GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #1 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #1 (April 1995)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Pentium je mrtav?
Dejan Ristanović
Da li je Intel, zabrinut zbog lošeg publiciteta koji je posle baga zadesio Pentium, odlučio da "ubije" svoj vodeći mikroprocesor i da ga na brzu ruku zameni hibridom Pentium-a i nekog planiranog "80686"? Dejan Ristanović smatra da takva odluka, kroz "loš P6", može da uspori razvoj personalnih računara.
nopreview
San o domaćem programu
Dejan Jelović
Vlada mišljenje da se u našim uslovima jednostavno ne može napisati program koji bi se prodavao u iole većem broju primeraka - strani softver je tako rasprostranjen i tako jeftin! Dejan Jelović smatra da ne mora biti baš tako: ako se program dobro osmisli, kvalitetno realizuje i predstavi tržištu, uspeh neće izostati!
nopreview
Vesti
Milan Bašić
Posetite prvi Internet kafić, pogledajte štampač od jedne funte, monitore koji su zaista u boji, pročitajte zašto je Microsoft odustao od Ali Babe, proverite karakteristike LaserJet 5P... Ažurne informacije stizale su, posredstvom Interneta, do samog zaključivanja ovog broja "PC"-ja.
nopreview
Windows Show '95
Miljan Vuletić
Miljan Vuletić je prvih dana marta posetio Windows Show '95 održan u londonskoj "Olimpiji". U centru ovog sajma, jednog od naslednika slavnog Personal Computer World Show-a, bio je Microsoft i beta verzija paketa Windows 95. Dostojno se predstavio i OS/2 Warp, a ni Apple ne sedi skrštenih ruku...
nopreview
Kristalna kugla
Zoran Kehler
Situaciju na američkom tržištu procenjuje Zoran Kehler: kako računarski svet izgleda posmatran iz Vašingtona, da li će Windows 95 još više kasniti, šta je to interaktivni marketing i šta će se dogoditi na tržištu mikroprocesora.
nopreview
Savršeni procesor
Bojan Petrović
Bojan Petrović analizira razne komponente računarskog sistema i odgovara na pitanje koliko koja od njih utiče na ukupne performanse računara. Pokazuje se da nije sve u procesoru: ako se radi u nekom grafičkom okruženju, vredi uštedeti na procesoru i investirati u grafičku karticu! Ovo po mnogo čemu jedinstveno istraživanje pokazalo je da no je da 486DX4 za mnoge primene predstavlja daleko isplativiju investiciju od preskupog Pentiuma!
nopreview
Za prve računarske korake
Dejan Veselinović
Dejan Veselinović je od računarskih firmi tražio minimalne PC konfiguracije koje su početkom marta koštale između 2800 i 3200 dinara. Pokazalo se da se za malo para može dobiti prilično muzike: pet testiranih kompjutera sasvim pristojno obavlja čak i umereno složene računarske zadatke!
nopreview
Obračun kod O.K. lasera
Dejan Veselinović
LaserJet, verovali ili ne, nije jedini laserski štampač na svetu - Dejan Veselinović ga je uporedio sa Epson-ovim modelom iz iste klase, EPL-5600, i zaključio da su po svemu slični... osim što je Epson primetno brži!
nopreview
28800? Moguće je!
Zoran Životić
14400 bps modemi su, kažu neki, igrali samo jedno leto: već se razmišlja o 28800 bita u sekundu! U našim uslovima opreznosti nikad dosta: može li 28800 bita da "prođe" kroz naše telefonske linije? Zoran Životić je utvrdio da može... uz određene probleme!
nopreview
Warp i njegovi objekti
Novica Milić
OS/2 Warp stiče sve više pristalica: pravi multitasking privlači kako korisnike tako i programere, kompatibilnost sa DOS-om i Windows-om ocenjena je visokim ocenama a i na performanse se malo ko žali... Novica Milić je detaljno testirao Warp i, uz prikaz mogućnosti, opisuje i njegovu filozofiju: sve se vrti oko objekata!
nopreview
OS/2 na autoputu
Pavle Peković
Paket OS/2 uključuje i ulaznicu u svet Interneta: komunikacije su ugrađene u sam operativni sistem a IBM je obezbedio i Internet providere širom sveta. Pavle Peković opisuje komunikacione mogućnosti Warp-a i načine da se, bez ikakvih dodatnih alatki, uključite u globalni informatički autoput!
nopreview
Windows baze podataka
Dejan Ristanović, Nenad Batoćanin
Dejan Ristanović i Nenad Batoćanin detaljno su testirali pet velikih RDBMS programa prilagođenih Windows okruženju. Prijatno ih je iznenadio ne samo komfor u radu i performanse, već i približavanje teorijski prihvaćenom relacionom modelu. FoxPro je apsolutni brzinski šampion, ali će većina čitalaca verovatno birati između Access-a i paketa Visual Objects.
nopreview
Trinaest, pa šta!
Radosav Vuković
Prvi utisci Radosava Vukovića o novoj verziji AutoCAD-a: detalji koji će obradovati one koji mnogo šrafiraju i kotiraju, mogućnost za upotrebu TrueType fontova i par drugih sitnica ali u celini sasvim slično AutoCAD-u 12. Naravno, uz dodatne memorijske zahteve!
nopreview
Šta kažu o nama
Dejan Ristanović
Microsoft Encarta posvećuje dosta pažnje bivšoj i sadašnjoj Jugoslaviji: kompletna istorija od Stefana Nemanje do juna prošle godine, odrednice o našim političarima, naučnicima, sportistima... Dejan Ristanović je pregledao sve te materijale i izdvojio najzanimljivije... uključujući i promenu stava prema Jugoslaviji u odnosu na prošlogodišnu Encartu!
nopreview
Zbogom Mikelanđelo
Kristijan Lazić
6. mart je upravo prošao - ko je preživeo Mikelanđela, miran je godinu dana. Ipak, prete i mnogi drugi boot virusi - Kristijan Lazić opisuje kako da ih se konačno i zauvek (?) otarasite!
nopreview
Programiranje uz crtanje
Obrad Bjelić
Obrad Bjelić detaljno opisuje Visual Basic, savršenu alatku za brzo kreiranje solidnih Windows aplikacija. Nema razloga da se bojite objekata i događaja: na Visual Basic-u se zaista programira mišem, a svoj prvi program možete napisati sa samo tri-četiri klika. Veći programi, naravno, zahtevaju nešto više rada, ali je sve i dalje jednostavno i sasvim modularno.
nopreview
Muke sa slikama
Zoran Životić
Iz dnevnika Zorana Životića: pročitajte koliko je jednostavno napraviti "naslovnu stranu" za svoj program i kroz koliko faza je jedan crtež morao da prođe da bi se od ideje pretvorio u uvodni ekran.
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
Kratki opisi problema i rešenja sa kojima su se naši saradnici susreli u praktičnom radu. Upoznajte jednu sasvim novu stranu Windows-a, bag novog QEMM-a, opravite ventilator vašeg napajanja, spasite NetWare particiju i, kada završite sve poslove, varajte u čuvenom Minesweeper-u!
nopreview
Poslednja vest
Dejan Ristanović
Intel je upravo promovisao Pentium-ovog naslednika, koji će nositi ime P6. U poslednjem trenutku uspeli smo da pribavimo nekoliko ekskluzivnih informacija o njegovim karakteristikama.
nopreview
Tržišni barometar
Redovna rubrika u kojoj objavljujemo cene računarskih komponenti kod beogradskih dilera!
nopreview
Vedra strana računara
Kako je plavuša kucala uzvičnik, koje sve sitnice morate da znate da biste se zaposlili u Americi, kako kompjuter guta diskete, koja firma već preko 100 godina prodaje računare... nasmejte se tuđim greškama da i sami ne biste pravili slične!
nopreview
PC Bukvar
Nenad Batoćanin, Dejan Ristanović
Najosnovnije informacije neophodne za upotrebu PC računara: DOS, Windows, osnovna obrada teksta... Obavezno štivo za svakog početnika u svetu kompjutera.prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator onlineBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter