GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #242 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #242 (April 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dejan Ristanović

Proleće je tradicionalno vreme za novu generaciju smartfona - proizvođači predstave svoje vrhunske modele na MWC u Barseloni, a onda očekujemo maj da se oni pojave u prodavnicama. Ove godine bilo je manje uzbuđenja - put od senzacije do tačke kada novi model nema ništa uzbudljivo da ponudi računari su prešli za tri decenije, dok je smartfonima za to bilo dovoljno 10 godina

Šta bi ovogodišnji smartfon moglo da ponudi, pa da kažemo da je bitno bolji od prošlogodišnjeg? Rezolucija ekrana je već toliko velika da ljudsko oko ne može da razazna tačkice, grafički procesor se dobro nosi s tom rezolucijom, glavni procesor je spreman za sve igre, radne i flash memorije ima više nego što nam realno treba, kamera obezbeđuje kvalitetne fotografije čak i u slabo osvetljenim prostorijama uz mogućnost snimanja 4k videa, zvučnici su se (s obzirom na dimenzije) približili savršenstvu... Dobro, telefon bi mogao da bude robusniji, otporniji na udarce i na vodu, baterija bi mogla da traje duže, a ne bi škodilo ni da bude nešto lakši, ali ni jedna od tih karakteristika nije dovoljna da biste požurili da taj telefon kupite. Slaba je nada da će odlučujući adut biti softver, pošto nove verzije Android-a i iOS-a mogu da se instaliraju i na prethodne generacije telefona. Hoćemo li, dakle, ostati pri prošlogodišnjem smartfonu dok nas islužena baterija ne natera da ga zamenimo?

Problemi ove vrste već godinama muče proizvođače personalnih računara, a tu čak nema ni baterije koja bi za dve-tri godine propala. Korisnici traže nešto novo, uzbudljivo, nove primene koje bi ih navele da u dugim redovima čekaju kupovinu sledeće generacije uređaja, ali takve suštinski nove tehnologije nije lako smisliti, a kamoli realizovati. Zato je PC industrija, posle meteorskog rasta, zapala u stagnaciju, a sada slično čeka i industriju smartfona i tableta.

Proizvođači traže svoju šansu kroz ekosisteme: telefon je možda dostigao savršenstvo, ali zašto ga ne biste povezali s časovnikom, s televizorom, s frižiderom, a automobilom, možda čak i s nekim zgodnim dronom? Tu se neminovno javljaju novi standardi za komunikaciju, ponekad i novi konektori koji imaju magnete ili konačno omogućavaju da ih utaknete u oba smera (kakvo dostignuće!), pa će se valjda naći i opravdanje za nabavku nove opreme. Velika ulaganja u Internet of Things predstavljaju način da se ICT oprema ugradi u razne "obične" uređaje i da se tako proširi tržište. Kao najveća dilema javlja se pitanje otvorenih standarda - Apple-u i Samsung-u se mnogo dopada ideja da njihov časovnik sarađuje samo s njihovim telefonom, a opet im je jasno da će uz otvorenu komunikaciju imati mnogo šire tržište. Rešenje koje se često sreće je hibridno - uređaji sarađuju sa svima, ali se u okviru ekosistema konkretnog proizvođača dobijaju i dodatne funkcionalnosti, sve teče pouzdanije a performanse su bolje. Gledano na duži rok, svi će ipak morati da sarađuju sa svima.

I mi se trudimo da unapredimo svoj ekosistem i zaokružimo digitalne forme u kojima distribuiramo informacije. Tako je "PC" za 22. rođendan - sećate se, 5. aprila 1995. godine izašao je naš prvi broj - dobio novi sajt (da, konačno je www.pcpress.rs responsivan i lepo izgleda kako na velikim ekranima PC-ja, tako i na malim ekranima smartfona), a tu su i nove aplikacije za Android i iPhone/iPad iz kojih možete da čitate naše časopise, ali i da pratite vesti na sajtu. Očekujte ovih dana i kompletnu komercijalnu ponudu naših elektronskih izdanja, a vaši komentari će nam pomoći da tu ponudu poboljšamo. Vidimo se 1. maja!




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter