GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #35 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Piši i briši CD
Saša Krstić
Predstavljamo dva CD pisača: Traxdata 4120 Pro i HP CD Writer Plus 7200I.
- PC #35 (Maj 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Piši i briši CD

Uređaji za snimanje CD-ova su sve pristupačniji, pre svega po ceni: čim su probili granicu od 1000 DEM, mnogi korisnici personalnih računara počeli su da razmišljaju o kupovini. Snimanje CD ploče „u sopstvenoj režiji“ više ne zahteva neko posebno znanje ili trud, pa postaje dobra alternativa snimanju na mobilne diskove i nošenju podataka u CD klubove. Ostaje samo da se odlučite za dvo- ili četvorobrzinski model, za IDE ili SCSI... U poslednje vreme, pojavom novih Rewritable pisača, dilema je dodatno povećana.

Traxdata 4120 Pro

Na polju CD pisača Traxdata nije ni izbliza novo ime, kako će mnogi čitaoci pomisliti. Njihov 4120 Pro je prvi model koji, pored pristojne 4X brzine snimanja, donosi i brzo čitanje – čak 12X. U SCSI varijanti, 12X je sasvim dovoljno za većinu primena. Ipak, mnogi se pitaju zašto „juriti“ pisač koji brzo čita, kada na tržištu ima mnogo jeftinih čitača čije brzine idu i do 32X? Pre svega zato što neke stvari može da pročita samo CD rekorder: uz odgovarajući softver, biće vam dostupni i poluzavršeni diskovi. Ako nemate dovoljno podataka da napunite disk, a ne „poklanja“ vam se 17 MB, koliko zauzima svaka sesija, nema problema: upišite ono što imate i ostavite sesiju otvorenu. Čitači takav disk neće prepoznati (legendarna greška 101), ali ih CD rekorder čita bez ikakvih problema. Kada kasnije dopunite disk podacima, finalizirajte ga i „spremite za svet“.

Druga prednost je u kreiranju ISO fajla: sa tim problemom mogu da se izbore samo pojedini SCSI CD-ROM-ovi, i to u zavisnosti od softvera kojim se ta operacija radi. CD rekorderi to urade začas... ako brzo čitaju, nema više potrebe za dodatnim SCSI CD-ROM čitačem. Vreme pristupa od 325 ms (kao i kod HP modela) nije za pohvalu, ali pošto se radi uglavnom o sekvencijalnom čitanju, nije velika prepreka. Treba znati da Traxdata, pored ovog modela, nudi i nekoliko sporijih, uključujući i IDE modele kao i one najnovije za paralelni port (!?). Opširnije informacije mogu se dobiti na www.traxdata.com.

Iza ovog uređaja se krije poznata firma Teac – koristi se mehanizam za pisanje iz modela CDR55. Drajver je takođe Teac-ov, ali je firmware delo firme Traxdata, pa se uređaj tako i odaziva, što je dovoljno da ne radi kao Teac u starijim programima. Uređaj ima tray mehanizam umesto kedija, a uz njega se od softvera dobija ono odlični WinON CD 3.5. Pored opcija za pravljenje boot CD-ROM-ova, novitet su i opcije CD-labeling (štampanje okruglih nalepnica za CD) i prikaz stanja bafera prilikom snimanja.

U radu se ova kombinacija snimača i softvera pokazala izuzetno stabilnom. Instalacija na Adaptec 1520 ISA kontroler i samo snimanje su protekli bez „trzavica“. Traxdata nudi rešenje i za one koji su navikli na Easy CD Pro softver: sa Interneta treba preuzeti patch.zip koji će verziju 2.1c ovog programa pripremiti za Traxdata pisač. Ukoliko vaša verzija nije 2.1c već niža, potrebno je nadograditi na 2.1c – sve što je potrebno naći ćete na www.adaptec.com.

I pored bafera koji je relativno mali za jedan pisač (1 MB), Traxdata je pravi izbor za one kojima je potreban brz snimač, koji donosi i izuzetno brzo čitanje.

HP CD Writer Plus 7200I

Hewlett-Packard-ove CD pisače smo već nekoliko puta predstavljali, počevši od modela 4020i, preko 6020i, do 7100. Ovaj poslednji se još nije ni odomaćio, kad je zamenjen modelom 7200. Razlika, na prvi pogled, ne postoji; na HP-ovoj prezentaciji sam pročitao da se radi o novijem firmware-u i boljem softveru. U svakom slučaju, 7200I je 2X snimač, 6X čitač i 2X eraser, ali sa zbunjujuće malim baferom od svega 768 KB. U pitanju je interni IDE uređaj.

U impresivnoj kutiji koju isporučuje Comtrade (preko svog HP distributera Bel Computers) stiže šest CD-ova sa softverom, dva prazna diska (jedan je rewritable) sa uputstvima, reklamama i drugim materijalima. Montaža je izuzetno laka, kao da je u pitanju običan CD-ROM čitač – odaberete IDE granu, master ili slave i... gotovo. Po podizanju Windows-a, u drugi CD-ROM čitač ubacujete Install disk i za nekoliko minuta na hardu imate 100 MB manje prostora. Softver je izuzetno šarolik, od Norton Antivirus-a do Adaptec-ovih programa DirectCD i EasyCD Creator.

S obzirom na to da je u pitanju uređaj koji omogućava više upisa na istu ploču, podržan je UDF (Univerzal Disc Format) koji, uz DirectCD, dodeljuje slovo pisaču, posle toga se pisač ponaša kao pravi hard disk. Podaci se na CD upisuju jednostavnom copy komandom, ili još brže, drag & drop mehanizmom, a na isti način se brišu. Doduše, kod CDR-a se brisanjem ne oslobađa prostor, kao kod CDRW, već se samo „sakriju“ neželjeni fajlovi. Kod IDE pisača se pre snimanja, svaki disk „formatira“ – kako oni zovu pripremu medija. Kod CDR medija to traje oko minut, a kod CDRW 50-90 minuta, u zavisnosti od brzine i praznog prostora.

Za CDRW formatiranje morate imati na disku 100 MB praznog prostora, dok je kapacitet CDRW diska nešto manji od 500 MB. Ne nasedajte na reklamni trik koji pominje 650 MB: to su bruto prostori pre formatiranja. Sem toga, treba znati da CDRW disk mogu čitati samo CDRW rekorderi i specijalni noviji CD-ROM čitači sa oznakom MultiRead. CDRW diskove će lako učitati i svaki DVD uređaj, iako ima teškoća sa CDR diskovima. Tajna leži u talasnoj dužini lasera i sličnoj (manjoj) refleksnosti medija DVD-a i CDRW. Oni imaju 650 nm laser, koji se teško bori sa CDR-ovih 780 nm. CDRW medij je aluminijumski, a ne zlatni kao kod CDR-a. Teoretski se disk može pisati i brisati milion puta.

CDRW donosi razne prednosti, ali i velike mane, među koje spada i cena: CDRW ploča košta kao desetak CDR ploča. Što se tiče IDE pisača u globalu, velika mana je što većina ne podržava takozvani disc-at-once snimanje. Radi se o načinu snimanja gde se laser ne isključuje između trekova, kao u track-at-once režimu. Samo se Disk-at-once snimljena ploča može koristiti kao master u komercijanoj produkciji, pošto se tada pauza od dve sekunde može proizvoljno smanjiti ili eliminisati, što je bitno kod muzičkih miksovanih diskova.

Prethodna generacija IDE pisača radi u DAO režimu, uz promenu firmware-a. Na primer, pomenuti HP7100 i 7110 moraju imati verziju 2.02. Disk-at-once režim ne podržavaju ni svi SCSI pisači, na primer Philips CDD521, Sony 926S, Sony 960S, S&F 2006, Olympus CDS630... Ukoliko pomišljate na (nezakonito!) kopiranje Sony Playstation diskova, IDE pisač će vam zadati prave noćne more.

Šta kupiti?

Koji CDR pisač odabrati? Dva uređaja koja smo predstavili karakteriše slična cena (oko 1000 DEM), ali se oni itekako razlikuju. SCSI varijantu poskupljuje dodatni SCSI kontroler, kojeg u najjeftinijoj varijanti treba platiti oko 150 DEM. Traxdata je duplo brža u svim režimima, ali veliko ime Hewlett-Packard, neverovatna lakoća instalacije, jednostavna upotreba i CDRW diskovi čine model 7200 izuzetno primamljivim.

Ukoliko vam je cena i dalje previsoka i razmišljate o nekoj ranijoj varijanti, evo i pregleda domaće ponude. Svi Yamaha modeli su dobar izbor, mada neki noviji 400 modeli imaju problema sa hlađenjem, te nisu za non-stop rad. JVC HRW2001/2010 ne zaslužuje preporuku zbog bagovitog firmvera (ne proizvode se više), Ricoh 1420c je dobra kupovina, mada verzija 1.6c ima problema sa audio ekstrakcijom (ne proizvodi se više), a Ricoh 6200c je verovatno najbolji CDRW na tržištu; proizvodi se i pod imenima Philips OmniWriter, Memorex 620, Mitsubishi 226...

Sony 920S/924S je takođe uređaj koji ne donosi probleme, ali se više ne proizvodi. Sony 926S, 960S i 928e ne podržavaju disk-at-once, pa su slabo upotrebljivi za komercijalni CD mastering. Philips Cd522 je po mnogima najbolji CDR ikada napravljen, ali se više ne proizvodi. Kada se, u jesen 1995, pojavio Philips CDD2000/HP 4020i, primećeni su brojni bagovi u firmware-u, pa je uređaj došao na loš glas. Philips je reagovao i otklonio većinu problema, ali je kasnije prestao sa proizvodnjom. Ne preporučujemo Philips 2600/HP 6020i, pošto se njihov softver ne može unaprediti – neće moći da podrže nove tehnologije i formate, a primerak koji smo isprobali imao je i problema sa audio ekstrakcijom. Ipak, kod „rezanja“ su veoma stabilni. Najzad, Teac CDR50/55S nije pokazao probleme u radu, pa zaslužuje preporuku (CDR50s je isto sto i Pinacle 4x4).

Da li je vreme za CD pisač? Ako redovno snimate veći broj CD-ova, olakšaćete sebi posao ako to poverite nekom računaru u svojoj firmi. Najzad je cena ovog uređaja sasvim pristupačna, a njegovo povezivanje i upotreba pojednostavljena.

Korisne adrese

Hewlett-Packard: Bel Computers, Toše Jovanovića 9, Beograd, tel. 011/3540-938

Traxdata: Merit, Beograd, tel. 011/552-340

SLEDEĆI TEKST U PC #35
nopreview
Internet na 56 kbps
Dragan SretenovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter