GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #249 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #249 (Decembar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dejan Ristanović

iPhone je sjajna sprava, naročito novi model X, ali deluje da Android pobeđuje i da bi to mogao biti veći doprinos Google-a ovom svetu od sveprisutnog pretraživača. Android više nije samo operativni sistem za telefone, već je stigao i do televizora, časovnika, automobila i svih mogućih IoT uređaja. Još jednom se ponavlja priča o otvorenosti operativnog sistema kao ključnoj karakteristici koja obezbeđuje uspeh na globalnom tržištu

Ovog decembra testiramo Android televizore i lako uočavamo njihove prednosti u odnosu na ranije modele zasnovane na namenskom softveru. Da, primena operativnog sistema opšte namene i njegovo prilagođavanje konkretnom uređaju nisu način da se postignu optimalne performanse, ali današnji hardver je dovoljno moćan da se na "sitna usporenja" ne vredi ni obazirati. Traži se pre svega fleksibilnost i proširivost, a nju trenutno samo Android može da obezbedi.

Pogledajmo stvari iz ugla primene: kako i za šta danas koristimo televizor? Vreme pasivnog posmatranja fiksnog programa, ili izbora jednog od ponuđenih kanala, je stvar prošlosti, ma koliko da je i dalje zastupljeno kod tehnički neobrazovane populacije. Da, broj kanala se povećao pa smo sada otprilike na tački o kojoj je 1992. godine Bruce Springsteen spevao pesmu 57 Channels And Nothin’ On, ali trend je jasan - slobodan izbor filma, serije ili nečeg drugog i streaming sadržaja predstavljaju ne samo budućnost, već i sadašnjost kućne zabave. Kod nas se sadržaj često strimuje s diskova ili kućnog NAS-a (o poreklu tih fajlova bolje da se ne raspitujemo) ali princip je sličan: televizor treba da reprodukuje reku podataka koji stižu sa spoljnog izvora.

Prijem podataka i prikaz slike su jednostavan zadatak za svaki iole savremeni smart televizor, ali stvari počinju da se komplikuju kada u kući imate više ekrana - par televizora, tableti, telefoni... nećete sigurno do svakog od njih nositi disk s USB kablom. Mnogi smart televizori imaju problem s pristupom sadržaju na mrežnim diskovima, naročito kada su filmu pridodati titlovi, pa još s našim slovima. Možete pokušati da na neki PC instalirate Serviio koji je čudesno moćan, ali ga nije lako konfigurisati. Sva je prilika da ćete se najzad zapetljati u beskrajnu kolekciju softvera, protokola, set-top box-ova i drugih zakrpa na zakrpe.

A onda dođe Android televizor koji može... sve. To jest ako nešto i ne može, lako ćete naći aplikaciju koja će mu dodati tu mogućnost. Nije ni kod njega sve idealno, pojave se problemi s kompatibilnošću ili ustanovite da se neka aplikacija ne ponaša onako kako ste očekivali, ali uvek postoji i neka druga aplikacija. Voleo bih da je sve to jednostavnije, ali nove tehnologije uvek imaju svoje "dečje bolesti" - trošićete vreme, ali ćete postići ono što vam je potrebno. Posle toga možete da napravite sledeći korak, pa da televizoru poverite i igre. Novi Xbox i PlayStation svakako imaju moćniji hardver, ali zar igra mora da izgleda kao holivudski film? Uvek su mi se sviđale jednostavnije igre zasnovane na dobroj ideji - probajte, recimo, Universal Paperclips i gubite vreme sve dok čitav univerzum ne pretvorite u žicu od koje se prave spajalice - a Android daje igrama potpuno novu dimenziju, naročito kada kombinujete događanja na više ekrana.

Promena paradigme kućne zabave predstavlja šansu za programere da zauzmu dobru početnu poziciju i zarade na tržištu koje se tek formira. Kada za par godina sve dođe na svoje mesto, biće mnogo teže probiti se do korisnika. Zato nemojte samo uživati - posmatrajte, razmišljajte i delujte!



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter