GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #112 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #112 (Jun 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Digitalna fotografija je, što se širokog tržišta tiče, stara koliko i naš časopis - 1995. smo je predstavili kao svetsko čudo sa sajma u Las Vegasu, a danas prikazujemo 54 fotoaparata spremna za sve primene. Klasična fotografija ide u muzej, da pravi društvo šiberu, cirklama, mehaničkom časovniku, pisaćoj mašini, gramofonu... Šta je sledeće na ovoj listi?

Zamena jedne široko rasprostranjene tehnologije novom, suštinski različitom uvek prolazi kroz istih sedam faza. Sve počinje od oduševljenja: zamislite, jednog dana ćemo moći da slikamo, odmah vidimo fotografiju na ekranu, odštampamo je... Sledi faza negacije: nema šanse da spori i neprecizni kompjuter zameni projektantski sto, telo teže od vazduha nikad neće leteti, nemoguće je klonirati čoveka, brzina svetlosti je konačna granica pa nikada nećemo stići do susedne galaksije... Treća faza je "kiselo grožđe": jeste, mobilni telefon funkcioniše, ali ja zapravo ne želim da me svuda nađu, automatski menjač i ABS nisu za dobre vozače poput mene jer oduzimaju kontrolu, klimatizacija je nezdrava jer će me udariti fras kada izađem napolje, GPS je za glupe Amerikance, digitalna fotografija će se koristiti samo za pornografiju... U prevodu, mnogo bih želeo digitalni fotoaparat, ali nemam para za njega.

Stvari se kreću dalje, nova tehnologija polako postaje dostupna i ulazimo u fazu malih razočaranja. "To" radi, koristimo ga, ali kad bi samo baterija malo duže trajala, kada bi računar mogao da nađe i kućni broj a ne samo ulicu, kada bi na karticu stalo malo više slika, kada bih mogao da prenosim filmove a ne samo muziku... Pokušavajući da prevaziđemo nedostatke, neprimetno prelazimo u fazu ulaganja. Tada je užas okoline najveći: zar opet novi računar? Pa da li si iskoristio sve mogućnosti prethodnog? Kada tu fazu preživimo (ili, uz dobre nerve i puno strpljenja, preskočimo) tehnologija je došla u zrelu fazu kada je uzimamo zdravo za gotovo. Doduše, neki preskoče u fazu nostalgije, pa svima koji ih (ne) slušaju objašnjavaju kako je sat koji kuca bolji od kvarcnog, kako je zvuk sa ploče "puniji" nego sa CD-a, kako film ima beskonačnu rezoluciju... Za praktičan svet, stare tehnologije su već tada stvar prošlosti i nisu gotovo ni vredne pomena.

Ako je naš test pokazao da digitalna fotografija ulazi u zrelu fazu, ko su sledeći kandidati? Wireless treba da zameni žičane mreže, IP telefonija klasičnu, e-commerce da ukine radnje i pijace, fisija da obezbedi besplatnu energiju, roboti da ukinu manuelni rad, genetski inženjering da nastavi evoluciju... imaćemo o čemu da pišemo sledećih meseci i godina. Vidimo se 1. jula!

SLEDEĆI TEKST U PC #112
preview
Platforma za DualCore
Uroš Radulović
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter