GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #272 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ASUS ROG Phone II: Telefon godine
Filip Majkić
Često kažemo da smartfoni liče jedan na drugi, ali je ovoga puta pred nama model koji se izdvojio, što je potvrđeno i priznanjem za najbolji uređaj IFA 2019 sajma. Njegovo ime je ASUS ROG Phone II, telefon koji se krajem godine ipak pojavio na domaćem tržištu i stigao na naš test
- PC #272 (Januar 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

ASUS ROG Phone II: Telefon godine

image

ROG Phone II je nominalno „telefon za gejmere“, ali ovaj pregled počećemo iz drugačijeg ugla, neopterećeni marketinškim usmerenjima. Popričajmo najpre o power user konceptu u ovoj oblasti. O čoveku koji želi najbolji uređaj, ne pravi nikakve kompromise, niti traži od korisnika da se uređaju prilagođava. Taj jednostavan koncept zagubio se proteklih godina i tek je dolazak ASUS ROG Phone II telefona uspeo da oživi u nama uzbuđenje za čitavom klasom mobilnih telefona.

Perfekcija

Šta čini ovaj smartfon tako vrednim? Veliki ekran, najbolji hardver s obiljem memorije i skladišnog prostora, ogromna baterija, obilje naprednih mogućnosti i opcija, bez ikakvog zatezanja na konektorima i ušteda na tehnologiji, ali i bez razbacivanja koje bi učinilo uređaj daleko skupljim. Tu je čak i vizuelni identitet koji ga razlikuje od konkurencije. Kada to uporedite s modernim high end telefonima koji liče jedan na drugi kao jaje jajetu i najveći problem im je kako da zakrive ekrane za još koji stepen ili pak da učine kamera modul tanjim za deseti deo milimetra, sasvim je jasno zašto je ROG Phone II u nama prosto zgazio svako sećanje na sve drugo što nam je prošlo kroz ruke ove godine.

Impresivno trougaono pakovanje stavlja do znanja da se unutra nalazi nešto posebno. U njemu nalazimo futrolu s prorezima, dodatni kuler (za telefon!), punjač snage 30 W, kao i slušalice sasvim pristojnog kvaliteta. Zvezda je telefon: čestitamo ASUS-u na dizajnu koji telefonu daje poseban karakter.

ASUS je koristio Gorilla Glass 6 da zaštiti veliki 6,59“ ekran, koji je po mnogo čemu specifičan. Reč je o Super AMOLED ekranu s osvežavanjem od čak 120 Hz! Slično kao i kod monitora s većom frekvencijom osveženja, u praksi imamo situaciju da se svaki pokret, svako skrolovanje, svaki pomeraj na ekranu doživljava daleko skladnije i „glatkije“, te stvara dodatni nivo zadovoljstva odziva na svaku vrstu komandi. Osim toga, podržani su DCI-P3 i HDR10 standardi, a sjajna stvar je što nije reč o zakrivljenom ekranu koji se proteže preko ivica, pa je zbog toga veoma dobar za korišćenje. Ispod ekrana se nalazi i ultrasonični skener otiska prsta. Jedini potencijalni problem jeste nešto veća masa, koja iznosi celih 240 grama.

Hlađenje i performanse

image

Već letimičan pogled na specifikacije daje jasnu sliku o mogućnostima ovog telefona. Koristi se osmojezgarni Snapdragon 855+ čipset, gde „+“ označava overklokovani čipset. Nije reč samo o povećavanju takta na procesorskim jezgrima već i o Adreno 640 grafičkom čipu. Da bi sve to radilo kako treba, ASUS je implementirao kompleksni vapour-chamber sistem hlađenja, koji je nazvao GameCool II. U pakovanju stiže AeroActive Cooler II, dodatni kuler koji se priključuje na USB-C port telefona. Veoma nam se dopalo što nije zaboravljena jednostavnost upotrebe, pa tako telefon overklokujete prostim klikom na ikonu X-mode. Tada sve poleti, ali treba voditi računa i da se telefon u tom režimu pošteno zagreje. Možete ga držati van „turbo“ režima i tada je potpuno hladan, a i dalje dovoljno brz. Zapravo, ovo je prvi telefon koji je probio granicu od pola miliona poena u Antutu testu (505.000 poena u X-modu, 370.000 u regularnom).

Utisku o sjajnim performansama pogoduje i konfiguracija koju je ASUS doneo na srpsko tržište. Naime, ROG Phone II ima čak 12 GB RAM-a (LPDDR4X), te 512 GB prostora za skladištenje podataka (UFS3.0), uz Dual SIM podršku. Na SIM slotu je ugravirano GL HF, što je u gejmerskom žargonu skraćenica izraza good luck, have fun koji se obično kuca na početku multiplej okršaja, što je veoma zanimljiv detalj.

image

ROG Phone II je sjajan u mnogo čemu, a jedna od oblasti koje se posebno ističu jeste baterija. Sa čak 6000 mAh, čak i uz najžešće maltretiranje, teško da ćete moći da ga potrošite brže od dva dana, dok su i po tri dana korišćenja sasvim realna. Ostvarivali smo i više kada se nismo igrali, što nas vraća na početnu premisu – ovo je pravi power user telefon, nevezano za to da li ćete se igrati ili ne. Baterija se brzo i lako dopunjava punjačem snage 30 W. Ukoliko koristite 60 Hz umesto 120 Hz moda, uštedećete par procenata baterije, ali nije vredno gubljenja užitka na predivnom ekranu. Ostavite ga u 120 Hz modu.

Uživanje za sva čula

Telefon dozvoljava korišćenje dve vrste interfejsa – na raspolaganju je pomalo agresivno dizajnirani ROG korisnički interfejs (nama se dopada), koji se dodatno „zacrveni“ kada aktivirate X-mode, sugerišući na taj način da je spreman za sve. Možete koristiti i jednostavni, izvorni Android 9 Pie, tako da imate izbor i u tom smislu. Ne zatičemo nikakav bloatware, niti bilo šta što bi omelo korisnika u korišćenju telefona – naprotiv, kontrolni softver ASUS-a je dobro napravljen i koristan.

Kad se pokrene igra, startuje se poseban interfejs, koji ASUS naziva GameGenie. Pre toga vas telefon pozove da uključite X-mode zarad boljih performansi, ukoliko to niste uradili. GameGenie omogućava da brzo i lako podesite određene parametre koji će uticati na uživanje u igri. Odavde možete onesposobiti razne pozive i obaveštavanja, videti informacije u realnom vremenu o performansama, zaključati nivo osvetljenja ekrana, podesiti dodatno ciljani FPS, videti informacije o temperaturi i radnim taktovima, (de)aktivirati X-mode ili Air Triggers. Air Triggers i Grip Press su korisne funkcije telefona.

image

Air Triggers je velika površina duž ivica telefona koju možete mapirati za određene funkcije. Ukoliko volite da se igrate, oni vam mogu poslužiti kao okidači na klasičnom konzolnom kontroleru, što em donosi nove funkcije i olakšava igranje, em može biti veoma lepa prednost u multiplej okršajima. U uspravnom modu van igre omogućavaju Grip Press funkciju, pomoću koje određenim vrstama pritisaka (dugi, kratki, dupli) možete dodeliti određene funkcije i na taj način personalizovati telefon i unaprediti korišćenje dodelivši ove mogućnosti nekim stavkama koje često koristite.

ASUS podržava čitav niz dodataka koji služe za posebne situacije i unapređivanje određene vrste iskustva. Najveći deo njih je fokusiran na gejming. ROG Kunai Gamepad omogućava da imate kontrolere na bokovima telefona, nalik na Nintendo Switch. TwinView Dock II donosi još jedan ekran od 6,59“ i 120 Hz, kako bi omogućio igranje na dva ekrana istovremeno, a tu je i dodatna baterija kapaciteta 5000 mAh. Mobile Desktop Dock omogućava povezivanje sa eksternim ekranima i periferijama, uz prisustvo brojnih dodatnih portova, a tu su i Professional Dock, WiGig Display Dock, adapteri za USB 3.0/RJ45 i slično. Ove dodatke, doduše, nećete pronaći u osnovnom pakovanju, ali je lepo znati da je moguće značajno proširiti upotrebljivost telefona ili njegove zabavne aspekte, ukoliko se za time ukaže potreba.

Kada govorimo o uživanju za sva čula, greh bi bio ne pomenuti zvuk, budući da je ASUS obratio posebnu pažnju na njega i da ROG Phone II zadovoljava po praktično svim pitanjima u tom domenu. Dualni zvučnici s prednje strane obezbeđuju stereo-zvuk visokog kvaliteta, a tu je i Hi-Res DAC uz DTS: X Ultra. Zvučnici koriste petomagnetni dizajn sa sopstvenim Smart NXP pojačivačima, a tu je i stari dobri 3,5-mm konektor za slušalice. Audio-doživljaj je fenomenalan, posebno kada se u igrama upari s vibracionim motorima, ali i ukoliko ste „samo“ audiofil, teško da možete pronaći bolji telefon za te namene od ROG Phone-a II.

Za sam kraj ostavljamo kamere, jer ASUS tu nije otišao u ekstrem. Glavni senzor je dobro poznati Sony IMX586 Quad Bayer rezolucije 48 Mp, sa hibridnim PDAF/laserskim autofokusom. Tu je i ultraširokougaona kamera rezolucije 13 Mp sa fiksnim fokusom. U odnosu na premijum telefone primećujemo da nema telefoto kamere. Fotografije su na našim testovima bile izvanredne, video takođe, posebno zbog stabilizacije. Prednja kamera rezolucije 24 Mp takođe može da se podiči Quad Bayer tehnologijom, kao i veoma dobrim snimcima.

Najbolji na svetu?

image

ASUS ROG Phone II je najbolji telefon koji smo ove godine probali, a kroz ruke nam je prošlo praktično sve što je vredno pomena. Posebno je sjajno što nudi toliko toga jedinstvenog – od dizajna i osećaja u ruci, preko svakodnevnog korišćenja, do stavki koje će mnogi smatrati nepotrebnim detaljima, ali ne i korisnici koji žele najbolji uređaj koji pruža odlično iskustvo u svakom domenu. ROG Phone II isporučuje vrhunske performanse, a ne možemo da dočaramo koliko to sve lepo izgleda na perfektnom, velikom ekranu s visokom stopom osvežavanja od 120 Hz. Uz ogromnu bateriju, fantastičan zvuk, solidnu kameru i jedinstven karakter, ovo je telefon koji u ovom trenutku nema premca. Možete ga kupiti (za sada) jedino preko Web shop-a, a videćemo da li će naredna godina doneti na naše tržište i neke nove generacije ASUS telefona koje su tokom 2019. godine ubirale veoma pozitivne kritike od naših kolega širom sveta. Nadajmo se da hoće.


asusplus.rs



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter