GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #36 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Centra 2000
Voja Gašić
Čitaoci našeg časopisa imali su priliku da kumuju porodici računara koje će prodavati firma PC Centar. Uz prikaz "srednjeg" modela iz ove linije, objavljujemo imena nagrađenih...
- PC #36 (Jun 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Centra 2000

O aktuelnoj konfiguraciji srednje klase ne treba mnogo razmišljati: U dobro ATX kućište (među koja sigurno spada DTK midi), ubacite Socket 7 ploču, koja je pobrala najviše aplauza. Izbor je ploča sa ALI setom čipova M1541 (popularno Aladdin 5) - brza je, a prisustvo AGP slota dozvoljava upotrebu novih i boljih grafičkih kartica. Procesor, naravno, mora da bude najjači Pentium MMX (na 233 MHz), a memorije dovoljno i za vrlo ozbiljne zadatke (64 MB SDRAM). Quantum-ov SE hard disk 4.3 GB zadovoljiće i najzahtevnije.

Za multimedijalni ugođaj zaduženi su TEAC-ov 32-brzinski CD-ROM čitač, OPTi 931 audio kartica i par MaCase zvučnika, dovoljnih i za žurke u većim stanovima. Izlazak na Internet omogućava fax/voice modem sa Rockwell čipova. Tim koji dobija ne treba menjati, pa su iz prethodne konfiguracije ostali DTK PS/2 tastatura i vrlo kvalitetan DTK PS/2 PowerGo miš, veoma imun na prljanje. Za razliku od najniže konfiguracije, koja prati tendencije domaćeg tržišta i zadržava 14-inčni monitor, „srednja“ konfiguracija opremljena je 15-inčnim DTK monitorom sa digitalnim kontrolama, čiji opis možete da nađete u ovom broju „PC“-ja.

Među najslađe dileme spada ona oko grafičke kartice. Kada bi postojala najbolja grafička kartica, ostale se ne bi ni prodavale, pa će PC Centar kupcima srednje konfiguracije ponuditi izbor od čak tri vrhunske grafičke kartice. Prva je MSI AGP Phantom i740 koju smo i mi dobili. Intel-ov i740 sigurno predstavlja hit, a kartica sa 8 MB SDRAM-a pružiće vam mnogo zadovoljstva, naročito ako volite multimediju i igre. Oni kojima su ozbiljne 3D aplikacije prevashodni deo posla verovatno će se opredeliti za OpenGL kompatibilnu varijantu sa Permedia 2 čipom. Treća solucija je nova Matrox-ova Produktiva G100, o kojoj nemamo mnogo podataka, ali znamo da je rad u 2D aplikacijama jedna od Matrox-ovih najjačih strana. Ukoliko ste zainteresovani za ostatak priče o novim G100 i G200 modelima ove firme, sačekajte sledeći broj našeg časopisa.

Sve ove komponente su već testirane u nekom od naših uporednih prikaza i spadaju u sam vrh, barem kada je reč o istom cenovnom i kvalitativnom rangu. Reč je, dakle, o vrlo ozbiljnoj konfiguraciji, pogotovo za naše podneblje, mada će ona najesen verovatno preći u kategoriju bazne ponude.

I bi ime...

Kao što rekosmo na početku, lako je sklopiti dobar računar - muke nastaju kada poželite da mu date ime. Dopisnica sa pozivom „budite kum“, ubačena u prethodni broj našeg časopisa, izazvala je prilično interesovanje. Kako i ne bi, kad su nagrade bile primamljive: ceo računar, matična ploča za Pentium II i grafička kartica sa Permedia 2 čipom. Ispostavilo se da, uz sav taj odziv, nije bilo lako pronaći adekvatno tržišno ime za računar.

Početna komisija, u sastavu braća Spasić iz firme PC Centar plus moja malenkost, bila je veoma protivurečna u (početnim) stavovima, pa je rasprava na momente prerastala u žučnu diskusiju. Tada su u pomoć pristizali i ostali članovi Redakcije, dolivajući ulje na vatru svojim konstatacijama i predlozima, te je tako, uz dosta buke, obavljena prva klasifikacija predloga.

Oko 95% predloženih kombinacija padalo je u vodu zbog očigledne nedoslednosti: ne može se jedan računar nazvati imenom iz računarskog žargona (na primer surfer), drugi po nazivu vetra (typhoon), a treći po imenu nekog grčkog boga. Dosta predloga sadržavalo je dva konzistentna imena i treće koje se nije uklapalo. Najviše znoja potrošeno je baš na uklapanje trećeg imena u takve varijante. Zatim su izdvojeni predlozi sa tri konzistentna imena i poneki od zanimljivih „faličnih“ predloga...

I bi gomila...

Nakon toga došlo je do potpunog raspada sistema odlučivanja (eto gde može samoupravljanje da nas odvede). Naš veleuvaženi S.M.A.R.T. direktor držao je jednu od linija kojima je bio naklonjen PC Centar, da ime mora da zvuči engleski i tehnomanski jer se ljudi lepe za to. Koleginica iz marketinga podržavala je drugu liniju, sa imenima koja su ih razneženo podsećala na njihove potomke. Ponesen poštovanjem prema minulim vremenima, pokušao sam da proturim kombinaciju grčkih bogova, ali se ispostavilo da malo ko od predlagača poznaje hijerarhiju na Olimpu.

Ni moji predlozi sa imenima iz staroslovenskih mitolova i legendi nisu našli na razumevanje - članovi komisije sa mnogo razvijenijim trgovačkim duhom su me pitali na šta bi ličilo da neko pozove i kaže „Ja sam iz firme X komerc, pošto vam je model Biberče?“ ili „Dobar dan, ja sam iz Instituta Y, možete li sutra da nam isporučite dva Baš-čelika?“.

Zrnce razuma pokušala je da proturi veća polovina Rom & Ram-a, insistirajući da se najpre precizno utvrde ciljne grupe pojedinih modela, želje i zahtevi PC Centra, analizira zvučnost i komplikovanost predloga... Kada se tirada završila na predlozima preuzetim iz aktuelnih latinoameričkih TV serija, sve je bilo jasno - takve stvari ne dolazi u obzir.

I bi sloga...

Nakon pauze za topli obrok, odlučeno je da će naziv biti jedna efektna reč, uz sufiks. U igri su ostale reči Spas (što je celoj stvari davalo pomalo ličnu notu) i Centra, što je podsećalo na ime firme. Pobedila je Centra, kao zvučnija i zato tržišno bolja varijanta.

Sufiks je nađen mnogo lakže: alfa, beta, gama, jedan, dva tri, Office, Home, Pro bili su predlozi koji cirkulišu u raspravi. Konačnu pobedu odnela je varijanta Centra sa brojevima 1000, 2000 i 3000. Tako je konfiguracija o kojoj smo pisali u ovom broju odmah dobila ime Centra 2000. Zdrav trgovački duh mnogo lakše je odredio cenu navedene konfiguracije: protivvrednost 2200 DEM. I tako je, u kasne večernje sate, rasprava zaključena. Ostalo nam je, dakle, da u sledećem broju „PC“-ja pogledamo šta nudi Centra 3000. Sigurno je da će to biti Pentium II konfiguracija...

I behu nagrade...

Nagrade su dodeljene onima koji su dali najbolje predloge, a ne prostim izvlačenjem kartona iz kutije. Marija Lazarević iz Beograda je srećna kuma čiji su predlozi usvojeni - sleduje joj Centra 1000. Nenad Maslovarić je takođe predložio bazni naziv Centra, ali sa dugim i komplikovanim sufiksima; verujemo da će se obradovati MSI-6111, najbržoj Pentium II LX ploči na našem tržištu. Đorđe Preradović je predlagač imena Spas i za to mu sleduje MSI AGP grafička kartica sa 8 MB SDRAM-a i Permedia 2 setom čipova.

Iako su svi moji predlozi naišli na potpuno nerazumevanje, ipak sam uspeo da izdejstvujem utešnu nagradu: Matrox M3D, add-on karticu za 3D igranje sa NEC PowerVR setom čipova. Dobitnik je Ivan Čukić iz Beograda, predlagač imena „Biberče“ i „Baš-čelik“, kome obećavam da ću iskoristiti njegove ideje čim se bacim na trgovinu računarima.

Dobitnike čeka iznenađenje: nagrade će im uručiti poznati beogradski glumci. A već sledećeg meseca, PC Centar će krenuti u akciju promotivne prodaje Centra 1000, 2000 i 3000 računara, koji su bazirani na odličnim komponentama i spremni za vaše potpuno prepuštanje čarima cyberspace-a.

Dobitnike čeka PC Centar, Durmitorska 16, Beograd, tel. 011/646-414

SLEDEĆI TEKST U PC #36
nopreview
Digitalni foto aparati
Zoran ŽivotićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter