GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #39 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Veličina je bitna
Marina Stanić
Letnji filmski hitovi poput "Parka iz doba Jure" ili "Dana nezavisnosti" izazivaju veliku pažnju na Mreži. Ove godine na redu je Godzila...
- PC #39 (Oktobar 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Veličina je bitna

Producenti filma Godzilla dobro su znali koliko je važan nastup na Internetu, pa su za velike pare otkupili sajt www.godzilla.com i proglasili ga oficijelnim mestom okupljanja svih fanova ovog megahita. Sajt se razvijao tokom snimanja filma, uklapajući se u neobičnu marketinšku kampanju u kojoj monstrum nikada nije prikazivan, već su na sve strane lepljeni plakati koji pokazuju koliko je on ogroman i strašan. Iako su do danas milioni ljudi širom sveta videli Godzilu, na samom sajtu i dalje opstaju svi stari propagandni materijali, uz skromnu galeriju Godzilinih slika i zastrašujuće zvukove čudovišta.

Ne nedostaju ni podaci za one koji vole da znaju što više o filmu, glumcima, režiseru, događajima sa snimanja, nastanku kompjuterskih efekata... Tu su čak i faksimili skica koje je crtao režiser kako bi osmislio neke od važnih scena filma, kao i opis scena koje su u nekom trenutku odbačene. Za one koji osete nešto više od prolaznog oduševljenja filmom, tu je Quake-olika Godzilla Online Game – softver i prvi mesec igranja su besplatni, posle čega morate da pokažete kreditnu karticu...

Kad je Godzila bila mala

Ovogodišnji megahit je samo najnoviji film o Godzili – japansko čudovište seje strah po bioskopima još od prvih dana pokretnih slika. Ako posetite www.parlorcity.com/awinterrowd/kaiju/, dobićete podatke ne samo o filmovima, već i o stripovima čiji je glavni junak Godzila. Još precizniju listu filmova o Godzili naći ćete na www.geocities.com/EnchantedForest/3278/godzilla/topher-zilla-movies.html – začudićete se koliko ima filmova, a i sadržaj nekih od njih će vas možda iznenaditi. Naime, Godzila nije uvek zla aždaja – ona u nekim filmovima spasava Japan od još gorih monstruma koji dolaze iz svemira. Zanimljivo je pogledati i neke od slika iz tih starih hitova – tehnika je ozbiljno napredovala poslednjih godina!

Hrabri posetioci su dobrodošli u Godzilin zamak stomptokyo.com/godzillatemple/. Tu će naći dosta tekstova o Godzili, AVI fajlove, zvukove, prodavnicu knjiga i, naravno, Godzilinu galeriju, sa više stotina slika. Nažalost, većina fotosa je relativno mala i ne izgleda zastrašujuće. Skenirajući sve te slike, Webmaster očigledno nije verovao da je veličina bitna.Kad već pominjem veličinu... da li biste voleli da znate kolika je zapravo Godzila? Doghair Godzilla page (www.doghair.com/gzilla.htm) je prepuna statističkih podataka: čudovište je visoko 50 metara i teško 20,000 tona, dok je dužina, sa sve repom, čitavih 140 m. Statistiku prate slike i zvukovi, mada je dobar deo njih viđen i na drugim Web stranama.

Druge strane su mnogo originalnije. Recimo, na www.injapan.net/members/godzilla/welcome.html ćete naći humoristički sajt inspirisan Godzilom, koja je predstavljena kao trapavi zeleni džin koji se šeta među raznim monstrumima i tamagučijima i najzad zaluta u Playboy i postane zečica meseca... Možda i vi imate neki zanimljiv prilog? Posetite Projekat Godzila (www.inteleco.com/gproject) i učestvujte u konferencijama i chat-u.

E-mail ili G-Mail?

Za kraj ovog putovanja, predlažem stranu sa zaista fascinantnim slikama – Godzilla’s domain, www.geocities.com/SoHo/4312/. Tu je Godzila čak i veća nego na filmu, a i našla se u dobrom društvu: fanovi skupljaju slike, muziku, animacije, priče, zamišljaju tuču Godzile sa raznim drugim čudovištima (zgazila je Nesi kao trulu breskvu), tuguju nad sudbinom 200 „godzilčića“ koji su stradali u filmu... Ako vam se sve to svidi, možete da pošaljete G-Mail Webmaster-u.

Najzad, ako vam sve ove adrese nisu dovoljne, posetite www.geocities.com/EnchantedForest/3278/topher-zilla.html – naći ćete listu linkova do raznih Godzila sajtova širom sveta. Ako bi ovu listu trebalo okarakterisati jednom rečju, onda bi ta reč glasila „ogromna“. A to je važna karakteristika, jer veličina je bitna. Verujte mi!

SLEDEĆI TEKST U PC #39
nopreview
Uvodnik
Dejan RistanovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter