GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #146 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #146 (Jul/Avgust 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Godinama slušamo o investicijama u infrastrukturu, o (uglavnom tek planiranoj) izgradnji puteva i mostova, rekonstrukciji instalacija... IT infrastruktura napreduje tek za nijansu brže, na teži ali perspektivniji način - privatnim ulaganjima i delovanjem tržišta.

GPS servis, osmo svetsko čudo koje je omogućilo da uvek znamo gde smo, vršnjak je časopisa "PC" - NAVSTAR je proglasio da je sistem operativan u aprilu 1995, upravo kada je izašao PC #1. Prvi put smo pisali o GPS-u dve godine kasnije, u PC #23, kada je on postao dostupan civilima. Odmah je bilo jasno da ćemo se načekati dok ne dobijemo dobre mape Srbije - neka pametnija država bi uložila skromna (barem u poređenju sa raznim megalomanskim projektima na koje se nemilice troši novac poreskih obveznika) sredstva u prebacivanje postojeće kartografije u digitalni oblik i njeno generalno sređivanje, ali to ovde nikome nije bilo ni na kraj pameti. No, možda je tako i bolje - digitalne mape Srbije nastale su na tržištu, finansirale su ih firme koje žele da ih prodaju krajnjim korisnicima, konkurencija je blagotvorno delovala na cene i tako danas imamo dve kvalitetne mape, gotovo na nivou razvijenih zemalja. Bravo za Infoteam i PlanPlus!

Razvoj je, doduše, potrajao, i priznajem da sam kao korisnik bezbroj puta gubio strpljenje - poslednji put pre desetak dana, kada su me prijatelji iz SU ETF pozvali na promociju u Telenoru, Omladinskih brigada 90. U malom HTC-u sam imao Garmin i iGO mape, ali ni jedan od ovih sistema ne zna za broj 90 u ulici Omladinskih brigada. Dakle, par krugova vožnje oko "Merkatora" uz lokalni GPS tj. raspitivanje kod prolaznika - gomila ljudi izgleda smatra da je Telekom i Telenor isto, što znači da bi mobilni operateri, uz sve reklame koje daju, morali više da rade na brendiranju svog imena (najzad sam, da zabuna bude potpuna, informaciju dobio u korisničkom servisu Telenora, koji se nalazi u zgradi Telekoma). Jedan od problema je u tome što proizvođači mapa smatraju da je uključivanje POI tačaka usluga firmama koju treba naplatiti; ja kao korisnik često ne znam ciljnu adresu nego ime objekta do kojeg treba da stignem, tako da mi je POI baza važna komponenta mape koju kupujem.

Uz sve te dečje (sada već postaju tinejdžerske) bolesti, prijatno je gledati kako mape napreduju pred našim očima, pa i doprineti njihovom ažuriranju. "PC", doduše, u avgustu ne izlazi, ali nas očekuje radno leto, koje će se završiti seobom u novi poslovni prostor koji upravo adaptiramo. Upišite, dakle, u svoju POI bazu N 44° 28` 00``, E 20° 28` 48`` i... vidimo se 1. septembra!

SLEDEĆI TEKST U PC #146
preview
Compro TV tjuneri
Voja GašićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter