GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #245 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Noctua: Za vrelo leto i ledeni Ryzen
Nebojša Todorović
Kvalitet ima svoju cenu, ali kada čujete koliko neki kuleri koštaju i shvatite da ste za taj novac mogli da kupite i čitav procesor... Ako ste kupili kvalitetan CPU koji planirate da overklokujete, ne žalite trošak da se obezbedite od buke ili pregrevanja. Isprobali smo tri Noctua kulera
- PC #245 (Jul/Avgust 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Noctua: Za vrelo leto i ledeni Ryzen

image

Noctua važi za vodećeg proizvođača vazdušnih hlađenja na tržištu i već godinama uspešno odoleva konkurenciji. Tajna se krije u velikoj pažnji koju ova austrijska kompanija posvećuje svakom detalju, pa tako nijedno zakrivljenje, ivica ili rupa nisu tu bez razloga. Ogroman trud ulaže se u dizajn svake komponente koja čini vazdušni kuler. Da stvar bude simpatičnija, ova kompanija za svoje ventilatore koristi kontrastne kolorne šeme po kojima je poznata. Ukoliko vidite kuler s ventilatorom u kombinaciji krem i bordo boje, znajte da je stigao iz proizvodnih pogona Noctua. Na našem testu našla su se tri sveža modela prilagođena novoj generaciji AMD-ovih procesora.

Noctua NH-U12S SE-AM4

Počinjemo od masivnog hladnjaka povećih dimenzije, koji ipak nije ogroman kao npr. NH-D15 koji može da stane samo u dovoljno široka kućišta. Rebra su izrađena od aluminijuma, dok su heatpipe-ovi bakarni, s niklovanim premazom. Završna obrada je perfektna, sve ivice obrađene su kvalitetno, a posebno treba pohvaliti bazu koja je ispolirana do nivoa da možete da se ogledati u njoj. Ovaj model težak je čak 785 grama s ventilatorom, odnosno solidnih 580 grama bez njega. Ukoliko dodate i drugi ventilator, dobijate kuler gigantskih dimenzija i mase, a upotrebljen je ventilator Noctua NF-F12 PWM koji karakterišu veoma nizak stepen buke od 22,4 dB/A i prečnik od 120 milimetara. Rezultat je ekstremno tih rad, bez obzira na to da li je računar u stanju mirovanja ili pod opterećenjem. Maksimalna brzina mu je 1500 o/min, ali ga uz isporučeni adapter možete limitirati na 1200 o/min, što je zgodno ako nemate kontrolu ventilatora u BIOS-u. Za Ryzen procesore s manje od osam jezgara manja brzina biće sasvim dovoljna. S obzirom na to da je ventilator tih u svakom scenariju, postavlja se pitanje koliko korisnika će uopšte moći da primeti razliku između manjeg i većeg broja obrtaja.

image

Kuler je prilično tanak, pa neće smetati prilikom montaže visokih memorijskih modula, ali širina možda onemogući pristup prvom PCI-Express slotu. Sistem montaže nosi naziv SecuFirm 2 i bukvalno je besprekoran. Žalimo samo što svi proizvođači nemaju ovako dobar sistem montaže kulera na procesor. Sve je vrlo jednostavno, kako za razumevanje tako i za montažu. Na kraju, tu je i mogućnost dodavanja još jednog ventilatora, a Noctua nije zaboravila da isporuči i gumice koje uklanjaju vibraciju. Dodajte i šest godina garancije i od ovog savršenstva jedino visoka cena može da vas razdvoji.

Noctua NH-D15 SE-AM4

Dolazimo do legende tj. do ultimativnog vazdušnog kulera i predmeta želja svih overklokera. To su samo neki od epiteta koji krase NH-D15 SE-AM4. Ovog puta dolazi nam u izdanju prilagođenom Ryzen procesorima i verujemo da će mnogi napredni korisnici odabrati upravo njega ukoliko žele overklok i maksimum iz svog CPU-a. NH-D15 SE je masivan i impresivan. Izrada je perfektna, sve ivice obrađene su kvalitetno, a posebno treba pohvaliti bazu čija je površina ispolirana do najvišeg sjaja. Velike dimenzije i upotreba kvalitetnih materijala rezultuju masom od čak jednog kilograma i to bez ventilatora; kada uračunamo i njih, dobijamo ukupnu masu od 1320 grama. Noctua NF-A15 PWM ventilator je prečnika 140 milimetara, sa specijalno oblikovanim perajama radi postizanja maksimalnog protoka uz minimum buke. Dopada nam se što uz drastično povećan protok vazduha i efikasnost ovih ventilatora nema buke, pa tako NF-A15 PWM, čak i pri maksimalnih 1200 o/min, proizvodi svega 24,6 db/A.

image

Tolike dimenzije i činjenica da se radi praktično o dva tower hladnjaka s jednom zajedničkom bazom, prouzrokuju određene mane. Pre svega, treba imati čvrstu ploču koja idealno ima i backplate kako bi izdržala konstantan pritisak od 1,32 kilograma. Uz to, ugradnja komponenti koje ulaze u „vazdušni prostor“ ovog kulera je nezgodna. Primera radi, ugradnja novih RAM modula s visokim hladnjakom zahtevaće demontiranje kulera, jer je to nemoguće postići drugačije. Međutim, kada uzmete u obzir kvalitet i termalno-akustične performanse koje karakterišu NH-D15 SE-AM4, sve mane lako se zaborave.

Noctua NH-L9x65 SE-AM4

Ako ste rešili da skrojite minijaturni PC s Ryzen CPU-om po svojoj meri, ideja je odlična. Novi Ryzen procesori imaju mnogo snage u sebi čak i u „manjim“ paketima. Ipak, standardni kuler nije najbolji izbor ukoliko ne želite da vam kompjuter zuji kao bumbar dok igrate igru ili gledate film. Za mali prostor ne dolaze u obzir giganti kao prethodna dva modela, već nešto manje kao što je Noctua NH-L9x65 SE-AM4.

Čudna oznaka dolazi otuda što je reč o namenskom low profile modelu visokih performansi s visinom od svega 65 milimetara. Noctua NH-L9x65 je klasičan kuler koji odgovara svakom tipu matične ploče, ali je ipak namenjen korišćenju u ITX kućištima i generalno tamo gde je prostor dragocen. Kuler je mali, lagan, ali ima snage da ohladi čak i Ryzen 7 1800X. Noctua NH-L9x65 deluje „debeljuškasto“ u odnosu na ostale L9 modele koji imaju visinu od 37 mm. Ipak, i dalje je reč o malom kuleru koji zauzima površinu od samo 95×95 mm, tako da ne smeta okolnim komponentama i elementima na matičnoj ploči, kao što su konektori, delovi naponske jedinice i slično. Noctua se potrudila da spakuje maksimalan broj rebara u raspoloživom prostoru. Tehnologija i fizika imaju svoje granice, pa tako procesore sa TDP-om od 100 i više vati ne overklokujete i obavestite se na samom Noctua sajtu oko kompatibilnosti.

image
Uporedna tabela karakteristika

Shodno kuleru, dimenzije ventilatora su 95×95 mm, visina je 14 mm, s mogućnošću ugradnje i ventilatora visine 25 mm, ali se time povećavaju ukupne dimenzije. Hladnjak je tih poput druga dva modela, iako koristi manji ventilator. Povećana mu je brzina, jer sam profil nije u stanju da „upije“ veliku količinu toplote kao kod druga dva modela. Ipak, i pri maksimalnih 2500 o/min proizvodi buku od samo 23,6 dB/A.

Najbolji

Pred nama su se našli trenutno najbolji vazdušni kuleri za Ryzen procesore. Performanse Noctua modela ništa ne može da dovede u pitanje i s njima jedino mogu da se takmiče kvalitetni vodeni sistemi s jakim pumpama i velikim hladnjacima. Doduše, oni su kompleksniji i zahtevaju malo više truda tokom montaže. Cena vazdušnih kulera nije mala, ali već i na početku rekosmo: najbolje uvek košta.


www.noctua.at



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter