GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #37 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Compaq Armada
Bojan Petrović
Ime notebook-a je možda staro, ali je u kutiji nova generacija hardvera...
- PC #37 (Jul/Avgust 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Compaq Armada

Model 1592DT je pripadnik porodice Armada 1500, dakle osnovnih prenosivih računara koje Compaq danas nudi. Sve modele iz ove serije karakteriše Pentium MMX procesor, 32 MB radne i 512 KB keš memorije, integrisani punjač, rezolucija ekrana 800×600 u 16 M boja, podrška za eksterni monitor rezolucije 1024×768, ugrađeni flopi disk, 20x CD čitač i jedna baterija. Model koji smo testirali opremljen je procesorom na 233 MHz, Smart hard diskom od 3.2GB, litijum-jonskom baterijom koja bi trebalo da izdrži do 3 časa rada i 12.1-inčnim CTFT dual-scan ekranom.

Spisak hardvera je sasvim zadovoljavajući, posebno kada se uzmu u obzir i „sitnice“ koje vam ovaj kompaktan i skladan uređaj nudi. Recimo, tu je USB konektor, infra-crveni komunikacioni port, touch-pad zamena za miša, dva PC Card slota tipa II ili jedan slot tipa III, ugrađena 16-bitna zvučna karta PremierSound sa zvučnicima... Nažalost, model koji smo testirali nije imao modem, mada smo lako priključili odgovarajuću PCMCIA karticu.

Aramda je opremljena i operativnim sistemom Windows 95, čiju instalaciju morate da završite kada prvi put uključite računar. Treba podesiti elemente karakteristične za zemlju u kojoj se nalazite, što se obavlja zaista brzo. Nakon toga je računar potpuno spreman za rad, mada na disku, sem operativnog sistema, nema mnogo toga. Vredi pomenuti samo Compaq-ov softver za dijagnostiku, koji detaljno ispituje stanje i ispravnost računara.

Štednja energije

Premda Battery Mark 2.0 javlja da baterija ovog računara može da izdrži 3.2 časa neprekidnog prosečnog rada, naš test je pokazao da će baterija, ako računar podesimo kako nama odgovara (više od 256 boja, veća osvetljenost itd) i koristimo CD-ROM, potrajati 2 časa i 15 minuta, što i nije tako mnogo. Da bi se ovo vreme produžilo, treba koristiti sve mogućnosti štednje koje Armada 1592 nudi. Pre svega, čim se udaljavate od računara na malo duži period, pritisnite Suspend taster – potpuno napunjena baterija može u „uspavanom“ stanju održavati računar između 80 i 110 sati.

Mnogo interesantnija mogućnost ovog računara je hibernacija, koja se postiže istovremenim pritiskom na Fn i Suspend. Tada računar automatski snima na disk stanje svih aktivnih aplikacija i gasi se u potpunosti. Kada sledeći put uključite računar, sistem će automatski biti postavljen u stanje u kom ste bili pre ulaska u hibernaciju. Ukoliko vam se baterija isprazni tokom rada, a vi ne priključite kabl za napajanje, računar će samoinicijativno ući u hibernaciju i neće izlaziti iz nje dok ga ne „nahranite“.

I tokom aktivnog rada na računaru može da se štedi energija. Pritiskom na Fn i F7 birate nivo štednje, što se i grafički prikazuje na ekranu. Štednja znači gašenje pojedinih komponenti računara posle nekog perioda neaktivnosti. U testu nismo dozvolili mnogo neaktivnog vremena nijednoj komponenti sem CD-ROM-a i flopija, pa će u umerenom radu baterija zaista trajati blizu 3 sata.

Solidni utisci

Prvi utisak je zaista kvalitetan ekran, koji daje oštru sliku dobrog kontrasta i vrlo širokog ugla gledanja. Zahvaljujući C&T 68554 grafičkoj kartici, boje su sasvim očekivane i prirodne, mada brzina rada nije sjajna ako se radi sa mnogo boja. Tastatura je karakteristična za ovakav tip računara, mada je većina tastera standardne veličine i sa prijatnim, dovoljno dugim hodom. Kurzorski tasteri su u obrnutom „T“ rasporedu, mada su nešto manji nego što bi trebalo. Priključci za eksterne zvučnike i mikrofon su sa desne strane.

U toku rada Armada 1592DT se ponaša živahno, bez znakova da joj nedostaje snage ili prostora. Hard disk je nešto sporiji, što je posledica brzine rotacije od svega 4009 obrtaja u minuti i srednjim traženjem od preko 13 ms. Da se u ovom računaru nalazi Quantum Fireball SE, baterije bi trajale manje od 30 minuta. Slično važi i za CD-ROM, što je i sugerisano njegovom oznakom: 20xMAX.

U celini, računar sjajno funkcioniše, pa smo stekli utisak da ima dovoljno snage za standardne, pa čak i neke zahtevnije, poslovne aplikacije. Kada na sve to dodamo ime Compaq, jasno je da se radi o dobroj kupovini, pre svega za one koji nisu spremni da, zbog nekoliko procenata ubrzanja, izdvoje mnogo više novca za Pentium II. Uz računar bi trebalo još kupiti dodatnu bateriju, i time rešiti jedini problem na koji smo naišli pri radu.

Korisna adresa

ComtTrade, Vladimira Popovića 6 (Genex apartmani), Novi Beograd, tel. 011/311-2060

SLEDEĆI TEKST U PC #37
nopreview
ISDN oprema
Danko JevtovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter