GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #245 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sony MDR-1000X: Goli zvuk
Voja Gašić
Slušalice Sony MDR-1000X namenjene su svima - od Hi-Fi fanova koji vole klinički čist zvuk bez naglašavanja bilo kod dela spektra, preko ljubitelja četovanja, do ljutih gejmera koji teže da se potpuno izoluju u svom sajbersvetu
- PC #245 (Jul/Avgust 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sony MDR-1000X: Goli zvuk

image

Najlepše bi bilo početi opisom zvuka ali... kako opisivati dobar zvuk? On je naprosto dobar, posebno kad je u pitanju muzika. Sony vas neće zavaravati jeftinim trikovima poput isticanja basova ili visokog spektra zarad „boljih“ viših harmonika koji definišu tembr. Ostavljaju vas da uživate u originalno snimljenom zvuku, baš onakvom kakvim ga je zamislio audio-inženjer, ili modernije rečeno audio-dizajner.

Ako baš i hoćete da propustite zvuk kroz neki ekvilajzer (jer, eto, baš tako volite), moraćete da potražite softversko rešenje, pošto Sony ne ostavlja prostor za to. MDR-1000X su slušalice zatvorenog dizajna s dodatnom funkcijom slabljenja spoljnih zvukova, što nikako ne znači da zvuk nije pažljivo obrađen. Naprotiv, stvari postaju prilično zanimljive kad se pokrene posebna procedura.

Noise canceling funkcija za utišavanje spoljnih zvukova se automatski uključuje pri uključivanju slušalica – možete da je isključite ako ne volite tu opciju, ali ona radi prilično dobro i bez dodatnih akcija. Podsetimo da su mikrofoni ugrađeni sa spoljne strane slušalica i ujedno služe za telefoniranje ili audio chat. Kod ovog modela postoji i set zvučnika unutar slušalica koji snima i „meri“ šta od spoljnog zvuka dopire unutra i trudi se da to eliminiše protivfaznim radom zvučnika u slušalicama. Koriste se AI algoritmi koji će slušalice automatski postaviti u jedan od tri režima (NC Mode A, B ili C) u zavisnosti od prepoznatog okruženja. Tako će se u avionu aktivirati Mode A, u autobusu ili vozu Mode B, a u tipičnom kancelarijskom okruženju Mode C.

Sony-ju ni to nije bilo dovoljno. Sledeći korak u eliminisanju spoljnog (i očuvanju originalnog) zvuka predstavlja Sense Engine i Personal NC Optimiser koji aktivirate tako što stavite slušalice na uši (ovo je važno), te pritisnete i držite taster NC dok ne čujete glas koji kaže optimizer start. Potom čujete niz zvukova u ukupnom trajanju od oko 20 sekundi, a za to vreme se meri sve što je potrebno za (skoro) savršenu redukciju spoljnog zvuka. Kako će algoritam da radi zavisi od mnogo parametara, kao što su obim čovekove glave, razmak između ušiju, dubina i oblik ušne duplje, a Sony tvrdi da će pokretanjem Otimizer-a generalno poboljšati zvuk, prilagodivši ga vašim jedinstvenim osobinama.

image

Zaboravili smo da pomenemo da će vas slušalice prijatnim glasom obavestiti o svakoj promeni statusa, poput promene konekcije, početka i kraja optimizacije i slično. Osnovni protokol za povezivanje je Bluetooth, iako postoji i standardna 3.5“ utičnica za kabl. Povezivanje je jednostavno ako uređaj s kojim se slušalice povezuju ima NFC: uključite NFC (i BT), prislonite uređaj na poleđinu leve slušalice (koja takođe ima NFC znak) i uređaji će se upariti, naravno uz vašu potvrdu. Ako uređaj na koji se povezujete nema NFC, procesura je malo duža. Prilikom uljučivanja slušalica držite taster za uključivanje oko sedam sekundi, dok dioda na tasteru ne počne da svetli naizmenično plavo i crveno. Na uređaju s kojim se povezujete, pronađite i izaberite MDR-1000x i unesite pin 0000 ako vam bude zatražen.

Desna slušalica je ujedno i svojevrstan kontrolni panel. Tako ćete polaganjem šake na desnu slušalicu trenutno prekinuti zvuk i čuti sagovornika koji vam uporno maše i želi nešto da kaže. Korisne su i opcije klizećeg prsta: vertikalnim klizanjem ćete pojačavati ili stišavati zvuk, a horizontalnim klizačem ćete prelaziti na prethodnu ili narednu numeru ako ste u nekom medija plejeru.

Radost zbog sjajnog zvuka i fantastičnih, a skrivenih kontrola, može vam pokvariti samo cena od 65.000 dinara, ali niko nije savršen... mada je Sony veoma blizu.


www.sony.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #245
preview
Kofer pun tehnike
Branislav Bubanja


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter