GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #33 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Na ravnom ekranu
Aleksandar Veljković
Iako već nekoliko godina postoje na tržištu, LCD monitori još uvek predstavljaju egzotiku i pristupačni su gotovo isključivo na prenosivim računarima. Šta donosi 15-inčni Unisys 1024?
- PC #33 (Mart 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Na ravnom ekranu

Tehnološki gledano, postoji nekoliko dobrih razloga da monitor sa klasičnom katodnom cevi zamenite LCD ekranom. Počnimo od oštrine i kontrasta – klasičan ekran ne može ni da se približi oštrini slike koja karakteriše LCD. LCD tehnologija podrazumeva fiksnu veličinu tačke, sa jednakim intenzitetom osvetljenja po čitavoj površini. Samo na LCD monitorima možete dobiti kontrast koji se ne može postići korišćenjem katodne cevi.

Verovatno ste svesni činjenice da flat ekrani na kvalitetnijim monitorima nisu potpuno ravni, već su samo „ravniji“ od klasičnih, ili eventualno potpuno ravni samo u jednoj osi. U slučaju LCD-a, ekran je apsolutno ravan. Kada tu činjenicu spojimo sa podatkom o fiksnoj veličini tačke, lako je zaključiti da su sva geometrijska izobličenja, na LCD ekranu nemoguća, bilo da se radi o zakrivljenosti ili promenama u veličini tačke u zavisnosti od segmenta ekrana.

LCD monitori su idealni za skučene radne prostore, s obzirom da im je dubina simbolična – najčešće tek po nekoliko centimetara. Zbog kompaktnije elektronike, čak i dimenzije prednje maske jedva premašuju dijagonalu ekrana. Potrošnja električne energije kod LCD monitora obično je 3-4 puta manja od klasičnih monitora iste dijagonale, a zračenje i zamor očiju svedeni su na minimum: LCD ekran ne opterećuje ljudsko oko ništa više od gledanja u papir. Isijavanje koje zamara oči, kod LCD ekrana ne postoji. LCD monitori su po nivou štetnih zračenja daleko ispod najrigoroznijih dozvoljenih vrednosti.

Jedina prava mana LCD monitora (ako izuzemo cenu) je što kolorit ostaje realističan samo ako se slika posmatra pod uglom između 80 i 100 stepeni. Ova tolerancija je povećana kod Active Matrix ekrana, ali još uvek ostaje njihova slaba tačka.

14, 15 ili 17 inča?

Monitor na našem testu je „poslednji krik“ LCD tehnologije i predstavlja ekran najveće dijagonale koja se može sresti na tržištu. Na monitor je potpisan Unisys, ali radi se zapravo o Unisys-ovoj nalepnici na Taxan-ovom modelu CV650.

Ekran dijagonale 14.5 inča je nešto veći od klasičnih 15-inčnih monitora, koji obično imaju realnu dijagonalu 13.8-14 inča. Proizvođač ga deklariše kao monitor sa dijagonalom gotovo jednakom onima od 17 inča, što se može tumačiti samo slobodnom interpretacijom subjektivnog utiska koji ostavlja ravan ekran. Multimedijalan je i na donjem delu prednje maske ima zvučnike.

Podešavanja parametara se vrši preko OS displeja, dok za regulaciju osvetljenja, kontrast i jačinu zvuka postoje potenciometri. Dimenzije monitora su 364*298*63 mm (sa postoljem je dubina 150 mm), težina samo 3 kg (sa postoljem 5), a potrošnja tek 30 W (2.5 W u stand by modu).

Rad ispred ovog ekrana nesumnjivo je vrlo ugodan i potpuno potvrđuje prednosti LCD tehnologije. Monitor nudi izuzetno dobar osvetljaj (200 cd po m2), a frekventne karakteristike su mu dobre, tako da sa 60 kHz horizontalne frekvencije koju može da postigne, izvlači 75 Hz vertikalnog osvežavanja u maksimalnoj rezoluciji 1024*768, što je sasvim dovoljno za LCD ekran. Koliko god fiksna veličina tačke bila zaslužna za oštrinu slike, ona ima i neke loše strane: ako koristite nižu rezoluciju, slika se proporcionalno smanjuje, tako da u 640*480 imate sliku smešnih dimenzija u sredini ekrana. Taxan CV650 na ovom polju nudi alternativu, opciju OSD menija kojom se ekranski prikaz prebacuje iz Normal moda u Expanded. Expanded mod svaku nižu rezoluciju „razvuče“ na čitavu površinu ekrana, ali to ima neželjene efekte u vidu hardverskog „popunjavanja“ nedostajućih tačaka, koje zna prilično ružno da izgleda kadgod niža rezolucija nije prost delilac maksimuma od 1024*768. Istini za volju, sve ovo i nije naročito ozbiljna mana, pošto zaista ne vidimo razlog za silazak u rezoluciju manju od 1024*768, pogotovo kada je poslovna primena u pitanju.

Opšti utisak je da je Unisys ovim monitorom predstavio realni maksimum koji danas nudi LCD tehnologija. Visoka cena će mnoge destimulisati, ali razmislite o vašem vidu – bolja zaštita i manje naprezanje očiju nema cenu!

Korisna adresa

Informatika, Jevrejska 32, Beograd, tel 011/639-800

SLEDEĆI TEKST U PC #33
nopreview
Modem za vaš notebook
Saša Krstić
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter