GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #121 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Više od snega: YU INFO 2006
Jelica Protić
Dvanaesti simpozijum YU INFO održan je na Kopaoniku od 6. do 10. marta 2006 godine, uz prisustvo velikog broja informatičara, niza računarskih firmi i beskrajnih gomila snega...
- PC #121 (April 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Više od snega: YU INFO 2006

Informatičarski skup YU INFO, od milošte nazvan „skimpozijum“, trka se sa zimom još od svog nastanka na Brezovici. Nekada su organizatori nastojali da se YU INFO održi što kasnije, kada su hotelski kapaciteti slobodniji, pa je postojala bojazan da će aprilsko sunce otopiti ono malo preostalog snega. Globalna promena klime kao da ide na ruku informatičarima, pošto prave zime počinju u februaru i martu, pa je Kopaonik, kao i prošle godine, bio zatrpan snegom. Da li zbog povećanog interesovanja za nove žičare ili zbog više stručnih skupova koji su se održavali u isto vreme, mesto u „Grandu“ i „Konacima“ je bilo gotovo nemoguće naći, a i autobusi su bili prepuni.

Zavejani početak

Na dan polaska sneg je vejao čak i u Beogradu, pa smo se kroz saobraćajni lavirint nastao renoviranjem Nemanjine ulice jedva probili i u poslednjem trenutku uhvatili autobus kojim smo, uz film „Sivi kamion crvene boje“, brzo stigli do Kopaonika. Nisu svi učesnici bili te sreće, pa su čak i neka predavanja prvog popodneva pomerena za sledeći dan. Izgleda da doba u kome je glavni kritični resurs vreme neminovno nastupa i kod nas: dok se na „skimpozijumu“ ranije boravilo punih nedelju dana, on sada traje od ponedeljka do petka, pa su brojni učesnici na otvaranje skupa u velikoj sali u „Konacima“ požurili neposredno po dolasku na planinu. Sala je bila prepuna, a predsednik organizacionog odbora prof. dr Miodrag Ivković potvrdio je da je ovogodišnji broj učesnika preko 500 i da je najveći, barem u periodu od kada se skup održava na Kopaoniku.

Prof. Ivković se zahvalio ekipi sa niškog Elektronskog fakulteta koja je prikupljala radove a onda su, uz najave događaja za naredna četiri dana, počela predavanja po pozivu. Iz Floride je na YU INFO došao profesor Borko Furth, koji je održao predavanje Research and Education Challenges in the New Global Economy. Ovaj uvek atraktivan predavač našalio se da mu na matičnom fakultetu već zavide zbog dolaska na Kopaonik od kada su na sajtu YU INFO-a otkrili njegovu fotografiju sa ceremonije otvaranja desetogodišnjice skupa, na kojoj se nalazi između Miss YU i Miss Interneta. „Misice“ su se ove godine odmarale, ali je njihov guru, gospođa Vesna Jugović, marljivo prisustvovala svim predavanjima u nameri da i u ovoj struci nađe ulogu za svoje „moderne princeze“. Profesor Furth opisao je najnovije trendove u informatici koji se kreću ka multidisciplinarnosti. Osvrnuo se i na tržište, od iPod-a koji je podigao akcije Apple-a sa $15 na $70, preko Bose zvučnika za iPod, blades kompjutera i novih 3D displeja, sve do japanskog elektronskog toaleta koji košta $5000 i kontrolisan je 16-bitnim procesorom. Preporučivši knjigu The engineer of 2020, prof. Furth nas je pozvao da zavirimo u budućnost, pobravši veliki aplauz.

Interesantno i za YU INFO neuobičajeno predavanje održao je prof. Sašo Tomažič iz Ljubljane, a tema je bila Quality of Life. On nas je pozvao da se zapitamo šta nam stvarno donosi tehnološki napredak ako je čovek u kamenom dobu radio dva sata dnevno da bi preživeo – od njega se bolje provode samo koale, skupljajući hranu jedan sat i spavajući 20 sati na dan. Da li rast IT-a doprinosi kvalitetu života ostalo je da se razmisli na ski stazama...

Centralno predavanje pripalo je Microsoft-u. Gospodin Bodin Drešević je opisao prepoznavač za matematičke jednačine, kroz dijalog sa direktorom beogradskog Microsoft-a g. Dejanom Cvetkovićem. Grupu koja se bavi ovim problemima već zovu „Baltazari“, a izazov prepoznavanja razlomaka, stepena, limesa ili integrala je mnogo veći nego kod običnog teksta. Rezultati beogradskog istraživačkog tima biće direktno implementirani u Windows-u, a u naredne tri godine planira se da broj „Baltazara“ poraste na 50. Uvodno veče završeno je predavanjem dr Ognjena Prnjata koji je govorio o visokobudžetnim evropskim GRID projektima, a posebno o SEE-GRID2 i SEELight, za koji u našoj zemlji vlada interesovanje.

YU Info i domaće tržište

Drugi i treći dan skupa bili su posvećeni kompanijskim prezentacijama. Zapaženi su bili nastupi USAID-a i firmi Spinaker, Saga, IbiSys, Telefonija, Cisco, Ericsson, Pexim, Informatika, Telegroup i Tehnicom. Prikazano je i mnogo autorskih radova: od 250 prijavljenih radova programski odbor je prihvatio 220, podelivši ih u devet programskih oblasti. Radovi su predstavljeni u govornim i poster sesijama – govorne sesije su podrazumevale desetominutna izlaganja, uz nastojanje da se podstakne diskusija. Pošto su poster sesije nove na našim skupovima, organizatori su se posebno potrudili oko njih, pa je i interesovanje posetilaca povećano. Predsedavajući sekcija odabrali su najzanimljivije radove koji će biti prezentovani na sajtu i u domaćim časopisima.

YU INFO je nastavio da održava sportsku tradiciju, pa je tako Tehnicom organizovao turnir u basketu, a večernji časovi bili su ispunjeni zabavnim sadržajem: u kafiću „Rojal“ Saga je ugostila učesnike uz muziku Penthaus Bend-a, dok je Ericsson organizovao koktel u prostoru Garden hotela „Grand“, uz muziku La Luna band-a. Orkestar Euro Ekspres je svirao na zabavi firme Telegroup, pa su uz skijaške izazove i noćnu zabavu učešća na jutarnjim sesijama predstavljala pravi podvig. Na zatvaranju skupa Dušan Korunović i Jelena Pantelić su izneli rezultate i domete, uz najavu sledećeg, 13. YU INFO-a. Nadajmo se bez sujeverja...

SLEDEĆI TEKST U PC #121
nopreview
Uvodnik
Dejan RistanovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter