GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #245 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Vladimir Knežević: Oracle cloud
Dejan Ristanović
Da li je cloud prvi korak koji vodi ka rešavanju brojnih problema savremenog poslovanja? Na konferenciji Oracle Cloud Day odgovor smo potražili od Vladimira Kneževića, Country Managing direktora ove velike kompanije
- PC #245 (Jul/Avgust 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Vladimir Knežević: Oracle cloud

Na konferenciji Oracle Cloud Day bilo je reči o strateškim pravcima razvoja kompanije Oracle, s posebnim osvrtom na cloud tehnologije. Kako Vaša kompanija vidi prelazak u cloud?

Prelazak u cloud i dalje izaziva određene sumnje kod korisnika. Mnogi korisnici smatraju da je to budućnost koja dolazi, mi smatramo da je to ogledalo sadašnjosti. Kompanije koje izbegnu digitalnu trasnformaciju u cloud će vrlo verovatno izgubiti svoju konkurentnost na tržištu. U vreme globalnih promena i vrlo dinamične ekonomije, IT je neophodna komponenta koja u velikom broju naizgled nepovezanih i prekomernih podataka može naći jedini smisao. Izmeštanje poslovanja u cloud je jedini način da se današnji poslovni izazovi reše, poput smanjivanja troškova, stvaranje naprednih platformi za poslovne transakcije, kreiranje bogatih korisničkih okruženja u skladu sa zahtevima tržišta...

image
Vladimira Knežević, Country Managing direktor

Da li su naše kompanije spremne za taj tehnološki skok? Da li dovoljno razumeju brojne prednosti koje će im on doneti?

Pominju se različiti stavovi za i protiv. Iako zemlje ovog regiona kasne za razvijenijem zemljama Evrope i sveta, mislim da je pitanje trenutka kada će se pojaviti jasna i nedvosmislena potreba za cloud rešenjima. Pogodnosti koje cloud donosi su velike: ušteda, povećanje operativne efikasnosti, smanjenje kapitalnih troškova, povećanje konkurentnosti zbog brzog go to market modela koji cloud pruža... Verujem da kompanije razumeju pogodnosti koje cloud donosi, ali da je još uvek pitanje svesti tj. paradigme kod ljudi u kompanijama, kojima treba dati vremena da se prilagode novonastalim okolnostima. Nažalost, što se duže čeka, šanse da se kompanije vrate u tržišnu igru biće sve manje.

Koje nove i atraktivne cloud servise možemo da očekujemo od kompanije Oracle u bližoj budućnosti?

Oracle je kompanija koja u ovom trenutku pokriva skoro ceo svoj portfolio kroz cloud servise, a koji je korisnicima poznat u on-premises okruženju. Cloud servisa ima mnogo, bilo da se radi o Database kao servisu, aplikacijama kao servisu, platformi kao servisu, itd. Postoji veliki broj specijalizovanih industrijski orijentisanih rešenja koja se takođe nalaze u Oracle cloud ponudi. Osnovna ideja Oracle cloud koncepta je ponuditi korisniku mogućnost izbora rešenja, bilo u data centru korisnika, ili kroz Oracle cloud servise. Nedavne akvizicije cloud rešenja, poput NetSuite-a, i investicije od preko 5 milijardi dolara u istraživanje i razvoj, govore da je Oracle posvećen kreiranju najboljih cloud rešenja.

Koji su aduti kompanije Oracle u tržišnoj utakmici ne samo s drugim tehnološkim firmama koje proizvode database alate, već i sa besplatnim softverom?

Oracle je jedina kompanija koja lokalno može da ponudi bilo koji cloud servis iz svoje Public Cloud palete. Lokalno znači u data centru korisnika. Usluga se isporučuje kao i standarni Oracle Cloud servis, ali kroz Oracle Cloud mašinu koja se distribuira na adresu korisnika. Ideja je da sav menadžment okruženja bude i dalje u rukama Oracle-a, ali da svi podaci ostanu kod korisnika. Time se rešava potencijalno pitanje privatnosti i zaštite integriteta podataka kod klijenta. Oracle cloud najbolje može da odgovori u smislu performansi i optimizacije resursa, s obzirom na široku paletu cloud baziranih rešenja koja mozemo da ponudimo. To nas izdvaja u odnosu na konkurentna komercijalna i open source rešenja.

Korisnici koji već dugo koriste Oracle rešenja lokalno u svojim data centrima, mogu se uveriti da se kroz naše cloud servise dobijaju najbolje performanse uz maksimalnu optimizaciju troškova.

Koliko su Oracle proizodi primenjeni u javnom sektoru Srbije? Koje su najvažnije instalacije i šta može da se ponudi državnim organima?

Oracle je u značajnoj meri prisutan u organima državne uprave i javnim preduzećima u Republici Srbiji – kompanija je razvila veliki broj rešenja za javni sektor, bilo da je reč u rešenjima iz oblasti poreza, fiskalizacije, pravosudnih sistema, finansijskih sistema, itd. Na tu činjenicu smo izuzetno ponosni, jer praktično i da nema ministarstva ili uprave koji u svojoj tehnološkoj ličnoj karti nema Oracle tehnologije. Ono što se u ovom trenutku pokazalo kao najbolje rešenja za naše kompanije u javnom sektoru jesu Oracle Cloud mašine, koje donose sve pogodnosti cloud koncepta, pri čemu svi podaci ostaju u granicama naše zemlje.

SLEDEĆI TEKST U PC #245
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter