GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #42 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
50 najboljih
Aleksandar Petrović
U novogodišnjem broju tradicionalno predstavljamo "50 naj" mesta na YU trasi globalnog informatičkog autoputa.
- PC #42 (Januar 1999)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

50 najboljih

www.beolink.co.yu

Bez prezentacije firme BeoLink sastavljanje ovog pregleda najboljih YU stranica bi u najmanju ruku bilo otežano. Na ovom sajtu ćete, uz ostalo, naći linkove na stranice svih domaćih provajdera (samo u Beogradu ih ima 15), a posebna poslastica je spisak svih registrovanih domena u Jugoslaviji, Hrvatskoj i Sloveniji.

www.cg.yu

Prezentacija firme Internet Crna Gora na startnoj strani nudi najnovije vesti iz sveta računara i nauke, linkove na prezentacije crnogorskih gradova, veze ka drugim sajtovima... Informacije dopunjava atraktivan i efikasan dizajn.

www.mse.cg.yu

Montenegro Search Engine je najvećim delom usmeren na katalogizovanje crnogorskih stranica ali, za razliku od YuSerach servisa, nije hermetički zatvoren – na njegovim stranicama ćete naći i linkove na poznate strane sajtove. Ovaj servis je relativno mlad – već sada predstavlja dobru osnovu za pretraživanje .cg.yu prostora, ali ne sumnjamo da će u budućnosti nuditi još sadržaja posetiocima.

www.pretraga.co.yu

Nezavisno od toga da li ste Internet početnik ili iskusni surfer, ne bi trebalo da preskočite ovu stranicu. Naučićete kako se koriste Internet servisi za pretraživanje, ali i kako da vašu stranicu predstavite nekom od tih servera. Na stranici se nalazi još dosta zanimljivog sadržaja, a moguća je pretplata preko liste na sjajan on-line časopis.

www.sezampro.yu

Pored konferencijskog dela otvorenog samo za pretplatnike, SezamPro posetiocima nudi bogat i raznovrstan sadržaj: proverite šta je novo na televiziji, u bioskopima ili pozorištima, obavestite se o najnovijim dešavanjima u svetu mode, pročitajte intervjue sa gostima SezamCafé-a i postavite pitanje sledećem gostu. Lične prezentacije Sezamovih korisnika svakako ne treba propustiti, a odnedavno je „u pogonu“ i Quake server – uz odgovarajući plug-in za vaš browser možete pogledati ko je u igri i eventualno se pridružiti.

www.telekomunikacije.co.yu

Zanimljive činjenice o telekomunikacijama na jednom mestu: pogledajte frekvencije TV i radio stanica, prijavite se na mailing listu, informišite se o načinu tarifiranja fiksne i mobilne telefonije...

www.yu

Yugoslavia Infomap je profesionalno dizajnirana prezentacija koja, uz sitnice popularne na Internetu (npr. odbrojavanje do 2000. godine) nudi obilje informacija. Centralno mesto zauzima katalog domaćih stranica, a vredi pogledati i kursnu listu (zvaničnu, u produkciji Beobanke), prognozu vremena i „živu sliku“ Beograda. Ako ste student VPŠ-a, možete se informisati o rezultatima ispita, a vredi pomenuti i mogućnost otvaranja besplatnog naloga za e-mail.

www.yusearch.com

Neke stvari se nisu promenile u odnosu na prošlu godinu: YuSearch je i dalje definitivna referenca za pretraživanje YU Web stranice. Različite kategorije sajtova su razvrstane u prepoznatljivom Yahoo! stilu, sadržaj je kompletno dvojezični (srpski i engleski – podrazumevani jezik je engleski), a postoji i mogućnost traženja osobe preko e-mail adrese. Linkovi ka stranicama sa aktuelnim vestima upotpunjuju ponudu ovog sajta koji zaista zaslužuje da bude početna stranica svih domaćih Web surfera.

www.download.cg.yu

Preko glave su vam sve češća zagušenja Internet veza po svetu, zbog kojih prenos najnovije verzije vašeg omiljenog alata traje čitavu večnost? Možda je bolje da fajl potražite na Download Zone-u, prvom jugoslovenskom „skladištu fajlova“. Sajtu se nema šta zameriti – ažuran je, lepo dizajniran, pored najpotrebnijih alatki ima i zbirku desktop tema, popularne mp3 fajlove, kao i top listu najtraženijeg softvera. Čak i dizajn podseća na neke od poznatijih download sajtova.

www.exxtreme3d.co.yu

Exxtreme 3D je stranica koju ćete posećivati iznova i iznova, ako u vama postoji makar zrnce interesovanja za računarske igre. Nema boljeg mesta za obaveštavanje o novim igrama, trikovima za varanje, najavama kada će se šta pojaviti kod nas... Tu su i linkovi na „svetske“ igračke sajtove, a posebna draž je mogućnost da iz prve ruke saznate u kom domaćem klubu možete naći željeni CD. Eto nečega što ne mogu da pruže strani sajtovi!

www.quake.co.yu

Quake groznica odavno drma ceo svet. Igranje Quake-a na uobičajeni način (prelaženjem nivoa) je zanimljivo, ali „prava stvar“ je mrežna igra. Kod nas je već otvoreno nekoliko Quake servera na kojima se danonoćno odigravaju krvavi virtuelni obračuni, a dočekali smo i prvu stranicu posvećenu mrežnom Quake-u. Informišite se o serverima i parametrima potrebnim za ulazak u arenu, preuzmite najnoviju verziju zakrpa i ekipno pucajte na neprijatelje...

www.romiram.co.yu

Sajt koji bi bez mnogo problema mogao da bude pretočen u štampani časopis, Rom i Ram je nastao kao produžetak radio emisije da bi nastavio samostalnan život. Prikazi softvera, hardvera i igara samo su neki sadržaji koje možete videti na ovom mestu. Sve je začinjeno novim tehnologijama prikaza i multimedijom.

www.tips.co.yu

„Prvi računarski Web magazin“ je počeo kao skromna zbirka saveta za upotrebu popularnih programa, da bi kasnije premašio početnu ideju i postao pravi on-line časopis. Grafika, DTP, programiranje, dizajn... Skoro da nema oblasti koja nije pokrivena!

www.beograd.com/sk

Posle dosta vremena, jedan od najstarijih računarskih časopisa u Jugoslaviji dobio je svoju prezentaciju. Sadržaj stranice prati dešavanje aktuelnog izdanja, a kako „Svet Kompjutera“ dosta prostora posvećuje računarskim igrama, evo pravog mesta na kom se možete obavestiti o tom segmentu računarskog tržišta.

www.mikro.co.yu

Prezentaciju časopisa „Mikro“ krasi profesionalni dizajn: pažnja je posvećena aktuelnom izdanju, vodiču kroz Web i linkovima ka preporučenim shareware programima, a tu je i mogućnost pretplate na mailing listu ili naručivanja izdanja Mikro Knjige.

www.pcpress.co.yu

Na prezentaciji časopisa koji upravo čitate možete potražiti nekoliko članaka iz poslednjeg (papirnog) broja, brojne članke iz prethodnih brojeva, pretražiti bazu tekstova i autora, obavestiti se o specijalnim izdanjima PC Press-a, stupiti u kontakt sa ljudima koji stvaraju časopis, ali i pročitati uputstva o tome kako napisati tekst za „PC“ i tako postati naš saradnik...

www.vreme.com

Jedan od najuticajnijih političkih nedeljnika u našoj zemlji od januara bi trebalo da kompletan sadržaj papirnog izdanja preseli i na Internet, ali samo za pretplatnike. Ne brinite – svi posetioci sajta će i dalje moći da pogledaju izbor iz najzanimljivijih tekstova o aktuelnoj političkoj situaciji.

www.fsj.co.yu

Fudbalski savez Jugoslavije se Internet auditorijumu predstavio u zaista lepom svetlu – na profesionalno dizajniranoj prezentaciji se mogu pročitati informacije vezane za reprezentaciju, prvu i drugu ligu, kup, pa i istorija fudbala u našoj zemlji... Ostaje samo pitanje čudne adrese – otkud FSJ pod komercijalnim domenom?

www.osj.org.yu

Odbojkaški savez Jugoslavije već dugo ima prezentaciju koja se odlikuje korektnim i sažetim sadržajem. U vreme odigravanja Svetskog prvenstva u Japanu, sajt je naprosto eksplodirao – na ovoj adresi se moglo naći zbilja sve o „plavima“. Iako je Svetsko prvenstvo završeno, svratite i pretplatite se na mailing listu – uskoro će nova takmičenja, nove informacije, nove statistike, novi uspesi...

www.partizan.co.yu

FK Partizan se predstavlja izvanredno urađenom prezentacijom – na ovoj adresi naći će se sve što zanima pravog „grobara“. Tu su informacije o klubu, trenerima, igračima, bogata zbirka fotografija (svaki izveštaj o utakmici je propraćen fotografijom), a uskoro bi trebalo da proradi i on-line butik za naručivanje omiljenih navijačkih rekvizita preko Interneta.

www.sport.co.yu

Ovaj on-line sportski časopis „pokriva“ sva aktuelna sportska dešavanja, često se mogu pročitati intervjui sa igračima i sportskim radnicima kojima i posetioci mogu postaviti pitanje. Tu je i mogućnost pretplate na mailig listu...

www.yuba.org.yu

Za praćenje aktuelnog prvenstva Jugoslavije u košarci preporučujemo posetu oficijelnom sajtu Winston YUBA lige. Kako smo već navikli i na ovoj stranici se mogu naći svi rezultati, ažurne statistike, rasporedi...

www.artmagazin.co.yu

On-line časopis posvećen savremenoj umetnosti koji ažurno prati dešavanja na našoj sceni. Ne nedostaju ni intervjui sa domaćim i stranim umetnicima i kritičarima, a prava poslastica je detaljan adresar jugoslovenskih umetnika.

www.knjiga.com

Sajt napravljen sa jasnim ciljem da na jednom mestu objedini događanja koja se tiču domaće književnosti. Knjiga.com je mesto na kom se, osim novih izdanja književnih časopisa (neki od njih u PDF formatu, kako se ne bi izgubio originalni izgled) i biografija poznatih autora, možete obavestiti o različitim književnim nagradama, kao i novim izdanjima na domaćoj sceni.

www.kolarac.co.yu

Zadužbina Ilije Kolarca se predstavlja domaćoj i stranoj Internet javnosti jednostavnom ali informativnom prezentacijom. Tu je kratka Kolarčeva biografija, ali i spisak događanja koji očekuju posetioce ovog zdanja: koncerti, kursevi, predavanja...

www.rastko.org.yu

„Projekat Rastko“ bi lako mogao da postane najznačajnija stranica na YU Internetu, barem kada je o kulturi reč. Radi se o on-line biblioteci srpske kulture, sa čijim početnim koracima imamo priliku da se upoznamo. U vreme eksplozivnog rasta Interneta, kada se praktično ne zna šta će se dešavati sutra, a sledeća godina je daleka budućnost, osvežavajuće je pročitati da tim autora ima planove za tri godine unapred. Želimo im mnogo uspeha u radu na ovom projektu!

renoir.org.yu

Sajt posvećen čuvenom francuskom slikaru Renoaru. Pored biografije i galerije, moguće je glasati za omiljenu Renoarovu sliku i preuzeti nekoliko reprodukcija u elektronskoj formi koje će lepo izgledati kao pozadina desktop-a. Malo upozorenje: stranica je napisana na engleskom jeziku.

www.tosiro.co.yu

Čitali ste „Malog Princa“? Obnovite gradivo na ovoj adresi: prezentacija je posvećena Sent-Egziperijevoj knjizi. Uz (prevedeni) tekst podeljen na poglavlja, mesto na prezentaciji su našle i originalne ilustracije.

www.agitprop.co.yu/irp-web

„Indeksovo Radio Pozorište“ je, posle mnogo godina postojanja, dobilo i svoju zvaničnu prezentaciju, kao deo sajta marketinške agencije „Agitprop“, koju vodi jedan od bivših tekstopisaca, Lazar Bošković. Podsetite se na dane kada su nas Indeksovci zasmejavali kroz tekstove, zvučne i video zapise...

www.bgclubing.co.yu

Ne znate gde da izađete večeras? Ako su vam računar i modem pri ruci, preporučujemo da posetite BG Clubing, propratite lepo urađenu šetnju kroz beogradske klubove i, na osnovu njihovog programa, odlučite koje od „in“ mesta zaslužuje vašu pažnju...

www.cafemontenegro.cg.yu

Café del Montenegro je jedan od najambicioznije zamišljenih sajtova na YU Internetu. Odgovor na pitanje „čime se bavi“ mogao bi biti „svim i svačim“... Jednom rečju, to je on-line kafić u kome se o svemu raspravlja – svako će naći barem neku temu koja ga interesuje!

www.dv.co.yu/sfbay

Iako se (nažalost) retko osvežava, SF Bay zaslužuje da po drugi put dobije mesto u izboru 50 najboljih jugoslovenskih sajtova – radi se o maloj biblioteci domaćeg SF-a. Svaki od tekstova možete da preuzmete i čitate natenane, ne plaćajući Internet vreme i telefonske impulse.

www.e-zine.co.yu

Uz e-zine stoji i naslov „totalni fanzin“, a sadržaj je raznolik: od recenzija stripova, preko intervjua, do vodiča kroz beogradska „mesta za izlazak“, ali na drugačiji način od BG Clubbing-a. Redovni pratilac svakog broja je odabrana pesma u Real Audio formatu.

www.modeltattoo.co.yu

Prezentacija agencije Model Tatoo omogućava zainteresovanima da se prijave na kurseve za manekene, pogledaju malu školu šminke i istoriju mode na ovim prostorima... A kada se umorite od tolikog čitanja, red je da predahnete – za katalog modela ove agencije se slobodno može reći da predstavlja melem za oči.

www.serbiancafe.com

Jedno od prvih „virtuelnih sastajališta“ naših ljudi u belom svetu, Serbian Café i danas pleni svojim sadržajem. Sajt je pun raznorodnih sadržaja – od prognoze vremena, do horoskopa i intervjua sa poznatim (i nepoznatim) ličnostima. Serbian Café je jedno od prvih mesta koje treba posetiti u potrazi za „našim“ sajtovima po Internetu.

www.vans.org

Prezentacija distributerske kuće Vans predstavlja sve ono što se od ovakve firme i očekuje – obilje informacija o filmovima koje Vans distribuira.

www.yumusicweb.co.yu

Yu Music Web je fantastičan on-line časopis posvećen domaćoj muzici. Ovde ćete pročitati recenzije najnovijih izdanja, intervjue sa poznatim licima ali i slušati muziku putem real-audio linkova. Poseban kvalitet je i verovatno najkompletniji katalog izdanja domaćih diskografskih kuća.

www.yutechno.com

Lepo zamišljena i profesionalno realizovana, YuTechno prezentacija je prava slika naše tehno scene. Osim obaveštenja o prošlim i budućim događajima, na sajtu se može naći i DJ vodič, kao i tekstovi vezani za tehno kulturu, slike sa tehno žurki, pa čak i softver uz koji ćete se oprobati u stvaranju tehno muzike. Bez obzira na to koje ste muzike poklonik, posetite ovaj sajt, možda...

www.b92.net

Radio „B92“ na svojoj prezentaciji (bolje rečeno, jednoj od svojih prezentacija – ima ih nekoliko, na raznim adresama), pored servisa vesti, objavljuje i informacije o akcijama u kojima učestvuje, od kojih je daleko najvažnija mreža ANEM, kao i predstavljanje ljudi zaduženih za stvaranje programa popularnog radija. Naravno, moguće je i slušati Radio B92 na bilo kojoj tački planete do koje dopire Internet, posredstvom RealAudio linka.

www.blic.co.yu

Pregledajući Internet prezentaciju lista Blic imate osećaj da čitate papirno izdanje; sve je tu – od najnovijih vesti, preko TV programa, feljtona, pričica o zdravlju, humora, do sadržaja večernje epizode serije „Dosije X“... Pored uobičajenog HTML-a, „Blic“ možete da čitate i u PDF formatu.

www.fonet.co.yu

Osnovana 1994. godine, agencija „FoNet“ se brzo nametnula kao izvor kvalitetnih informacija. Vesti ove agencije možete naći i na njenom matičnom sajtu, a ako vam je nešto prethodnih dana promaklo, tu je dobro organizovana arhiva u kojoj se nalaze vesti za protekle dve godine.

www.srbija-info.yu

U pokušaju da promeni medijsku sliku o Srbiji, Ministarstvo informisanja je nedavno pokrenulo ovu stranicu. Na klasičan, lepo dizajniran sajt se redovno slivaju ažurne informacije, a trenutna udarna tema su vesti o događajima na Kosovu.

SLEDEĆI TEKST U PC #42
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter