ovoga puta testira tri zanimljiva prenosiva računara: dva proizvodi tajvanska firma DTK, a treći Texas Instruments.
nopreview
Profi grafika u dva izdanja
Dejan Veselinović
Iz široke ponude grafičkih kartica, Dejan Veselinović je izdvojio dva modela za koje se ne bi moglo reći da spadaju u ekonomsku klasi, niti po nameni, niti po ceni - šta da proba onaj kome je potreban vrhunski prikaz?
nopreview
Nove nade
Bojan Petrović
Iznenađenjima na tržištu procesora nikada kraja: Bojan Petrović ovoga puta predstavlja prve matične ploče sa AMD 486DX5 i IBM 5x86C procesorima.
nopreview
MIPS R10000
Aleksandar Šušnjar
18. januara MIPS je predstavio najnoviji procesor, R10000. Aleksandar Šušnjar je potražio više vesti o ovom procesoru koji bi mogao da ugrozi vladavinu Intel-a.
nopreview
Još jedan veliki flopi
Branko Nikitović
Posle veoma uspešnog IOmega Zip drajva, počeli su da se pojavljuju i slični uređaji drugih firmi. U rukama Branka Nikitovića našao se odgovor firme SyQuest.
nopreview
Tabla umesto miša
Vladimir Stanimirović, Dejan Ristanović
Ma koliko bio široko rasprostranjen, miš nije nezamenljiv ulazni uređaj. Vladimir Stanimirović i Dejan Ristanović isprobali su Wacom Art Pad, novi tip računarske olovke.
nopreview
Visual C 4.0
Zoran Životić
Da bi se razvijali 32-bitni programi, potrebni su odgovarajući alati. Zoran Životić opisuje prve utiske u korišćenju najnovije verzije Microsoft-ovog C-a.
nopreview
Zlatna krstarica
Dragan Sretenović
Većina korisnika Interneta surfuje Web-om pomoću programa Netscape. Dragan Sretenović predstavlja novu verziju, Netscape 2.0 Gold, u kojoj mogu i da se prave WWW prezentacije!
nopreview
Ključ u dobrim vezama
Vladimir Ilić
OS/2 Warp Connect iz senke gleda na Windows, krijući mnogo odlika zrelog i stabilnog proizvoda... Vladimir Ilić opisuje ovaj paket i novitete koje donosi u domenu lakšeg umrežavanja.
nopreview
Softverska faks mašina
Branko Nikitović
Posle ogromnog uspeha koji je postigao program WinFAX Pro 4.0 za "stari" Windows, najzad je stigla i verzija 7.0, prilagođena "devedeset petici". Branko Nikitović ju je detaljno testirao.
nopreview
Commander za Windows
Jovan Bulajić
Navikli ste na Norton Commander, a još mu niste našli zamenu za rad u Windows okruženju? Windows Commander je, kaže Jovan Bulajić, dobar kandidat: kratak i brz file manager sa dobro poznatim izgledom i komandama...
nopreview
Čuvar vašeg koda
Bojan Petrović
Izreka kaže: "Prijatelje drži blizu, a neprijatelje još bliže". Najveći neprijatelji programera su bagovi, kojima će se, uz novi Borland-ov softver, prilaziti mnogo lakše: Bojan Petrović istražuje da li CodeGuard zbilja funkcioniše?
nopreview
Svakodnevni NT
Vlada Ćalić
Mnogo se govori o performansama i karakteristikama Windowsa NT, ali šta je sa svakodnevnim korišćenjem ovog operativnog sistema? Vlada Ćalić opisuje instalaciju, podešavanje i razne trikove...
nopreview
U prilog Novell-u
Sava Zdravković
Iako noviji i značajno moderniji, Microsoft-ov Windows NT još nije pobedio NetWare - na strani Novell-ovog mrežnog operativnog sistema su performanse, lakoća administriranja i, možda značajnije od svega toga, tradicija i podrška. Sava Zdravković razmatra argumente koji govore u prilog NetWare-a
nopreview
Stari novi paraziti
Kristijan Lazić
Pre izvesnog vremena pojavio se prvi virus za Windows 95. Kod nas, srećom, još uvek nije primećen, ali je zato registrovana pojava bar tri nova DOS parazita. Dok informacije i uzorci zaraženih datoteka ne stignu do velikih antivirusnih kuća, ostaje nam da se branimo uz pomoć ovog članka Kristijana Lazića.
nopreview
Muke jednog knjigovođe
Maja Vilus
Maja Vilus opisuje vezu između jedne ekonomske kategorije kao što je knjigovodstvo, CORBA arhitekture i domaćeg softverskog paketa Wlan.
nopreview
Druga registracija
Bojan Petrović
Nastavljajući sa upoznavanjem Registry informacija Windows-a 95, Bojan Petrović posvećuje pažnju definisanju tipova datoteka i njihovom automatskom startovanju.
nopreview
Sigurniji Internet
Dragan Sretenović
Otkada je računara i računarskih mreža, od tada postoji i problem bezbednosti. Kada je reč o Internetu, nedavno se pojavilo novo rešenje raznih problema - Dragan Sretenović predstavlja SSH.
nopreview
Jutarnja bonaca
Milan Bašić
Okean svetskih računarskih komunikacija u zalivu zvanom Jugoslavija, posle bure koja se digla u januaru, ulazi u mirnije vode. Ipak, život nije zamro - Milan Bašić je tragao za stvarima koje se dešavaju ispod površine...
nopreview
Sezam u februaru
Dejan Ristanović
Zadnji dani januara su za SezamPro bili dani velike ekspanzije, pre svega što se broja korisnika tiče. Dejan Ristanović opisuje stručne konferencije i veze sa YU Internetom i svetom...
nopreview
Lepše je sa grafikom
Jovan Bulajić
Jedan od glavnih noviteta Clipper-a 5.3 je podrška radu u grafičkom modu. Uz malo truda i savete koje daje Jovan Bulajić, vaši programi će dobiti na atraktivnosti.
nopreview
pc011fr.zip
(0.91 KB)
Fraktalne planine
Damjan Vujnović
Da li ste se ikada upitali kako Vista Pro generiše one lepe pejzaže? Damjan Vujnović vam predlaže nešto slično... uz pomoć slučajnih brojeva i fraktalnog reljefa.
nopreview
pc011nt.zip
(0.70 KB)
Zemlja je konačno ravna
Miljan Jovanović
Programeri se odnedavno nalaze u velikoj dilemi: kada ugoditi korisnicima i pisati Windows aplikacije, a kada ostati veran tekst modu. Miljan Jovanović vam predlaže međurešenje - konzolne aplikacije.
nopreview
pc011un.zip
(0.71 KB)
Cevovodi i signali
Nebojša Vasiljević
Programiraje cevovoda, kaže Nebojša Vasiljević, u najkraćem ilustruje karakteristične elemente Unix-ovog programskog interfejsa. Započinjemo priču o signalima...
nopreview
pc011dn.zip
(0.88 KB)
NT usluge
Zoran Životić
Može li se iz DOS prozora koristiti usluga Windows NT operativnog sistema? Zoran Životić će vam pokazati da to nije previše komplikovano, a efekti mogu da budu izvanredni.
nopreview
pc011dl.arj
(28.43 KB)
(Ne)upotrebljivi primeri
Miljan Mitrović
Uz Delphi dolazi par primera koji koriste komponente sa Samples stranice. Miljan Mitrović će vam pomoći da ih ugradite u vaše programe.
nopreview
Puna kuća zabave
Zoran Milosavljević
Nekada se subotom išlo u bioskop, posle je izvor porodične zabave bio lokalni video-klub, a danas su to miltimedijalna izdanja namenjena svim ukućanima. Pažnju Zorana Milosavljevića i dalje zaokuplja Microsoft-ova Home biblioteka.
nopreview
Windows 95 izdanja
Duško Savić
Naši izdavači su, kada se radi o Windows-u 95, bili ažurniji nego ikada: Duško Savić predstavlja sedam knjiga posvećenih novom operativnom sistemu koje su objavljene na našem jeziku.
nopreview
O programima i ljudima
Nenad Batoćanin
Nenad Batoćanin već godinama razvija poslovne aplikacije u Clipper-u. Šta se sve dešava u tom svetu, šta traže klijenti, koji ih problemi najviše muče...
nopreview
Elektronski kurir (2)
Voja Antonić
Voja Antonić ovoga meseca završava projekat distributora, posvećujući pažnju rasporedu komponenti, izradi i, naravno, pratećem softveru.
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
U ovom nastavku "Odabranih bajtova" pozabavićemo se pre svega tekst procesorima i obradom teksta: Word, Quark, AmiPro i ostali biće zanimljiv dodatak našim uobičajenim Windows 95 specijalitetima.
nopreview
Vedra strana računara
Upoznajte prvi srpski bioračunar, korišćenje Windows-a u jednoj štampariji, zadovoljnog korisnika Windows-a 95, bleferski vodič za kompjutere, Sabrinu iz Sarajeva, noćnu moru budućeg vlasnika jednog video rekordera, Tetris poboljšan u jednom našem institutu i druge zgode iz računarskog sveta...
nopreview
Word 7
Ana Mijušković
Ana Mijušković je, osim osnovnih tehnika, opisala i stvari koje mnogi domaći korisnici Word-a još nisu koristili: automatsko formatiranje strane i teksta, kreiranje i uvoz grafičkih objekata, rad sa tabelama, osmišljavanje dokumenta u Outline prikazu, rad sa obimnim dokumentima koji sadrže liste, potpise, kojima treba generisati indeks, sadržaj, spisak ilustracija... Naučite da iskoristite sve potencijale vašeg tekst procesora!
nopreview
PC Internet
Dejan Ristanović
U poslednjem trenutku smo, povedeni Internet groznicom koja ove nedelje "trese" Jugoslaviju, pripremili još jedan dodatak uključen u ovaj broj "PC"-ja: saznaćete kako je Univerzitetska mreža povezana sa Internetom, kako se koriste njeni servisi, kako da se prijavite, pošaljete i primite e-mail, preuzmete fajl, surfujete Web-om...


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter