GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #247 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung Note 8: Bella Note
Voja Gašić
Svojevremeno smo telefone izrazito veće dijagonale ekrana nazivali fabletima, ali vremena se menjaju. Ako Note 8 uopšte treba nekako kategorizovati, smestili bismo ga u grupu konceptualnih modela koji nisu namenjeni baš svima. Ali, ako su pogodili baš vaše srce, ukus i potrebe ?alternativa ne postoji
- PC #247 (Oktobar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung Note 8: Bella Note

image

Zaista ne postoji razlog da bilo koji uređaj više nazivamo fabletom, a već blaga poređenja Galaxy S8+ i Galaxy Note 8 formata ukazuju na minimalne razlike u tom pogledu. U procentualnim iznosima Note8 je oko 6% deblji, razlika u veličini dijagonale ekrana jedva prelazi 1,5%, a kapacitet baterije je čak na strani modela S8+. Dakle, sa stanovišta dimenzija nema razloga da i S8+ ne zovemo fabletom, niti da Note 8 nasilno stavljamo u ovu prevaziđenu kategoriju. Po mnogim karakteristikama Note 8 je nešto posebno, nešto čemu je očigledno posvećena velika pažnja, pa poput onih automobila koje gledamo na sajmovima a nećemo ih nikada voziti, zaslužuje svoje mesto među odabranima i za odabrane.

„Abartovani“ hardver

Note 8 je praktično „prepisani“ S8+ jer ćete u njemu naći isti čipset Exynos 8895 Octa na istim radnim taktovima (octa-core 4×2.3 GHz + 4×1.7 GHz) i s istim grafičkim čipom Mali-G71 MP20. Za nijansu veći ekran je takođe „beskonačni“, ali i tu S8+ ima prednost od blagih 84% prednje strane koje čini ekran, u odnosu na 83.2% kod Note 8 modela. Istina, Note 8 nećete moći da nabavite u verziji s 4, već samo s 6 GB RAM-a. Opcije storage-a su 64, 128 i, za one najzahtevnije, 256 GB, a tu je i uobičajena opcija SD kartice do 256 GB. Osnovna memorija od 6 GB je znak da Samsung nije želeo da pravi kompromise oko performansi.

O tome svedoči i činjenica da Note8, čak i s manjom baterijom kapaciteta 3.300 mAh (prema 3.500 mAh kod S8+), pokazuje bolje rezultate izdržljivosti i endurance rate od 89 (88 kod S8+). Samsung je rešio da stavi tačku na „igre s baterijom“ prethodnog Note modela, pa je ovom segmentu posvećena velika pažnja. Registrovali smo veoma malo zagrevanje čak i nakon dugotrajnog i velikog opterećenja telefona – na primer u igrama. Baterijama (i štednji struje) je posvećena velika pažnja kod novih Samsung modela, jer je uočljivo značajno povećanje autonomije, koje se sada meri čak i danima kad je telefon uključen, ali malo aktivan.

Umetnost izrade

image

Sličnosti i malih razlika ima mnogo, ali ćete sigurno primetiti dosta veću masu Note 8 (195 g naspram 155 kod S8+). Veća masa i neznatno veće dimenzije će na neobičan način promeniti način na koji ga doživljavate i biće vam odmah jasno da Note 8 nije telefon za jednu ruku. O tome svedoči i Stylus, verni pratilac Note serije koji, uz pripadajući softver, po načinu upotrebe i odvaja ovaj telefon od svih drugih. Po tome Note 8 i jeste konceptualni telefon, jer vam dozvoljava da sve radite kao s uobičajenom papirnom beležnicom. Stylus je s donje strane telefona i oslobodićete ga laganim pritiskom. S leve strane su tasteri za pojačavanje i stišavanje zvuka ispod kojih je taster za Bixby o kome nismo mnogo pričali. Radi se o govornom asistentu koji treba da prepozna vaše glasovne komande i sprovede ih. Bixby sluša šta mu naređujete dok je taj taster pritisnut – valjda da ne bi vašu raspravu s kolegama počeo da tumači kao komande. Ne znam da li je Bixby zaslužio baš posvećeni taster jer postoje i drugi načini da se aktivira, mada oni zahtevaju malo ozbiljnije druženje s telefonom u kome će on bolje upoznati vaš glas i komande. Već ranije sam napomenuo da nisam neki veliki ljubitelj čavrljanja s telefonom – ponajpre zato što rizikujete da vas „zaprate“ dva psihijatra i jedan policajac koji su manje upućeni u blagodeti digitalnih glasovnih asistenata. Deo iznad ekrana krije kameru i skener dužice koji nešto brže potvrdi identitet korisnika nego kod S8/8+ modela. Dno ekrana je rezervisano za uobičajene Android tastere, s tim što je taster Home osetljiv na pritisak.

Zadnja strana je možda malo pretrpana, ali savršeno poravnata. Na relativno malom prostoru su dve kamere, merač pulsa i oksimetar, te čitač otiska prsta koji je svojim položajem i dimenzijama doneo najviše negativnih komentara. Čemu otisak prsta, kada imate veoma brzu detekciju lica ili vrlo pouzdan skener dužice oka? Uprkos dodatnim tasterima, konektorima i olovci koja se izvlači, Note 8 je i dalje IP68 sertifikovan, što znači da trpi prašinu i vodu do 1,5 m dubine u trajanju od 30 minuta.

Pazi, snima se

image

Samsung se dugo nećkao oko ugradnje dve primarne kamere na poleđini, ali rezultat je napokon tu. Najavljen je čak i Galaxy J7+ model koji će u nižem cenovnom rangu nuditi 13+5 Mp kamere, ali Note 8 je ipak prvi i nudi raskošnu kombinaciju.

Glavna od glavnih kamera ima 12 Mp senzor iza širokougaonog f/1.7 sočiva. Druga glavna kamera ima takođe 12Mp senzor ali objektiv pruža 2x optički zum uz otvor blende od f/2.4. Obe kamere snimaju istovremeno i svaka zabeležena slika je u stvari dvoslojna kombinacija dva snimaka. Poigravanje s dubinskom oštrinom je tako moguće, ne samo pri snimanju, već i kasnije.

Uz upotrebu Stylus-a sve je veoma jednostavno, a na fotografije možete da dodate i nove slojeve s vašim crtežima, i zabeleškama. I sve se to čuva u izvornom i konačnom oblika, a lako možete da dođete i do međufaza vaše artističke delatnosti.

Kamere imaju i automatski HDR, automatski i manuelni blic, automatsku detekciju lica i osmeha, fokusiranje dodirom ekrana, a mogu da beleži 4K video i 9 Mp fotografije istovremeno. Sve je to (opet) podložno dorađivanju i doterivanju uz pomoć Stylus-a. Selfie kamera ima toliko podešavanja da ih ne vredi sve ni nabrajati, ali kao kuriozitet izdvajamo pregršt stikera kojima možete do mile volje „ukrašavati“ svoje slike, dodavati efekte ili tekst, pa čak i napraviti kompletnu, mnogo raznovrsniju „priču“ kakve se sad prave za Snapchat, Instagram, Facebook i ostale mreže na kojima se druže mladi.

Na koncu, softver

Stylus je zapravo već poznati S-Pen sa svim njegovim dobrim karakteristikama. To je pasivna pisaljka koja nema bateriju, ali uprkos tome nudi detekciju preko 4.000 nivoa pritiska pri upotrebi. Uz podršku softvera, sve vrste vaših „škrabotina“ biće pretvorene upravo u onaj oblik kao da su pravljene različitim vrstama olovaka, četkica, uglja, krede... Neki će ceniti i mogućnost super-brzih zabeleški na „zaključanom“ ekranu, bez potrebe da nestrpljivo prolazite proceduru otključavanja. Da biste posle pogledali te zabeleške, moraćete ipak da otključate telefon.

Pored vrlo fleksibilnih zabeleški, tu je još niz alata koje brzopotezno nudi Stylus, poput PenUp „bojanke“, ali i mogućnosti da napravite trenutni snimak ekrana i na njemu dalje dodajete zabeleške. Aktivnosti možete da snimite kao animirani GIF, a zanimljivo je automatsko preveđenje (možete čak i da čujete prevod) teksta iznad koga postavite Stylus. Podržan je i unos teksta s prepoznavanjem rukopisa, uz čudan izuzetak da Samsung Notes aplikacija ne daje mogućnost da se već sačuvane zabeleške prevedu u digitalni tekst.

Stylus i aplikacije koje ga podržavaju su bolje iz generacije u generaciju, pa Note 8 donosi mnogo zabave, ali i mogućnosti da budete maštoviti i kreativni. Koliko ćete ove mogućnosti koristiti zavisi samo od vas, ali priznajte – ima i neke retro-magije u tome da olovkom „žvrljate“ po najmodernijem pametnom telefonu koji trenutno može da se kupi!


www.samsung.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #247
preview
Home, Smart Home
Voja Gašić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter