GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #247 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
IFA 2017: Spremni za elektroniku budućnosti?
Marko Nešović
Jedan od retkih sajmova koji već godinama uspeva da odoli konkurenciji i na jednom mestu sakupi sve velike proizvođače tehnike svakako je IFA. To je sajam koji nas krajem svakog leta podseti na sve ono što možemo da očekujemo na tržištu naredne godine. Evo šta smo videli...
- PC #247 (Oktobar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

IFA 2017: Spremni za elektroniku budućnosti?

image

Jačanjem MWC-a u Barseloni i slabljenjem CeBIT-a, sajam IFA je zbog svoje raznolikosti uvek uspevao da pronađe adekvatnu publiku, ali i izlagače, kojih ni ove godine nije manjkalo. Doduše, izostale su prave pompezne premijere uređaja - naprosto ih nije bilo. Ako zanemarite poluprimetni Sony koji je predstavio novu-staru generaciju telefona, ni Samsung ni Huawei nisu imali pravu zvezdu. Jedino je Lenovo ostao veran Sajmu IFA, pa je nova generacija Yoga računara prvi put zablistala pred javnosti na njihovoj konferenciji, dan uoči Sajma.

Daleko od toga da nije bilo premijernog predstavljanja proizvoda, ali čini se da proizvođači često odlučuju da svoje najbolje uređaje predstave u terminima koji njima odgovaraju, a ne na jednom sajmu, gde je pažnja javnosti podeljena na više strana. Ako zanemarimo Apple, čije konferencija će se održavati mimo svega ostalog, makar četiri jahača apokalipse kucali na vrata, Samsung je Note 8 predstavio neposredno pred Sajam, slično je uradila i Nokia s modelom 8, a Huawei je pričao o svom čipsetu i premijeru modela Mate 10 zakazao za 16. oktobar.

Glavne zvezde

image
Lenovo Yoga 920 Star Wars Edition

I bez tih zvezda, IFA je imala šta da pokaže posetiocima. Svih 26 hala sajma bile su pune izlagača i posetilaca, a o konferencijama i aktivnostima van sajmišta ne treba dodatno pričati, jer ih je bilo možda čak i previše.

Dronovi i mešovita realnost (augmented reality) i ove godine bili su najzanimljiviji, pa ste ih mogli videti na svakom koraku, a i Hi-Fi audio i video tehnika uvek je atraktivna, jer je zgodno izložiti ove uređaje i pustiti korisnike da uživaju u melemu za oči i uši. O gadžetima i sitnicama čitaćete u zasebnom tekstu, a ovde ćemo pomenuti IoT - termin "bela tehnika" bi polako trebalo zamenjivati nekim modernijim imenom, možda pametna tehnika. Ako na frižideru imate potpuno funkcionalan računar koji vas obaveštava o tome šta treba da kupite i čemu ističe rok, ako vam veš-mašina kaže da biste možda mogli da promenite program koji ste podesili jer je detektovan drugi tip veša, a imate malog robota koji se sam penje po vertikalnim prozorima i čisti ih - jasno je da je jedan deo budućnosti pokucao na naša vrata. Jedini problem iz današnjeg ugla jesu i dalje vrlo visoke cene ovih uređaja, kao i problematični sistem komunikacije i bezbednosni aspekt kojim se, izgleda, svi bave, ali niko ne nudi sveobuhvatno rešenje zbog različitih implementacija "pameti" u pomenutu tehniku.

image
Huawei Kirin 970, čipset budućnosti

Čini se da je bitno imati lične pomoćnike u džepu, pa pored Siri, Bixby i sličnih, veliki igrači traže način da se njihovi pametni telefoni izdvoje od konkurencije. Korak dalje otišao je Huawei, koji je u svoj Kirin 970 čipset ubacio NPU i veštačku inteligenciju iz oblaka premestio direktno u telefon, dok svi ostali izmeštaju svu pamet van uređaja, u oblake. Dok smo se mačevali s virtuelnim Kylo Ren-om koristeći novi Lenovo komplet mešovite realnosti, prošlo nam je kroz glavu - šta je zaista naredna tehnološka prekretnica? Koji je to revolucionarni proizvod koji će zauvek promeniti sutrašnjicu? Verujemo da ga na ovogodišnjem sajmu IFA ipak nismo videli.

Za pregled uređaja i servisa koje su predstavili Samsung, Lenovo, Philips, Huawei, Acer i druge firme pogledajte PC#247.

SLEDEĆI TEKST U PC #247
preview
Samsung Note 8: Bella Note
Voja Gašić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter