GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #260 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Microsoft Office 2019: U offline izdanju
Branislav Bubanja
Prvi put je do nas stigla verzija Microsoft Office paketa koja donosi manje nego što korisnici prethodnih izdanja imaju na raspolaganju. Ipak, Office 2019 uvodi neke značajne koncepcijske novosti i upućuje nas na Microsoft-ovu viziju daljeg razvoja poslovnog softvera
- PC #260 (Decembar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Microsoft Office 2019: U offline izdanju

Danas na raspolaganju imamo dve varijante Microsoft Office paketa. Standardna, offline verzija zasniva se na principu jednokratne kupovine licence, koja ostaje u vlasništvu korisnika. Nova verzija izlazi na svake 3 godine - Office 2007, 2010, 2013, 2016, a sada stiže i Office 2019. S druge strane, imamo online verziju koja se zove Office 365 i zasniva se na principu mesečne ili godišnje pretplate. Prednost online verzije jeste to što se na mesečnom nivou implementiraju unapređenja koja su odmah dostupna korisnicima, za razliku od offline varijante koja za nove funkcionalnosti mora da čeka objavljivanje nove verzije paketa.

Klasika u svakom smislu

image

Prevedeno na konkretan primer, Office 2019 donosi stvari koje su korisnicima Office 365 paketa dostupne već neko vreme (neke od njih možda i pune tri godine), ali preskače mnogo mogućnosti direktno vezane za cloud okruženje. I to je kontekst u kome je potrebno čitati rečenicu iz podnaslova teksta. Ipak, bitno je naglasiti da je Office 2019 namenjen korisnicima Office 2016 paketa i da u odnosu na tu verziju oni dobijaju kumulativna unapređenja koja su već implementirana u Office 365. Zbrci pomalo doprinosi i činjenica da je Microsoft svoju strategiju vezanu za poslovne pakete pomerio u pravcu online verzija. Dok su ranije verzije Office-a najavljivanje uz fanfare i velike marketinške kampanje, objavljivanje Office-a 2019 prošlo je gotovo nezapaženo u javnosti.

Dakle, Office 2019 je namenjen "staromodnim" korisnicima koji vole da sve imaju u lokalu. Za razliku od modernog pristupa koji dozvoljava lako deljenje fajlova i veliki online prostor za smeštanje podataka, offline verzija i dalje se drži oprobanog recepta - aplikacija koje su instalirane na lokalnim računarima korisnika.

Office Professional Plus 2019 verzija za Windows, koju smo testirali, dolazi s klasičnim instancama programa: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher, Access, Project i Visio. Microsoft je ovaj paket iskoristio i da korisnike dodatno "pogura" da pređu na Windows 10, pošto je to jedina verzija Windows operativnog sistema na kome on funkcioniše. Korisnicima Macintosh računara na raspolaganju je nešto manje aplikacija (Word, Excel, PowerPoint i Outlook). Iz paketa se "izgubio" OneNote - OneNote 2019 je zamenjen verzijom OneNote programa koji se nalazi unutar Windows-a 10, a korisnici kojima je raniji OneNote prirastao za srce mogu da nastave korišćenje verzije 2016.

Office 2019 u odnosu na Office 365

Korisnici Office 365 paketa mogu Office 2019 da posmatraju kao neku vrstu vremenskog snapshot-a. Iz Microsoft-a su potvrdili da će postojati i sledeće verzije offline Office paketa (Office 2022?), pa će ona suštinski biti novi snapshot koji će kumulativno predstaviti sve što će do tog trenutka biti dodato i promenjeno u Office 365 verziji. Dakle, Microsoft je ekskluzivnost izdavanja noviteta prebacio na online verziju, što znači da sadašnja verzije offline paketa kaska za njim, kao što će i buduće, i još će im nedostajati određene opcije. Jedan od Office 365 ekskluziviteta jeste OneDrive - cloud storage koji omogućava jednostavno sinhronizovanje na različitim računarima, kao i zajednički rad u realnom vremenu na dokumentima.

Neke od funkcija koje nudi OneDrive mogu se dobiti i upotrebom besplatne verzije OneDrive servisa, ali to zahteva povezivanje poslovnog i ličnog naloga i obezbeđuje daleko manje slobodnog prostora (15 GB nasuprot 1 TB). Potpuna integracija sa OneDrive servisom jedna je od najvećih prednosti Office 365 verzije.

Word 2019 noviteti

image

Novi Office ne donosi mnogo noviteta u odnosu na verziju 2016. Neko bi rekao da je možda Microsoft posustao, ali istina je drugačija. Office je već toliko "ispeglan" paket da je prilično teško osmisliti nešto što će mu povećati funkcionalnost i efikasnost. Naravno, mesta za poboljšanja uvek ima, a u nastavku teksta predstavićemo najvažnija.

Jedno od najvećih unapređenja jeste podrška za digitalne olovke. Vlasnici Microsoft Surface uređaja verovatno su navikli na njih, ali ona je sada dostupna svim korisnicima Office paketa. Na raspolaganju je u glavnim aplikacijama (Word, Excel, PowerPoint), kao i u programu Visio, odnosno svuda gde je upotreba olovke potencijalno korisna. Podrška je potpuna, pa funkcionišu i opcije kao što su osetljivost na pritisak ili tilt funkcija (promena debljine ispisa u zavisnosti od ugla olovke). Zgodna je opcija organizovanja omiljenih izbora linija i načina za obeležavanje teksta, koji se lako mogu deliti na različitim uređajima.

Word, Excel i PowerPoint dobili su mogućnost prevođenja reči, fraza i čitavih rečenica. Na Review tab-u ribbon-a nalazi se nova opcija koja putem Microsoft Translator-a prevodi tekst. Word sada ima i mogućnost lakog podešavanja razmaka između reči, između redova, kao i promenu boje pozadine (u cilju odmaranja očiju). Tu je i opcija koja će naglas pročitati sadržaj teksta, pri čemu će obeležavati reči koje se trenutno izgovaraju. Implementirana je podrška za LaTeX sintaksu, čime se dobija potpuno nova dimenzija pisanja i prikazivanja matematičkih formula. Ova opcija uključuje se preko Equations tab-a u kome može da se odabere LaTeX format ispisa. Kad smo već kod novih dimenzija, pomenućemo i da je Word konačno dobio mogućnost prikaza 3D modela koji se mogu slobodno rotirati unutar dokumenta.

Još jedna od, naizgled nevažnih ali zgodnih opcija, jeste mogućnost prikaza dokumenata u formatu knjige. I do sada je bilo moguće prikazati dve stranice dokumenta istovremeno, ali je njihova promena prikaza zasnivana na skrolovanju. Sada je obezbeđen nov način prikaza stranica koji predstavlja pogled i navigaciju kao da je u pitanju papirna knjiga.

Za prikaz noviteta u Excel-u, PowerPoint-u Access-u, Outlook-u i ostalim komponentama novog Office-a, kao i pregled verzija i cena paketa, pogledajte PC#260.




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter