GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #245 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
HTC U11: Stisak ruke
Dejan Ristanović
Smartfon često držimo u ruci, a novi HTC U11 tom držanju daje još jednu dimenziju - komandujete mu tako što ga stisnete
- PC #245 (Jul/Avgust 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

HTC U11: Stisak ruke

image

HTC nas je ove godine obradovao modelom U11, koji je sada stigao i na naše tržište, doduše samo u vidu test primerka – nadamo se da ćete, dok budete ovo čitali, moći da ga pogledate i u izlozima mobilnih operatora i računarskih prodavnica. A ima šta da se vidi: U11 je nešto duži, širi i tanji od HTC 10, a dodatni prostor na veličanstveno sjajnom IPS QHD ekranu iskorišćen je za dodatne redove i kolone ikona – biće vam pri ruci više prečica na često korišćene aplikacije nego ikada.

Jedna aplikacija vam, doduše, više neće biti potrebna – umesto Mirror-a možete da koristite zadnju stranu telefona koja je izrađena od Liquid Surface stakla. Izgleda spektakularno (taj izgled nije lako „uhvatiti“ na fotografiji, morate da ga pogledate uživo – zato pažljivo izaberite boju), ali kao magnet privlači otiske prstiju, pa prečesto osećate želju da čistite poleđinu telefona, a i pitanje je koliko je ovakva poleđina otporna na padove i udarce. Priznaćemo da nam je metal bio draži, ali šta se može – što se smartfona tiče ovo je godina stakla, pa je HTC zadržao metal samo na bočnim ivicama telefona, i to iz zanimljivog razloga.

image

Konstruktori smartfona za svaku generaciju uređaja moraju da smisle nešto novo, pa su u HTC-u došli na ideju da kontrolišu stiskanje telefona, kroz funkciju nazvanu Edge (Sense). U11 detektuje kada ste ga čvrsto stisnuli s leve i desne strane, i na taj stisak izvršava zadatu komandu. U podrazumevanom stanju stisak će aktivirati aplikaciju za fotografisanje, dok će sledeći stisak napraviti sliku. Možete da se opredelite i za razne druge funkcije, pa i za pokretanje proizvoljne aplikacije. Mi smo zaključili da je zgodno stiskom aktivirati LED lampu, pa tako osvetliti neki mračan prolaz bez potrebe da se uključuje i otključava telefon. Sledeći stisak isključuje svetlo. Moguća su još neka podešavanja, recimo da se različite komande izvršavaju kratkim i dužim stiskom. Ukratko, prilično zabavna novotarija, mada ne verujemo da će se pokazati posebno korisnom u stvarnom životu... barem dok se (eventualno) ne pojave aplikacije koje će se oslanjati na ovu zanimljivu funkcionalnost.

Prednja strana telefona je klasična: odnos stranica ekrana je 16:9, a čitač otiska prsta ostao je u dnu ekrana. Brzina i preciznost očitavanja otiska su unapređeni, pa biometrijska autorizacija funkcioniše savršeno, ali HTC nema opcije za autorizaciju korisnika prepoznavanjem retine, što je zgodan dodatak kod nekih konkuranata. Procesoru se nema šta zameriti, a uz 4 GB RAM-a teško da će vam zafaliti memorije. Mada HTC misli da možda i hoće – najavljena je i verzija sa 6 GB RAM-a i 128 GB flash memorije, što zvuči kao veliki luksuz, pošto U11 omogućava priključenje microSD kartice kapaciteta do 256 GB. Slot za memorijsku karticu možete da iskoristite i za drugi SIM, pa ako planirate da vaš U11 ima dva telefonska broja, možda model s 128 GB storage-a ima smisla. Verzija koju smo mi testirali (4 GB RAM, 128 GB storage) funkcionisala je odlično, a performanse su vrhunske.

image

Rezolucija kamere je 12 Mp a dodatnog crno-belog senzora nema – ne očekujte razne efekte s procenom dubine koje nude konkurenti, pa i neki od HTC-prethodnika. Dual-pixel autofokus koristi čitavu površinu senzora da fokusira sliku, što rezultira spektakularno brzim fokusiranjem. Optička stabilizacija, uz šire f/1.7 sočivo, daje precizne slike s snažnim bojama – HDR na delu. Možda je HTC mogao i bolje da iskoristi brzinu fokusiranja, pošto smo stekli utisak da postoji mala zadrška između pritiska na taster i fotografisanja; slika je uvek savršeno fokusirana, ali taj trenutak može da učini da ne uhvatite kadar koji ste želeli. U svakom slučaju, HTC nas je posle četiri godine lutanja najzad obradovao odličnom kamerom koja se lako takmiči s flagship modelima drugih proizvođača.

Audio je uvek HTC-ov adut, pa su nam sada obezbedili reprodukciju Hi-res (24-bita) audio fajlova, a zvučnici su ponovo Boomsound. Bas se sada znatno bolje oseća, a kad „odvrnete“ zvuk do kraja osetićete i vibracije. Uz Bluetooth zvučnik neće vam biti potreban drugi izvor zvuka u sobi. Ako je zvuk prejak pa poželite da priključite slušalice, primetićete da više nema 3.5mm džeka; slušalice priključujete na USB-C port, za šta je priložen i odgovarajući adapter koji kod nekih drugih telefona treba dokupiti. Adapter ćete ipak retko koristiti – USB-C slušalice koje dobijate uz telefon su veoma dobre, a novitet je active noise cancellation tehnologija. Mikrofon, koji se inače koristi za telefoniranje, sada „osluškuje“ okolne zvuke dok slušate muziku, a smartfon prilagođava signal tako da „poništi“ spoljnu buku. Isprobali smo ovu funkciju i možemo samo reći da funkcioniše bolje nego što smo očekivali, mada ne i savršeno. U11 ima četiri interna mikrofona strateški postavljena na razne delove telefona, pa možete da snimate 3D zvuk ili da lakše dozovete svog Google Assistant-a. Alternativa je da na sličan način komunicirate s programom Alexa.

Baterija je ostala na 3000 mAh, ali novi čipovi troše manje, pa se vreme autonomije produžilo. Uz brzi punjač, neće vam se dešavati da ostanete bez energije u kritičnom trenutku. Sve u svemu, HTC nas je obradovao telefonom koji prati trendove i uvodi poneki novi, a obuhvata praktično sve opcije koje su viđene kod konkurenata, uključujući otpornost na vodu po standardu IP67 („preživeće“ 30 minuta u mirnoj vodi dubokoj jedan metar). Zaslužuje preporuku, ali uz konstataciju da su mogući problemi vezani za snabdevanje našeg tržišta – postoje razne verzije telefona (više i manje memorije, jedan ili dva SIM-a) i pet boja pozadine, pa možda neće biti lako da nađete kombinaciju koja vam se najviše dopala...


htc.com

SLEDEĆI TEKST U PC #245
preview
Sony MDR-1000X: Goli zvuk
Voja Gašić


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter