GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #232 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
PC za moderan biznis
Branislav Bubanja
Računar za savremenog poslovnog čoveka mora da ispuni nekoliko kriterijuma koje je teško ujediniti u isto kućište: da je lak i malih dimenzija, da je brz, sa dovoljno memorije i smeštajnog prostora, da ima ekran osetljiv na dodir i da se lako transformiše u tablet. Da, i cena treba da bude povoljna. Analizirali smo aktuelnu ponudu i izdvojili pet kandidata, a vi se opredelite na osnovu kriterijuma koji je najvažniji za vaš biznis
- PC #232 (Maj 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

PC za moderan biznis

image
Dell XPS

Za ovo Web izdanje izabrali smo prikaz Dell XPS notebook-a. Za ostale modele, njihovo poređenje, tabele karatkeristika i preporuke pogledajte PC #232.

Dell XPS: Reinkarnacija luksuza

Originalni Dell XPS 12 iz 2012. godine, ultrabook sa ekranom koji je bilo moguće zaokrenuti za 180 stepeni unutar sopstvenog okvira, se zaista razlikovao od konkurencije. Četiri godine kasnije Dell je reciklirao isto ime, ovog puta upotrebivši ga za tablet s tastaturom, spakovan u lepo dizajnirano metalno kućište. Tablet je veoma kompaktan za uređaj sa ekranom dijagonale 12,5 inča, zaštićen Corning Gorilla staklom i sa 4K rezolucijom. Drugi deo tableta čini clip-on tastatura visokog kvaliteta. Sa njom se ukupna masa uređaja gotovo udvostručuje, pa nas je iznenadilo to što nema dodatne baterije (koja bi ovde svakako dobrodošla). Poslednji deo paketa čini magnetni zaštitni poklopac ekrana koji je zgodan kada se uređaj koristi u tablet modu, a moguće je dokupiti i olovku (Wacom, sa 1024 nivoa osetljivosti).

Za displej je upotrebljena IGZO tehnologija (indijum, galijum, cink-oksid) koja predstavlja poluprovodnički materijal osmišljen na Tokijskom tehnološkom institutu. Ova tehnologija poboljšava brzinu, rezoluciju i omogućava veće dijagonale ravnih ekrana. U ovom slučaju je pomogla da se na malom ekranu postigne UHD rezolucija, koja je donela izuzetnu oštrinu slike, uz veliku osvetljenost i kontrast. Možda se čak i preteralo u tome pošto su crvena, zelena i plava boja previše zasićene tj. deluju neprirodno jarko. Odlična je preciznost ekrana osetljivog na dodir, uprkos veoma visokoj rezoluciji koja u ovakvim slučajevima može da predstavlja mač sa dve oštrice.

image
Tabela karakteristika

Povezivanje ekrana i tastature nije najsrećnije izvedeno. Clip-on sistem veoma je rigidan i zahteva milimetarski tačno pozicioniranje tableta u predviđeno mesto na tastaturi. Ali kada jednom ubodete taj položaj, bićete sigurni da tastatura neće "otpasti", makar ultrabook sve vreme nosili samo držeći ga za ekran. Ako poželite da zatvorite uređaj kada je priključena tastatura, moraćete da fizički uklonite poklopac ekrana. S druge strane, masivna tastatura jedna je od najboljih koje smo imali priliku da vidimo na ovom tipu uređaja, a sličan komentar možemo da uputimo i za touchpad.

Cela XPS familija Dell uređaja podržava Thunderbolt, a tu su i dva USB C porta koja podržavaju USB 3.1 Gen 2 brzine, ali samo jedan od njih može da se iskoristi za napajanje eksternog uređaja. Adapter za USB A i Ethernet konekcije je opcioni, dok su na raspolaganju 3,5-mm izlaz za slušalice, kao i čitač SD kartica u punoj veličini. Rezolucija zadnje kamere je 8 Mp, a prednje 5 Mp. Obe kamere su solidnog kvaliteta, a fotografije su upotrebljive i nemaju mnogo šuma. Dodali bismo još samo da se na prednjoj strani tableta nalaze stereo-zvučnici dobrog kvaliteta.

Dell XPS 12 pokreće Core m5 procesor iz Skylake generacije, a tu je i 8 GB RAM-a te 256 GB SSD. U procesorski zahtevnim operacijama prilično se zagreva, pa pretpostavljamo da je i to bio jedan od razloga zašto se nalazi u metalnom kućištu (bolja disipacija toplote). Na testu video-reprodukcije računar se pokazao lošije od konkurencije - izdržao je samo tri časa, a uz maksimalnu štednju baterije tokom rada, dobacuje do maksimalnih pet časova. To ukazuje da je Dell XPS 12 prvenstveno namenjen poslovnim korisnicima koji ne provode mnogo vremena van svojih kancelarija. U tom slučaju, ultraprenosivost nema mnogo smisla, pa nam se čini da sa ovim modelom Dell ipak nije uspeo da uskladi željenu ciljnu grupu s karakteristikama uređaja.




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter